Ξεπούλημα στη Νέα Υόρκη αλλάζει τα δεδομένα -κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα- στα ευρωπαϊκά, του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπεριλαμβανόμενου.
Ισχυρή η διόρθωση για τον S&P500 στις 3.997 (-2%), σε οριακή αντίδραση από τις 4.011 μονάδες παρέπεμπαν νωρίτερα τα futures, με σημαντικές απώλειες στα χρηματιστήρια της Ασίας και στην Ευρώπη οι πωλητές ξανά αποκτούν πλεονέκτημα.
Πιάνουν τόπο οι τελευταίες προειδοποιήσεις οίκων όπως JP Morgan, Morgan Stanley κ.α. για υπέρμετρη αισιοδοξία και υπερ-προεξόφληση της τακτικής που θα ακολουθήσει η Fed.
Στην Ευρώπη, δυσοίωνη η συνέχεια λόγω της επιθετικής πολιτικής που επιμένει να ακολουθεί η ΕΚΤ, με τη Λία Δεληγιάννη να αναφέρεται στην προοπτική «τιμολόγησης» του κόστους ακόμη και στο 3,75% (από 2,5% σήμερα) σε ορίζοντα Σεπτεμβρίου (!).
Θυμίζω τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ: 15 Μαρτίου (με προεξοφλημένη νέα αύξηση 50 μ.β.), 4 Μαΐου, 15 Ιουνίου, 27 Ιουλίου και 28 Σεπτεμβρίου, αλλά αλίμονο εάν συνεχιστεί η «γερακίσια» πολιτική, καθώς πιθανότατα να έχει μειωθεί ο πληθωρισμός με δραματικό κόστος όμως για την πραγματική οικονομία, την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα που υφίσταται -ήδη- την επιπλέον πίεση από τις πολιτικές Inflation Reduction Act των συμμάχων ΗΠΑ.
Αυτά με τον Μπάιντεν από το Κίεβο να προειδοποιεί τη Μόσχα, τη μεθαυριανή επετειακή 24 Φεβρουαρίου ημέρα-ορόσημο, όπως και αν το δει κάποιος. Ωστόσο, για «πονηρή» εβδομάδα γινόταν λόγος από την αρχή της (προσυνεδριακό σχόλιο Δευτέρας), με ζητούμενη -σε ό,τι μας αφορά- τη διασφάλιση των κεκτημένων (μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής 17/2).
Πρακτικά, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.121,74 μονάδες να έχει ενισχυθεί 20,64% από την αρχή του έτους, το δέλεαρ της μερικής κατοχύρωσης θέσεων είναι ισχυρό. Ισχυρότερο δε στην περίπτωση του τραπεζικού κλάδου, καθώς με τον ΔΤΡ στις 919,53 η αντίστοιχη ενίσχυση φτάνει το 43,55% σχεδόν σε 2μηνο. Ειδικότερα, για την Πειραιώς στα 2,37 το ποσοστό είναι 64,81%, για την Alpha Bank στο 1,464 διαμορφώνεται σε 46,40%, για την Eurobank στο 1,4675 σε 39,10% και σε 36,11% για την Εθνική στα 5,10 ευρώ.
Κλάδος με τη μεγαλύτερη μεταβολή, ισχυρότερη τάση στην ανοδική αντίδραση, συνεπώς πιο ευάλωτος σε φάσεις μερικής κατοχύρωσης υπεραξιών. Το χθεσινό χαμηλό του ΔΤΡ στις 892,87 είναι σημείο αναφοράς στην περίπτωση διόρθωσης, με την εβδομαδιαία τάση αναλλοίωτη έως τις 880 μονάδες.
Το πιθανότερο, σήμερα-Παρασκευή να δοθούν ευκαιρίες επανατοποθετήσεων, πλην όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η αργία της Δευτέρας (Καθαρά Δευτέρα) και το «κλείσιμο» μηνός μία ημέρα αργότερα, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. Ακριβώς αυτό το διάστημα, από σήμερα μέχρι και την Τρίτη, απαιτεί αυξημένη προσοχή.
Ανάλογη τάση και για την πλειονότητα των blue chips, με τον FTSE25 στις 2.734,26 με άνοδο 21,44% από την αρχή του έτους, αλλά με ισχυρές ενδείξεις διόρθωσης από τη χθεσινή συνεδρίαση. Στο επίκεντρο και οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 -με εύλογο ενδιαφέρον αύριο για ΟΤΕ, μεθαύριο για Helleniq Energy και όσων ακολουθούν από εβδομάδα.
Οικονομικά μεγέθη 2022 ανακοίνωσε νωρίτερα η Ideal Holdings, αύξηση κερδών 48% το 2022 και επιστροφή κεφαλαίου 0,20/μτχ. και τον πρόεδρο της εισηγμένης Λάμπρο Παπακωνσταντίνου να προδιαγράφει την ανοδική πορεία του σχήματος και το 2023.