Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κάνουν «ταμείο» οι long, τα βλέμματα στα Q3

Με «αέρα» από την ευρεία άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας και μοχλό τις τράπεζες οι κινήσεις των επενδυτών. Τα σενάρια για year end rally. Στο επίκεντρο και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

Χρηματιστήριο: Κάνουν «ταμείο» οι long, τα βλέμματα στα Q3

Με "αέρα" από την προηγούμενη εβδομάδα οι long έχουν λόγους να αισιοδοξούν και για αυτήν που ξεκινά με υψηλά 3 δεκαετιών στο χρηματιστήριο του Τόκιο, με μικρό premium για τα futures του S&P500 και την ανακοίνωση των πρακτικών της FOMC το πρώτο ορόσημο των traders.

Συνεκτιμώντας την αργία της Πέμπτης (Ημέρα των Ευχαριστιών) στις ΗΠΑ και την ημιαργία της Παρασκευής οι επενδυτές προετοιμάζουν το παραδοσιακό year end rally

Ενδεχόμενη ενίσχυση-αύριο- της προεξόφλησης πως η Fed θα κρατήσει σταθερά τα αμερικανικά επιτόκια στην συνεδρίαση της 12-13ης Δεκεμβρίου θα μπορούσε να προσδώσει επιπλέον δυναμική για τον S&P500.

Από θετική θέση εκκίνησης οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, με μοχλό τις τράπεζες και οδηγό την Εθνική η άνετη υπέρβαση των 1.240 μονάδων, για τον ΓΔ με συναλλαγές ρεκόρ την Παρασκευή.

Με άνοδο 3,94% το "ταμείο" για τους long την προηγούμενη εβδομάδα- στις 1.250,44 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Με 11,54% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.052,89 και με 4,39% για τον FTSE25 στις 3.048,84 μονάδες.

Η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η αφορμή που ήθελαν οι long για να στήσουν τα προεόρτια ενός year end rally, το έναυσμα των διεθνών αγορών αξιοποίησαν οι επενδυτές στο ΧΑ για να πετύχουν τα ομολογουμένως θετικά αποτελέσματα της τελευταίας εβδομάδας.

Η υπερπροσφορά που εκδηλώθηκε για το 22% του μ.κ της Εθνικής που διέθεσε το ΤΧΣ ήταν η πειστικότερη επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος των funds, με ενθαρρυντική την ενισχυμένη παρουσία πιο επενδυτικών χαρτοφυλακίων από επιθετικών.

Η περιορισμένη συμμετοχή hedge funds ενδεχομένως να αποβεί επ' ωφελεία των long, στην περίπτωση που η προσφορά δεν ξεπερνά κατά πολύ τις αντοχές της ζήτησης. Αυτό αφορά, κατ' αρχήν τους βραχυπρόθεσμους γιατί οι πιο μεσομακροπρόθεσμοι "βλέπουν" τα επόμενα placements- είτε τραπεζικά λ.χ. της Πειραιώς- είτε εταιρειών/φορέων εισηγμένων όπως της Helleniq Energy αλλά και μη για παράδειγμα του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος". Σε χρονικό ορίζοντα 3μηνου 2024 αυτά βέβαια, ωστόσο το μέχρι τώρα κλίμα και η προσαρμοστικότητα των επενδυτών στις κρίσεις και τις αναταράξεις διαμορφώνεται ευνοϊκά.

Θα φανεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου- στο road show της Morgan Stanley για την ΕΧΑΕ, στο Λονδίνο (27-28/11) την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch (1/12) εάν ο Νοέμβριος 2023 θα είναι ανάλογος του 2022, με ισχυρό θετικό πρόσημο-προπομπός ενός "κλεισίματος έτους" με μεστό "ταμείο" για τους εντός παιδιάς.

Παράλληλα μένει να φανεί εάν οι Αρχές θα μπορέσουν όχι μόνο να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των επιπλέον 7.300 νέων επενδυτών που ενεργοποιήθηκαν μέσω του placement της Εθνικής αλλά και να προσελκύσουν και άλλων. Βήμα προς την ουσιαστική εμβάθυνση της αγοράς.

Σε ρυθμό και ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 3μηνου οι επενδυτές, η αυριανή με ΟΠΑΠ, Motor Oil, ElvalHalcor, Fourlis είναι ενδεικτική όπως και των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Quest, Intralot κ.α. που ακολουθούν.

Τεχνικές συντεταγμένες θα δοθούν μέσω του Εκηβόλου, στη συνέχεια.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v