Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανέρχονται οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Αρνητικό γύρισμα για τον Γενικό Δείκτη, εν μέσω αρνητικού κλίματος διεθνώς, παρά τη διπλή αναβάθμιση της Παρασκευής. Επιμένουν σε υψηλότερα επίπεδα ΔΕΗ, Viohalco, Ελλάκτωρ.

Επανέρχονται οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, φρενάρει η προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Είναι η Fed, κυρίως όμως οι ανησυχίες λόγω του ράλι στις τιμές του πετρελαίου που καθιστούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, με συνέπεια την περαιτέρω διόρθωση για τον DAX προς τις 15.786 από τις 15.858 μονάδες.

Προσπαθούν υψηλότερα οι επενδυτές στην Αθήνα, όμως είναι η UBS που μειώνει τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία το 2023-2024, ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά πωλητών. Κυρίως σε βραχυπρόθεσμους παίκτες αποδίδουν χρηματιστές τη διολίσθηση με σταθερές πωλήσεις σταδιακά από τις 12:30 και μετά.

Από τις 1.263 μονάδες ο Γενικός Δείκτης -με μικρό ανοδικό κενό- στις 1.267,53, με κινήσεις από αγοραστές σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips, για να αλλάξει το σκηνικό με τους πωλητές να επανέρχονται. Εως τις 1.258 νωρίτερα ο ΓΔ, περνώντας οριακά σε αρνητικό έδαφος, μετά από πωλήσεις σε Εθνική, Jumbo, Cenergy Holdings, ElvalHalcor κ.α.

Μέτριος ο τζίρος, με τη ροή σταθερή μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, με αυξημένη στη μετοχή της Alumil. Στο limit down του 22,39% στα 2,60 ευρώ, με συναλλαγές 321.000 τμχ. και ανεκτέλεστες εντολές πριν λίγο, με την αγορά σε αναζήτηση των αιτίων του ξεπουλήματος.

Είναι η ανάλυση της UBS -η πρώτη που επιχειρεί καταγραφή της έκτασης των συνεπειών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και μετά τη διπλή αναβάθμιση από τη Moody's- που απηχεί προβληματισμούς μερίδας επενδυτών, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην επαναφορά των μερισμάτων (από τις διοικήσεις των τραπεζών).

Σε σχηματισμό Λ η διακύμανση για τον ΔΤΡ -όπως και των ΓΔ, FTSE25- στο εύρος των 993-999-983, σταθερά σε θετικό έδαφος όμως, μέχρι πριν λίγο.

Σε Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και Viohalco, AEGEAN, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι κύριες εντολές των αγοραστών.

Με γνώμονα τις επιχειρηματικές εξελίξεις, την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell, την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου οι ενέργειες των επενδυτών.

Ενδεικτική η χρηματιστηριακή πορεία της Mytilineos, με απορρόφηση της προσφοράς από τα 37,10 με εντολές έως τα 37,90 και στο «πράσινο», στα 9,755 (2,55%) της ΔΕΗ καθώς η διοίκηση εντατικοποιεί τη δραστηριότητα εκτός συνόρων, των ΟΠΑΠ (16,29), AEGEAN (12,20), Viohalco (6,34) κ.α., με την αξία συναλλαγών στα 34 εκατ. ευρώ.

Στα 3,35 εκατ. η αξία συναλλαγών με πακέτα, ξεχωρίζουν για 50.000 τμχ. στα 27,68 ευρώ της Jumbo και για 779.000 τμχ. στο 1,42 της Alpha Bank.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v