Καθαρά ανοδική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς μετά την οριακή διόρθωση της Παρασκευής, σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 35 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 18/9 και στις 1251,66 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης διεκδίκησε υψηλότερες αποτιμήσεις, χωρίς να έχει τις βοήθειες των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς οι τελευταίες έδειξαν περισσότερο επιφυλακτικές, καθώς επέστρεψαν οι ανοδικές διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων.
Από εκεί και πέρα, η εβδομάδα που ξεκίνησε δεν έχει συνεδριάσεις – ανακοινώσεις, από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών και η βραχυπρόθεσμη τάση δεν αποκλείεται να εξαρτηθεί από την αύξηση, ή την περαιτέρω μείωση των γεωπολιτικών ανησυχιών.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους περισσότερο αισιόδοξους, ο “δρόμος για τις Αγορές δείχνει ‘πεδιάδα’, μέχρι τις 14 τρέχοντος μήνα, όταν και θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Οκτωβρίου στις ΗΠΑ”.
Ερχόμενοι στο Χ.Α., σε αντίθεση με τις Διεθνείς Αγορές, η ατζέντα της εβδομάδας είναι ιδιαίτερα φορτωμένη. Σύμφωνα με την Beta Sec., “πέρα από τις εξελίξεις στο μετοχικό μέτωπο των Τραπεζών, τα εταιρικά αποτελέσματα θα συνεχίσουν να κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρον στην Εγχώρια Αγορά. Εθνική Τράπεζα και Eurobank παίρνουν την σκυτάλη αύριο Τρίτη κλείνοντας το σετ δημοσιεύσεων του συστημικού Τραπεζικού Γκρουπ. Την ίδια ημέρα ανακοινώνει η Σαράντης, ενώ την Τετάρτη ακολουθεί η Lavipharm. Την Πέμπτη ανακοινώνουν ΟΤΕ, TITC, ΔΕΗ και Ανδρομέδα”.
Υπενθυμίζεται πως αύριο εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Intralot, από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. και την Τετάρτη ξεκινά η διαπραγμάτευση της Trade Estates, με την τιμή των νέων μετοχών να διαμορφώνεται στα 1,92 ευρώ, που ήταν το κάτω μέρος του εύρους.
Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αισιόδοξων, σύμφωνα με τις οποίες “ο ΓΔ συνεχίζει να χτίζει απόσταση ασφαλείας από τα πρόσφατα χαμηλά της 9/10 (1105,15 μονάδες)” και μένει να φανεί αν θα χρειαστεί αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με την προσέγγιση της δύσκολης ζώνης 1300 – 1350 μονάδων.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, το συνεχιζόμενο “rotation” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι κινήσεις αρκετών traders σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, αλλά και η ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, όπου οι κινήσεις των “long” θα πάρουν “καύσιμα” και από τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει σημαντικός αριθμός Εισηγμένων.
Όλα τα παραπάνω, υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική υποτροπή στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, ή νέα αύξηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων.
Μένοντας στην τελευταία Αγορά, καταγράφεται ήπια επιστροφή των ανοδικών διαθέσεων των αποδόσεων, για τους περισσότερους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,87% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,59% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,97% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1236,25 μονάδες (+1,25%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1236,25 (+1,35%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1237,88 (+1,44%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1237,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,44%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 64,7 εκατ., από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΙΝΚΑΤ, CENER, ΙΝΤΕΚ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 64,7 εκατ., τα 58 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η Αγορά θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει περαιτέρω το θετικό momentum που προκλήθηκε, από την άμβλυνση του τόνου αναφορικά με την πολιτική σύσφιξης”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.
“Η ισχυρή δυναμική των κερδών της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα του Γ' τριμήνου 2023, αναμένεται να διατηρήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων για τις υπόλοιπες συστημικές Ομοειδείς”, όπως εκτιμά η Beta Sec.
“Την Τρίτη, η Eurobank και η Εθνική ανακοινώνουν τα μεγέθη τους για το 9μηνο, την Τετάρτη συνεχίζει η Lavipharm και την Πέμπτη είναι η σειρά του ΟΤΕ, της TITC, της ΔΕΗ και της Ανδρομέδας. Την Τετάρτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Trade Estate AEEAΠ στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Το σημαντικότερο τεχνικό γεγονός που έλαβε χώρα στο εβδομαδιαίο γράφημα ήταν η υπέρβαση των 1196 μονάδων, που μετατρέπεται πλέον σε κρίσιμη στήριξη, Ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται στις 1240 μονάδες”, όπως σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Χωρίς κέρδη έκλεισε ο ΓΔΧΑ την Παρασκευή, αλλά η εβδομάδα ήταν συνολικά θετική, όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό συνοδεύτηκε και από μερική αποκλιμάκωση των Κρατικών ομολογιακών αποδόσεων, σχεδόν σε Παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι προσπάθεια ανάκαμψης καταγράφεται και στη Αγορά της Κίνας, τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Στο εσωτερικό οι περισσότεροι καταλύτες θα αναζητηθούν στα εταιρικά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζουμε ότι το άνω εκτιμώμενο όριο για τον ΓΔΧΑ ορίζεται στην περιοχή των 1300 μονάδων για την εβδομάδα. Η πορεία των μεγάλων Οικονομιών τους επόμενους μήνες παραμένει σταθερά στο επίκεντρο, αφού θα κρίνει και την πορεία των επιτοκίων, δεδομένου ότι αυτά βρίσκονται, αν όχι στην κορυφή, σίγουρα κοντά σε αυτήν”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.
“Η εβδομάδα που πέρασε έδωσε την σκυτάλη των αποδόσεων στον ΓΔ, από τον Τραπεζικό, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Ουσιαστικά έχουμε μπει σε μία περίοδο που οι Διαχειριστές θα κοιτάξουν να στηρίξουν τις αποδόσεις του έτους. Άλλωστε υπήρξε μία περίοδος ανομβρίας αποδόσεων και βροχής, νέων με τους περισσότερους να ανησυχούν ότι κάτι άλλο συμβαίνει.
Όμως, όπως έχουμε πει πολλές φορές, η Αγορά έχει τους δικούς της χρόνους και δεν είναι “news driven” μιας και πολλές φορές έχει προεξοφλήσει νέα και καταστάσεις.
Το προηγούμενο διάστημα η Ελληνική Αγορά “έπαιζε άμυνα” περιμένοντας τους Ξένους να βγάλουν αντίδραση. Παράλληλα βλέπουμε μία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, γεγονός που βοηθάει την Αγορά να πάρει ανάσες.
Το Χ.Α. συνεχίζει να επιβραβεύει τα καλά αποτελέσματα με τα ΕΛΠΕ, την ΑΛΦΑ και την ΠΕΙΡΑΙΩΣ να ακολουθούν. Τα νέα από πλευράς ΔΕΗ, με την εξαγορά του Κωτσόβολου, έδωσαν ακόμα ένα θετικό νέο, με τον τίτλο να κάνει και πάλι προσπάθεια να κάτσει πάνω από το επίπεδο των 10 ευρώ.
Από την άλλη, ο τίτλος του ΟΤΕ “ξεκόλλησε από την λάσπη” της τελευταίας περιόδου, δίνοντας και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα μετά από αρκετούς μήνες.
Τεχνικά, η Αγορά μας μπήκε σε τάση, θυμίζοντας ότι έχουμε αγοραστικό σήμα εδώ και δύο εβδομάδες. Πολύ σημαντική η κατοχύρωση του 1200, με το επίπεδο να γίνεται σημαντική στήριξη και με την Αγορά πλέον να ψάχνει την ζώνη του 1260.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιλογών μας έχει δώσει αγοραστικά ημερήσια σήματα, προσεγγίζοντας νέους αγοραστές.
Η FED ήταν εκείνη που έδωσε την αφορμή για την αντίδραση, μιας και όλα δείχνουν ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει σε ένα σημαντικό “ταβάνι”, με την Κεντρική τράπεζα να πιθανολογεί ότι μπορεί ο κύκλος να έχει τελειώσει.
Όλα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός είναι και το πιο σημαντικό δεδομένο για το τι θα πράξουν οι Αγορές και είναι λογικό να χρειαστεί σημαντικό διάστημα, πριν οι Κεντρικές Τράπεζες μπορέσουν να μειώσουν επιτόκια. Προς το παρόν, φαίνεται πως πάμε για το κλείσιμο έτους με τους διαχειριστές να παίρνουν και πάλι την πλευρά της αισιοδοξίας. Άλλωστε η Ελληνική Οικονομία και οι Εισηγμένες συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά, για να μην είμαστε αισιόδοξοι. Αύριο μπαίνουν οι νέοι τίτλοι της Intralot. Οπότε υπάρχουν πιθανότητες πίεσης στον τίτλο. Τα 0,7 κοντινή και τα 0,65 ευρώ κύρια στήριξη”, όπως τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,9), Eurobank (5,8), ΟΠΑΠ (5,7), Μυτιληναίο (5,1), Εθνική (5,1), ΔΕΗ (3,9), Πειραιώς (3,7), Jumbo (3,6), Alpha Bank (3,5), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των “buyers” (Alpha Bank +2,94%, Εθνική +2%, Eurobank +1,97%, Πειραιώς +2,75%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,342 ευρώ και με ενδιάμεση στήριξη στα 1,362 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,332 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1,319 και 1,15 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 1,50 ευρώ.
Ημερήσιο αγοραστικό σήμα έχει δώσει και η ΕΤΕ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 5,332 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 5,423 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στα 5,306 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 5,70 ευρώ.
Με πωλητικό ημερήσιο σήμα η ΕΥΡΩΒ, που για να το αναστρέψει θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,567 ευρώ. Οι στηρίξεις στην ζώνη 1,442 – 1,415 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα η ΠΕΙΡ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2,708 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στη ζώνη 2,66 – 2,651 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,00 ευρώ.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 998,85 μονάδες (+2,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 996,77 (+2,18%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 998,51 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,36%.
Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ, είναι το υψηλότερο του τελευταίου διμήνου, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 5/9 (1005,5 μονάδες).
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 951 μονάδων και με επόμενες στηρίξεις στις 937 και 927 – 909 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.
Σαφές προβάδισμα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου “κόκκινη παραφωνία” αποτέλεσαν οι OTE (-0,36%) και ΟΤΟΕΛ (-0,31%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΣΑΡ.
Την απόφαση να ασκήσει τα warrants για τις μετοχές της Αεροπορίας Αιγαίου γνωστοποίησε το Ελληνικό Δημόσιο, με τον πρόεδρο της Εταιρείας, Ευτύχη Βασιλάκη, να δηλώνει ότι η πρόταση προς το ΔΣ και προς τη γ.σ. των μετόχων, η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις, θα είναι η Εταιρεία να προχωρήσει σε εξαγορά των δικαιωμάτων από το Ελληνικό Δημόσιο, καταβάλλοντας το ποσό των 85,4 εκατ. ευρώ, με σκοπό όλα να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους.
Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η μετοχή της ΑΡΑΙΓ (+4,99%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά διμήνου. Το ημερήσιο “stop long”, αλλά και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών στα 9,69 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 9,81 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 12,30 ευρώ.
Σταθερά πλαγιοανοδικά από τα 16,72 ευρώ (κλείσιμο 26/10) κινείται ο τίτλος της TITC (+1,43%). Το ημερήσιο “stop long” στα 16,60 ευρώ και οι επόμενη στήριξη στη ζώνη 16,41 – 16,33 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 19,30 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Beta Sec., “τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Εισηγμένη, πιθανόν να είναι τα καλύτερα των τελευταίων 15 ετών”.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+328,4%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+151,10%), ΜΙΓ (+148,9%), ΙΝΚΑΤ (+138,36%), ΓΚΜΕΖΖ (+137,52%), CENER (+120,53%), ΑΡΑΙΓ (+114,74%), ΠΕΙΡ (107,65%) και ΚΛΜ (+106,05%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Από σήμερα, τα warrants της Attica Bank αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χ.Α.
Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 250.000 νέες (KΟ) μετοχές της Ευρωσύμβουλοι (+0,98%), που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 10 στελέχη της Εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €0,30. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 15.083.480.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΚΕΚΡ (+0,83%), ΙΑΤΡ (+3,20%), ΧΑΙΔΕ (+4,42%), ΝΑΚΑΣ (+2,07%), ΓΕΒΚΑ (+1,23%), ΤΖΚΑ (+2,54%), ΜΕΒΑ (+1,72%), ΕΛΒΕ (+1,27%), ΙΛΥΔΑ (+1,89%), ΜΕΝΤΙ (+0,64%), ΙΝΤΕΤ (+0,81%), ΒΙΝΤΑ (+9,84%), ΔΟΜΙΚ (+0,58%), ΑΣΤΑΚ (+3,17%) και ΣΠΙ (+0,36%).
Συνεχίστηκε η κινητικότητα στα ΜΕΖΖ, λόγω επικείμενης αποκοπής υψηλών μερισμάτων (ΓΚΜΕΖΖ +5,22%, ΣΑΝΜΕΖΖ +0,89%, ΦΒΜΕΖΖ +1,54%).
Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 25/10 για ΣΙΔΜΑ (+3,57%) και στις 27/10 για Κορδέλλου (+3,11%, με χαμηλές συναλλαγές).
Σε υψηλά τριμήνου η ΕΚΤΕΡ (+2,36%), διμήνου η Ιντρακόμ (+2,34%) και σε υψηλά 166 μηνών η Ιντρακάτ (+3,88%).
Αύξησαν συναλλαγές Revoil (+3,83%), Profile (+1,03%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,88%).
Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Βιοκαρπέτ (+2,63%) και BriQ (+1,85%), πέντε για MIG (+0,77%), έξι για Space (+2,15%, με χαμηλές συναλλαγές) και επτά συνεχόμενες ανοδικές για ΞΥΛΚ (+5,07%).
Επιμένουν πλαγιοανοδικά οι ΟΛΠ (+1,41%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+2,52%).
Επιστροφή αγοραστών σε Frigoglass (+1,27%), Foodlink (+4,79%), Entersoft (+0,68%), Κρι Κρι (+3,20%) και Αλουμύλ (+3,28%).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Performance (+5,16%), “η Διοίκηση της Εταιρείας ήδη έχει δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την μετάταξη της Εισηγμένης στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση μέσω των ανωτέρω εγκεκριμένων διαύλων, όταν αυτή ολοκληρωθεί, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες”. Η ανακοίνωση επανέφερε τους αγοραστές, αλλά η Εισηγμένη δεν είπε τίποτα καινούργιο.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1167 μονάδων. Οι ενδιάμεση στήριξη στις 1180 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 1166 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2880 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 2868 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2834 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3043 - 3050 μονάδες.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, προσπαθούν για ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.
Επιστρέφουν οι αγοραστές στο Πετρέλαιο, προς το 1,0746 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
Θέλει να κρατήσει τα $1990 ο Χρυσός, προς τα $23,15 υποχωρεί το Ασήμι.
Πάνω από τα $35000 το Bitcoin, προς τα $1900 αναρριχάται το Ethereum.
“Η Νότια Κορέα θα απαγορεύσει το short selling μετοχών από σήμερα Δευτέρα, έως τις 30/6 του 2024, για να επιτρέψει στις Ρυθμιστικές Αρχές να βελτιώσουν ενεργά τους κανόνες και τα συστήματα”, ανακοίνωσε η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Χώρας.
“Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, θα το επιτύχουμε το 2025”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην “Καθημερινή”.
Κατά 0,2% αυξήθηκαν οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Desatis.
Η Telecom Italia ενέκρινε την πώληση του σταθερού Δικτύου της έναντι 18,8 δισ. ευρώ στην Αμερικανική Εταιρεία private equity KKR, αποτελώντας τον πρώτο Όμιλο Τηλεπικοινωνιών σε μια μεγάλη Ευρωπαϊκή Χώρα, που χωρίζει τους δρόμους του με το σταθερό Δίκτυό του.
“Το τίμημα των 18,8 δισ. ευρώ της πώλησης, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, θα μπορούσε να φτάσει τα 22 δισ. ευρώ, εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις”, ανέφερε η Telecom Italia.
Η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης PMI της HCOB, που συντάχθηκε από την S&P Global έπεσε στο 46,5 τον Οκτώβριο, από το 47,2 του Σεπτεμβρίου (η χαμηλότερη μέτρηση από τον Νοέμβριο του 2020, όταν οι περιορισμοί Covid-19 έγιναν αυστηρότεροι σε μεγάλο μέρος της Ηπείρου).
“Η Βρετανία πιθανότατα βρίσκεται ήδη σε ύφεση, αφού η άνοδος των επιτοκίων και η αύξηση της ανεργίας έκαναν τα Νοικοκυριά πιο προσεκτικά στις δαπάνες”, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε, εν όψει των επίσημων στοιχείων για το ΑΕΠ που αναμένονται την Παρασκευή.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 3,4 μονάδες, φτάνοντας τις -18,6 τον Νοέμβριο, όπως ανέφερε ο Ερευνητικός Οργανισμός Sentix. Οι οικονομικές προσδοκίες εκτινάχθηκαν κατά 6,8 μονάδες, στις -10 μονάδες. Ωστόσο, ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης παρέμεινε αδύναμος στο -26,8, σημειώνοντας άνοδο μόνο κατά 0,2 μονάδες από τον Οκτώβριο.
“Τα στελέχη και οι σύμβουλοι της Citigroup που εργάζονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Αμερικανικής Τράπεζας, έχουν συζητήσει περικοπές θέσεων εργασίας τουλάχιστον 10% σε κάποιες μεγάλες μονάδες”, ανέφεραν πηγές του CNBC.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 1 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 84,4 δισ. ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΚΟΥΕΣ, ΜΠΕΛΑ, CENER και με το θετικό η ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Quest, Motor Oil, Jumbo, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ και Σαράντης και στο χαμηλό οι ΕΛΧΑ και ΟΤΕ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 94 ανοδικούς τίτλους, έναντι 33 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Με θετικό πρόσημο, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.652 συμβόλαια).
Στα 2.982 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.081 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Στα 1.807 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.827 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 586, 520 για τον Νοέμβριο, 66 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.026,5), κινήθηκε μεταξύ 2.980 και 3.031,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 12, 12 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.000,75), κινήθηκε μεταξύ 1.000 και 1.000,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.788,5).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.003), Πειραιώς (3.071), Εθνική (1.309), ΔΕΗ (1.270), Ιντρακάτ (1.255), Alpha Bank (5.733), Μυτιληναίο (104), ΟΠΑΠ (100), Τέρνα Ενεργειακή (103), ΑΔΜΗΕ (383), Viohalco (158), Αεροπορία Αιγαίου (351), ΟΤΕ (195).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 201.619, Πειραιώς 83.138, Eurobank 34.521, Εθνική 22.656, ΔΕΗ 21.218, ΑΔΜΗΕ 23.706, Τέρνα Ενεργειακή 15.075.
Ας σημειωθούν τα 820 δικαιώματα πώλησης για την ΕΤΕ, λήξεως Δεκεμβρίου 2023, με τιμή εξάσκησης τα 5,20 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.553.608 τεμ. (1.553.608), Εθνική 10.333.087 τεμ. (10.356.475), ΟΤΕ 1.681.516 τεμ. (1.681.516), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.371.061).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.