Ακόμα μία συνεδρίαση, κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές υψηλότερα των 1240 μονάδων, για να ακολουθήσει ήπιο πισωγύρισμα και ταυτόχρονα επιβεβαίωση της στήλης, που είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι “η υπέρβαση – κλείσιμο υψηλότερα των 1240 μονάδων, δεν θα είναι Ανοιξιάτικος περίπατος για τους αγοραστές” και τα θεωρούμενα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, ίσως θα έπρεπε να αφήσουν λίγες μονάδες ανόδου για τους βιαστικούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΓΔ προερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και με δεδομένη και την μικτή εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, το σενάριο κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, κέρδισε πόντους στις κινήσεις των traders.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα από το placement της Εθνικής Τράπεζας θα κυριαρχήσουν στη ροή ειδήσεων για αρκετές ημέρες, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του μεριδίου της Alpha Bank και θα αποτελέσουν, μεσοπρόθεσμα, βασικό καταλύτη για το Χ.Α.
Μένοντας στην ΕΤΕ, τo ΔΣ του ΤΧΣ, κατόπιν ενημέρωσης από τους Διαχειριστές, αναφορικά με τη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Προσφοράς, εξέφρασε την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμα επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς, ώστε ο συνολικός αριθμός των προσφερόμενων μετοχών να αυξηθεί από 182.943.031, σε 201.237.334. Οι Διαχειριστές θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στην Διεθνή Προσφορά ότι προσφορές κάτω του ποσού των €5,30 ανά προσφερόμενη μετοχή, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα ληφθούν υπόψιν στην κατανομή προσφερόμενων μετοχών.
Έτσι, σε αναθεώρηση των προσφορών προς τα πάνω, καλούνται να προχωρήσουν όσοι επενδυτές τις δυο προηγούμενες ημέρες εγγράφηκαν για να αποκτήσουν μετοχές σε τιμές κάτω των 5,3 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, με μεγάλη υπερκάλυψη, που στο Ξένο βιβλίο υπολογίζεται στις οκτώ φορές, αλλά και στο Ελληνικό, στο οποίο οι προσφορές κινούνται μεταξύ 475 - 480 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η διαδικασία διάθεσης του 22% της Εθνικής από το ΤΧΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Ελληνικό βιβλίο καταγράφεται πολύ μεγάλη συμμετοχή Ιδιωτών επενδυτών. Στη δημόσια προσφορά οι επενδυτές εγγράφονται στην ανώτατη τιμή του εύρους (5,44 ευρώ). Η τιμή διάθεσης, όμως, θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών της Ιδιωτικής τοποθέτησης (Ξένο βιβλίο) και πιθανώς θα είναι χαμηλότερη των 5,44 ευρώ.
Όπως προαναφέρθηκε, με μικτά πρόσημα κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια μετά από ένα ανοδικό τριήμερο, όμως οι “long” δείχνουν να ελέγχουν την βραχυπρόθεσμη τάση, στο κλίμα αισιοδοξίας που διαμόρφωσαν τα τελευταία στοιχεία πληθωρισμού από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης έχει κλείσει. Η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “πέραν από τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, που ανακοινώθηκαν, δεν υπάρχει κάτι που να δημιουργεί την ανησυχία της προσμονής μιας μέτρησης που μπορεί να βγει ανάποδα από τις εκτιμήσεις των Αγορών. Το επόμενο ‘μεγάλο νούμερο’ έρχεται στο τέλος του μήνα. Οι πωλήσεις της “Black Friday” και της “Cyber Monday” θα είναι το επόμενο σημείο αναφοράς για τις Αγορές: Συνδυαστικά πέρυσι το εκπτωτικό τετραήμερο πραγματοποίησε πωλήσεις $37 δισ. και αυτό θα είναι το σημείο αναφοράς των φετινών συγκρίσεων. Πρακτικά μιλάμε για μια μέτρηση που θα γίνει γνωστή όμως στις 28, ή στις 29 Νοεμβρίου”.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, μέχρι την επόμενη κίνηση του Τραπεζικού κλάδου, αξίζει να αναφερθούν οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων και η σαφώς πιο επιφυλακτική εικόνα σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, “την κούρσα να την οδηγήσουν” οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, αναλογία που ανετράπη προς το τέλος υπέρ των “πράσινων” τίτλων.
Πρώτο ζητούμενο, όσο ο Δείκτης “κοντοστέκεται” μπροστά στις 1.240 μονάδες, είναι η διατήρηση του ενδιαφέροντος και αυτό μπορεί να επιτευχθεί από τις κινήσεις επιμέρους μετοχών, όμως η σημερινή συνεδρίαση δεν έδειξε πως υπάρχει διάθεση, από τα περισσότερα χαρτοφυλάκια, να κινηθούν έξω από τα στενά όρια του FTSE25.
Υπενθυμίζεται ότι η Cenergy δημοσιεύει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου σήμερα, μετά το κλείσιμο της Αγοράς, ενώ αύριο Παρασκευή, λήγουν οι σειρές Παραγώγων Νοεμβρίου στο Χ.Π.Α., όπου συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων.
Με ηπιότερους ρυθμούς, συνεχίζεται και σήμερα η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,83% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,45% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,800% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1242,68 (+0,32%) και 1233,17 μονάδων (-0,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1238,55 (-0,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1239,39 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,05%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 85,3 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ, ΕΥΡΩΒ, OPTIMA, ΟΠΑΠ, ΑΝΕΠΟ, ΙΝΛΟΤ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 85,3 εκατ., τα 76,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η διάθεση για αύξηση του ρίσκου υποχωρεί και υπάρχουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις μετοχές”, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities.
“Επιλεκτικές κινήσεις σήμερα, λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων. Θα αγοράζαμε Motor Oil ενόψει ισχυρού τρίτου τριμήνου που δημοσιεύεται στις 21 Νοεμβρίου, ανοίγοντας το δρόμο για μία ακόμη ισχυρή χρονιά”, σημειώνει η Piraeus Sec.
“Η συσσώρευση και η αφομοίωση των επιπέδων είναι το επικρατέστερο σενάριο, ενώ όλα τα βλέμματα θα επικεντρωθούν στην κάλυψη του βιβλίου της Εθνικής Τράπεζας και στην τιμή εξάσκησης”, σύμφωνα με την Beta Sec.
“Η υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με εκείνη του Πετρελαίου, συμβάλλουν στη συνέχιση της ανοδικής κίνησης των δεικτών στη Wall Street. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο διατηρεί το θετικό momentum, με την αναμέτρηση του ΓΔ με τις 1240 μονάδες να είναι σε πλήρη εξέλιξη”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Ανοδική προσπάθεια καταγράφηκε χθες από τον ΓΔΧΑ, καθώς ο όγκος έχει βελτιωθεί σε σχέση με τους μέσους όρους της προηγούμενης περιόδου. Παράλληλα, τα θετικά πρόσημα επικράτησαν και στους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες, μετά και τις χθεσινές μετρήσεις του επιπέδου των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ που ικανοποίησαν την Αγορά. Προς δημοσίευση περιμένουμε τα αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου της Cenergy”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Depolas Investment Services.
“H ‘ψήφος εμπιστοσύνης’ των Διεθνών επενδυτών στις Ελληνικές Τράπεζες (βλ. υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών για την απόκτηση του 22% της Εθνικής από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η είσοδος της UniCredit στο μετοχολόγιο της Alpha, ως στρατηγικός επενδυτής με αγορά ‘πακέτου’ σε τιμή άνω της επικρατούσας στο ταμπλώ του Χ.Α.) αποτελούν βάσιμα εχέγγυα αισιοδοξίας για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης του κλάδου, όπως εκτιμά ο Πέτρος Στεριώτης.
Δεδομένης της Τραπεζοκεντρικότητας του Χ.Α., οι τίτλοι του κλάδου αναμένεται να συμπαρασύρουν εφεξής ολόκληρο το ταμπλώ και να αναβαθμίσουν τις προοπτικές χρηματοδότησης της Ελληνικής Οικονομίας.
Σε αυτή τη συγκυρία, τα εμπλεκόμενα επαγγελματικά χαρτοφυλάκια έχουν άριστες πληροφορίες, ισχύ και χαρακτήρα μακρόχρονης διακράτησης και λογικά προδικάζουν ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αποκομίσουν κεφάλαιο συν κέρδος.
Αναμένουμε τις εξελίξεις και συνιστούμε στους Έλληνες επενδυτές Λιανικής, "καμένους" και μη, την αποφυγή βιαστικών κινήσεων και μαζικής ψυχολογίας.
Διεθνώς, ο Τραπεζικός κλάδος ευνοήθηκε θεωρητικά φέτος από την άνοδο των επιτοκίων και το άνοιγμα της “ψαλίδας” μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Θετικό για τις αποτιμήσεις τους και το γεγονός ότι αποφεύγεται το σενάριο της Παγκόσμιας ύφεσης και άρα οι προοπτικές για Βιομηχανία, Μεταποίηση, Κατανάλωση και αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, είναι αρκετά ευοίωνες.
Στον αντίποδα, μετά και τα τελευταία στοιχεία για τον Αμερικανικό πληθωρισμό, οι Αγορές τιμολογούν εντονότερα και πάλι το ενδεχόμενο να παύσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων παρέμβασης.
Σε αυτό συντελεί και το προσωρινό “φρένο” που έχει μπει στις ανατιμήσεις του Πετρελαίου στα Διεθνή Χρηματιστήρια.
Πλέον, δεν αναμένονται εκπλήξεις ούτε ‘σκληρή γλώσσα’ στις συνεδριάσεις των Fed και ΕΚΤ στα μέσα του Δεκέμβρη, καθώς οι περιώνυμες Αγορές ‘κοντράρουν’ το ‘bear market’ των Κρατικών χρεογράφων, όπως εκτιμά ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,9), ακολουθούμενη από Eurobank (5,9), ΟΠΑΠ (5,6), ΟΤΕ (5,4), Εθνική (5,3), Μυτιληναίο (5), ΔΕΗ (3.9), Πειραιώς (3,8), Jumbo (3,6), Alpha Bank (3,5), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (1,8) και TITC (1,5 δισ. ευρώ).
Ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (0%), Εθνική (+0,52%) Eurobank (+1,27%) και Πειραιώς (+0,26%).
Μεταξύ 1008,32 (-0,68%) και 1021,96 μονάδων (+0,66%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1018,06 (+0,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1021,16 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,58%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 932 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 937 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στις 915 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1026 1083 και 1117 μονάδες.
Σχετικό πλεονέκτημα στους τίτλους με θετική μεταβολή, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,19%), ΔΕΗ (-1,54%), ΕΛΧΑ (-1,18%), ΜΥΤΙΛ (-1,92%), ΟΤΕ (-1,02%), ΕΕΕ (-0,99%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,45%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,52%). Αμετάβλητη η μετοχή της CENER.
Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τη μετοχή του Σαράντη (+2,29%) που έκλεισε σε νέα υψηλά 21 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 8,60 ευρώ και οι στηρίξεις στα 7,82 (ημερήσιο “stop long”) και 7,50 – 7,47 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Φήμες για πιθανή έξοδο της Εταιρείας από το Χ.Α. δεν μπόρεσαν να διασταυρωθούν, ενώ συνεχίζονται οι αγορές από βασικούς μετόχους.
Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της Lamda Development (+2,01%), σε μία πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 5,94 ευρώ (κλείσιμο 23/10). Το ημερήσιο “stop long” στα 5,86 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 6,30 – 6,29 ευρώ (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 6,95 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+325,93%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+151,73%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+147,57%), ΙΝΚΑΤ (+139,04%), ΓΚΜΕΖΖ (+131,43%), CENER (+129,47%), ΚΛΜ (+128,52%), ΑΡΑΙΓ (+126,47%), ΜΟΝΤΑ (+120,86%), ΕΚΤΕΡ (+117,53%) και ΠΕΙΡ (+113,49%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΝΑΥΠ (+7,84%), ΕΛΓΕΚ (+1,45%), ΝΑΚΑΣ (+0,69%), ΑΤΤ (+0,53%), ΑΒΕ (+1,19%), ΒΙΟΚΑ (+2,62%), ΚΤΗΛΑ (+2,12%), ΞΥΛΠ (+0,68%), ΜΕΝΤΙ (+1,40%), ΒΟΣΥΣ (+0,87%) και ΚΥΡΙΟ (+3,24%).
Δεύτερη μέρα πιέσεων, με νέα αύξηση των συναλλαγών για ACAG (-2,54%).
Νέα υψηλά τριμήνου για Foodlink (+3,17%).
Επιστροφή αγοραστών σε ΕΥΑΘ (+1,34%) και Revoil (+2,38%).
Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητών σε ΙΚΤΙΝ (-1,13%) και ΜΙΝ (-7,34%, ο μεγαλύτερος όγκος του τελευταίου 7μηνου).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Πλ. Θράκης (+1,18%) και Fourli (είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές) και δύο για Trade Estates (+2,27% και εδώ είχε προηγηθεί πτωτικό “καρέ”).
Επιμένει πλαγιοανοδικά η Μοτοδυναμική (+2,41%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 9/11 και υψηλά 14 ετών για Ιντρακόμ (+4,31%).
Νέα υψηλά 18 μηνών για Κέκροπα (+18,47%), παρά τις πρόσφατες διαψεύσεις.
Ξεκίνησε με “flying start” η MIG, αναρριχόμενη μέχρι τα 4,14 ευρώ (+5,34%), αλλά υποχώρησε αισθητά στη συνέχεια και έκλεισε στο +1,65%. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκποιήσεις μετοχών. Η σημερινή, έκτακτη γ.σ. ενέκρινε την διεύρυνση του σκοπού της Εταιρείας και την μεταβολή του τρόπου διάθεσης των κερδών. Η Αγορά περιμένει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1167 μονάδων. Οι ενδιάμεση στήριξη στις 1189 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1171 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2880 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 2890 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 2845 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3043 - 3050 μονάδες.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Μικτή η εικόνα στην Ευρώπη, με ήπια διόρθωση οι δείκτες στην Wall Street.
Πιέζεται σημαντικά το Πετρέλαιο, προς το 1,0856 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
Θέλει να κινηθεί πάνω από τα $1985 ο Χρυσός, προς τα $24,00 ανηφορίζει το Ασήμι.
Πάνω από τα $36550 το Bitcoin, προς τα $2010 αντιδρά το Ethereum.
Το Αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε επιμήκυνση του προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κράτους, σε σπάνια επίδειξη ενότητας των κομμάτων, αποτρέποντας έτσι, τρεις ημέρες πριν από την προθεσμία, την παράλυση μεγάλου μέρους του Δημοσίου, μερικές ημέρες πριν από τη γιορτή των Ευχαριστιών.
O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στις 231000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Νοεμβρίου, από 217000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειώσει άνοδο στις 220000.
Συνέχισε να συρρικνώνεται και το Νοέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Περιοχή της Φιλαδέλφεια. Ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Περιφέρεια βελτιώθηκε ελαφρώς στο -5,9 το Νοέμβριο, από -9 τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, τοποθετούσαν τον δείκτη στο -7,5.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 84,6 δισ. ευρώ.
Η Morgan Stanley ανέβασε την τιμή-στόχο για τη Eurobank στα 2,01 ευρώ, από 1,95 ευρώ, σε έκθεσή της μετά και τα αποτελέσματα εννεαμήνου της τράπεζας.
Η JP Morgan, στην ετήσια ανάλυσή της για τις προοπτικές των ομολογιακών εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Τραπεζών και των Ασφαλιστικών Εταιρειών, αναφέρεται και στις εκδόσεις των Ελληνικών Τραπεζών. Οι αναφορές για τις Ελληνικές Τράπεζες και τα ομόλογά τους είναι ουδέτερες, με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς. Οι συστάσεις για τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Βank είναι “neutral”, αλλά για την Τράπεζα Πειραιώς είναι “overweight”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ και με το θετικό η ΔΕΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, TITC και στο χαμηλό η ΕΛΧΑ.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 64 ανοδικούς τίτλους, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση μικρής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.801 συμβόλαια).
Στα 1.001 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 1.623 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Στα 1.849 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.840 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.279, 645 για τον Νοέμβριο, 631 για τον Δεκέμβριο και 3 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.015), κινήθηκε μεταξύ 3.000,25 και 3.024 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 6, 6 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.018), κινήθηκε μεταξύ 1.018 και 1.019,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.030,25).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.098), Πειραιώς (5.194), Εθνική (4.837), ΔΕΗ (447), Alpha Bank (6.554), Αεροπορία Αιγαίου (435), Ιντρακόμ (1.115), Ιντρακάτ (449), Viohalco (373), Lamda Development (133), ΑΔΜΗΕ (125), ΕΧΑΕ (268), ΓΕΚ (135), ΟΠΑΠ (106), ΟΤΕ (142).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 196.100, Πειραιώς 77.431, Eurobank 35.260, Εθνική 25.797, ΔΕΗ 23.891, ΑΔΜΗΕ 24.676, Τέρνα Ενεργειακή 15.251.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.314.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.033 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.589.791 τεμ. (1.553.608), Εθνική 22.572.466 τεμ. (13.020.454), ΟΤΕ 1.499.874 τεμ. (1.511.722), Πειραιώς 1.283.277 τεμ. (1.311.578).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.