Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εικόνα… ημι-συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο

Με συναλλαγές μόλις 36,9 εκατ. ευρώ ο ΓΔ έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος. Ανοδικά κινήθηκαν ΔΕΗ, Aegean και Viohalco. Πωλητές επικράτησαν σε Coca Cola, ΟΠΑΠ, Helleniq Energy.

Εικόνα… ημι-συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο

Σε ένα εύρος οριακά μικρότερο των οκτώ μονάδων, κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε μία συνεδρίαση που επιβεβαίωσε την συναλλακτική ένδεια, αλλά και τις συνεχιζόμενες κινήσεις, καθυστερημένης, καλυτέρευσης των αποτιμήσεων σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον ΓΔ να επιδεικνύει ήπια ανοδικές διαθέσεις, όμως η εικόνα άλλαξε μόλις γύρισε σε αρνητικό πρόσημο ο Γερμανικός δείκτης DAX και έτσι το υπόλοιπο της συνεδρίασης αναλώθηκε σε διαρκείς εναλλαγές προσήμων.

Αυτά μέχρι τις 15.30, όταν και ανακοινώθηκε το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα και όπως έδειξε η τελική μέτρηση, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,2% στο τρίτο τρίμηνο έναντι της αναθεωρημένης ανοδικά δεύτερης μέτρησης για 2,9% (η προκαταρκτική μέτρηση ήταν ακόμα χαμηλότερη, στο 2,6%).

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τους traders, αφήνουν στην Fed σημαντικά περιθώρια περαιτέρω σύσφιξης της επιτοκιακής πολιτικής που ακολουθεί και βέβαια επανέφεραν τις πιέσεις στις Αγορές μετοχών.

Όμως οι λίγοι αγοραστές στο Χ.Α. δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και με τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη σε θετικό πρόσημο και με απόλυτα οριακά κέρδη, καταγράφοντας ένα ακόμα υψηλό 8μηνου (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 28/4 και στις 925,07 μονάδες).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο αυξανόμενος αριθμός τίτλων από χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που βάζουν υποψηφιότητα καλυτέρευσης των αποτιμήσεών τους, εν όψει της επερχόμενης λήξης του χρηματιστηριακού έτους, αλλά και η εμμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Ανεξάρτητα του εν εξελίξει αθόρυβου “window dressing”, που έδειξε να επεκτείνεται σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, η ένδεια σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων, μεταφέρει τις συζητήσεις, στα χρηματιστηριακά γραφεία, σε δύο μοναδικά θέματα και αυτά είναι οι επερχόμενες εκλογές και η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η εκτίμηση του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.) που επισημαίνει πως “η επενδυτική βαθμίδα θα είναι το ένα από τα δύο βασικά θέματα της Ελληνικής Αγοράς, στη χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες. Το άλλο θέμα είναι οι Εθνικές εκλογές, η Κυβέρνηση και οι συσχετισμοί δυνάμεων που θα προκύψουν από την κάλπη, ενώ αν υπάρξουν και δεύτερες κάλπες, η διαδικασία θα επαναληφθεί με ενισχυμένη αναλογική. Οι εκλογές και η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι δύο ανεξάρτητα ενδεχόμενα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Κυβερνητική σταθερότητα και ο ορίζοντας τετραετίας της Κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν, είναι ένα βασικό προαπαιτούμενο για την κάλυψη των τελευταίων βαθμίδων που απομένουν για τη μεγάλη υπέρβαση. Επομένως ο χρόνος αρχίζει να τρέχει, επί της ουσίας, από την επομένη του σχηματισμού Κυβέρνησης”.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και όπως έχει επισημάνει η στήλη από προηγούμενα, μετασυνεδριακά, σχόλια, “μπαίνουν κάποιες τελευταίες ‘πινελιές’, προκειμένου οι αποτιμήσεις να σπρωχτούν λίγο ψηλότερα, πριν το τέλος του έτους, ή ακόμα και αν είναι δυνατόν, να αλλάξει το ετήσιο πρόσημο”.

Εδώ χρειάζεται αυξημένη προσοχή, προκειμένου να διευκρινιστεί ποιοι τίτλοι ανηφορίζουν με ελάχιστες συναλλαγές και “market” εντολές αγορών και ποιων η κίνηση εσωκλείει την παρουσία “δυνάμεων”, που έστω και καθυστερημένα, ενδιαφέρονται για την σχετική καλυτέρευση των κεφαλαιοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν μόλις 5 συνεδριάσεις για την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, για όσους τίτλους θα ενδιαφερόντουσαν να καλυτερεύσουν τις αποτιμήσεις τους.

Με ήπια ανοδικές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,26% ανεβαίνει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,68% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,476% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 375 εκατ. ευρώ, λήξεως 30 Ιουνίου 2023.

Επίσης, “η Ελλάδα σχεδιάζει βγει στις Αγορές το 2023, με στόχο να συγκεντρώσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων εκδόσεων”, ενημέρωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 928,8 (+0,53%) και 920,81 μονάδων (-0,33%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 922,14 (-0,19%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 924,20 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,04%.

Ο τζίρος στα 36,7 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΙΓ), ενώ ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ, απασχόλησαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 36,7 εκατ., τα 31,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,3), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (4,7), Eurobank (3,9), Εθνική (3,4), Μυτιληναίο (2,8), ΔΕΗ (2,5), Motor Oil (2,4), Alpha Bank (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), Ελ. Πετρέλαια (2,2) και Jumbo (2,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς (+0,99%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-0,10%), Εθνική (+0,56%) και Eurobank (+0,67%).

Μεταξύ 642,8 (+0,84%) και 635,78 μονάδων (-0,26%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 638,02 (+0,09%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 640,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,47%.

Να σημειωθεί ότι μετά το σημερινό κλείσιμο, ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 616 μονάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 655, 690 και 752 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις, 606 – 591 και 586 - 577 μονάδες (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών).

“Το επόμενο διάστημα παρουσιάζονται σημαντικές προκλήσεις για τον Τραπεζικό κλάδο, όπως οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις και η αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς, γεγονότα που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Συνολικά, οι Τράπεζες οφείλουν να επιδεικνύουν συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων. Μονιμότερα χαρακτηριστικά αποκτά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και όπως όλα δείχνουν απέχουμε πολύ ακόμα από το να πει την τελευταία του λέξη”, αναφέρει η ΤτΕ στην έκθεση για την Νομισματική Πολιτική.

Με σχετικό πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΕΕ (-1,20%), ΕΛΠΕ (-0,95%), ΛΑΜΔΑ (-0,25%), ΜΟΗ (-0,46%), ΜΥΤΙΛ (-0,10%), ΟΠΑΠ (-1,60%), ΣΑΡ (-0,15%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,69%). Αμετάβλητη η μετοχή του ΟΛΠ.

Η ΔΕΗ ενημέρωσε ότι προχώρησε στην εξαγορά του 51% των μετοχών της Εταιρείας με την επωνυμία “Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.”, από την Εταιρεία Damco Energy. Η υπόψη Εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας Μονάδας παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με καύσιμο Φυσικό Αέριο, ονομαστικής ισχύος 840 MW, στην Αλεξανδρούπολη. Η νέα Μονάδα αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025. Οι υπόλοιποι Μέτοχοι της Εταιρείας θα είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας με 29% και η Damco Energy, του Ομίλου Κοπελούζου, με 20%.

Επίσης, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο διαγωνισμού της Piraeus Equity Partners, η Θυγατρική της Εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακηρύχθηκε ως προτιμητέος Επενδυτής. Συγκεκριμένα, υπεγράφη η συμφωνία πώλησης των μετοχών (SPA) Εταιρειών στις οποίες ανήκουν εν λειτουργία Αιολικοί Σταθμοί παραγωγής Ενέργειας, συνολικής ισχύος 44 MW και Φωτοβολταϊκά Πάρκα ισχύος 2 MW. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας, με συμμετοχή Ελληνικών και Διεθνών Επενδυτικών Επιχειρήσεων, στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κρίθηκε ως προτιμητέος Επενδυτής.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΔΕΗ (+1,22%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Στα 6,44 ευρώ ανέβηκε το ημερήσιο “stop long”, στα 6,20 η επόμενη στήριξη (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Στα 6,79 και 7,00 οι πρώτες αντιστάσεις.

Από την άλλη, χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της ΕΕΕ (-1,20%). Το ημερήσιο “stop long” στα 21,53 ευρώ, με πρώτη σημαντική στήριξη στα 21,58 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Στα 23,10 η πρώτη αντίσταση (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Η Μυτιληναίος ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης (χωρίς αναγωγή, ή εγγυήσεις από τη Μητρική Εταιρεία) για τα Φωτοβολταϊκά έργα Moura, Wyalong και Kingaroy στην Αυστραλία, από τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα ANZ και Westpac. Αυτό το χαρτοφυλάκιο έργων, συνολικής ισχύος 237 MWp, αποκτήθηκε σταδιακά το 2019 και το 2020 στο πλαίσιο της στρατηγικής επένδυσης της Μυτιληναίος στην Αγορά της Αυστραλίας και αποτελείται από το Φωτοβολταϊκό Πάρκο Moura ισχύος 110MWp στο Banana Shire του Κουίνσλαντ, το Φωτοβολταϊκό Πάρκο Wyalong ισχύος 75 MWp στο Bland Shire της Νέας Νότιας Ουαλίας και το Φωτοβολταϊκό Πάρκο Kingaroy ισχύος 53MWp. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, τα έργα αυτά θα παράγουν πράσινη Ενέργεια 500 GWh ετησίως, για να τροφοδοτήσουν το Ηλεκτρικό Σύστημα της Αυστραλίας.

Κοντά στα ιστορικά της υψηλά διαπραγματεύεται η μετοχή της ΜΥΤΙΛ (-0,10%), που σήμερα άλλαξε και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στα 19,00 ευρώ και οι επόμενες, απόλυτα θεωρητικές, αντιστάσεις, εντοπίζονται στα 20,00 και 21,50 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+178,20%), ακολουθούμενη από ΑΝΕΚ (+170,66%), ΥΑΛΚΟ (+160%), ΑΤΤΙΚΑ (+95,52%), ΠΡΔ (+65,25%), ΛΥΚ (+60,81%), ΜΟΗ (+56,8%), ΜΙΓ (+52,58%), ΤΕΝΕΡΓ (+48,9%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+32,10%) και ΜΥΤΙΛ (+31,13%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Κατόπιν σχετικού αιτήματος της Lavipharm (-5,71%), η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χ.Α. ενέκρινε τη μεταφορά του συνόλου των μετοχών της, μετά την ολοκλήρωση της A.M.K., στην Κύρια Αγορά. Αύριο μπαίνουν και οι νέες μετοχές.

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση της Πλαίσιο (+1,94%), “ο Γεώργιος Γεράρδος, ο οποίος κατέχει άμεσα το 66,71% των μετοχών μετά δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας και ο Κωνσταντίνος Γεράρδος, ο οποίος κατέχει άμεσα το 15,47% των μετοχών μετά δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, υπέγραψαν συμφωνία μετόχων, με την οποία συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να συντονιστούν μεταξύ τους προκειμένου να επιδιώξουν κοινούς στρατηγικούς στόχους ως προς τον έλεγχο της Εταιρείας και τη διαγραφή της από το Χ.Α.”. Η δημόσια πρόταση προσφέρει αντάλλαγμα 4,58 ευρώ ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, ΑΤΤΙΚΑ (+9,78%), ΑΝΕΚ (+7,62%), ΑΝΕΠΟ (0%), ΑΝΕΠ (0%).

Αύξησε συναλλαγές η Medicon (+10,61%), μετά και την ανακοίνωση για την διανομή προμερίσματος.

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 15/12 για τον Άβακα (+3,92%).

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, βγήκε μικρό “bid” σε ΑΤΕΚ (+9,27%) και ΕΧ (+5,11%).

Επιστροφή αγοραστών σε Κορδέλλου (+5,33%) και Τζιρακιάν (+2,56%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΒΙΟΚΑ (+1,97%), ΜΟΥΖΚ (+2,70%), ΕΣΥΜΒ (+1,67%), ΔΟΜΙΚ (+1,01%), ΕΛΓΕΚ (+1,95%) και ΠΛΑΚΡ (+3,21%).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητών σε ΔΡΟΜΕ (-5%), ΑΝΔΡΟ (-2,50%), ΜΠΡΙΚ (-1,54%), ΦΡΙΓΟ (-1,17%), ΜΑΣΟΠ (-9,64%), ΜΑΘΙΟ (-3,36%), ΣΠΙ (-3,09%), ΥΑΛΚΟ (0%), ΠΡΟΝΤΕΑ (0%).

Επέστρεψαν οι πωλητές σε ΣΠΕΙΣ (-4,73%).

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές και νέα χαμηλά 25 μηνών για ΚΛΜ (-1,29%).

Κινήσεις “profit taking” σε ΛΥΚ (-0,83%), ΙΝΤΚΑ (-1,98%) και ΙΝΚΑΤ (-1,62%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 893 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 893, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 931, 937 (gap), 944, 958 - 960 και 973 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 879, 871 - 862 μονάδες (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Το ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2168 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2168, ελπίζει σε κίνηση προς τις 2250 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 2332 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2168, μπορεί να πιέσει προς τις 2132 και 2106 - 2082 μονάδες (σπεύδουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Ο Γενικός Δείκτης καλείται να αντιμετωπίσει το σημαντικό επίπεδο αντίστασης στις 925 μονάδες. Δεν μπορούν να αποκλειστούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ωστόσο η βελτίωση του κλίματος στα μεγάλα Ξένα Χρηματιστήρια, μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της Εγχώριας Αγοράς”, σύμφωνα με την Beta Sec.

“Η BNP Paribas θεωρεί ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, καθώς αποτιμά θετικά την πορεία της Οικονομίας, παρότι προβλέπει ότι το 2023 η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1%, για να αυξηθεί στο 2% του ΑΕΠ το 2024, προσθέτοντας μια ακόμη διεθνή ψήφο εμπιστοσύνης για τη Χώρα μας. Ο Γενικός Δείκτης εκμεταλλευόμενος το καλό διεθνές κλίμα, βρήκε την ευκαιρία να κινηθεί απειλητικά προς την αντίσταση των 925 μονάδων, ενώ αμέσως μετά θα αναμετρηθεί με τις 930 μονάδες και θα συναντήσει το καθοδικό ‘χάσμα’ των 937 μονάδων”, όπως αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι πρωταγωνιστές της ανόδου παραμένουν οι ίδιοι και συγκεκριμένα ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ και ΜΠΕΛΑ, εκ των Δεικτοβαρών Εισηγμένων. Πιθανή ανοδική εκτόνωση και από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΕΕ, σε συνδυασμό με τον Τραπεζικό κλάδο, θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια καλύτερη τιμή για το τέλος του έτους”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

“Διεκπεραιωτικού και στατιστικού χαρακτήρα οι τελευταίες φετινές συνεδριάσεις του Χ.Α., με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο ‘window dressing’ των χαρτοφυλακίων, τους υποτονικούς όγκους συναλλαγών και τη διατήρηση, με "νύχια και με δόντια", του φετινού θετικού προσήμου σε ΓΔ, FTSE25 και Τραπεζικό δείκτη, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Παρά το αναντίρρητο γεγονός των απαξιωτικού τζίρου, χαιρετίζουμε την έως τώρα "άνετη" παραμονή του Τραπεζικού δείκτη υψηλότερα από την στήριξη των 625 μονάδων, σε υψηλά 8 περίπου μηνών.

Είπαμε ότι η διαγραμματική ανάλυση λαμβάνει υπόψη της το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως αυτό εκφράζεται μέσω του "ματσαρίσματος" αγοραστών - πωλητών και ότι οι αυξημένες συναλλαγές "χαρίζουν" επιπλέον επιβεβαίωση στην κίνηση της τιμής, από την άλλη όμως, δεν αγνοούμε τάσεις και επίτευξη κρίσιμων υψηλών, εν τη απουσία τζίρου.

Αναφορικά με τον Γενικό Δείκτη και ενώ δεν αναμένεται ευρέως, η απώλεια της στηρίξεως των 900 μονάδων, αυτές αποτελούν "σκαλί" καλής εκκίνησης στο νέο έτος και με τις ευχές των "τοποθετημένων" επενδυτών να στρέφονται προς το πολυπόθητο "συναπάντημα" με τις 1.000 μονάδες.

Ευόδωση αυτού του ανοδικού σεναρίου, το οποίο θα απαιτήσει και την "ευγενική βοήθεια" των Αγορών της Δύσης, θα ενισχύσει το ενδιαφέρον, την αισιοδοξία αλλά και τη... φαντασία στη Λεωφόρο Αθηνών.

Στον αντίποδα, απώλεια του εύρους των 880 - 860 μονάδων εντός του Ιανουαρίου, θα επαναφέρει στο "ταμπλώ" την εσωστρέφεια, την ανασφάλεια και τις θύμησες της τελευταίας, εν πολλοίς, "χαμένης" χρηματιστηριακής δεκαπενταετίας.

Σταδιακά και "επιστρέφοντας στα θρανία", το μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ρίσκο του Χ.Α. θα εκτιμηθεί με βάση το εκλογικό - πολιτικό ρίσκο, την με αυτό σχετιζόμενη προσπάθεια επανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, το momentum διατήρησης των, εσχάτως, ευπρόσδεκτων και δυνατών εταιρικών θεμελιωδών και σε διεθνές επίπεδο, το ενεργειακό και επιτοκιακό κόστος, με το οποίο παραγωγοί και καταναλωτές θα βρεθούν εκ νέου "ενώπιος - ενωπίω" μέσα στο νέο έτος.

Μπαίνοντας στο 2023, τα ‘πονταρίσματα’ θα στραφούν προς την εκπλήρωση (ή μη) των προσδοκιών και των "προαναγγελθέντων νέων" για εταιρικές εξελίξεις, αλλά και από τις τάσεις αυξανόμενης "απεξάρτησης" και υπεραπόδοσης της Λεωφόρου Αθηνών, έναντι των υπολοίπων Δυτικών Κεφαλαιαγορών, σύμφωνα με την άποψη του κ. Στεριώτη (ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Απώλειες στην Ευρώπη, με “νότιες” διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Ήπιες απώλειες σε Πετρέλαιο και Ευρώ.

Σημαντικές οι απώλειες για τα Πολύτιμα Μέταλλα. Προς τα $1800 πιέζεται ο Χρυσός, προς τα $23,7 το Ασήμι.

Προς τα $16650 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1190 το Ethereum.

“Δύο από τους στενότερους συνεργάτες του ιδρυτή της FTX, Sam Bankman-Fried, ομολόγησαν την ενοχή τους για απάτη και συμφώνησαν να συνεργαστούν με τις Αρχές των ΗΠΑ, για τη διερεύνηση της κατάρρευσης του χρεοκοπημένου Ανταλλακτηρίου Κρυπτονομισμάτων, όπως δήλωσε ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Μανχάταν” σύμφωνα με τους Financial Times.

Συρρικνώθηκε η Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το τρίτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,3% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, περισσότερο από την πτώση 0,2% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών της Γερμανίας επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η Κρατικοποίηση της Ενεργειακής Εταιρείας Uniper. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την ανακεφαλαιοποίηση αξίας έως και 34,5 δισ. ευρώ και αποφάσισε ότι η Γερμανία πρέπει να μειώσει τη συμμετοχή της στην Εταιρεία, σε όχι περισσότερο από 25% συν μία μετοχή, έως το τέλος του 2028 το αργότερο. Όπως είχε προηγουμένως συμφωνηθεί, η Κυβέρνηση απέκτησε το 99% των μετοχών της Uniper.

Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου υποβλήθηκαν 216000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, στις ΗΠΑ, αριθμός αυξημένος κατά 2000 από την εβδομάδα που είχε προηγηθεί και χαμηλότερα από τις 220000 που προέβλεπε η Αγορά.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,1 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Η UniCredit Bank επισημαίνει ότι, “η Ελλάδα έχει σημειώσει σωρευτική μείωση 35 ποσοστιαίων μονάδων στον δείκτη δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από την αύξηση που προκλήθηκε από την κρίση”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΛΛΑΚΤΩΡ και με το θετικό η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι Ελ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 65 ανοδικούς τίτλους, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.763 συμβόλαια).

Στα 4.504 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.490 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 6 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 6 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 474, 445 για τον Ιανουάριο και 29 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.224), κινήθηκε μεταξύ 2.220,25 και 2.249,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 632,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.479), Εθνική (640), Eurobank (524), Πειραιώς (4.304), ΔΕΗ (143), Ελλάκτωρα (104), ΓΕΚ (351), MIG (370), Ιντρακόμ (342).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 139.329, Πειραιώς 48.171, Eurobank 16.354, MIG 17.460, ΔΕΗ 23.657, Εθνική 15.462.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.731.362 τεμ., (από 58.731.362 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.318.353 τεμ. (2.324.359), Eurobank 34.337.617 τεμ. (34.337.617), ΟΠΑΠ 1.615.473 τεμ. (1.621.615), Εθνική 10.159.773 τεμ. (10.160.499), ΟΤΕ 947.072 τεμ. (947.072), Πειραιώς 1.222.600 τεμ. (1.222.600).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v