“Μόνη ελπίδα, προκειμένου να ενεργοποιηθούν νέοι παίκτες και να ‘αλλάξει πίστα’ το Ελληνικό Χρηματιστήριο, είναι να υπάρξει μπαράζ από νέα deals, σε τιμές που θα δείξουν ότι οι τρέχουσες στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, σαφώς και αδικούν σημαντικό αριθμό Εισηγμένων Εταιρειών, ή ο Γενικός Δείκτης να αρχίσει να δοκιμάζει τετραψήφια νούμερα. Θα είναι κάτι ανάλογο με τις ‘μεταγραφές αεροδρομίου’ στο ποδόσφαιρο, που γεμίζουν τις εξέδρες των γηπέδων” ανέφερε, μεταξύ άλλων, το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, όμως και σε αυτή την περίπτωση οι εξελίξεις δεν κατόρθωσαν να αφυπνίσουν μεγαλύτερο κομμάτι της Αγοράς, εκτός από τους τίτλους των εμπλεκόμενων Εταιρειών.
Η στήλη αναφέρεται στις εξελίξεις μεταξύ MIG, Attica Group, Strix Holdings, Τρ. Πειραιώς και κατ΄ επέκταση και ΑΝΕΚ.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “εφόσον τεκμηριωθεί από Ανεξάρτητο Σύμβουλο το εύλογο και δίκαιο των όρων της συναλλαγής, επιτευχθεί οριστική συμφωνία και εγκριθεί από τη γ.σ. των μετόχων της, η MIG θα μεταβιβάσει το 79,38% της Attica Group στη Strix Holdings και θα πάρει ως αντάλλαγμα τις ομολογίες, τις οποίες εν συνεχεία θα ακυρώσει. Θα απαλλαγεί, δηλαδή, από κοινό ομολογιακό, ανεξόφλητου σήμερα υπολοίπου 282,9 εκατ. ευρώ και από μετατρέψιμο ομολογιακό, ανεξόφλητου υπολοίπου 160,8 εκατ. ευρώ. Οι όροι της ανταλλαγής ισοδυναμούν για τη MIG με πώληση της Attica σε enterprise value, που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Και αυτό διότι το 79,38% της Attica αποτιμάται 443,8 εκατ. ευρώ (σ.σ. το 100% αποτιμάται 559 εκατ. ευρώ), ενώ η Εταιρεία διαθέτει καθαρό δανεισμό 430 εκατ. ευρώ. Επομένως, αποτιμάται σε συνολική επιχειρησιακή αξία 990 εκατ. ευρώ”.
Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Attica Group στα 241,7 εκατ.
Σημειώνεται πως η STRIX είναι 100% Θυγατρική της Πειραιώς, ενώ και η MIG ελέγχεται από την Πειραιώς.
Στο +9,80% η μετοχή της ΑΤΤΙΚΑ, στο +19,63% της ΑΝΕΚ, καθώς έχει ανακοινωθεί και η συγχώνευση της Attica με την ΑΝΕΚ.
Εντυπωσιακά πράγματα από την μετοχή της MIG που κινήθηκε μεταξύ -29,36% και +2,21% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -2,43%. Η Εισηγμένη αποπληρώνει δανεισμό, αλλά μένει με ελάχιστα Περιουσιακά Στοιχεία μικρής αξίας.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα του προσήμου του Γενικού Δείκτη, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, οι πτωτικές μετοχές ήταν περισσότερες από τις ανοδικές, αναλογία που άλλαξε προς το τέλος υπέρ των “πράσινων” τίτλων.
Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση δεν έδειξε διαθέσεις να διαφοροποιηθεί από τις αμέσως προηγούμενες, με τον Γενικό Δείκτη να εναλλάσσει πρόσημο μέσα σε ένα ιδιαίτερα μικρό εύρος, οριακά μεγαλύτερο των πέντε μονάδων με, συνεχιζόμενες, επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων, πολλών, ημερών ο τζίρος και με τις τελευταίες ελπίδες για κάποια συναλλακτική αναβάθμιση, να είναι “κρεμασμένες” στις ανακοινώσεις των Κεντρικών Τραπεζών.
Όλα τα παραπάνω, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους επενδυτές να περιμένουν τις αποφάσεις της Federal Reserve, μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες και έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού το Νοέμβριο στις ΗΠΑ.
Από την άλλη και όπως ήταν αναμενόμενο, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία για το ανώτατο όριο τιμής στο Φυσικό Αέριο, οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, στο πλαίσιο της Συνόδου τους στις Βρυξέλλες και ανανέωσαν το ραντεβού για τη Δευτέρα. Αύριο η πολυαναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου είθισται να κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες που ανέβαλλε όλο τον χρόνο η ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο παίρνουν την σκυτάλη των ανακοινώσεων η ECB και η BoE.
Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι δηλώσεις Λαγκάρντ, κυρίως αυτές που θα αφορούν την εκκίνηση της μείωσης του ισολογισμού της ΕΚΤ.
“Οι επενδυτές καλούνται να αγοράσουν περίπου 300 δισ. ευρώ επιπλέον χρέος της Ευρωζώνης το επόμενο έτος, για να αποτρέψουν μια αναταραχή της Αγοράς, καθώς η ΕΚΤ αρχίζει να μειώνει τις τεράστιες αγορές της. Η ΕΚΤ πρόκειται να περιγράψει σχέδια συρρίκνωσης του ισολογισμού της ύψους 5 τρισ. ευρώ, παράλληλα με αύξηση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, στο 2%, καθώς εντείνει τις προσπάθειές της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό”, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Την Παρασκευή ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αύριο λήγει η προθεσμία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.
Υπενθυμίζεται ότι απομένουν δύο συνεδριάσεις πριν το “triple witching” Δεκεμβρίου και 11 συνεδριάσεις πριν την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς.
Στη λήξη της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου, θα λάβει χώρα και η τελευταία αναδιάρθρωση δεικτών για φέτος, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε FTSE και Euro Stoxx. Για τον FTSE25 η κυριότερη αλλαγή αφορά την είσοδο της Autohellas, στην θέση του ΑΔΜΗΕ.
Αλλαγή σκηνικού στην Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να επιστρέφουν σε ανοδικές διαθέσεις, ιδιαίτερα για τους Ευρωπαίους Εκδότες.
Πιο συγκεκριμένα, στο 4,19% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,51% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,027% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 919,13 (-0,15%) και 924,48 μονάδων (+0,43%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 923,87 (+0,36%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 923,63 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,34%.
Ο τζίρος στα 57,1 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΠΡΕΜΙΑ, ΕΤΕ, ΟΛΠ, ΠΛΑΚΡ), ενώ ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και ΕΤΕ, απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 57,1 εκατ., τα 52,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,5), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (4,8), Eurobank (3,9), Εθνική (3,4), Μυτιληναίο (2,8), ΔΕΗ (2,5), Alpha Bank (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), Ελ. Πετρέλαια (2,3), Motor Oil (2,3) και Jumbo (2,2 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει “υποσχέσεις” για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο (Alpha Bank -0,49%, Εθνική +1,03%, Eurobank +0,10%, Πειραιώς -1,58%), εκτός αν αλλάξει άρδην η επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών.
Μεταξύ 633,07 (-0,74%) και 639,87 μονάδων (+0,33%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 637,44 (-0,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 637,57 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,03%.
Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 619 μονάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 640, 655, 690 και 752 μονάδες. Αν επιστρέψουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 606 – 591 και 583 - 577 μονάδες (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών).
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με στόχο να βρουν τη χρυσή τομή στην ανάγκη στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών θα συναντηθούν σήμερα, εκ νέου, οι Διοικήσεις των Τραπεζών με την Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Οι Τράπεζες, σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος, από τη θέση του Εποπτικού Οργάνου, έχουν αποστείλει την πρότασή τους στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό (SSM) και σύμφωνα με τις πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, ο Επόπτης δεν διαφαίνεται να εγείρει ιδιαίτερες ενστάσεις επ' αυτής, καθώς το κόστος για τις Τράπεζες δεν ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ”.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με NPE ratio χαμηλότερο του 7,5%, σε pro forma βάση, θα κλείσει το έτος η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την επί της αρχής συμφωνία ανταλλαγής χρέους με τη MIG”.
Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου ξεχώρισαν θετικά οι ΑΡΑΙΓ (+1,74%), ΒΙΟ (+0,37%), ΚΟΥΕΣ (+2,61%), ΜΟΗ (+2,52%), ΜΠΕΛΑ (+6,24%), ΜΥΤΙΛ (+2,41%), ΟΠΑΠ (+0,15%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,40%) και TITC (+0,64%).
Ο μοναδικός τίτλος της υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Jumbo (+6,24%). Η μετοχή έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 14,86 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 14,42 – 14,36 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η προσοχή στην επόμενη αντίσταση των 16,10 ευρώ, η οποία δοκιμάστηκε σήμερα, με την μετοχή να κινείται σε υψηλά 19 μηνών.
Η προσοχή στις εκτιμήσεις της Διοίκησης για πωλήσεις αυξημένες κατά 13%, έναντι 2% - 5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Πονταρίσματα για κέρδη χρήσης πάνω από 220 εκατ. ευρώ.
Συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις στην Μυτιληναίος (+2,41%) και μετά τις σημερινές ανακοινώσεις για τον μετασχηματισμό του Ομίλου. Η μετοχή δεν έχει ουσιαστικές αντιστάσεις (απόλυτα θεωρητικά, συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 19,80 θα μπορούσαν να δώσουν κίνηση προς τα 21,50 ευρώ), ενώ οι πρώτες σημαντικές στηρίξεις εντοπίζονται στα 18,20, 17,20 και 16,68 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 2,8 δισ. ευρώ και η μετοχή σε νέα ιστορικά υψηλά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, “ο νέος μετασχηματισμός δημιουργεί τη MYTILINEOS – Energy & Metals. Προβλέπει δύο επιχειρηματικούς κλάδους: Τον κλάδο Ενέργειας και τον κλάδο Μεταλλουργίας, ενώ αναβαθμίζει τη MYTILINEOS στον χώρο των Υποδομών. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται οι εξής Εταιρείες: ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ που θα εξειδικεύεται στον κλάδο των Κατασκευών και Μ Παραχωρήσεων που θα αποτελεί τον Επενδυτικό Βραχίονα σε έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και το εξωτερικό”.
“Στόχος μας είναι να ξεκλειδώσουμε περαιτέρω την αξία μας και να τη μεγεθύνουμε για τους μετόχους και για την Κοινωνία”, τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Δεύτερη συνεχόμενη διορθωτική συνεδρίαση, αλλά και ενδείξεις κόπωσης για τη μετοχή του ΟΤΕ (-0,47%). Για τη βελτίωση της τεχνικής εικόνας, πρέπει ο τίτλος να υπερκεράσει τα 15,56 (ημερήσιο “stop short”) και να κινηθεί προς τα 15,90 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 16,36 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Θα είναι θετική ένδειξη να μην καταστρατηγηθεί η πρώτη στήριξη στα 14,49 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+140,6%), ακολουθούμενη από ΥΑΛΚΟ (+130%), ΑΝΕΚ (+53,29%), ΜΟΗ (+53,75%), ΜΙΓ (+51,89%), ΤΕΝΕΡΓ (+47,13%), ΠΡΔ (+41,24%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+32,72%) και ΜΥΤΙΛ (+31,79%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Από σήμερα, οι μετοχές της Προντέα Α.Ε.Ε.Α.Π. (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2022, €0,110 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).
Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΒΙΟΤ (+10%), ΣΠΙ (+3,52%), ΝΑΚΑΣ (+1,55%), ΜΕΒΑ (+1,55%), ΜΕΡΚΟ (+1,42%), ΛΟΓΟΣ (+3,79%), ΚΛΜ (+0,40%) και ΚΕΚΡ (+0,32%).
Αύξησαν συναλλαγές οι Λύκος (+6,12%), Frigoglass (+5,81%), Centric (+4,78%), Realcons (+4,37%) και Medicon (+3,30%).
Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Άβακας (+0,41%, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης στους μετόχους μειοψηφίας της Attica Group θα προκύψει για την Strix Holdings, εφόσον ολοκληρωθεί η ανταλλαγή χρέους της MIG με το 79,38% του μετοχικού κεφαλαίου της Αttica Group (η Strix Holdings κατέχει, σήμερα, το 11,84% της Αttica Group. Εφόσον αποκτήσει, μέσω του swap, πρόσθετο 79,38%, προκύπτει υποχρέωση δημόσιας πρότασης για το 8,78% του free float). Η δημόσια πρόταση θα πρέπει να διενεργηθεί σε αποτίμηση αντίστοιχη αυτής που αγοράζει η Strix Holdings το 79,38% καθώς το υφιστάμενο 11,84% το απέκτησε από την Πειραιώς (σ.σ. εισφορά) σε αισθητά χαμηλότερη αξία, ενώ δεν είναι γνωστή άλλη συναλλαγή επί μετοχών Attica. Βάσει των όρων της ανταλλαγής, το 79,38% της Attica αποτιμάται 443,8 εκατ. ευρώ. Επομένως, το 100% αποτιμάται σε 559 εκατ. ευρώ (2,59 ευρώ ανά μετοχή)”.
Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε ΕΛΒΕ (-4,80%), ΜΟΝΤΑ (-4,12%), ΓΕΒΚΑ (-1,65%), ΡΕΒΟΙΛ (-1,56%), ΛΑΝΑΚ (0%), ΜΟΤΟ (0%), ΕΧΑΕ (-1,92%), ΕΛΙΝ (-3,24%), ΒΙΟΚΑ (-4,19%) και ΠΛΑΚΡ (-6,59%, έγινε και “πακέτο” 26232 τεμ. στα 17,10 ευρώ).
Πλαγιοκαθοδικά από τα 1,285 ευρώ (κλείσιμο 24/11) η ΊΛυδα (-0,85%).
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-1,73%) και ΒΙΟΣΚ (-1,45%).
Το ταμπλώ σήμερα έδειξε ότι δεν αποκλείεται ανοδική κίνηση στην Lavipharm (+13,89%), πριν μπουν οι καινούργιες μετοχές από την Α.Μ.Κ. (23/12).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 893 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 893 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 910 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 931, 937 - 944 (gap), 958 - 960 και 973 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 879, 868 - 861 μονάδες (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).
Το ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2168 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2168 και υψηλότερα των 2200, θα ελπίζει σε κίνηση προς τις 2250 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 2332 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2168, μπορεί να πιέσει προς τις 2132 και 2098 - 2080 μονάδες (σπεύδουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Παραμένουμε αγοραστές στη Jumbo, λόγω της αναμενόμενης ισχυρής πορεία το Δεκέμβριο, που θα οδηγήσει τη Διοίκηση σε αναβάθμιση της εκτίμησης για την πορεία των πωλήσεων για το σύνολο του έτους (13%, από 2% - 5%)”, αναφέρει η Piraeus Sec.
“Η FED παίρνει τη σκυτάλη για την ανακοίνωση επιτοκίων σήμερα το βράδυ στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στις δηλώσεις αναφορικά με την ανάπτυξη της Οικονομίας”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.
“H Federal αποφασίζει το βράδυ για το μέγεθος της αναπροσαρµογής των παρεµβατικών επιτοκίων, µε τους αναλυτές να συγκλίνουν στην πρόβλεψη για αύξηση κατά 50 µ.β. Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, πυροδότησε το αγοραστικό ενδιαφέρον σε όλες τις Αγορές, χθες. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ο ΓΔ κινείται απειλητικά προς την αντίσταση της τοπικής κορυφής των 922 - 925 µονάδων”, όπως επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Ακόμη μια εντυπωσιακή συνεδρίαση παρακολουθήσαμε την Τρίτη στις Αμερικανικές Αγορές, μετά την ανακοίνωση του CPI. Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, ο πληθωρισμός των ΗΠΑ καταγράφει σημάδια αποκλιμάκωσης, με την μέτρηση του Νοεμβρίου να εμφανίζεται επίσης χαμηλότερη των εκτιμήσεων στο +7,1%, όπως υπενθυμίζει ο Νικόλας Πετράκης.
Αναμενόμενα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η σημερινή συνεδρίαση της Fed, όπου έχει ήδη προεξοφληθεί μια αύξηση 50 μονάδων βάσης.
Οι επενδυτές καλούνται να αποτιμήσουν το λεκτικό κομμάτι της ομιλίας του J. Powell και τα στοιχεία που θα δώσει για την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες, αλλά και τις εκτιμήσεις της Τράπεζας για την πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας.
Η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη παραμένει ανθεκτική, με την ισχυρή στήριξη των 900 μονάδων να ενισχύεται από την παρουσία των ΚΜΟ 30 ημερών.
Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί επαρκώς, με τις αντιστάσεις να παραμένουν στις 937 μονάδες (gap) και την κύρια αντίσταση στην ζώνη των 950 μονάδων.
Σε κάθε περίπτωση τα περιθώρια της κίνησης οριοθετούνται ιστορικά έως την “διακεκαυμένη ζώνη” των 950 μονάδων.
Μια διόρθωση θα οδηγούσε τον Γενικό Δείκτη στην κύρια στήριξη των 900 μονάδων, ενώ χαμηλότερα σημαντικές στηρίξεις εντοπίζουμε στις 885 και 860 μονάδες αντίστοιχα.
Την σκυτάλη από τις ΗΠΑ παίρνει η Ευρωζώνη, με τις Αγορές να αναμένουν μια αύξηση επίσης 50 μονάδων βάσης στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.
Την επόμενη ημέρα, ανακοινώνεται και ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα παραμείνει για 4 συνεχόμενο μήνα στα επίπεδα του 10%”, σύμφωνα με την άποψη του κ. Πετράκη (τεχνικός αναλυτής Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικρές απώλειες στην Ευρώπη, με ήπια ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.
“Οι τιμές του Πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευτούν το επόμενο έτος, καθώς οι κυρώσεις συμπιέζουν τη Ρωσική παραγωγή και η ζήτηση ξεπερνά τις προηγούμενες εκτιμήσεις”, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $1820 ο Χρυσός και πάνω από τα $24,10 το Ασήμι.
Πέρασε πάνω από τα $18000 το Bitcoin, υψηλότερα των $1335 το Ethereum.
Ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε από το υψηλό 41 ετών τον Νοέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 10,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, από 11,1% τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ποσοστό 10,9%.
Ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε 0,6% τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,5%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,7%, χαμηλότερα από την άνοδο 4,1% την οποία είχε σημειώσει τον Οκτώβριο.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,1 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ και με το θετικό ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Quest, TITC και στο χαμηλό η ΕΛΧΑ.
Προς το τέλος κρίθηκε η τελική εικόνα με 63 ανοδικούς τίτλους, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
---ΧΠΑ
Συνεχίστηκε η ανοδική κίνηση και στην Αγορά Παραγώγων, όπως και οι μετακυλίσεις θέσεων. Αυξήθηκαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αισθητή υποχώρηση του όγκου σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (132.860 συμβόλαια).
Στα 2.947 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.834 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 8 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 8 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.684, 1.683 για τον Δεκέμβριο, 1.981 για τον Ιανουάριο και 20 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.242), κινήθηκε μεταξύ 2.223 και 2.243 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 13, 7 για τον Δεκέμβριο και 6 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 641), κινήθηκε μεταξύ 632,25 και 641 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΕΧΑΕ, 11.655 Μυτιληναίος, 10.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (46.132), Εθνική (6.463), Eurobank (2.847), Πειραιώς (18.501), ΔΕΗ (12.677), ΟΤΕ (1.787), ΓΕΚ (4.616), Μυτιληναίο (502), Τέρνα Ενεργειακή (3.607), MIG (24.769), Viohalco (844), ΑΔΜΗΕ (2.774), Cenergy (820), Ελ. Πετρέλαια (538), Lamda Development (3.711), ΕΧΑΕ (178), ΟΠΑΠ (390), Ελλάκτωρα (248), Fourli (172), Ιντρακόμ (500), Jumbo (556).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 68.814, Πειραιώς 16.790, MIG 11.847.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.795.914 τεμ., (από 58.795.914 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.702.352 τεμ. (2.586.352), Eurobank 34.337.617 τεμ. (34.337.617), ΟΠΑΠ 2.024.621 τεμ. (2.174.125), Εθνική 9.976.927 τεμ. (10.027.091), ΟΤΕ 958.444 τεμ. (963.735), Πειραιώς 1.435.050 τεμ. (1.320.050).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.