Χρηματιστήριο: Τρίτη και «φαρμακερή» για την αντίδραση

«Υψοφοβία» για τον Γενικό Δείκτη μετά την υπέρβαση των 1.200 μονάδων και κλείσιμο στις 1.182 μονάδες. Ποια «βαριά χαρτιά» κοκκίνισαν στο τέλος. Συναλλαγές 120 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Τρίτη και «φαρμακερή» για την αντίδραση

Υψηλότερος του αναμενομένου αποδείχθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,7% σε ετήσια βάση, από 3,6% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση, η αύξηση των τιμών ήταν στο 0,4%, από 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές, αλλάζοντας τις εκτιμήσεις των traders για τις επόμενες αποφάσεις της Federal Reserve, όσον αφορά τα επιτόκια και γυρίζοντας τις Ευρωπαϊκές Αγορές σε μικτά πρόσημα, ενώ περιόρισε σημαντικότατα τα κέρδη στο Χ.Α.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση και 4,1% σε δωδεκάμηνη βάση, αμφότεροι ακριβώς σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άμεση ήταν η αντίδραση στην Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις για όλους τους Εκδότες, να επιστρέφουν σε “βόρεια” κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, στο 5,06% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,57% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,185% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από την άλλη και σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed, από τη συνεδρίαση Οκτωβρίου που δημοσιεύτηκαν, οι αξιωματούχοι θεωρούν πως “πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα στον καθορισμό της επιπρόσθετης νομισματικής σύσφιξης που μπορεί να είναι απαραίτητη, ενώ τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν υψηλά για κάποιο διάστημα”.

Με τα παραπάνω δεδομένα, μένει να αποδειχθεί αν θα δικαιωθούν όσοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως “οι Κεντρικές Τράπεζες θα κρατήσουν στάση αναμονής τους επόμενους μήνες, μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς που δημιουργεί κινδύνους για ευρύτερη ανάφλεξη στην Περιοχή”.

Η προσοχή και στα εταιρικά αποτελέσματα που θα αρχίσουν να πυκνώνουν στην άλλη Πλευρά του Ατλαντικού, καθώς αύριο Παρασκευή ανακοινώνουν οι BlackRock, Citigroup, JP Morgan και Wells Fargo.

Καθαρά ανοδική η συνεδρίαση που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες (ΓΔ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά να υποχωρούν σημαντικότατα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ακολουθώντας την υποχώρηση των Ευρωπαϊκών δεικτών και εκθέτοντας όσους πήραν θέσεις στα υψηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ενδοσυνεδριακά υψηλά, το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν με θετικό πρόσημο, ενώ σχετικά ικανοποιητική ήταν η κινητικότητα και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με την εικόνα να αλλάζει άρδην και τους βασικούς δείκτες να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές σχετικά κοντά στα χαμηλά ημέρας, εγκλωβίζοντας του πρωινούς αγοραστές.

Εν τω μεταξύ, ίσως αξίζει επισήμανσης ότι, έστω και με τα παραπάνω δεδομένα, οι αγοραστές έκαναν το 3Χ3, παίρνοντας ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από την ζώνη που ορίζουν οι δυο ΚΜΟ 200 ημερών, ενώ αν δεν λάβει χώρα κάποια ιδιαίτερα αρνητική έκπληξη στην αυριανή συνεδρίαση, πιθανότατα, θα διακοπεί το σερί των προηγούμενων έξι πτωτικών εβδομάδων.

Από την άλλη, το εντυπωσιακό “άδειασμα” από τα υψηλά ημέρας, ήλθε να επιβεβαιώσει και σήμερα την “ποιότητα” των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά και τον επενδυτικό ορίζοντα με τον οποίο κινούνται.

Όπως συνεχίζει να επισημαίνει η στήλη, οι traders που ενεργοποιούνται στο Χ.Α., έχουν σαν πρώτο μέλημα την διατήρηση του κεφαλαίου και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αλλάξουν “στρατόπεδο” στην πρώτη αλλαγή κλίματος και διαθέσεων.

Συμπερασματικά, αν και υπάρχουν μπροστά μας γεγονότα με σημαντικό ειδικό βάρος (πιθανή αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από S&P) η Αγορά δείχνει να παίρνει τάση, σχεδόν, αποκλειστικά από το εξωτερικό και αυτό δύσκολα θα αλλάξει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Εννοείται ότι με την αυξημένη μεταβλητότητα, σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε η μικτή αξία συναλλαγών (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1206,94 μονάδες (+2,65%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 1183,78 (+0,68%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1182,31 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,56%.

Ο τζίρος στα 120,5 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ), ενώ οι ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 120,5 εκατ., τα 108,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Είναι χαρακτηριστικό πως το ‘ανακάτεμα των νερών’ με την πρόσφατη πτώση, έκανε αρκετά χαρτοφυλάκια να πανικοβληθούν και να πουλήσουν. Από την άλλη πλέον, η Αγορά έχει εύκαιρους πωλητές στην ανοδική κίνηση, ενώ μέχρι τώρα δύσκολα κάποιος πουλούσε, όσο η Αγορά ήταν ήρεμη με μικρές διορθώσεις. Τέτοιου είδους αδειάσματα (στην ‘αργκό’ της Αγοράς τα λέμε ‘καζανάκια’) γίνονται σπάνια, είναι γρήγορα σε χρόνο και η υπερβολή τους έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πωλητές. Τα πουλημένα χαρτοφυλάκια που κινούνται με το συναίσθημα, ή τον φόβο και που πούλησαν αναγκαστικά, η Αγορά θα τα βάλει και πάλι μέσα σε υψηλότερα επίπεδα. Στις 20 του μήνα η Ελληνική Οικονομία περιμένει την έκθεση της S&P. Μπορεί πλέον με την DBRS τα ομόλογά μας να είναι ‘οκ’ παρόλα αυτά αρκετά funds περιμένουν κάποιο ‘μεγαλύτερο’ Οίκο για να τοποθετηθούν στην Αγορά. Μην ξεχνάτε ότι η είσοδος κεφαλαίων θα είναι με διάρκεια, οπότε καλύτερα κάποιος να βλέπει την μεγάλη εικόνα και όχι την ‘σκόνη’ που σηκώνεται από τέτοιου είδους κινήσεις. Τέλος η κίνηση αυτή, αναγκάζει και μεγάλα χαρτοφυλάκια που είχαν τοποθετηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, να αναγκάζονται να αυξήσουν θέσεις”, όπως εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε σήμερα ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου, με τη Federal να παρακολουθεί την πορεία ενόψει της επόμενης συνεδρίασης. Η υπέρβαση των 1160 και των 1170 μονάδων του ΓΔ συνιστά σημαντική τεχνική εξέλιξη και τις μετατρέπει σε ισχυρές στηρίξεις”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Για τον ΓΔΧΑ, τα δύσκολα τώρα ξεκινούν, καθώς απαιτείται επιβεβαιωμένη κατοχύρωση των 1200 μονάδων, για να συζητήσουμε για υψηλότερα επίπεδα. Υποστηρικτικά λειτουργεί στις Αγορές η αποκλιμάκωση των Κρατικών ομολογιακών αποδόσεων την τελευταία εβδομάδα”, όπως αναφέρει η Depolas Investment Services.

Η ανοδική αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων από τα χαμηλά 5 μηνών είναι μεν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη, από την άλλη δεν τη θεωρούμε αξιόπιστη, αλλά ένα γερό ‘τίναγμα της ψόφιας γάτας’, για να χρησιμοποιήσουμε τη χρηματιστηριακή αργκό, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Κλειδί θα είναι η πολυήμερη (ή μη) παραμονή του ΓΔ άνω των 1140 - 1160 μονάδων, περιοχή που θεωρούμε “οχυρό μάχης”, καθώς εκεί κείται ο μακροπρόθεσμος, διακοσάρης εκθετικός κινητός μέσος όρος.

Σε ότι αφορά τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό, με κίνδυνο να επαναλαμβανόμαστε, είναι ικανός τόσο για το χειρότερο (προπομπός στις πτώσεις) όσο και για εκρηκτικά ράλι που συμπαρασύρουν το σύνολο της Αγοράς.

Η εμμονή των επενδυτών της Λεωφόρου Αθηνών και των σταθμίσεων με τον εν λόγω Δείκτη προκαλεί αμφιβολίες, πάντως για την ώρα συγκρατούμε ότι και αυτός ανθίσταται στις πιέσεις με ελατήριο τον αντίστοιχο ΚΜΟ του.

Ότι και να λέμε (υπέρ και κατά) της τάσης και της κόντρα-τάσης του Χ.Α., το διεθνές (και κατά συνέπεια και το Ελληνικό) επενδυτικό περιβάλλον επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Πετρέλαιο, την υψηλή μεταβλητότητα των ομολογιακών αποδόσεων και από την αίσθηση ότι οι Κεντρικές Τράπεζες τα έχουν “λίγο χαμένα”.

Σε ότι αφορά την γεωπολιτική αναταραχή στην ευρύτερη Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι Αγορές έχουν αντιδράσει έως τώρα ψύχραιμα, κάτι που δείχνει ότι στα Χρηματιστήρια, κάποιες φορές, τα αρνητικά νέα εκλαμβάνονται ως αφορμές ανόδου και τούμπαλιν.

Σε ότι αφορά τα επιτόκια, εκτιμούμε ότι οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα βιαστούν να μειώσουν τα παρεμβατικά τους, όπως οι “ταύροι” ήλπιζαν και ενώ αυτές τις ώρες γίνεται η αποτίμηση των μηνιαίων στοιχείων πληθωρισμού των ΗΠΑ.

Όπως και να έχει, τα υψηλά επιτόκια ανεβάζουν το κόστος των Επιχειρήσεων και μειώνουν τις ελπίδες καθαρής κερδοφορίας και βιωσιμότητάς τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ΑΕΠ, τους δείκτες P/E και την προεξόφληση των μετοχών.

Εδώ σημειώνουμε ότι η υψηλή απόδοση των μακροπρόθεσμων ομολόγων, υπερβαίνει συχνά τις μερισματικές αποδόσεις μεγάλων Εισηγμένων Εταιρειών και περιορίζει την ελκυστικότητα των μετοχών, ως Στοιχείο Ενεργητικού, έναντι των ομολόγων”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).

“Δύσκολη εξίσωση αποδείχθηκε η αύξηση του πληθωρισμού στα μεγάλα Οικονομικά Συστήματα και ειδικότερα στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Η οποία αύξηση φαίνεται ότι αρχικά προεκλήθη από τη συνδυασμένη αφήγηση της πελώριας εισροής (φθηνού χρήματος) από τα πακέτα στήριξης για την πανδημία και της περαιτέρω αύξησης τιμών ελέω πολέμου και συν αυτώ εμπορικών περιορισμών.

Κι όμως, το πρόβλημα πήρε άλλες διαστάσεις εξαιτίας των συνθηκών που προϋπήρχαν της πανδημίας.

Με λίγα λόγια και ενθυμούμενοι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είχε ήδη εκκινήσει διαδικασία αύξησης επιτοκίων λίγους μήνες πριν να ξεσπάσει η πανδημία, οι Οικονομίες είχαν υπερθερμανθεί από πιο πριν, εξ ου και η προσπάθεια αύξησης επιτοκίων μετά από τόσα χρόνια.

Και έτσι, τα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης έφεραν νέο χρήμα σε μια συγκυρία που απαιτούσε ακριβώς το αντίθετο. Και μάλιστα, αν συνυπολογίσουμε το μέγεθος της ποσοτικής χαλάρωσης (επίπεδα ρεκόρ σε Ευρώπη και ΗΠΑ), μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Κεντρικές Τράπεζες να ισορροπήσουν την κατάσταση.

Θεωρούμε ότι το μείζον πρόβλημα δεν εστιάζεται στις τιμές των Εμπορευμάτων, Τροφίμων κ.λπ, όπως διατείνεται. Αλλιώς λογιζόμενο, η απλή συσχέτιση των υψηλών τιμών Ενέργειας (Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου) και λοιπών Εμπορευμάτων με τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού δεν επαρκεί. Όπως θα δούμε παρακάτω, κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση στην Αγορά εργασίας.

Άλλο είναι το ζήτημα της παραμονής του πληθωρισμού επί μακρόν και της ευαισθησίας (ή καλύτερα, αναισθησίας) του ΔΤΚ στις σοβαρές μεταβολές σε επιτοκιακό επίπεδο.

Δεν πρέπει εξάλλου να αμελείται το γεγονός ότι η άμεση εξομάλυνση των επιπέδων αυτών από τα ακραία υψηλά επίπεδα (9,1% τον Ιούνιο 2022) δείχνει την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών, ώστε πλέον να μην μας απασχολεί το απόλυτο μέγεθος του πληθωρισμού. Προσέτι, τα τιθέμενα όρια της Fed είναι το 2% με απόκλιση 100 μ.β., κάτι που επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Επομένως, η ανησυχία προκύπτει στο ότι με τέτοιο ύψος επιτοκίων που ενοχλεί ήδη την Οικονομία και τις προσδοκίες περαιτέρω μεγέθυνσης, παραμένει ανοιχτό το μέτωπο.

Αυτό σημαίνει αφενός ότι οι Αγορές δεν αναμένουν σύντομα την ευκταία αντιστροφή των επιτοκίων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που προαναφέραμε. Αφετέρου, ότι η σημασία που δίδεται στις τιμές των Αγαθών έχει μειωθεί.

Και τούτο ισχύει από τη σημαντικότερη παρατήρηση της Αγοράς εργασίας, που παραμένει ισχυρή παρά τις πιέσεις που δέχονται (και θα συνεχίζουν να δέχονται) οι Επιχειρήσεις ως προς το κόστος δανεισμού υφιστάμενο, ή σχεδιαζόμενο.

Κι όσο βλέπουμε το ποσοστό ανεργίας, τουλάχιστον των ΗΠΑ, σε ιστορικά χαμηλά, τόσο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο για τη Fed να αλλάξει στάση.

Σε πρώτη φάση πάντως, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέχρι το α’ τρίμηνο του 2024, θα εξομαλυνθούν τα πράγματα, ώστε η Fed να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα μείωσης επιτοκίων, να απελευθερώσει τα “παρκαρισμένα” μετρητά που θα κινηθούν στην Οικονομία και να άρει τη διστακτικότητα για επανατοποθετήσεις μαζικού και θεσμικού χαρακτήρα.

Κι έτσι, δικαιολογείται η εξαρχής πρόβλεψη ότι το 2024 οι ρυθμοί θα παραμείνουν στάσιμοι, σε ένα τέτοιο σενάριο, ενώ το 2025 θα είναι πολύ πιο δυνατό, εάν δεν προκύψει κάποια νέα μακροοικονομική μεταβλητή.

Στις ΗΠΑ, να τονισθεί ότι έχει αρχίσει να μεγεθύνεται ένα πρόβλημα πολιτικού - δημοσιονομικού χαρακτήρα. Χωρίς να θέλουμε να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες και αρχικά παραθέτοντας ένα δεδομένο πως οι ΗΠΑ συχνά αναθεωρούν το όριο του Κρατικού χρέους, προς τα πάνω φυσικά, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να προβληματίζει ο τρόπος με τον οποίον λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Η κορύφωση στις εσωτερικές διαμάχες (Ρεπουμπλικάνων, αυτήν τη φορά) ήρθε με την άνευ προηγουμένου αποπομπή του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενδεικτικό της αναταραχής, λίγο μετά την ψήφιση για αύξηση του χρέους.

Περνώντας στην Ευρώπη, η συνθήκη φαίνεται να ευνοεί εμάς, όπως και λίγες ακόμα Οικονομίες. Διαθέτοντας το κατάλληλο μίγμα κινδύνου - θετικών προσδοκιών κι έχοντας πάρει ώθηση από την είσοδό μας στα μεγάλα “επενδυτικά σαλόνια”, θεωρούμε ότι οι εισροές κεφαλαίων θεσμικού χαρακτήρα θα ενταθούν από τα τέλη του 2023 και στο α’ εξάμηνο του 2024. Άσχετα από τις αποτιμήσεις των μετοχών και των ομολόγων μας.

Κάτι που προφανώς θα δώσει ώθηση στις τιμές εν είδει υπεραποδόσεων στις μετοχές και μείωσης της απόδοσης στη λήξη των ομολόγων και εντόκων. Παράλληλα, αυτή η μεταστροφή των Αγορών υπέρ μας, θα έχει χαρακτήρα μακροπρόθεσμο, εξασφαλίζοντας τη διάρκεια και το βάθος των τοποθετήσεων.

Η υπόλοιπη Ευρώπη δεν αφορά στον καλύτερο επενδυτικό Προορισμό, γενικά μιλώντας, καθώς βάλλεται από την πολιτική υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και την εξαιρετικά δαπανηρή ενεργειακή εξίσωση.

Η πάλαι ποτέ κραταιά ΙΝΛΟΤ ανήκει στο λόμπι εκείνων των μη Τραπεζικών μετοχών που έχουν ταλαιπωρήσει και έχουν ταλαιπωρηθεί όλα αυτά τα χρόνια, παραμένοντας στην επιτήρηση για προφανείς χρηματοοικονομικούς λόγους,

Η Εταιρεία έχει δείξει σημάδια “εξυγίανσης”, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καταλυτικά, ώστε η μετοχή της να επανέλθει στα χρηματιστηριακά δρώμενα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Εταιρεία αντιμετώπισε κολοσσιαίο πρόβλημα με τον υπέρμετρο δανεισμό της. Μέχρι το 2019, η αποπληρωμή τόκων των σχεδόν 800 (;) εκατομμυρίων φάνταζε αδύνατη, ενώ όλοι θυμόμαστε το σήριαλ με τους ομολογιούχους, που τερμάτισε (Καλοκαίρι του 2021) με μια μέση λύση παράτασης αποπληρωμής και μείωση αξίας κατά 163 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στα της Α.Μ.Κ., πρόκειται για τη δεύτερη στο τελευταίο 18μηνο. Το Καλοκαίρι του 2022 έλαβε χώρα ΑΜΚ ύψους 129 εκατ. ευρώ, που επέτρεψε στην Εταιρεία να “μαζευτεί”, καθώς εξαγόρασε τη Θυγατρική στις ΗΠΑ, ενώ συνοδεύτηκε από καλά χρηματοοικονομικά δεδομένα με σαφέστατη ενίσχυση κερδοφορίας.

Η υφιστάμενη Α.Μ.Κ. αφορά σε 135 εκατ. ευρώ, κάτι που θα της επιτρέψει να βγει από την επιτήρηση, δεδομένου ότι θα ενισχυθεί το free float και τα ίδια κεφάλαια θα είναι θετικά.

Οι όροι της αύξησης είναι “καλοί”, υπό την έννοια ότι ευνοούν τη συμμετοχή των νέων χωρίς να πληγεί η θέση των παλαιών, ιδίως μεγαλομετόχων.

Στο ταμπλώ, παρά τη δυσκολία εισόδου (προσοχή, και εξόδου) στη μετοχή, η ζώνη 0,60 ευρώ φαίνεται να είναι ενδιαφέρουσα, καθώς αν η Εταιρεία συνεχίσει έστω και με αυτούς τους ρυθμούς τις λειτουργικές της δραστηριότητες, θα αναδειχθεί “φθηνή” αν παραμείνει εδώ.

Το 0,74 είναι το ‘μαγικό νούμερο’, που εάν διασπαστεί πειστικά, θα ανοίξει ο δρόμος για τη ζώνη υποδοχής των 1,10€, με βασική στήριξη τα 0,55” σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,2), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (5,7), ΟΤΕ (5,6), Eurobank (5,4), Εθνική (5), Μυτιληναίο (5), ΔΕΗ (3,5), Πειραιώς (3,5), Jumbo (3,4), Alpha Bank (3), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, που ήταν αυτές που έδωσαν και το “σύνθημα” υποχώρησης, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Εθνική (+0,85%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+0,08%), Eurobank (-1,18%) και Πειραιώς (-0,77%).

Μεταξύ 960,43 (+3,34%) και 920,36 μονάδων (-0,97%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 926,15 (-0,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 926,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,28%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 846 μονάδων και με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 904 – 901 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 988, 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.

“O στόχος της Ελλάδας για ισχυρή ανάπτυξη 3% το 2024 είναι εφικτός, καθώς στη Χώρα θα εισέλθουν αυξημένα επενδυτικά κεφάλαια τα επόμενα έτη, θα επιτυγχάνει πλεονάσματα, ενώ το χρέος θα μειώνεται. Ελπίζω ότι το ΤΧΣ θα αγωνιστεί για να βρει καλούς στρατηγικούς μακροχρόνιους επενδυτές, να πουλήσει τις μετοχές που έχει” δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Στην ανάγκη οι Τράπεζες να παραμένουν σε εγρήγορση και να προσαρμόζονται με δημιουργικότητα στο ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αναφέρθηκε ο Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Retail Banking της Τράπεζας Πειραιώς, στο Athens Mastercard Innovation Forum 2023.

Από την άλλη, ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, με αποζημίωση η οποία μπορεί να φθάσει τις 180000 ευρώ, ή και τις 220000 ευρώ στην επιλογή της μακροχρόνιας άδειας (sabbatical), ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε εργαζομένους του Δικτύου.

Υποδεέστερη της αρχικής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (-0,19%), ΔΕΗ (-2,90%), ΕΕΕ (-0,68%), ΕΛΧΑ (-0,35%), ΟΤΕ (-0,08%) και CENER (-0,16%). Αμετάβλητος ο τίτλος της ΜΠΕΛΑ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Σαράντης (+1,30%), συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 7,20 ευρώ και ενδιάμεση στήριξη στα 7,40 – 7,37 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 8,00 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της Μυτιληναίος (+2,86%), αθροίζοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Και αυτός ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 30,12 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 36,00 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+298,77%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+139,45%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+132,13%), ΓΚΜΕΖΖ (+113,97%), ΙΝΚΑΤ (+105,48%), ΚΛΜ (+104,10%) και CENER (+101,66%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Η Mermeren (-3,28%) ενημερώθηκε ότι η Παυλίδης Μονοπρόσωπη ΑΕ Μάρμαρα – Γρανίτες, σύμφωνα με το άρθρο 22, παράγραφος 1 του Νόμου για την εξαγορά μετοχικών Εταιρειών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, προχώρησε σε δημόσια προσφορά εξαγοράς για τις απομένουσες 193648 κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου που εκδόθηκαν από την Mermeren και δεν ελέγχονται έμμεσα από την Παυλίδης. Η καθορισθείσα τιμή είναι 895 δηνάρια ανά μετοχή, δηλαδή περίπου 14,55 Ευρώ.

Στροφή στο real estate πραγματοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, επανεκκινώντας τις επενδυτικές του δραστηριότητες στον τομέα αυτό. Προβλέπεται η αξιοποίηση των Περιουσιακών Στοιχείων που ήδη διαθέτει, καθώς θεωρείται ότι το real estate θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια, με πρώτο project τον Κέκροπα (+14,22%).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΧΑΙΔΕ (+5,45%), ΓΕΒΚΑ (+4,70%), ΤΖΚΑ (+3,26%) και ΜΟΝΤΑ (+6,02%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Epsilon Net (+1,05%), ΕΥΑΘ (+1,32%), Ίλυδα (+1,23%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+4,16%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+5,39%), ΦΒΜΕΖΖ (+2,22%) και ΓΚΜΕΖΖ (+2,53%).

Και σήμερα επιβεβαίωσε ότι έχει πωλητή η ΕΚΤΕΡ (-2,67%).

Επιστροφή αγοραστών σε Space (+7,28%) και Δρομέα (+1,59%).

Αύξησαν συναλλαγές Centric (+3,44%), Unibios (-3,41%), CPI (+3,21%) και Παϊρης (-7,60%).

Παρουσία σημαντικού πωλητή σε ΠΡΔ (0%), ΞΥΛΚ (-2,50%) και ΝΑΥΠ (-7,92%).

Διορθώνει υπερβολές η ΔΟΜΙΚ (-1,82%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου διμήνου για MED (-4,18%).

Η στήλη ειδοποίησε ότι δεν άρεσαν τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της ΕΝΤΕΡ (-2,89%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1240 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 1162 – 1160 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3043 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 2819 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 2816 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2690 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2960 και 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Επιφυλακτική εικόνα και οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις και οι δείκτες στην Wall Street.

Επιστρέφουν οι αγοραστές στο Πετρέλαιο, προς το 1,0553 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) χαμήλωσε τις προβλέψεις της για την πορεία της ζήτησης στο Πετρέλαιο το 2024, επικαλούμενη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες σε Παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα, μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ζήτησης το 2024 στα 880000 βαρέλια την ημέρα, από προηγούμενη πρόβλεψη για 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Παλεύει να επιστρέψει πάνω από τα $1885 ο Χρυσός, προς τα $21,9 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $26650 πιέζεται το Bitcoin, κάτω από τα $1545 το Ethereum.

Επιστροφή σε ανάπτυξη έκανε η Βρετανική Οικονομία, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,2% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επιδιώξει να δημιουργήσει μια ‘ήπια προσγείωση’ για την Οικονομία της Ευρωζώνης, εφόσον είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να πέφτει προς τον στόχο του 2%”, δήλωσε ο διαμορφωτής πολιτικής της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Αμετάβλητες ήταν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις παρέμειναν στις 209000 όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μικρή άνοδο στις 210000.

“Οι Αμερικανικές Εταιρείες που δεν έχουν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (‘σκουπίδια’) αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους αναχρηματοδότησης και αθέτησης υποχρεώσεων, σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων μακράς διάρκειας και σε συνθήκες περιορισμένης πρόσβασης στην πιστωτική Αγορά”, σύμφωνα με τη Moody's. Οι Εταιρείες με αξιολόγηση “σκουπίδια” έχουν χρέος $1,87 τρισ., που λήγει μεταξύ 2024 και 2028.

“Οι Διεθνείς Χρηματοοικονομικές Αγορές υποβαθμίζουν τον κίνδυνο μεγάλης σύγκρουσης σε όλη τη Μέση Ανατολή για την ώρα, τόνισε ο Νουριέλ Ρουμπινί.

“Ο αριθμός των πτωχεύσεων Εταιρειών στην Ευρώπη θα συνεχίσει να αυξάνει, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης επιβαρύνουν τις Επιχειρήσεις”, σύμφωνα με ανάλυση της Scope Ratings

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 81,2 δισ. ευρώ.

Η HSBC αύξησε την εκτίμησή της για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος στο 2,2%, από 2% προηγουμένως, ενώ για την αύξηση του ΑΕΠ το 2024 παραμένει φειδωλή, στο 1,3% αμετάβλητη. Για το 2025, η πρώτη πρόβλεψη που κάνει ο Οίκος είναι στο 2%.

Σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Eurobank σε “buy”, από “neutral” προχώρησε η Optima. Παράλληλα, ανεβάζει την τιμή - στόχο για τη μετοχή στα 2,38, από 1,4 ευρώ. Η Optima αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της Τράπεζας στα 0,27 ευρώ για το 2023 και στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2024, λόγω εκτιμήσεων για υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους. Όσον αφορά στη διανομή μερίσματος, η Optima εκτιμά ότι η Τράπεζα θα διανείμει ακαθάριστο μέρισμα 0,068 ευρώ για τη χρήση 2023, 0,09 για τη χρήση 2024 και 0,092 ευρώ το 2025.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 69 ανοδικούς τίτλους, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (62.971 συμβόλαια), λόγω και της υψηλής μεταβλητότητας. Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 1.747 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 1.855 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.739 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.749 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 85 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 85 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 4.163, 2.265 για τον Οκτώβριο και 1.898 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.885), κινήθηκε μεταξύ 2.864 και 2.955 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 306, 306 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 933,5), κινήθηκε μεταξύ 929,5 και 970 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.614,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (38.376), Eurobank (5.150), Πειραιώς (6.680), Εθνική (3.688), ΔΕΗ (1.346), Αεροπορία Αιγαίου (426), Μυτιληναίο (709), ΑΔΜΗΕ (1.410), Cenergy (325), ΟΤΕ (653), ΓΕΚ (214), Jumbo (142), Ιντρακάτ (187), ΕΧΑΕ (1.511), Τέρνα Ενεργειακή (473), Viohalco (463), Ελλάκτωρα (106), ΟΠΑΠ (274), Lamda Development (264), Motor Oil (101).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 173.923, Πειραιώς 57.869, Eurobank 31.078, Εθνική 17.117, ΔΕΗ 18.251, ΑΔΜΗΕ 19.615, Τέρνα Ενεργειακή 14.200.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.819.670 τεμ., (από 62.411.667 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.566.457 τεμ. (1.566.457), Εθνική 10.163.605 τεμ. (10.153.957), ΟΤΕ 1.682.453 τεμ. (1.712.953), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.415.084).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v