Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια blue chips ανεβάζουν το Χρηματιστήριο

Κέρδη για ΓΔ στο ξεκίνημα. Σε εξέλιξη η είσοδος «φρέσκων» κεφαλαίων σε μετοχές που κινούνται σε πολυετή υψηλά, αλλά και κινήσεις ωραιοποίησης αποτιμήσεων. Οι αποδόσεις και οι εκτιμήσεις.

Ποια blue chips ανεβάζουν το Χρηματιστήριο

Σε θετικό κλίμα οι τελευταίες συνεδριάσεις, σε συνέχισή του παραπέμπει η προθεσμιακή αγορά στη Νέα Υόρκη, ενώ ανάλογα διαμορφώθηκε νωρίτερα στις αγορές της Ασίας.

Από τις 14.097 (1,54%) ο DAX, από τις 7.497 (1,72%) ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 923,86 (0,91%).

Με οδηγό blue chips της πρώτης γραμμής η άνοδος για τον FTSE25 στις 2.239,19 (0,86%) και μάλιστα με καθαρές εισροές επενδυτικού προσανατολισμού σε μετοχές των Motor Oil (21,66), Mytilineos (19,86), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (10,66), αλλά και Jumbo (15,72), Coca Cola HBC (22,54), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,708), Lamda Development (5,94).

Ειδικότερα όμως η με αυξημένες συναλλαγές -για ακόμη μία συνεδρίαση- σε Motor Oil, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή ενίσχυση σε ιστορικά-πολυετή υψηλά παραπέμπει σε είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων με προοπτική για το 2023 και όχι μία απλή προσπάθεια ωραιοποίησης αποτιμήσεων από ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια.

Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς που ενισχύεται από τη διάρκεια αυτής της ανόδου -με αυξημένους τζίρους-, που ενδεικτικά για τη Motor Oil φτάνει το 20,33% σε διάστημα μηνός, για τη Mytilineos το 15,73%, για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το 4,14%, με 8,44% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τελευταία σε αυτόν τον ανοδικό χορό.

Προφανώς και τα ισχυρά ξένα χέρια έχουν γνώση των δυσκολιών και πολιτικών προκλήσεων στο πρώτο 6μηνο του 2023, πλην όμως δεν εμποδίζει συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια να ενισχύουν τις θέσεις τους σε ιστορικά πολυετείς μεγάλες αποτιμήσεις.

Σήμα κινδύνου για πληθωριστικό σπιράλ εκπέμπει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την Ελενα Λάσκαρη.
Για υπαρξιακή απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία προειδοποιεί ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με την ιδιότητα του προέδρου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας βιομηχανιών Eurometaux.

Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, η πολιτική παράμετρος συνεκτιμάται από τους ξένους, με τον Φίλιππο Πανταζή να σημειώνει πως κερδίζει πόντους η Κυριακή των Βαΐων (9 Απριλίου) ως πιθανότερη ημερομηνία να στηθούν οι κάλπες.

Κοινή εκτίμηση πως οι εξελίξεις στο πολιτικό επηρεάζουν και το επιχειρηματικό/επενδυτικό, ειδικότερα σε σχεδιασμούς που αφορούν τα εγχώρια «μεγάλα συμφέροντα» αλλά και τα «ισχυρά ξένα σπίτια», λ.χ. διαγωνισμός για την Αττική Οδό, αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, ενεργειακά-πετρελαϊκά κ.α. μέτωπα αυτής της σημασίας.

Για αυτούς τους λόγους θα πρέπει να αναλυθεί η είσοδος επενδυτικών κεφαλαίων στο μ.κ. συγκεκριμένων εισηγμένων πρώτης γραμμής και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί να έχει συνέχεια από Δευτέρα 2 Ιανουαρίου και -κατ' αρχάς- για τον Ιανουάριο.

Και αν αυτό αφορά τον πιο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, διακριτή είναι η προσπάθεια διαμόρφωσης καλύτερων αποτιμήσεων ειδικά σε επιλεγμένα mid&small caps. Ενδεικτικές περιπτώσεις οι Attica Συμμετοχών (1,79), Inform Lykos (2,40), ANEK (0,21), αλλά και Intracom (1,814), Lavipharm (0,49), Space (5,50), MIG (0,0441) κ.α. Σε ξεκάθαρα βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα αυτών των ημερών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v