Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ευκαιρίες και προκλήσεις για το «greek story»

Τα απόνερα από την προσφορά της Εθνικής και το ελληνικό «success story» στα στοιχήματα των ξένων. Τα σενάρια για long-τάση διεθνώς και οι προϋποθέσεις για πρώιμο Santa Clauss rally. Οι αντίθετοι άνεμοι.

Χρηματιστήριο: Ευκαιρίες και προκλήσεις για το «greek story»

Με πλεονέκτημα αγοραστών η εβδομάδα, που προς το τέλος της έχει την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών (23/11) και την ημιαργία της Παρασκευής στην Wall Street.

Από τις 4.514,02 μονάδες ο S&P500 με άνοδο 2,24% την τελευταία εβδομάδα, από τις 15.919,16 (4,49%) ο DAX, από τις 7.504,25 (1,26%) ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης με 3,94% στις 1.250,44 μονάδες.

Κύκλος 5 συνεδριάσεων που χαρακτηρίστηκε από την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της Alpha Bank- με την διάθεση του 9% στην Unicredit στα1,39/μτχ- και την θεαματική υπέρ κάλυψη για το 22% της Εθνικής στα 5,30/μτχ. 

Εύλογα στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, σχεδόν μονοπώλησε ενδιαφέρον, συναλλαγές, μόχλευση με αποτέλεσμα το 11,54% για τον Δείκτη Τραπεζών- στις 1.059,82 έναντι 4,39% για τον FTSE25- στις 3.048,64 μονάδες, σε αντιδιαστολή του τραπεζικού σε σχέση με τα blue chips.

Το γεγονός και μόνο ότι την Παρασκευή η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,1 δισ. -με την προσφορά στο placement της Εθνικής να φτάνει τις 8,04 φορές επιβεβαιώνει όσους "τιμολογούν" την ελληνική αγορά ως ένα από τα κύρια στοιχήματα των ξένων για το 2023.

Eνδεικτική της δυναμικής που μπορεί να έχει η εγχώρια κεφαλαιαγορά και των προοπτικών της το επόμενο διάστημα εν μέσω μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές και συχνών κρίσεων.

Η προσφορά στην Εθνική παρακαταθήκη για ανάλογα εγχειρήματα που ακολουθούν λ.χ. διάθεση ποσοστού του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος, πώληση του ποσοστού του ΤΧΣ στην Πειραιώς κ.α. που θα συμβάλουν στην εμβάθυνση της, προϋπόθεση απαραίτητη στην προοπτική επανόδου της στην κατηγορία των αναπτυγμένων.

Υπάρχει δρόμος, χρειάζεται χρόνος αλλά τα μέχρι τώρα βήματα αποδίδουν για τον μεν ΔΤΡ 65,45% για τον δε FTSE25 35,40% και 46,6% για τον FTMidCap από την αρχή του έτους.

Κατ' εξοχήν εκφραστής της προοπτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ο τραπεζικός κλάδος, για αυτό και "ψήφος" εμπιστοσύνης των ξένων μόνο προς την σωστή κατεύθυνση είναι, παράλληλα με την αναβάθμιση της οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, τις προβλέψεις των οίκων για ανάπτυξη το 2024 μεγαλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Βραχυπρόθεσμα, η Τρίτη έχει "κυκλωθεί" από χρηματιστές και επαγγελματίες ως ημέρα δοκιμής των προθέσεων πωλητών- αγοραστών, ημέρα εισόδου (και διαπραγμάτευσης) των μετοχών που απέκτησαν όσοι συμμετείχαν και (υπέρ) κάλυψαν τη διάθεση του 22%.

Η μεν ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας "απεγκλώβισε" σημαντική ρευστότητα- το μεγαλύτερο μέρος της διαχύθηκε σε ευρύ μέρος της "μεγάλης κεφαλαιοποίησης", η δε επικείμενη είσοδος νέων μετοχών θα επηρεάσει τη μεταβλητότητα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Στα 5,778-6,35 η διακύμανση την Παρασκευή και τελική τιμή στα 6,12 ευρώ με εύλογο το ερώτημα πως θα ενεργήσουν όσοι έχουν τιμές κτήσης στα 5,30 ευρώ. Σημαντικό το premium, αποτυπώνεται και στην αγορά Παραγώγων καθώς ο θεαματικά αυξημένος αριθμός Συμβολαίων, συνολικά 29.030 ΣΜΕ είναι σε διακύμανση 2,94% υψηλότερα. Επίσης με premium τα 22.940 ΣΜΕ της Alpha Bank με 3,40% "αποτυπώνοντας" προσδοκίες (ή προεξόφληση) για συντήρηση της τάσης προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Χρηματιστές εμφανίζονται προσεκτικοί εν όψει της αυριανής συνεδρίασης -με την ΕΤΕ στο επίκεντρο και με volatility που ξεπερνά τα συνήθη εύρη, ενδεχομένως στο 2ήμερο (20-21/11) να είναι από τα μεγαλύτερα του 2023. Για αυτό, προσοχή και στην συνεδρίαση της Τρίτης. Συνεκτιμώντας επίσης την αλλαγή του free float και της βαρύτητας στάθμισης της Εθνικής στους δείκτες.

Στο μπόνους από Alpha Bank-Εθνική και τα 2 "όπλα" του ΧΑ αναφερόταν ο Στέφανος Κοτζαμάνης, συμπεριλαμβάνοντας την διεθνή παράμετρο- κυρίως της εκτίμησης πως Fed, ECB δεν θα προχωρήσουν σε νέα αύξηση επιτοκίων (στις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου).

Προσδεθείτε για νέα placement, προδίκαζε ο ΧΑΜαιλέων, με την κοινότητα να εστιάζει σε συγκεκριμένες εισηγμένες. Απαραίτητη η διατήρηση του κλίματος που έχει διαμορφωθεί και αποτυπώνεται ευνοϊκά τόσο για την αγορά μετοχών όσο κρατικών ομολόγων. Ενδεικτική η απόδοση 3,806% του 10ετούς έναντι 3,591% του αντίστοιχου ισπανικού.

Μεθαύριο Τρίτη η δημοσίευση της FOMC (θα διαφανεί η πρόθεση της Fed εν όψει της συνεδρίασης της 12-13/12), την Πέμπτη ο βιομηχανικός δείκτης και ο ΡΜΙ για την Ευρωζώνη και μία μέρα αργότερα η ομιλία της επικεφαλής της ΕΚΤ. Ξανά σημειώνεται πως, στην Wall Street η Πέμπτη είναι αργία, ημιαργία η Παρασκευή.

Πιθανότατα τα νέα και οι εξελίξεις από τις διεθνείς αγορές να συντηρήσουν την long τάση- ήδη πολλοί αναλυτές αναφέρονται στο ισχυρό ενδεχόμενο ενός year end rally. Σε μία τέτοια περίπτωση- ανοδικής συνέχειας στην Wall Street, στο ΧΑ συντρέχουν λόγοι-υπάρχουν και οι προϋποθέσεις για ένα πρώιμο Santa Clauss rally. Προς τούτο θα μπορούσε να συμβάλουν το Road Show της Morgan Stanley/EXAE στο Λονδίνο (27-28/11) και η βαθμολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από την Fitch. Σημειώνεται ότι θέση long για τα ελληνικά ομόλογα έλαβε/άνοιξε πρόσφατα και η JPMC.

Παράμετρος που θα "μετρήσει" στην στάση/τακτική traders/επενδυτών τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, οι διεργασίες στο επιχειρηματικό πεδίο.

Πλαστικά Θράκης, ΕΧΑΕ, Premia Properties ανακοινώνουν τη Δευτέρα, την Τρίτη οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, ElvalHalcor, Fourlis, μία μέρα αργότερα η Lamda Development συν η τηλεδιάσκεψη της Aegean, Quest ακολουθούν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intralot (την Παρασκευή).

Τρίτη θα κατατεθεί στην Βουλή ο προϋπολογισμός, Τετάρτη οι συνελεύσεις έγκρισης της συγχώνευσης (μέσω απορρόφησης) Attica Συμμετοχών-ΑΝΕΚ (ενδεχομένως να χρειαστεί και δεύτερος γύρος). Την Πέμπτη η διαπραγμάτευση των μετοχών της Jumbo χωρίς το (ειδικό) μέρισμα των 1,47/μτχ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v