Με «βαριά χαρτιά» σε υψηλά οκταμήνου το Χρηματιστήριο

Τράπεζες και Motor Oil ανέβασαν τον Γενικό Δείκτη έως τις 922 μονάδες. Στα 83 εκατ. ευρώ η ημερήσια αξία των συναλλαγών. Ρευστοποιήσεις σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Πειραιώς.

Με «βαριά χαρτιά» σε υψηλά οκταμήνου το Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, δείχνοντας δυσκολία να ακολουθήσουν τα κέρδη σε Ασία και Wall Street, με τους αναλυτές να εκτιμούν πιθανή επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας, που θέλει να έχει κορυφώσει ο πληθωρισμός και πλέον θα ακολουθήσει πλαγιολισθητική τροχιά, δίνοντας τα περιθώρια στις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίσουν με ηπιότερα βήματα τη σύσφιξη της επιτοκιακής πολιτικής τους.

Θετικά στην ψυχολογία των αγοραστών επιδρούν και οι τελευταίες δηλώσεις Πάουελ, από την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings, που ανέφερε πως “η Fed μπορεί να ξεκινήσει την επιβράδυνση των αυξήσεων επιτοκίων ακόμα και από τον Δεκέμβριο”, ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος στην μάχη κατά του πληθωρισμού.

Εν τω μεταξύ, χαμηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δείκτη του Υπουργείου Εμπορίου, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών (PCE) κινήθηκε 6% υψηλότερα, σε ετήσια βάση. Τον Σεπτέμβριο είχε ενισχυθεί 6,3%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 6,2%.

Καθαρά ανοδική, η πρώτη συνεδρίαση του τελευταίου μήνα του χρόνου για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά οκταμήνου (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 29/4 και στις 922,43 μονάδες).

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, οι αναπάντεχα ικανοποιητικές συναλλαγές και οι βοήθειες που έδωσε στους βασικούς δείκτες, σημαντικός αριθμός μετοχών από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Στα αρνητικά, η εικόνα με τους ίδιους, εναλλασσόμενους, πρωταγωνιστές, από το ταμπλώ του FTSE25 και η παραμονή των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.

Ήταν ακόμα μία συνεδρίαση, όπου λιγότερες από δέκα μετοχές απέσπασαν περισσότερο από το 80% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, δίνοντας ακόμα ένα χτύπημα στους “αιθεροβάμονες” που περίμεναν με την έλευση του νέου μήνα, μία σταδιακή διεύρυνση του ενδιαφέροντος και προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τουλάχιστον σε τίτλους, που λόγω θεμελιωδών, θα δικαιολογούσαν μία καλύτερη χρηματιστηριακή μεταχείριση.

“Τελείωσε το Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο, τελείωσε ο MSCI, έβγαλαν αποτελέσματα οι μεγάλες Εταιρείες, τι μένει; Συνήθως ο Δεκέμβριος είναι μήνας επενδυτικής παύσης, οι Διαχειριστές είθισται να κινούνται πιο συντηρητικά, ενόψει του κλεισίματος της χρονιάς και να αποφεύγουν την ανάληψη νέου ρίσκου και ειδικά μετοχών που έχουν την έννοια ‘στοιχημάτων’ που θα χάλαγε την εικόνα των χαρτοφυλακίων τους, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κινητικότητα που παρατηρήθηκε το Νοέμβριο, στην επίσπευση έκδοσης νέων ομολόγων από την πλευρά των Τραπεζών, για την κάλυψη του δείκτη MREL.

Τα βιβλία κλείνουν και μένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες για να κλειδώσουν την απόδοση της χρονιάς. Παρόλα αυτά, το 2022 ήταν μια χρονιά σημαντικής μεταβλητότητας, η οποία ενδεχομένως να συνεχιστεί στις περισσότερες από τις 20 συνεδριάσεις που απομένουν για το τέλος του έτους.

Η χρονιά δεν έχει τελειώσει, αφού στο μέσο του μήνα θα λάβουν χώρα σημαντικές συναντήσεις, αλλά και οι συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

Στις 14 Δεκεμβρίου η FED θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για τα Αμερικανικά επιτόκια, με τις προσδοκίες της Αγοράς να αναμένουν αύξηση 50 μονάδων βάσης, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Πάουελ.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την ανακοίνωση του πληθωρισμού Νοεμβρίου στις 13 Δεκεμβρίου, καθώς η αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο κατέβασε το ρυθμό αύξησης του κόστους χρήματος, ενδείξεις κορύφωσης ωστόσο, ακόμα δεν έχουν παρατηρηθεί.

Στις 15 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει η ΕΚΤ η οποία θα κινηθεί ανάλογα με την απόφαση της FED. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του Φυσικού Αερίου. Νωρίτερα στις 13 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, για την υιοθέτηση των τριών κανονισμών για το Ενεργειακό, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στην τιμή του Φυσικού Αερίου.

Στο εσωτερικό υπάρχουν ακόμα νέα που μπορούν να συντηρήσουν συνολικά, αλλά και επιμέρους το ενδιαφέρον.

Από τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις ξεχωρίζει η ανακοίνωση του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης. Το γ’ τρίμηνο είναι το πλέον καθοριστικό για την πορεία της χρονιάς, για την οποία η εκτίμηση της Ε.Ε έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στο 5,6%. Έως τις 15 Δεκεμβρίου οι Εισηγμένες θα πρέπει να έχουν ανακοινώσει τα βασικά μεγέθη κερδοφορίας για το γ’ τρίμηνο, καθώς και τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση.

Στις 16 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα η τελευταία αναδιάρθρωση δεικτών για φέτος με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε FTSE και Euro Stoxx. Για τον τελευταίο οι αλλαγές, αν υπάρξουν, θα γνωστοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ για τον FTSE25 η κυριότερη αλλαγή αφορά την είσοδο της Autohellas, στην θέση του ΑΔΜΗΕ.

Στο μέτωπο των εταιρικών πράξεων πιθανόν να μείνουν εκκρεμότητες. Στις 14 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η ΑΜΚ της Lavipharm ενώ μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου θα έχουμε μέσα στο μήνα από τις Autohellas (1,00 ευρώ αποκοπή 5 Δεκεμβρίου), Ideal (0,12 ευρώ αποκοπή 6 Δεκεμβρίου), Νάκας (0,10 ευρώ αποκοπή 9 Δεκεμβρίου) και Jumbo (0,385 ευρώ αποκοπή 9 Δεκεμβρίου). Για κάποια από τα εγχειρήματα εξαγορών που βρίσκονται σε εξέλιξη, εντός και εκτός Χ.Α., αλλά και εντός και εκτός Ελλάδας, όπως και για την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερα το 2023.

Αν ο Γενικός Δείκτης καταφέρει και υπερασπιστεί τα μικρά έστω κέρδη που έχει καταγράψει στους προηγούμενους 11 μήνες του 2022, έως τις δημοπρασίες της λήξης της συνεδρίασης της 30ης Δεκεμβρίου θα μπορούμε να μιλάμε για μια χρονιά που το Χρηματιστήριο βγήκε και μια φορά “contrarian”, απέναντι στις ζημιές των βασικών Ξένων Αγορών.

Και αυτή θα είναι μια ιστορική πρωτιά. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον τα στατιστικά από το 1995”, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Με διαθέσεις αποκλιμάκωσης, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,31% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,59% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 3,949% επιστρέφει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 925,04 μονάδες (+1,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 925,04 (+1,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 922,42 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,11%.

Ο τζίρος στα 83,9 εκατ., από τα οποία τα 9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΙΝΤΕΚ, ΜΟΗ, ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 83,9 εκατ., τα 80 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,8), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (4,8), Eurobank (4,1), Εθνική (3,6), ΔΕΗ (2,6), Μυτιληναίο (2,6), Alpha Bank (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), Ελ. Πετρέλαια (2,2), Motor Oil (2,2) και Jumbo (2,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Alpha Bank (+3,51%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Eurobank (+2,06%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (+1,86%) και Πειραιώς (-0,71%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 669,61 μονάδες (+2,52%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 669,56 (+2,51%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 666,59 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,06%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 619 μονάδων.

Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 655, θα έχει δικαίωμα στην ελπίδα για κίνηση προς τις 690 και με απώτερο στόχο τις 752 μονάδες. Αν χαθεί η στήριξη στις 619, οι επόμενες στηρίξεις στις 616 – 591 και 582 – 577 μονάδες (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, η Eurobank συμφώνησε να αποκτήσει ποσοστό 13,41% στην Ελληνική Τράπεζα αντί συνολικού τιμήματος €70 εκατ. Η Eurobank κατέχει ήδη ποσοστό 12,59% στην Ελληνική Τράπεζα και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η συμμετοχή της θα ανέλθει σε 26,0%.

Με σαφέστατη υπεροχή των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν μόνο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-3,30%), ΛΑΜΔΑ (-0,52%), ΟΛΠ (-0,37%), TITC (-0,16%). Αμετάβλητη η μετοχή του ΣΑΡ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Motor Oil (+3,90%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 35 μηνών. Εάν η μετοχή συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 19,50 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 20,50 και 20,94 ευρώ. Επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 19,50, μπορεί να δώσει πιέσεις προς τα 18,38 και 17,40 ευρώ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στην μετοχή της ΕΛΧΑ (+2,24%), που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Το ημερήσιο “stop long” στα 1,406 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 1,53 – 1,52 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στα 1,67 ευρώ.

Αν και βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 4,88 ευρώ (+1,88%) και σε υψηλά εξαμήνου, στην συνέχεια οι πρωινοί αγοραστές έμειναν από δυνάμεις στη μετοχή της Quest, που υποχώρησε μέχρι τα 4,715 ευρώ (-1,57%).

Έτσι, χρειάστηκε νέα παρέμβαση των αγοραστών, προκειμένου ο τίτλος να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση, με οριακά κέρδη 0,10%. Στα 4,245 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, με ενδιάμεση στήριξη στα 4,60 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Αν ο τίτλος συνεχίσει πλαγιοανοδικά, θα είναι θετική ένδειξη τα επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 5,25 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+140,6%), ακολουθούμενη από ΥΑΛΚΟ (+47%), ΜΟΗ (+45,45%), ΤΕΝΕΡΓ (+43,74%), ΠΡΔ (+42,66%), ETE (+34,45%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+31,02%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 17.027.010 δικαιώματα (ΛΑΒΙΔ -90%) της Lavipharm συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 1/12/2022 έως και 9/12/2022, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,0800. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 1/12/2022 έως και 14/12/2022.

Τη συμμετοχή της με ποσοστό 30% σε Κοινοπρακτικό Σχήμα, μαζί με την Πορτογαλική PRISA, για τη διεκδίκηση της Αττικής Οδού ανακοίνωσε, στο περιθώριο της έκτακτης γ.σ. της Ιντρακάτ (+1%), ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Εξάρχου.

Βγήκε κάποιο “bid” σε Revoil (+1,93%), Flexopack (+2,96%), Κορδέλλου (+1,46%), Λούλη (+2,45%) και ΞΥΛΚ (+2,50%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και εικόνα εγκατάλειψης για ΙΝΤΕΤ (-2,39%). Αν υποχωρήσει και χαμηλότερα των 1,00 ευρώ, θα ενεργοποιηθούν κινήσεις “stop loss”.

Αύξησε συναλλαγές η Entersoft (+3,14%).

Επιστροφή αγοραστών σε Frigoglass (+3,29%).

Με αυξημένες συναλλαγές, δίπλωσε τις πτωτικές συνεδριάσεις η ΙΝΛΟΤ (-2,83%).

Μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων αντέδρασε ο Fourlis (+1,52%).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητών σε ΚΡΕΚΑ (-5,31%), ΒΙΟΤ (0%), ΠΡΟΝΤΕΑ (0%), ΥΑΛΚΟ (-1,34%), ΕΠΙΛΚ (-1,69%), ΝΑΥΠ (0%), ΕΛΓΕΚ (-6,38%), ΓΚΜΕΖΖ (-2,55%), ΓΕΒΚΑ (-0,82%), ΙΛΥΔΑ (-0,40%), ΠΛΑΙΣ (-2,01%) και ΟΛΥΜΠ (-1,44%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 883 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 883, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 931, 937 - 944 (gap), 958 - 960 και 973 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 864 - 863 μονάδες (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Το ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2132 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2132 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 2200, θα ελπίζει σε κίνηση προς τις 2250 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 2332 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2132, μπορεί να πιέσει προς τις 2088 - 2085 μονάδες (σπεύδουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η ισχυρή άνοδος στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της FED, δημιουργούν προϋποθέσεις συνέχισης της ανοδικής κίνησης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με στόχο τις 930 μονάδες”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι δηλώσεις του Jerome Powell, προέδρου της FED, για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων και η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού του Covid στην Κίνα, ίσως οδηγήσουν υψηλότερα τις Ευρωπαϊκές Αγορές με το Χ.Α. να ακολουθεί την τάση”, εκτιμά η Beta Sec.

“Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι Αμερικανικοί βασικοί μετοχικοί δείκτες μετά την ομιλία Πάουελ, όπου ο ίδιος επισφράγισε πως η επόμενη αύξηση επιτοκίων, πιθανότατα, να ανέλθει στις 50μβ. Παρά ταύτα, εκτιμούμε ότι η παράμετρος που θα αξιολογηθεί και θα επηρεάσει τις Αγορές δεν είναι μόνο το τελικό επιτόκιο, αλλά η χρονική διάρκεια κατά την οποία αυτό θα διατηρηθεί πριν αρχίσει η υποχώρησή του. Ο ΓΔΧΑ ενδέχεται να προσπαθήσει εκ νέου ανοδικά προς την περιοχή των 950 μονάδων, καθώς Δεικτοβαρείς Εισηγμένες, όπως ο ΟΤΕ, αποτελούν αντίβαρο στις πιέσεις. Ωστόσο, το κλειδί της ανόδου κρατάνε και πάλι οι Τράπεζες. Το κρισιμότερο επίπεδο στήριξης, μέχρι το οποίο δεν κινδυνεύει η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, το εντοπίζουμε στην περιοχή των 870 μονάδων”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“Το ‘απλόχερο’ τελευταίο δίμηνο των Παγκόσμιων μετοχικών Αγορών, έχει δώσει και στη Λεωφόρο Αθηνών την απαιτούμενη ώθηση, ώστε να ‘γράψει’ υψηλά 8 μηνών, με την εν λόγω ανοδική κίνηση, μάλιστα, να μην έχει εμφανίσει τα αναμενόμενα, ή και επίφοβα σημάδια διόρθωσης, ή συσσώρευσης, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Διαγραμματικά, η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 900 μονάδων, το οποίο αποτέλεσε "μπαμπούλα" καθ' όλη τη διάρκεια του δευτέρου μισού του τρέχοντος έτους, εμπνέει εμπιστοσύνη στους πιο προσεκτικούς, ή και σκεπτικιστές μεταξύ των εν Αθήναις επενδυτών.

Κρίσιμη η διατήρηση των εν λόγω επιπέδων και σε μηνιαίο κλείσιμο Νοεμβρίου, η οποία έλυσε το δίλημμα "ρευστοποίηση κερδών, ‘window dressing’, ή ψύχραιμη παραμονή του Χ.Α. στα υψηλά του".

Εν τω μεταξύ οι Ξένοι Διαχειριστές κλείνουν, ή έχουν ήδη κλείσει τα "βιβλία" τους για τη φετινή χρήση, με ότι (αρνητικό) αυτό συνεπάγεται για τον όγκο συναλλαγών.

Στο τρέχον περιβάλλον, η "διελκυστίνδα" μετρήσεων πληθωρισμού και δηλώσεων από τους κεντρικούς τραπεζίτες συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Αγορών και ενώ η "παγίωση" των γεωπολιτικών εντάσεων, η οποία παραδόξως συντρέχει με το “bear market” του Πετρελαίου, επιτείνει το κλίμα δυσπιστίας σε ότι αφορά την εισροή νέων κεφαλαίων στα μεγαλύτερα Χρηματιστήρια του Πλανήτη.

Σε επίπεδο εταιρικού ομολογιακού δανεισμού, η εικόνα είναι εμφανώς πιο σύνθετη, καθώς το αυξανόμενο κόστος χρήματος έχει γίνει ορατό σε νέες, αλλά και σε παλαιότερες εκδόσεις χρέους.

Ευπρόσδεκτος, βέβαια, από τους "ταύρους" ο χθεσινός ήπιος τόνος του προέδρου της Αμερικάνικης Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τις επόμενες αυξήσεις παρεμβατικών επιτοκίων από την Νομισματική Αρχή, που ρυθμίζει σε σημαντικό βαθμό τη νομισματική κυκλοφορία στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη.

Ας μην ξεχνούμε ότι οι Αγορές θεμελιωδώς "λατρεύουν" τον χαμηλότοκο δανεισμό και οι φετινές αυξήσεις των επιτοκίων σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη κλπ "τάραξαν" τα Παγκόσμια χρηματιστηριακά "ύδατα".

Αν και δε διαφαίνεται αναστροφή και αλλαγή πλεύσης (pivot) από πλευράς της Fed οι επενδυτές, αλλά και οι εταιρικοί Δανειολήπτες (Εισηγμένοι και μη), θα χαιρέτιζαν την υποχώρηση του κυμαινόμενου κόστους επί των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Οι δε αναλυτές θα χρησιμοποιήσουν χαμηλότερα επιτόκια προεξόφλησης των ταμειακών ροών στους παρονομαστές του κλάσματος των αποτιμήσεων, κάτι που νομοτελειακά θα ενισχύσει τις παρούσες αξίες (net present values) και κατά συνέπεια τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Έχοντας πλέον μπει στον Δεκέμβριο, οι πιο αισιόδοξοι επενδυτές προσδοκούν την επιβεβαίωση της ανοδικής εποχικότητας τύπου ‘Santa Claus rally’, με τις τεχνικές/θεμελιώδεις προϋποθέσεις να συντρέχουν στη διάχυση μέρους αυτής και προς τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία ούτως ή άλλως ευνοείται από τη βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών και σε επίπεδο micro, από την κερδοφορία της ‘bottom line’ επιλεγμένων Ελληνικών Εισηγμένων, σύμφωνα με την άποψη του κ. Στεριώτη (ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με ήπια πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στο NYSE.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, προσπαθεί για ψηλότερα και το Ευρώ.

Πάνω από τα $1810 ο Χρυσός, πάνω από τα $22,7 το Ασήμι.

Οριακά χαμηλότερα των $17000 το Bitcoin, λίγο πάνω από τα $1270 το Ethereum.

Ετήσια πτώση 5% σημείωσε ο ημερολογιακός και ο εποχικά προσαρμοσμένος κύκλος εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο στη Γερμανία τον Οκτώβριο. Σε μηνιαίο επίπεδο, υποχώρησαν κατά 2,8%, έναντι πρόβλεψης για πτώση 0,6%.

Ο δείκτης PMI της Μεταποίησης στην Ευρωζώνη αυξήθηκε το Νοέμβριο στο 47,1, από 46,4 τον προηγούμενο μήνα, αλλά χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων για 47,3. Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 46 μονάδες τον Νοέμβριο, από 43,8 τον Οκτώβριο.

Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2020, για τις τιμές κατοικιών στη Βρετανία. Κατηφόρισαν 1,4%, σε μηναία βάση, τον Νοέμβριο. Η ετήσια αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε στο 4,4% τον Νοέμβριο, από 7,2% τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν μηνιαία πτώση 0,3% και ετήσια αύξηση 5,8%.

Στο 6,5% υποχώρησε το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με το αναθεωρημένο ποσοστό του Σεπτεμβρίου ύψους 6,6%, όπως ενημέρωσε η Eurostat. Το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό ανεργίας ήταν ελαφρώς χαμηλότερο σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στο 6% τον Οκτώβριο. Σε ετήσια βάση, η ένδειξη μειώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.

“Οι Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν προσωρινά σε ανώτατο όριο τιμής $60 ανά βαρέλι, για το Ρωσικό Πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, με μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρήσει το ανώτατο όριο στο 5% κάτω από την τιμή της Αγοράς, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ”, σύμφωνα με το Reuters.

“Οι Τράπεζες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν αξιοσημείωτη επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους, αλλά πολλές εξακολουθούν να εργάζονται με υπερβολικά ευνοϊκές υποθέσεις, επομένως οι Εποπτικές Αρχές θα πρέπει να τις αναγκάσουν να γίνουν πιο συντηρητικές στη διαχείριση κεφαλαίου”, τόνισε ο επικεφαλής Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ένρια.

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, στις ΗΠΑ, υποχώρησαν στις 225000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26/11, από 240000 προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 235000.

Η Μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία 2,5 χρόνια τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 49 μονάδες τον Νοέμβριο, από 50,2 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 49,8 μονάδες.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι “η πιθανότητα να υποχωρήσει η Παγκόσμια ανάπτυξη κάτω από το 2% το επόμενο έτος, αυξάνεται λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και των ταυτόχρονων επιβραδύνσεων στην Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ. ευρώ.

Αυξάνει στα 26 ευρώ την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος η Wood, δίνοντας σύσταση “buy” και σημειώνοντας πως “η Ελληνική Εταιρεία είναι πιο ισχυρή από ποτέ και πραγματοποιεί τη μετάβαση σε μία νέα εποχή πράσινης κερδοφορίας”.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος που εκπονεί το ΙΟΒΕ αυξήθηκε τον Νοέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 101,4 μονάδες, σε σύγκριση με 98,4 τον Οκτώβριο, προσεγγίζοντας εκ νέου τα επίπεδα του Καλοκαιριού.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ και ΜΟΗ και με το θετικό ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΕΛΧΑ και ΤΕΝΕΡΓ και στο χαμηλό η Πειραιώς.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη, αν συνυπολογιστούν τα κέρδη των βασικών δεικτών, η τελική εικόνα με 79 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, ενώ μόλις 6 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.749 συμβόλαια).

Στα 4.477 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.416 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 5 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 5 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 646, 531 για τον Δεκέμβριο και 115 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.245,5), κινήθηκε μεταξύ 2.219 και 2.252 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 647,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Μυτιληναίος, 20.974 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (10.902), Εθνική (2.683), Eurobank (2.151), Πειραιώς (3.547), ΔΕΗ (533), ΟΠΑΠ (224) ΟΤΕ (1.321), Ιντρακόμ (163), ΑΔΜΗΕ (312), ΓΕΚ (118), Μυτιληναίο (122), Τέρνα Ενεργειακή (107), Viohalco (154).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 139.110, Πειραιώς 35.453, MIG 16.434, ΔΕΗ 24.394, Eurobank 13.682, Εθνική 18.810.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                          Name of Issuer                    NSP         Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 61.327.741 τεμ., (από 58.998.914 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.194.600 τεμ. (3.194.600), Eurobank 34.482.250 τεμ. (34.482.250), ΟΠΑΠ 1.491.797 τεμ. (1.491.968), Εθνική 9.870.141 τεμ. (9.870.141), ΟΤΕ 1.016.736 τεμ. (1.005.678), Πειραιώς 1.373.082 τεμ. (1.373.082).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v