«Αδιόρθωτοι στο ΧΑ», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ταινίας όσων διαδραματίζονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Προς έκπληξη ακόμη και των αισιόδοξων αναλυτών, η άνοδος εξελίσσεται χωρίς ουσιαστική διόρθωση από τις αρχές του 2023.
Με νέα άνοδο, απόρροια των σταθερών εισροών κυρίως από ξένους διαχειριστές, ο Γενικός Δείκτης ξεπερνά τις 1.070 (0,74%), με ευρύτερη συμμετοχή τραπεζικών, blue chips και συγκεκριμένων mid caps.
Χρηματιστές εξηγούν αυτή την υπεραπόδοση στις αγορές προεξόφλησης από «ξένα ισχυρά χέρια» που είτε βλέποντας βραχυπρόθεσμα είτε πιο μεσοπρόθεσμα ενισχύουν τις θέσεις τους -κατά κύριο λόγο- σε μία 12άδα «χαρτιών» του δείκτη.
Βραχυπρόθεσμα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, το ενδεχόμενο αύξησης της βαρύτητας στάθμισης του ΧΑ στις Αναδυόμενες Αγορές επισπεύδει εντολές τόσο σε τραπεζικά όσο και σε «χαρτιά» με «βάρος» στη διαμόρφωση δεικτών/καλαθιών. Το εάν θα επιβεβαιωθούν θα το γνωρίζουν το βράδυ, με την ανακοίνωση της 3μηνιαίας αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI.
Ωστόσο αυτές οι εντολές, εσπευσμένα από Δευτέρα-Τρίτη, αποτελούν μέρος μόνο των συνολικότερων, που πλέον έχουν αυξηθεί στα 130 εκατ. (τις 6 συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου, οπότε και η τακτική τους έχει γίνει πιο επιθετική). Το μεγαλύτερο μέρος, σύμφωνα με τους ίδιους, θα πρέπει να αποδοθεί σε κυρίως επενδυτικού χαρακτήρα τοποθετήσεις, με γνώμονα την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων 2022-προβλέψεων για το 2023, την ενίσχυση της μερισματικής απόδοσης, τον χαμηλό λόγο αποτίμησης/ΑΕΠ, των περιθωρίων που βλέπουν για τον τραπεζικό κλάδο επενδυτικές τράπεζες μεγέθους μίας Morgan Stanley.
Σε αυτά των εισηγμένων/μετοχών του FTSE25 ενεργοποιείται το τελευταίο διάστημα ένα ευάριθμο μέρος της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται στη θεαματική αύξηση της συναλλακτικότητας σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων.
Σταθερές οι αγορές στην Εθνική, σε νέα «τοπικά υψηλά» των 4,848 ευρώ, με συναλλαγές 1,7 εκατ. τμχ. Την Εθνική ακολουθεί εδώ και λίγη ώρα η Alpha Bank στο 1,2985 ευρώ, ενώ αποφόρτιση σημειώνεται κυρίως στην Πειραιώς, 2,071 ευρώ, και λιγότερο στη Eurobank, 1,3415 ευρώ.
Στις 835 ο ΔΤΡ με μεταβολή 30,15% από την αρχή του έτους, σταθερά η μακράν μεγαλύτερη από κάθε άλλου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου. Αναλυτής τραπεζικής χρηματιστηριακής σχετίζει το ράλι μετοχών του κλάδου και με το... παράθυρο που έχει ανοίξει ο SSM για τη διανομή μερίσματος.
Ισχυρό δέλεαρ (κατ' αρχάς) για πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, το υψηλό μέρισμα είναι ένας από τους λόγους της θεαματικής αντίδρασης για τη μετοχή της Jumbo. Στα 1,155/μτχ. με πρόβλεψη για αύξηση μεγεθών έως 40% τον Ιανουάριο και στο «χαρτί» συνεχίζεται για τρίτη σερί συνεδρίαση η εισροή ξένων κεφαλαίων.
Εισροών συνέχεια όμως και σε ΔΕΗ, στα 7,81 ευρώ υψηλότερα 19,15% από την αρχή του έτους, σε Motor Oil στα 22,88 ευρώ με το βλέμμα στις ανακοινώσεις της Morgan Stanley, σε ΟΠΑΠ προεξοφλώντας τη διανομή αυξημένου μερίσματος και ένταξης του ΚΙΝΟ στο διαδικτυακό, σε ΟΤΕ, από την αρχή της εβδομάδας, με ορίζοντα την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2022, με αποτέλεσμα την υπέρβαση των 2.610 μονάδων για τον FTSE25.
Μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή της MIG -με πάνω από 74 εκατ. τμχ., μετά και τον καθορισμό της τιμής για τη δημόσια προσφορά.
Επίσης μεγάλη στον τίτλο της Attica Bank, που ενισχύεται 17,87% στο 0,277 ευρώ, όπως και σε συγκεκριμένα mezzanines των PhoenixVega και Sunrise, λόγω της απόδοσης που αποφέρουν από την πρώτη χρήση στους κατόχους τους.
ΚΡΕΚΑ, ΒΙΟΤΕΡ, Τεχνική Ολυμπιακή, CPI, ΒΙΣ, Lavipharm ενδεικτικά από τις 21 μετοχές των mid&small caps με μεταβολή μεγαλύτερη του 3%.
Με τις συναλλαγές σε πακέτα στα 6,62 εκατ., η αξία των συναλλαγών υπερβαίνει τα 75 εκατ. ευρώ.
Μεγαλύτερη εντολή για 9,5 εκατ. τμχ. της MIG στο 0,1668 αξίας 1,58 εκατ. αποδίδεται σε ισχυρό μέτοχο μειοψηφίας.