Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδος με στήριξη από Coca Cola, ΟΤΕ

Πάνω από τις 1.250 μονάδες με ήπια κέρδη ο Γενικός Δείκτης. Τζίρος και αυξημένη μεταβλητότητα στην Εθνική, κέρδη για Πειραιώς. Ξεχωρίζουν ανοδικά Coca Cola και ΟΤΕ.

Χρηματιστήριο: Ανοδος με στήριξη από Coca Cola, ΟΤΕ

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, συνεδρίαση εθνικών χαρακτηριστικών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οριακές οι διακυμάνσεις για futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, για τον DAX στη Φρανκφούρτη και τον FTSE100 στο Λονδίνο.

Σαφώς διαφορετικό, εμφανώς «ζεστό» το κλίμα στην Αθήνα, με την Εθνική στο επίκεντρο να οδηγεί όχι μόνο τον τραπεζικό κλάδο αλλά ευρύτερα την αγορά υψηλότερα.

Με το «καλημέρα» συναλλαγές 1,3 εκατ. τμχ. στο εύρος των 6,21-6,24 ευρώ (στις 10:35), με ταχύ ρυθμό συναλλαγές 3,8 εκατ. (στις 10:50), με αγοραστές να γυρίζουν το «χαρτί» έως τα 6,284 (0,71%). Στο ημίωρο είχαν αλλάξει χέρια 4,4 εκατ. τμχ. (*), προσδίδοντας intraday/trading δυνατότητα σε βραχυπρόθεσμους να κλείσουν-ανοίξουν θέσεις (αρκετοί με αντιστάθμιση μέσω Παραγώγων).

Σήμερα πιστώνονται στους κωδικούς οι μετοχές, τυπικά αύριο είναι η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης (πρακτικά αύριο θα έχει ένας επενδυτής τις μετοχές στη μερίδα του, συνακόλουθα τη δυνατότητα ενεργοποίησης εντολής), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κυρίως βραχυπρόθεσμα. Χρηματιστές θεωρούν πολύ πιθανή την προσπάθεια «ισχυρών χεριών» να δημιουργήσουν ένα «μαξιλάρι»-περιθώριο διακύμανσης, συνεκτιμώντας το επικείμενο road show στο Λονδίνο, την παρουσίαση της ΕΤΕ (όπως και των άλλων συστημικών) σε διαχειριστές επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Αν μη τι άλλο, έχει αποκτήσει νεύρο η αγορά, εμβαθύνεται ως προς τη συμμετοχή νέων ή παλαιότερων ανενεργών επενδυτών, διαμορφώνονται προϋποθέσεις μόχλευσης που αφορούν τόσο τον κλάδο όσο και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Στο εύρος των 1.253-1.259 η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, με τον FTSE25 μεταξύ 3.054-3.072 και με τον Δείκτη Τραπεζών στην περιοχή των 1.051-1.060 μονάδων. Ισχυρή στήριξη για τους long από την Coca Cola HBC, καθώς (και) με εισαγόμενες εντολές ενισχύεται 3,33% στα 24,82 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι Coca Cola HBC, Mytilineos είναι οι δύο βαρύτερες μετοχές στη διαμόρφωση τάσης για τον Γενικό Δείκτη.

Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας, που απαιτεί υψηλή συγκέντρωση και προσοχή -σφικτή εφαρμογή περιθωρίων Τ+2 και τήρηση κωδικών μόχλευσης, παρότι η τάση για τον τραπεζικό κλάδο είναι long σε όλες τις χρονικές σειρές. Με 3,87% στην εβδομάδα, με 11,72% στον μήνα, με 64,45% για το 2023, ο τραπεζικός είναι ο κλάδος με τους ελάχιστους εγκλωβισμένους, γεγονός που δίνει την ευχέρεια κινήσεων στους επενδυτές.

Σε ΟΤΕ, Πειραιώς, Mytilineos, ΟΠΑΠ επίσης με αγοραστές -με τον Οργανισμό στο επίκεντρο λόγω Ρουμανίας και τον ΟΠΑΠ λόγω των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μήνου/9μήνου.

Long τάση και για τον FTSE25 -ηπιότερη μεν και με αρνητική 2,06% στο 3μηνο-, με αρκετές μετοχές του δείκτη σε υπεραπόδοση και προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής τους φοράς.

Στα 26,48 ευρώ οι εντολές αγοράς στην Jumbo, στα 10,24 στη ΔΕΗ, στα 22,60 ευρώ στη μετοχή της ΜΟΗ.

Στις 59/28 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.

Στα 5,1 εκατ. τμχ. οι συναλλαγές στη μετοχή της ΕΤΕ (11:20), με εναλλαγή πωλήσεων-αγορών.

(*) συνεχής ροή/παρακολούθηση μέσω του Εκηβόλου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v