Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το γρήγορο ταμείο και οι «άγνωστοι x» στο Χρηματιστήριο

Ικανοποιητικά κέρδη την περασμένη εβδομάδα αλλά και ρευστοποιήσεις την Παρασκευή στη σκιά των δραματικών εξελίξεων. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα επόμενα βήματα στην εγχώρια αγορά.

Το γρήγορο ταμείο και οι «άγνωστοι x» στο Χρηματιστήριο

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναπόφευκτες οι επιπτώσεις και στο οικονομικό μέτωπο. Εμπεριστατωμένη η ενημέρωση του Euro2day.gr, μέσω σχετικής αρθρογραφίας και αναλύσεων/εκτιμήσεων προφανώς συνεκτιμώνται στην στάση των επενδυτών, οι διαθέσεις τους θα διαφανούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στις αγορές της Ασίας.

Στο οικονομικό μέτωπο, στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται η ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων -κυρίως πληθωρισμού- μεγεθών τρίτου 3μηνου, με τους πωλητές να επικρατούν τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις στην Wall Street, με «άλμα» του πετρελαίου 5,8% με την προσοχή στην Γάζα. Στις 4.327 μονάδες ο S&P 500, εν πολλοίς η τακτική που θα ακολουθήσουν οι επενδυτές θα εξαρτηθεί συνδυαστικά από τις εξελίξεις στο «πολιτικό» και το «οικονομικό» πεδίο, με τις Bank of America, Goldman Sachs κ.ά. την Τρίτη με στοιχεία λιανικών πωλήσεων Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Περισσότερο απ' οποιονδήποτε άλλο τις συνέπειες του νέου μετώπου που άνοιξε στη Μέση Ανατολή -ενόσω χαίνει στην Ουκρανία- της υφίσταται η Ευρώπη, πολλαπλά σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Στις 15.186 με απώλειες 1,55% ο DAX, την Παρασκευή. Στις 7.003 με διόρθωση 1,42% ο CAC40 και στις 7.599 χαμηλότερα 0,59% ο FTSE 100.

Σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον το εβδομαδιαίο 2,88% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.169,66 μονάδες από μόνο του ως γεγονός λέει αρκετά. Το πως σε ένα «ρηχό» χρηματιστήριο με την αποτίμηση των εισηγμένων συνολικά στα 80,6 δισ. αρκούν συναλλαγές 124,2 εκατ. -κατά μέσο όρο- από «ισχυρά χέρια» για να πάρει φορά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Η κοινότητα κρατά το φρένο στο πτωτικό σερί των 6 εβδομάδων (και 11 στις 12), την αντίδραση που βγήκε από τα χαμηλά της Δευτέρας, το 3ήμερο διάλειμμα που έδωσε την δυνατότητα εισόδου-εξόδου ανάλογα με το «ταμείο» του καθενός και τις εκτιμήσεις του για την συνέχεια.

Δεδομένη η επιβάρυνση του επενδυτικού ρίσκου στις διεθνείς αγορές δύσκολα να μην αποτυπωθεί και στην δική μας, με τους long να έχουν ως εφόδια το 3,90% των τραπεζικών και το 3,27% του FTSE 25. Ούτως ή άλλως το 95% plus του τζίρου πραγματοποιείται στις μετοχές του δείκτη και καθημερινά σε 3-5 χαρτιά ακόμη και το έως 55% της αξίας συναλλαγών. Συνεπώς στα ίδια θα παραμείνει επικεντρωμένη η προσοχή των επενδυτών που έχουν και το ορόσημο της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου.

Υπό άλλες συνθήκες η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, το ισχυρό ενδεχόμενο απόδοσης της επενδυτικής βαθμίδας θα ήταν το κύριο θέμα και για την κοινότητα. Προφανώς και ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων πως ο αμερικανικός οίκος θα ακολουθήσει την DBRS και μετά την διπλή αναβάθμιση από τη Moody's θα κάνει το βήμα παραπάνω, καθώς θα ενισχύσει τις αντοχές της οικονομίας εν μέσω αναταράξεων διεθνώς ωστόσο η Μέση Ανατολή «σκιάζει» το περιβάλλον. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό και σε ποιους τομείς θα μπορούσε να επηρεάσει τον σχεδιασμό σε ζητήματα που αφορούν λ.χ. την αποεπένδυση του ΤΧΣ, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συμφωνίες ακόμη και την παρουσία των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές οι οποίοι επιφυλάσσονται κατ' αρχήν για τα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών στο τρίτο3μηνο, ακόμη περισσότερο για το τρέχον. Την Τετάρτη πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της Jumbo με θέμα την έγκριση μερίσματος (1,47/μτχ) όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα θιγούν καίρια ζητήματα που αφορούν από την εγχώριο αγορά μέχρι το Ισραήλ. Το συνηθίζει ο επικεφαλής να τα «λέει έξω από τα δόντια» για αυτό και η κοινότητα θεωρεί ότι έχει να περιμένει κάτι.

Η κατάσταση στην Ευρώπη επηρεάζει την ελληνική αγορά, ενδεικτικά για τις ΑΕΕΑΠ ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναφέρεται σχετικά, σε μία συγκυρία που η Trade Estates ετοιμάζεται για το ΧΑ- κατά πάσα βεβαιότητα μέσα στο 2023- προβληματίζει δε φορείς όπως το ΤΑΙΠΕΔ που δρομολογεί την διάθεση σημαντικών μειοψηφικών πακέτων (ΔΑΑ-Ελευθέριος Βενιζέλος)- ήδη στον «πάγο» η ΔΕΠΑ Εμπορίας- κρατά σε ετοιμότητα το οικονομικό επιτελείο-νευραλγικά υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών-

Τεχνικά, όπως «μετρά» ο Μάνος Χατζηδάκης «... ο Γενικός Δείκτης από την τριήμερη άνοδο «κέρδισε» μόνο την αντιστροφή του MACD και την οριακή ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών. Η συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν ένας αντιπροσωπευτικός οιωνός της πτώσης που ακολούθησε την Παρασκευή η οποία ξαναέφερε τον Γενικό Δείκτη στο όριο της αναποφασιστικότητας. Αν και η ανοδική αντίδραση παραμένει ζωντανή τεχνικά έχει πλέον αντίπαλο το χρόνο αφού εφάπτεται σχεδόν στο όριο του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών. Τα δεδομένα θα γίνουν ευνοϊκά για τους αγοραστές μόνο σε επαναπροσέγγιση των 1.180 μονάδων αφού εκ νέου απώλεια της μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να ξαναδοκιμαστούν οι 1.100 μονάδες. Ο χαμηλός τζίρος της Παρασκευής αφήνει ανοιχτή μια χαραμάδα αισιοδοξίας αφού ο χαρακτήρας της κατοχύρωσης κερδών δεν είχε την ένταση των συναλλαγών που παρατηρήθηκαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα...».

Στα ασφαλή καταφύγια που τράβηξαν τους επενδυτές, αναφέρεται σχετικά το Euro2day.gr, με την κλιμάκωση των συγκρούσεων και την εμπλοκή άλλων δυνάμεων να είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος. Ευνοείται το δολάριο, κερδίζει πόντους και ο χρυσός, ακριβαίνουν πάλι πετρέλαιο-φυσικό αέριο με την καταπονημένη Ευρώπη σε θέση δυσχερέστερη από οποιαδήποτε άλλη δύναμη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v