Χρηματιστήριο: Πήγαν... ταμείο οι βραχυπρόθεσμοι

Οριακά κόκκινος ο Γενικός Δείκτης παρά το ανοδικό ξεκίνημα, αλλά η εβδομάδα κλείνει με κέρδη 3,5%. Μεικτή εικόνα για τις μετοχές του FTSE 25. Στα 89,9 εκατ. οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Πήγαν... ταμείο οι βραχυπρόθεσμοι

Μπορεί οι αγοραστές να μην μπόρεσαν να κάνουν το 6Χ6 για τον Γενικό Δείκτη, που θα αποτελούσε ρεκόρ πενταμήνου και θα παρέπεμπε στο διάστημα από 27/6 έως και 4/7, όταν ο ΓΔ είχε πιστωθεί “εξαρέ” ανοδικών συνεδριάσεων, όμως και η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι ο ΓΔ συνεχίζει να χτίζει απόσταση ασφαλείας από τα πρόσφατα χαμηλά της 9/10 (1105,15 μονάδες), έστω και αν σήμερα κάποιοι βιαστικοί επέλεξαν να “περάσουν από το ταμείο”.

Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από την υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά, που εξέθεσε τους αρχικούς αγοραστές και το οριακά αρνητικό κλείσιμο, οι σαφώς πιο επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και η συνεχιζόμενη κινητικότητα για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Το γεγονός ότι η λήξη των συναλλαγών βρήκε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. κοντά στα χαμηλά ημέρας, ασφαλώς και δεν είναι και η πλέον θετική τεχνική ένδειξη, όμως ίσως αξίζει υπενθύμισης η απόσταση που έχει καλύψει το Χ.Α. από τα πρόσφατα χαμηλά, κίνηση που αύξησε το δέλεαρ για κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, όπου το Χ.Α. θα κληθεί να δείξει αν θα συνεχιστεί το “rotation” στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και η κινητικότητα στα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”.

Όλα τα παραπάνω, υπό την αυστηρή προϋπόθεση να συνεχίσουν να δίνουν βοήθειες οι Διεθνείς Αγορές και να μην υπάρξει κάποια σημαντική υποτροπή στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, η νέα αύξηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων.

Μένοντας στην τελευταία Αγορά, δείχνει να συνεχίζεται και σήμερα η σταθερή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,86% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,55% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,033% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1234,54 (+1,19%) και 1217,25 μονάδων (-0,22%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1218,5 (-0,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1219,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,02%.

Ο τζίρος στα 88,1 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΤΕΚ, CENER, OPTIMA, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 89,9 εκατ., τα 80,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη 3,48%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 1,62%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 31,19% και ο ΔΤΡ κέρδη 52,29%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Μπορεί να κούρασε λίγο, αλλά είχε απόλυτο δίκιο το έγκαιρο αγοραστικό σήμα. Ουσιαστικός στόχος του Γενικού Δείκτη είναι η ζώνη του 1258 - 1270 με ενδιάμεση αντίσταση το 1240. Το 1216 είναι κοντινή επιθετική στήριξη. Ο πολύπαθος ΟΤΕ δίνει αγοραστικό εβδομαδιαίο σήμα, με κλείσιμο πάνω από το 13,80. Πλέον και ημερήσιο αγοραστικό σήμα για το ευρώ, μετά από μεγάλο διάστημα. Το 1,0755 – 1,0775 κοντινή αντίσταση με το 1,0662 να γίνεται στήριξη”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές υιοθετούν μία διάθεση για ανάληψη ρίσκου, λόγω της υποχώρησης των αποδόσεων των ομολόγων”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Περιμένουμε οι Διεθνείς Αγορές να προσφέρουν στήριξη στο Χ.Α. Με τους HelleniQ Energy, Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Optima Bank.

Ενθαρρυμένες από την αντοχή της Wall Street και τα αυξημένα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τελείωσε με την αύξηση των επιτοκίων της, οι Ευρωπαϊκές Αγορές θα προσπαθήσουν για υψηλότερα. Οι θετικές ‘δονήσεις’ από το εξωτερικό και τα ισχυρά αποτελέσματα του 3ου τριμήνου από τις Εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα διατηρήσουν τη θετική δυναμική και στην Εγχώρια Αγορά”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων τα ΕΛΠΕ είχαν ένα καλό Γ΄ τρίμηνο εν μέσω βελτιωμένων περιθωρίων Διύλισης, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο και συγκεκριμένα τα συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 400 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά κέρδη στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφηκε και μείωση στον καθαρό δανεισμό κατά 100 εκατ. ευρώ, έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου. Επιπλέον, οι Τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς δημοσίευσαν σήμερα το πρωί ένα εξαιρετικό Γ΄ τρίμηνο. Συγκεκριμένα η ΑΛΦΑ, είδε αύξηση στα έσοδα από τόκους 8,4% στο τρίμηνο και 46% στο εννεάμηνο σε ετήσια βάση και καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη 208 εκατ. ευρώ στο Γ΄ τρίμηνο (7% ετήσια βάση) και 565 εκατ. ευρώ (+92% ετήσια βάση) στο εννεάμηνο. Παράλληλα, καταγράφηκε βελτίωση σε επίπεδο κεφαλαιακής CET1 (13,9%) επάρκειας, δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR 191%) και δείκτη ΜΕΑ (7,2%). Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η Πειραιώς με τα προσαρμοσμένα κέρδη στο εννεάμηνο να φτάνουν τα 721 εκατ. ευρώ, ενώ τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 7,15 δισ. ευρώ και το επιτοκιακό περιθώριο στο 2,7%. Τα αποτελέσματα αυτά λειτουργούν πλήρως υποστηρικτικά στις αποτιμήσεις. Η εν εξελίξει ανοδική αντίδραση στους βασικούς διεθνείς δείκτες ευνοεί τον ΓΔΧΑ για να προσεγγίσει ενδεχομένως το εκτιμώμενο άνω εύρος τιμών, ήτοι την περιοχή των 1280 - 1300 μονάδων”, όπως εκτιμά η Depolas Investment Services.

Το πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Alpha Bank και η Πειραιώς ανακοίνωσαν τα μεγέθη τους για το 9μηνο. Το μεσημέρι στις ΗΠΑ ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της Αγοράς εργασίας για τον Οκτώβριο (νέες θέσεις, ποσοστό ανεργίας, μεταβολή ωρομισθίου). Ο ΓΔΧΑ με ένα εντυπωσιακό άλμα δρασκέλισε την αντίσταση των 1200 μονάδων και άνοιξε τον δρόμο προς την αμέσως επόμενη των 1228 μονάδων”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σημαντικά υψηλότερα έκλεισε ο ΓΔ αυτή την εβδομάδα με την Αγορά να ζεσταίνετε από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα 9μηνου που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής από τις Ελληνικές Εισηγμένες. Επιπλέον οι θετικές εγχώριες επιχειρηματικές εξελίξεις που ανακοινώνονται (π.χ. ALPHA-UNICREDIT, ΔΕΗ-ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ), μαρτυρούν ότι κάποιοι κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας θα έχουν σημαντικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια. Θετικά είναι τα νέα και στον Τουρισμό, με την συνολική επιβατική κίνηση στο Αεροδρόμιο της Αθήνας να αυξάνεται κατά 19,5% τον μήνα Οκτώβριο, σε σχέση με πέρσι. Τέλος, προβληματισμό για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας, προκαλεί η κίνηση της MAERSK (η μεγαλύτερη Ναυτιλιακή του Πλανήτη) να καταργήσει 10000 θέσεις εργασίας. Τεχνικά οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1174 και 1111 μονάδες, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις στις 1259 και 1346 μονάδες. Στο εξωτερικό την Δευτέρα 6/11, η Κίνα θα ανακοινώσει το εμπορικό της ισοζύγιο για τον μήνα Οκτώβριο, ενώ την Τρίτη 7/11 θα δημοσιευτούν οι τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης καθώς και η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας για τον Σεπτέμβριο. Στο εσωτερικό αποτελέσματα 9μηνου δημοσιεύουν την Τρίτη 7/11 η ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και η ΣΑΡΑΝΤΗΣ, στις 8/11 η LAVIPHARM και στις 9/11 οι ΟΤΕ και ΤΙΤC. Η μέχρι τώρα εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων που δημοσιεύουν οι Εγχώριες Εισηγμένες είναι αρκετά καλή, επομένως αν αυτή η εξέλιξη συνεχιστεί θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιους τίτλους σε υψηλότερα επίπεδα, αν δεν διαταραχτεί το επενδυτικό κλίμα στο εξωτερικό”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Χωρίς στάση για ανάσα ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις εβδομάδες με θετικό πρόσημο, αλλά αυτή την φορά ο βραχυπρόθεσμος καταλύτης ανόδου ήρθε από το εξωτερικό, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η στάση αναμονής της FED, σε ότι αφορά τα επιτόκια για το υπόλοιπο της χρονιάς, έτυχε θετικής υποδοχής από τις Αγορές, δίνοντας αφορμές επανεξέτασης των αποτιμήσεων σε μια περίοδο που τα εταιρικά αποτελέσματα είναι αρκούντως υποστηρικτικά, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα, σε όλη την καμπύλη των λήξεων. Παράλληλα το κλίμα εντός παραμένει θετικά φορτισμένο από τις επιχειρηματικές συμφωνίες που ολοκληρώνονται, ενώ στο κοντινό διάστημα οι Τράπεζες έχουν μετοχικές εξελίξεις, με σημαντικό αποτύπωμα στην Αγορά.

Η Επενδυτική Κοινότητα επιστρέφει στα θεμελιώδη, στα μερίσματα και την προστιθέμενη αξία των συμφωνιών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα Χριστουγεννιάτικο ράλι.

Στον αντίποδα, οι αβεβαιότητες που συνδέονται με την γεωπολιτική αστάθεια, επί του παρόντος, δείχνουν να είναι διαχειρίσιμες, οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών, σε μια κομβική στιγμή για τις Οικονομίες.

Υπό αυτό το πρίσμα, το χρηματιστηριακό περιβάλλον μπορεί δικαιολογημένα να είναι πολύ πιο αισιόδοξο, από ότι πριν από μερικές εβδομάδες.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των Τραπεζών, το πρώτο σετ των δύο συστημικών Τραπεζών προϊδεάζει για το τι πρέπει να περιμένουμε στις επόμενες δυο ανακοινώσεις που έρχονται την επόμενη Τρίτη: Η αύξηση του εισοδήματος από τόκους ξεπέρασε το 8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα έσοδα από προμήθειες έδειξαν αντοχή, ενώ το κόστος λειτουργίας σε σχέση με τα έσοδα υποχώρησε σημαντικά.

Παράλληλα η επίδραση των υψηλών επιτοκίων και οι καθυστερήσεις που συνδέονται με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές δεν έχουν επιδράσει στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων.

Κοινή επίσης παραδοχή είναι ότι, η κορύφωση της οργανικής κερδοφορίας έχει ακόμα μπροστά της ένα τρίμηνο.

Η αναθεώρηση των στόχων για το σύνολο της χρόνιας ήταν βέβαια πιο μετριοπαθής, αλλά σε κάθε περίπτωση η εικόνα της κερδοφορίας και η προοπτική διατήρησής της για τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα, αν μη τι άλλο, δημιουργεί ένα άκρως ισχυρό θεμελιώδες υπόβαθρο, με ιδιαίτερα χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδών για τις χρήσεις 2023 και 2024.

Τεχνικά οι αγοραστές πήραν μια δύσκολη νίκη, η οποία μπορεί να είναι καθοριστική για την συνέχεια. Δεν είναι τόσο το γεγονός της διατήρησης του θετικού προσήμου για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στον Δείκτη, όσο ότι πλέον πήραν απόσταση ασφαλείας από τα κομβικά σημεία αντιστροφής της τάσης, αναβαθμίζοντας το ανοδικό περιθώριο.

Η διαφυγή από την συσσώρευση έγινε με κατοχύρωση μιας νέας στήριξης στις 1200 μονάδες, αυξημένο τζίρο και καλή εικόνα στο κλείσιμο της Πέμπτης. Πλέον όλοι οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι όροι βλέπουν άνοδο και μάλιστα με ένα πολύ αξιόλογο ανοδικό περιθώριο που εξαντλείται στις 1300 μονάδες.

Διαγραμματικά το περιθώριο αυτό υποστηρίζεται και από τους ταλαντωτές, οι οποίοι παρά την άνοδο που έχει προηγηθεί κινούνται λίγο υψηλότερα από τις ουδέτερες ζώνες. Η σύγκλιση των ταλαντωτών προς τις υπερτιμημένες ζώνες βρίσκεται στο όριο της αντίστασης τιμών, η οποία θα απαιτήσει την συνδρομή σαφώς υψηλότερων συναλλακτικών όγκων για την διάσπασή της.

Πέρα από τις εξελίξεις στο μέτωπο των Τραπεζών, τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρον στην Εγχώρια Αγορά. Εθνική Τράπεζα και Eurobank παίρνουν την σκυτάλη την ερχόμενη Τρίτη κλείνοντας το σετ δημοσιεύσεων του συστημικού Τραπεζικού Γκρουπ. Την ίδια ημέρα ανακοινώνει η

Σαράντης ενώ την Τετάρτη ακολουθεί η Lavipharm. Την Πέμπτη ανακοινώνουν ΟΤΕ, TITC, ΔΕΗ και Ανδρομέδα. Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Trade Estates στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,1), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,7), Eurobank (5,6), Μυτιληναίο (5,1), Εθνική (5), ΔΕΗ (3,8), Πειραιώς (3,6), Jumbo (3,5), Alpha Bank (3,4), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να αφήνει, μάλλον, εκτεθειμένους τους πρωινούς αγοραστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΑΛΦΑ (-0,58%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,473 ευρώ (+1,38%), της ΕΤΕ (-0,58%) μέχρι τα 5,642 ευρώ (+1,99%), της ΕΥΡΩΒ (0%) μέχρι τα 1,5395 ευρώ (+1,28%) και της ΠΕΙΡ (-0,48%) μέχρι τα 3,008 ευρώ (+3,01%).

Μεταξύ 994,29 (+1,54%) και 969,08 μονάδων (-1,03%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 971,35 (-0,80%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 975,49 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,38%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 937 μονάδων και με επόμενες στηρίξεις στις 926 – 909 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Σε συντηρητική αναθεώρηση της καθοδήγησης για καθαρά έσοδα από τόκους, κερδοφορία και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων προχώρησε η Alpha Bank, η Διοίκηση της οποίας εστίασε και στη σημασία της συμφωνίας με την UniCredit.

Ειδικότερα, η Τράπεζα αναθεώρησε την καθοδήγηση για καθαρά έσοδα από τόκους χρήσης σε 1,8 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. ευρώ πριν. Εκτίμησε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους το τέταρτο τρίμηνο θα είναι υψηλότερα του τρίτου (477 εκατ. ευρώ), λόγω περαιτέρω βελτίωσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου και της προσέγγισης του στόχου πιστωτικής επέκτασης. Ως εκ τούτου, τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσουν, σύμφωνα με αναλυτές, την καθοδήγηση για 1,8 δισ. ευρώ. Η Διοίκηση της Alpha αναθεώρησε και τον στόχο απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) σε άνω του 11,5%, από 11%, παρ’ ότι στο τρίτο τρίμηνο έτρεξε με ρυθμό 13,9% και όπως προαναφέρθηκε διατύπωσε εκτίμηση για υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους στο τέταρτο τρίμηνο. Σημειώνεται, επίσης, ότι τα κέρδη ανά μετοχή έφθασαν στο 9μηνο σε 0,24 ευρώ, έναντι στόχου έτους πάνω από 0,30 ευρώ.

“Οι στόχοι που έθεσε η Τράπεζα Πειραιώς για το τρέχον έτος αναμένεται να επιτευχθούν και ορισμένοι κινούνται ήδη σε υψηλότερα επίπεδα”, τόνισαν τα στελέχη της Διοίκησης της Τράπεζας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών. “Η Τράπεζα Πειραιώς δημιουργεί σημαντική αξία για τους μετόχους και αποτελεί ελκυστική ευκαιρία για τους επενδυτές”, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, παρουσιάζοντας τις οικονομικές επιδόσεις του εννεαμήνου.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΔΕΗ (+0,87%), ΕΕΕ (+0,25%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,82%), ΕΛΠΕ (+1,08%), ΕΥΔΑΠ (+0,88%), ΛΑΜΔΑ (+0,23%), ΜΠΕΛΑ (+1,65%), ΟΤΕ (+1,60%), ΟΤΟΕΛ (+0,47%) και CENER (+0,30%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΚΟΥΕΣ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την Currys plc για την εξαγορά της Κωτσόβολος έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία Επιχείρησης €200 εκατ., χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα της Εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16. Ειδικότερα και σύμφωνα με αναλυτική παρουσίαση της Currys το equity value, δηλαδή το τίμημα για την εξαγορά της Αλυσίδας από τη ΔΕΗ, ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ μετά τις απαραίτητες προσαρμογές και τους υπολογισμούς για ταμειακά διαθέσιμα, το κεφάλαιο κίνησης και το καθαρό χρέος (net cash position). Ο Αγοραστής δεσμεύεται να καταβάλει επιπλέον ποσό που ισούται με 11019 ευρώ επί τις ημέρες που θα μεσολαβήσουν από τις 29 Απριλίου 2023 (οπότε και ολοκληρώθηκε η προηγούμενη χρήση της Κωτσόβολος) έως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Ο Βρετανικός Όμιλος αναφέρει, ωστόσο, ότι θα εισπράξει καθαρά 179 εκατ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, εφόσον εξαιρεθούν τα έξοδα συναλλαγής”.

“Είχαμε προϊδεάσει ότι ο Κωτσόβολος πάει στην ΔΕΗ, με το νέο να της δίνει και ανοδικό ‘χάσμα’. Τα 10,30 ευρώ πρώτη κοντινή αντίσταση. Όσο συντηρεί το 9,86 η τάση είναι επιθετική ενώ σήμερα θέλαμε κλείσιμο πάνω από τα 9,80 ευρώ”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΔΕΗ (+0,87%) ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά διμήνου, έστω και αν υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά των 10,11 ευρώ (+3,16%), με την μεγάλη στήριξη να εντοπίζεται στη ζώνη 9,06 – 9,02 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Ο μοναδικός τίτλος, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του Σαράντη (-0,25%). Το ημερήσιο “stop long” στα 7,40 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 7,45 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Για να “αλλάξει πίστα” η μετοχή, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 8,06 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+325,93%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+148,9%), ΜΙΓ (+147,01%), ΙΝΚΑΤ (+129,45%), ΓΚΜΕΖΖ (+125,74%), CENER (+119,21%), ΑΡΑΙΓ (+104,54%), ΚΛΜ (+103,13%) και ΠΕΙΡ (102,09%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΞΥΛΠ (+5,19%), ΜΟΝΤΑ (+5,04%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+2,94%), ΚΑΡΕΛ (+2,67%), ΠΡΕΜΙΑ (+0,69%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+2,44%), ΜΑΘΙΟ (+2,04%) και ΚΟΡΔΕ (+1,18%).

Πλησιάζουν οι αποκοπές μερισμάτων και τα ΜΕΖΖ έχουν την τιμητική τους (ΣΑΝΜΕΖΖ +4,44%, ΓΚΜΕΖΖ +5,30%, ΦΒΜΕΖΖ +3,17%).

Βγήκε κάποιοι μικρό “bid” στην Βιοκαρπέτ (+5,07%).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΞΥΛΚ (+7,58%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 25/10 για ΣΙΔΜΑ (+4,19%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Ικτίνο (+3,09%).

Σε υψηλά 166 μηνών η Ιντρακάτ (+1,21%), σε υψηλά 254 μηνών η Ιντεάλ (+3,95%).

Η στήλη ειδοποίησε εγκαίρως για επικείμενη κίνηση στην MIG (+2,62%) και για πιθανές ειδήσεις από την γ.σ. της 16/11, όμως το σημερινό άδειασμα από το υψηλό ημέρας των 4,07 ευρώ (+6,54%), ήταν κάπως “άτσαλο”. Να σημειωθεί ότι διακινήθηκε ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 33 συνεδριάσεων.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1160 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1179 – 1165 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2827 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2864 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2833 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, προσπαθούν για ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, προς το 1,0737 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατήσει τα $2000 ο Χρυσός, προς τα $23,25 κινείται το Ασήμι.

Προς τα $34750 αναρριχάται το Bitcoin, προς τα $1810 το Ethereum.

“Ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά του πληθωρισμού ενδέχεται να απαιτήσει νέα αύξηση των επιτοκίων”, σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ.

Στα 16,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, από 17,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Οι εξαγωγές έφτασαν στα 126,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας συρρίκνωση 2,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 10,5% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7% σε μηνιαία βάση και 18,5% ετησίως, στα 110 δισ. ευρώ

Κατέβασε ταχύτητα η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Αμερικανική Οικονομία τον Οκτώβριο. Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 150000 θέσεις εργασίας, έναντι της πρόβλεψης του Dow Jones για αύξηση κατά 170000. Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 3,9%, έναντι προσδοκιών ότι θα παραμείνει σταθερό στο 3,8%.

Ο δείκτης Υπηρεσιών του Ινστιτούτου ISM υποχώρησε τον περασμένο μήνα κατά 1,8 μονάδες, στις 51,8 μονάδες. Τo επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 53 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,1 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 83,4 δισ. ευρώ.

Η JP Morgan διατηρεί την πιο αισιόδοξη προσέγγιση, μεταξύ τριών Επενδυτικών Οίκων, για τη μετοχή της Alpha Bank, συνεχίζοντας με σύσταση “overweight” και τιμή - στόχο τα 2,20 ευρώ ανά μετοχή, έναντι της “neutral” σύστασης της UBS με τιμή - στόχο τα 1,21 ευρώ και της Jefferies που παραμένει με σύσταση “underweight” και τιμή - στόχο στα 1,10 ευρώ.

“Τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς το τρίτο τρίμηνο ανήλθαν στα 277 εκατ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις μας για κέρδη 238 εκατ. ευρώ, αλλά και από τις συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη 228 εκατ. ευρώ”, τονίζει σε έκθεσή της η Euroxx. Η Διοίκηση της Τράπεζας δήλωσε στο conference call με τους αναλυτές ότι θέτει στόχο για κέρδη ανά μετοχή 0,70 ευρώ και απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 15% (από 14%). Η Χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση "overweight" με τιμή - στόχο στα 4,6 ευρώ για τη μετοχή.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ και με το θετικό η ΣΑΡ. Όλοι οι τίτλοι του FTSE25 έκλεισαν μακριά από τα υψηλά, ή τα χαμηλά ημέρας.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 63 ανοδικούς τίτλους, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.575 συμβόλαια).

Στα 3.081 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.050 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.827 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.800 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 725, 689 για τον Νοέμβριο, 36 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.974,5), κινήθηκε μεταξύ 2.974,25 και 3.020 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 20, 20 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 984), κινήθηκε μεταξύ 984 και 996 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.788,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.272), Πειραιώς (12.625), Εθνική (1.442), ΔΕΗ (2.050), Ιντρακόμ (141), Ιντρακάτ (321), Cenergy (316), Alpha Bank (6.480), Μυτιληναίο (160), ΟΠΑΠ (235), Τέρνα Ενεργειακή (267), ΑΔΜΗΕ (1.108), Viohalco (177), Αεροπορία Αιγαίου (215), ΕΧΑΕ (366), Ελ. Πετρέλαια (171), ΟΤΕ (770).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 200.943, Πειραιώς 84.412, Eurobank 33.655, Εθνική 21.994, ΔΕΗ 21.369, ΑΔΜΗΕ 22.661, Τέρνα Ενεργειακή 15.060.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.316.132 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.553.608 τεμ. (1.564.608), Εθνική 10.356.475 τεμ. (10.285.854), ΟΤΕ 1.681.516 τεμ. (1.696.326), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.371.061).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v