Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση χαμηλού τζίρου στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 1.100 μονάδες διατηρείται ο Γενικός Δείκτης. Στις τραπεζικές μετοχές οι μεγαλύτερες πιέσεις. Ισχυρή άνοδος εν μέσω σεναρίων για Viohalco. Κέρδη και για Elvalhalcor, ΟΛΠ.

Διόρθωση χαμηλού τζίρου στο Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά, με την προθεσμιακή αγορά της Wall Street να παραπέμπει σε άνοιγμα συνεδρίασης από 0,41% χαμηλότερα.

Συνέχεια στη χαμηλού τζίρου διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη ροή εντολών από τους πωλητές σταθερή από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι πριν λίγο.

Με μόλις 29 εκατ. ευρώ (*) η αγορά συντηρείται στα χαμηλά ημέρας, λίγο ως πολύ όπως διαμορφώθηκαν μετά το πρώτο 15λεπτο.

Σαφής η διάθεση επενδυτών από την προσυνεδρίαση, με πτωτικό χάσμα οι πρώτες εντολές από τις 1.101,89 έως τις 1.094,33 και έκτοτε παραμονή σε αυτά τα επίπεδα (σχηματισμός μορφής L), με τον ΓΔ σε εύρος διακύμανσης μόλις 3 μονάδων, περιοχή όπου οι μεν πωλητές κατοχυρώνουν μικρό μέρος κερδοφόρων θέσεών τους, οι δε αγοραστές απορροφούν την όποια προσφορά. Συναλλαγές και σήμερα, όπως και χθες, πολύ λιγότερες απ' ό,τι στη διάρκεια της ανόδου που προηγήθηκε μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ο τραπεζικός κλάδος στο επίκεντρο, με τη μετοχή της Πειραιώς υπό πίεση για δεύτερη σερί συνεδρίαση, σε μία συγκυρία που η επικείμενη αναθεώρηση των δεικτών MSCI αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ξένους. Χθες ήταν η Morgan Stanley που έδινε πιθανότητες λιγότερες του 50% στην ένταξη της Πειραιώς στον MSCI Greece Standard, σήμερα είναι η σειρά της Société Générale να αναφερθεί σε ενδεχόμενο ακόμη και μείωσης του αριθμού των μετοχών που συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι» στις 9 από τις 10, λόγω πιθανής εξόδου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Εύλογα σε μία τόσο «ρηχή» αγορά, δεδομένης της βαρύτητας των ξένων, αναλύσεις όπως οι συγκεκριμένες ενέχουν χαρακτήρα παρέμβασης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Στην Πειραιώς ο μεγαλύτερος τζίρος -συγκριτικά πάντα-, με τους πωλητές να ενεργούν συνολικά στον τραπεζικό κλάδο όπως και στην πλειονότητα των blue chips.

Στις 2.602 (-1,02%) ο FTSE25, στις 807 (-2,07%) ο Δείκτης Τραπεζών, για ακόμη μία συνεδρίαση με μεταβολή διπλάσια της αγοράς, των blue chips. Σήμερα, όπως και χθες, σε φάση διόρθωσης της αγοράς.

Με κανόνα τη διόρθωση τραπεζικών και blue chips, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η εξαίρεση της Viohalco. Τόσο η άνοδος διαρκείας της Cenergy Holdings όσο η υπεραπόδοση σήμερα της Viοhalco αναζωπυρώνουν σενάρια για ενδεχόμενες κινήσεις από την πλευρά της διοίκησης, που θα διευκόλυναν την είσοδο της πρώτης στον FTSE25.

Μάλιστα χρηματιστές έκαναν λόγο -και πάλι- για πιθανή διάθεση μειοψηφικού ποσοστού, προκειμένου να πληρωθεί και η προϋπόθεση του free float για την εισηγμένη που -πλέον- αποτιμάται στα 867 εκατ. Σε νέα -διαδοχικά- ιστορικά υψηλά, νωρίτερα, έως τα 4,575 ευρώ.

Πάντως διαγραμματικά η μετοχή της Viοhalco «κρύβει» εξελίξεις, όπως είναι εμφανές στη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη.

Από τα λιγοστά θέματα ενδιαφέροντος και συζήτησης η εξαίρεση της Viοhalco, όπως και της... παρέμβασης των ξένων οίκων σε αυτό που αφορά στην αναθεώρηση των δεικτών MSCI. Αμφότερα παράλληλα, καθώς στην περίπτωση της Cenergy Holdings σχετίζεται με την αναθεώρηση των δεικτών FTSE/Russell.

Στις 30/68 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, σαφώς υπέρτεροι οι πωλητές και με τους (δυνητικούς) αγοραστές να μη δείχνουν να βιάζονται. Για βολική διόρθωση αναφερόμασταν στα προηγούμενα σχόλια, προσέγγιση που προσώρας δείχνει να επιβεβαιώνεται.

(*) στις 14:55

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v