Χρηματιστήριο: Πώς ήλθε το... μακροβούτι στις 900 μονάδες

Οι αιτίες πίσω από την ισχυρότερη διόρθωση των τελευταίων δυο μηνών. Το διεθνές σκηνικό, η παρέμβαση Μητσοτάκη για τις τράπεζες και η σύγχυση των επενδυτών. Τι αναμένεται στη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Πώς ήλθε το... μακροβούτι στις 900 μονάδες

Η απασχόληση προβλημάτισε την Νέα Υόρκη, η αντιπαράθεση κυβέρνησης-τραπεζιτών προκάλεσε την ισχυρότερη διόρθωση των-σχεδόν- δύο μηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Και αν στην Wall Street η ανακοίνωση των στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας επανάφερε-εν μέρει- τον προβληματισμό για το πώς θα ενεργήσει η Fed στις 13-14 Δεκεμβρίου (ανακοινώνοντας αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β ή 75 μ.β) στην Αθήνα το αρνητικό καρέ είχε αρχίσει να σχηματοποιείται εδώ και κάποιες ημέρες.

Από τις προειδοποιήσεις των βιομηχάνων για το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος, την παρατεταμένη αναμονή για την ολοκλήρωση (ή όχι) σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών συνδυαστικά με το "κλείσιμο βιβλίων" από την πλειονότητα των ξένων κυρίως όμως το σήριαλ με θέμα τις πιέσεις της κυβέρνησης προς τους τραπεζίτες να δώσουν λύσεις στους δανειολήπτες πυροδότησαν ένα μικρό ξεπούλημα την Παρασκευή.

Συνέπεια, η ισχυρή διόρθωση 2% για τον ΓΔ στις 903,97 μονάδες με αρνητικό εβδομαδιαίο "γύρισμα" 0,92%.
Επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος με απώλειες 3,90% στις 640,58 και 1,92% στην εβδομάδα.

Αφορμή τα επεισόδια που ξεκίνησαν με τον Χρήστο Σταϊκούρα να ρίχνει στο τραπέζι την απειλή της επιβολής έκτακτου φόρου στα κέρδη των τραπεζών, συνεχίστηκαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές στο Λονδίνο αλλά ο ίδιος να επανέρχεται στην Αθήνα με συστάσεις προς τους τραπεζίτες να δώσουν λύσεις στους δανειολήπτες. Μάλιστα σημειολογικά η εικόνα του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσέδωσε επιπλέον πολιτική διάσταση σε ένα υπαρκτό, πραγματικό πρόβλημα σε μία περίοδο που...μυρίζει εκλογές.

Για Μητσοτάκη εξωτερικού-εσωτερικού μίλησαν χρηματιστές αναφερόμενοι στο καθησυχαστικό προφίλ του εκτός, μπροστά σ' ένα επενδυτικό κοινό που ποντάρει στο success story των τραπεζών, έχει "ψηθεί" πως μπορεί να προσβλέπει στη διανομή μέρους των κερδών και στο πολιτικό φιλολαϊκό εντός απευθυνόμενος σε εκλογικό κοινό.

Τα ξένα funds διαθέτουν ισχυρές μετοχικές θέσεις στο μ.κ των συστημικών τραπεζών, έχουν δε την δύναμη να τις...ξεφορτώσουν σε χρόνο d.t. Η κυβέρνηση είναι προφανές, πως ενεργεί και με το βλέμμα στην κάλπη και εύλογα το τελευταίο που θα ήθελε ήταν εικόνες έξωσης αλά Ζωγράφου.

Αμφίσημη εικόνα, που προβλημάτισε ορισμένους διαχειριστές για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Ο υπ. Οικονομικών ενήργησε αυτοβούλως, έχει ή δεν έχει την συναίνεση του Πρωθυπουργού, υφίσταται όντως πρόβλημα ή όλο αυτό είναι μία σκιαμαχία με τους τραπεζίτες; 

Ερωτήματα που συνεκτιμώντας τα σημαντικά κέρδη που "έγραφαν" τα 4-5 funds δεν ήθελε πολύ να οδηγήσουν τους διαχειριστές στο sell. Ωστόσο το πρόβλημα είναι υπαρκτό, πολιτικοποιήθηκε στο έπακρο και θα το "σηκώσει" όσο ψηλότερα μπορεί η αντιπολίτευση, ήδη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ενεργούν.

Δεν είναι τυχαίο, πως τις πιεστικότερες ρευστοποιήσεις τις υπέστησαν και τα 4 τραπεζικά χαρτιά, προς το τελευταίο 15λεπτο. Στα 1,013 η Alpha Bank διορθώνοντας 3,25%, στα 3,81 με -3,35% η Εθνική, στα 1,0615 με -4,58% η Eurobank και στα 1,325 με -4,68% η Πειραιώς.

Είχαν λόγο να ξεπουλήσουν τα 4-5 ξένα funds και όσοι εγχώριοι θεσμικοί έσπευσαν να "κλείσουν" τα Μετοχικά τους Α/Κ; Δεδομένης της παρέμβασης Μητσοτάκη στην πολιτική της ΔΕΗ η απάντηση είναι καταφατική, άλλωστε αναφέρθηκε ως επιχείρημα από την πλευρά των πωλητών. Μάλιστα δημιούργησε σύγχυση και στην... παράπλευρη αγορά "κρατικού χρέους" αφού υπήρξαν κάτοχοι ομολόγων που απευθύνθηκαν στον ΟΔΔΗΧ για να διαμορφώσουν σαφέστερη εικόνα.

Η ουσία, το "τραπεζικό" θόλωσε το αφήγημα που επιχειρήθηκε να παρουσιασθεί στο Λονδίνο, είτε έτσι είτε αλλιώς θα απασχολήσει (και ) την επενδυτική κοινότητα-τουλάχιστον- τις πρώτες συνεδριάσεις της προσεχούς εβδομάδας.

Παράλληλα η αποχώρηση της πλειονότητας των ξένων (μετά το "κλείσιμο βιβλίων" και το rebalancing) συνδυαστικά με την εδώ και καιρό αναμονή για το αποτέλεσμα των συνομιλιών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή με το First Sentier- απόρροια της οι 2 συνεδριάσεις με σημαντικές πωλήσεις/μεγάλη διόρθωση είναι αφορμές για να πουλήσουν ή μειώσουν θέσεις όσοι είχαν προεξοφλήσει την επίτευξη (ή όχι )συμφωνίας μέσα στον Νοέμβριο.

Στα 18,88 η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με απώλειες 4,99% τις μεγαλύτερες σε διάστημα εβδομάδας από την αρχή των επαφών της διοίκησης με ξένα funds. Στα 9,29 με μείον 4,42% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ομοίως.

Ωστόσο την Παρασκευή- ειδικότερα το τελευταίο 2ωρο- βγήκαν πωλήσεις και από εγχώριους θεσμικούς προεξοφλώντας πως η υπόθεση "τράπεζες/δανειολήπτες" θα έχει συνέχεια, θα "βαρύνει" βραχυπρόθεσμα με συνέπεια την διόρθωση των τιμών χαμηλότερα. Σε αυτό απέδιδαν χρηματιστές το παράλληλο με τις τραπεζικές "άδειασμα" και σε ΔΕΗ (6,48), Viohalco (4,19), ElvalHalcor (1,60) και δευτερευόντως σε Jumbo (14,98), TITAN (12,20), Coca Cola HBC (23,32), Quest (4,60) κ.α.

Εβδομάδα διανομής μερισμάτων/αποκοπών-επιστροφών κεφαλαίου αυτή που ακολουθεί, με Autohellas (1 ευρώ/μτχ), Papoutsanis (0,02/μτχ), την Δευτέρα με Ideal (0,12/μτχ) την Τρίτη και Jumbo (0,385/μτχ) την Παρασκευή.

Την Δευτέρα στο Eurogroup θα δοθεί το Ο.Κ για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τη δε Τετάρτη θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ τρίτου 3μηνου.

Τεχνικά, για τον ΓΔ στις 903 υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 885 χωρίς να ακυρωθεί η μηνιαία long τάση. Η ευρύτερη περιοχή (πέριξ των 885) ορίζεται από τον ΚΜΟ 30ημερών, μπορεί να αποτελέσει "μαξιλάρι" για τους long εάν από Δευτέρα συνεχιστούν οι πωλήσεις/ πιέσεις χαμηλότερα των 900 μονάδων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v