Επιφυλακτικά ανοδικά κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τις φήμες - εκτιμήσεις που έρχονται από την Κίνα, αλλά και τις τελευταίες δηλώσεις από αξιωματούχους των Κεντρικών Τραπεζών, όσον αφορά την μάχη επιτοκίων – πληθωρισμού.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η φημολογία που κυριαρχεί της τελευταίες ώρες ότι “η Κίνα θα ανακοινώσει το τέλος της αυστηρής πολιτικής που ακολουθεί για την πανδημία” και αυτό έδωσε ώθηση στις περισσότερες από τις Ασιατικές Αγορές (ξεχωρίζει το +5,24% για τον δείκτη Hang Seng).
Από την άλλη, “η Fed πρέπει να ανεβάσει τα επιτόκια σε υψηλότερο επίπεδο, για να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, Τζέιμς Μπούλαρντ, σε συνέντευξή του στο Marketwatch.
“Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μας εκπλήξει δυσάρεστα. Υπάρχει κίνδυνος να αποδειχθεί υψηλότερος σε σύγκριση με ότι αναμένουμε σήμερα”, είχε προηγηθεί δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ.
Καθαρά ανοδική η συνεδρίαση που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως έλειψε ο τζίρος και η ζωντάνια, για το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.
Ακόμα και οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν επιφυλακτικά ανοδικά, παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν, πως είναι ο κλάδος που θα ηγηθεί του επόμενου ανοδικού κύματος.
Όλα τα παραπάνω, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο, που διοργανώνουν ΕΧΑΕ και Morgan Stanley στο Λονδίνο.
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, που δεν περιμένει άμεσα αποτελέσματα – εισροές, από το παραπάνω Συνέδριο και περιορίζεται στο να επισημάνει την δίμηνη καθυστέρηση που έγινε το φετινό Roadshow, σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα και μάλιστα μία μέρα πριν κλείσουν βιβλία χρήσης, οι περισσότεροι από τους Ξένους Διαχειριστές. Σύμφωνα με τους επιφυλακτικά σκεπτόμενους, μετά και το αυριανό rebalancing (από 1/12 η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ εισέρχεται και τυπικά στον δείκτη MSCI Standard Greece), οι τοποθετήσεις Ξένων χαρτοφυλακίων ίσως και να αναβληθούν για την νέα χρηματιστηριακή χρονιά και αυτό υπό προϋποθέσεις.
Επιστρέφοντας στις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, “το τελευταίο βήμα για την κανονικότητα στις Τράπεζες είναι η ανταμοιβή των μετόχων. Ανταμοιβή για την υπομονή και ενδεχομένως για την ψυχική αντοχή, σε όσα έχουν συμβεί στον κλάδο όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι τώρα οι μέτοχοι ήταν συμμέτοχοι στις δυσκολίες και στην υλοποίηση των επιχειρηματικών πλάνων εξυγίανσης.
Από φέτος που η οργανική κερδοφορία των Τραπεζών δείχνει σοβαρά δείγματα γραφής για το μέλλον, είναι λογικό να υπάρχει η προσμονή του μερίσματος, της έμπρακτης δηλαδή ανταμοιβής των μετόχων.
Την προσδοκία του μερίσματος την καλλιέργησαν οι Τράπεζες, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επισημάνουν την αλλαγή σελίδας στη λειτουργία τους, επιτυγχάνοντας παράλληλα την προσαρμογή των κεφαλαιοποιήσεών τους στις ώριμες αποτιμήσεις άλλων Ευρωπαϊκών Τραπεζών.
Τίποτα δεν έγινε εύκολα όλα αυτά τα χρόνια στις Τράπεζες ο ‘Ηρακλής’, το πρόγραμμα εξυγίανσης του ενεργητικού, πέρασε από σαράντα κύματα και όταν η κατάσταση έδειχνε ότι οδεύει προς εξομάλυνση, μεσολάβησε μια πανδημία και εσχάτως μια ενεργειακή κρίση. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν και το ρυθμιστικό πλαίσιο: Η δημιουργία κεφαλαιακού ‘μαξιλαριού’ με ομόλογα για την κάλυψη των αναγκών του MREL δεν θα είναι μια φθηνή υπόθεση, τουλάχιστον όσο οι προσδοκίες για τα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών κινούνται ανοδικά.
Αν οι Τράπεζες πληρώνουν 7% και 9% κόστος χρήματος για να εκδώσουν διετή ομόλογα και το μέσο spread των δανείων τους είναι 3,5% - 4,0%, η πληρωμή των μερισμάτων αποτελεί μια μικρή έως μεγάλη πολυτέλεια. Και τούτο διότι το μέρισμα είναι μέρος των βασικών κεφαλαίων, που μειώνει την ανάγκη έκδοσης νέων ακριβών ομολόγων.
Την ίδια στιγμή οι Τράπεζες έχουν ξεκινήσει την αποπληρωμή της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Η ταμειακή ρευστότητα δεν είναι πρόβλημα αυτήν την περίοδο, οι Ελληνικές Τράπεζες εμφανίζονται υπομοχλευμένες στο σύνολό τους. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια φθηνή πηγή κεφαλαίων, που σταδιακά περιορίζεται.
Άρα τι μένει; Οι καταθέσεις. Νομοτελειακά θα ακριβύνουν, ίσως όχι με τον ρυθμό που αυξάνεται το κόστος των χορηγήσεων, αλλά σίγουρα δεν θα μείνουν στις 11 μονάδες βάσης.
Το καλό για τις Τράπεζες είναι ότι μια Οικονομία σε ανάπτυξη ‘γεννάει’ καταθέσεις, άρα η διαφορά θα παραμείνει υπέρ των χορηγήσεων, διευρύνοντας το επιτοκιακό περιθώριο.
Οι επιφυλάξεις του Επόπτη έχουν να κάνουν και με το ύψους των κεφαλαίων που θα χρειαστεί να αντλήσουν οι Τράπεζες στο μέλλον: Το MREL θέλει ακόμα 9 δισ. ευρώ για να έρθει σε συμφωνία στο τέλος του 2025, με τα ελάχιστα κεφάλαια του σχετικού δείκτη. Βέβαια, οι Τράπεζες σε αυτή την τριετία προσαρμογής αναμένουν κερδοφορία που θα κινηθεί μεταξύ 7% και 10%, σε σχέση με την ενσώματη καθαρή θέση, δηλαδή αθροιστικά πάνω από 5 δισ. ευρώ.
Άρα η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική, σίγουρα όμως απαιτεί κάποια σύνεση. Πιθανότατα ένα συμβολικό μέρισμα να ‘χρυσώσει το χάπι’. Θα ικανοποιήσει τους πάντες και θα ανανεώσει το ραντεβού με το μέρισμα για την επόμενη χρονιά, ή και νωρίτερα αν οι συνθήκες το επιτρέψουν”, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Με πτωτικές διαθέσεις, τουλάχιστον για τους Ευρωπαίους Εκδότες, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,45% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,68% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,096% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ανηφορίζοντας μέχρι τις 912,82 μονάδες (+0,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 911,81 (+0,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 911,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,53%.
Ο τζίρος στα 59,3 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΤΕΝΕΡΓ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 59,3 εκατ., τα 56 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,6), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (4,8), Eurobank (4), Εθνική (3,4), ΔΕΗ (2,6), Μυτιληναίο (2,6), Alpha Bank (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), Ελ. Πετρέλαια (2,2), Motor Oil (2,1) και Jumbo (2 δισ. ευρώ).
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank (+0,78%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” αυτός της Eurobank (+0,37%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική (+0,27%) και Πειραιώς (-0,67%).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, καταγράφοντας υψηλό ημέρας στις 654,89 μονάδες (+1,12%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 649,8 (+0,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 649,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,33%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 619 μονάδων.
Θετική ένδειξη η σημερινή αντίδραση του ΔΤΡ, αλλά αρνητικό το ότι δεν μπόρεσε επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 655 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 619 μονάδων, έχει δικαίωμα στην ελπίδα για κίνηση προς τις 690 και με απώτερο στόχο τις 752 μονάδες. Αν χαθεί η στήριξη στις 619, οι επόμενες στηρίξεις στις 616 – 591 και 582 – 577 μονάδες (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών).
“Σημαντική υπερκάλυψη καταγράφεται στην δημοπρασία για την έκδοση 10ετους ομολόγου Tier 2 από τη Eurobank, η οποία στοχεύει στην άντληση κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του τίτλου υποχώρησε στο 10,25% λόγω της υπερκάλυψης, έναντι 10,5% όταν άνοιξαν τα βιβλία (IPT). Έχουν ήδη υποβληθεί προσφορές άνω των 840 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων προσφορές 50 εκατ. ευρώ προέρχονται από το σχήμα των Αναδόχων. Τα βιβλία αναμένεται να κλείσουν εντός της ημέρας”, σύμφωνα με το Reuters.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “Ηχηρό μήνυμα προς τους Ξένους Επενδυτές, πως η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε έκτακτη φορολόγηση των Τραπεζικών κερδών, έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Συνεδρίου της Morgan Stanley και του Χ.Α. στο Λονδίνο”.
Ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “πρόταση για τη στήριξη ευάλωτων οικονομικά συνεπών δανειοληπτών με στεγαστικά δάνεια, τα οποία είχαν υπαχθεί στο πρόγραμμα ‘Γέφυρα Ι’ εξετάζουν οι Τράπεζες, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, κατά την πρώτη ημέρα των παρουσιάσεων στο Λονδίνο”.
Σχετικό πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΒΙΟ (-1,07%), ΕΕΕ (-0,26%), ΕΛΧΑ (-0,98%), ΛΑΜΔΑ (-0,09%) και ΟΤΕ (-1,47%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΑΡΑΙΓ.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαψε η διαπραγμάτευση και διαγράφονται από το Χ.Α. οι 8.818.730 ίδιες (ΚΟ) μετοχές του ΟΤΕ. Το σύνολο των μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 433.664.596.
Ο τίτλος του ΟΤΕ (-1,47%) είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 16,14 ευρώ, με πρώτη αντίσταση στα 16,03 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Κλείσιμο υψηλότερα των 16,14, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 16,52 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η προσοχή και στην στήριξη των 14,05 ευρώ.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “εγκρίθηκε σήμερα από την έκτακτη γ.σ. του Ομίλου Ελλάκτωρ, η διάσπαση της Εταιρείας με απόσχιση του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με σύσταση νέου Φορέα όπου θα μεταβιβαστεί ο τομέας ΑΠΕ του Ομίλου, κυριότητας πλέον της Motor Oil. Το τελικό τίμημα της συναλλαγής, σε όρους enterprise value, οριστικοποιήθηκε σε 994,1 εκατ. και στη νέα Εταιρεία που θα ιδρυθεί, η Ελλάκτωρ θα έχει ποσοστό 25% και ο Όμιλος Βαρδινογιάννη 75%. Η αξία του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου (Equity Value) της SpinCo έχει καθοριστεί σε 794,5 εκατ. ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας Εταιρείας ορίζεται στο συνολικό ποσό 771.082.031 ευρώ”.
Για την ουσιαστική βελτίωση της τεχνικής εικόνα, ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+2,37%) θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,74 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 1,61 – 1,59 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της Motor Oil (+2,94%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά τριμήνου. Η επόμενη αντίσταση στα 19,50 ευρώ και οι στηρίξεις στα 18,38, 17,40 και 16,52 – 16,36 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και το σημερινό, ήπια, επιφυλακτικό ξεκίνημα, επέστρεψαν οι αγοραστές στην μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (+3,50%), με τον τίτλο να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε υψηλό 5,5 και πλέον μηνών. Το ημερήσιο “stop long” στα 6,70 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 7,25 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+140,6%), ακολουθούμενη από ΥΑΛΚΟ (+86%), ΠΡΔ (+49,72%), ΤΕΝΕΡΓ (+47,13%), ΜΟΗ (+40%), ΚΡΕΚΑ (+32,94%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+33,18%) και ΜΑΘΙΟ (+31,05%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Από σήμερα, τα warrants της Attica Bank, αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χ.Α.
Σε υψηλά 2,5 μηνών η Realcons (+0,96%).
Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΦΙΕΡ (+2,07%), ΕΛΙΝ (+3,59%) και ΕΠΙΛΚ (+6,06%).
Βγήκε κάποιο “bid” σε CPI (+4,52%), ΕΛΒΕ (+0,95%) και ΕΥΑΘ (+2,56%).
Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΣΑΝΜΕΖΖ (+4,55%) και ΓΚΜΕΖΖ (+2,48%) και τέσσερις οι πτωτικές για ΙΝΛΙΦ (-2,07%).
Η αναβολή της γ.σ. έφερε συνέχεια των πιέσεων για ΠΡΔ (-3,64%).
Όλο και χαμηλότερα οι ΕΣΥΜΒ (-3,50%).
Παρουσία πωλητών σε ΣΑΤΟΚ (-17,95%), ΛΙΒΑΝ (0%), ΥΑΛΚΟ (0%), ΒΙΟΤ (0%), ΠΡΟΝΤΕΑ (0%), ΒΙΟΚΑ (-6,94%), ΕΒΡΟΦ (-3,69%), ΣΙΔΜΑ (-1,44%), ΞΥΛΚ (-2,34%), ΔΡΟΜΕ (-2,62%), ΛΑΒΙ (-3,30%), ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (-1,36%), ΕΛΤΟΝ (-1,87%) και ΙΝΤΕΤ (-1,41%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 883 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 883, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 931, 937 - 944 (gap), 958 - 960 και 973 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 864 – 863 μονάδες (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).
Το ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2132 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2132 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 2200, θα ελπίζει σε κίνηση προς τις 2250 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 2332 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2132, μπορεί να πιέσει προς τις 2087 – 2085 μονάδες (σπεύδουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Βλέπουμε μία κίνηση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου, χωρίς να έχει προβληματιστεί σε καμία περίπτωση. Ο ΓΔ κατάφερε να κατοχυρώσει και το πολυπόθητο 902 σε εβδομάδα και πλέον μέλημά του είναι να συντηρήσει το επίπεδο. Η ζώνη του 924 - 930 είναι κοντινή αντίσταση, με τον ταλαντωτή μας να έχει και πάλι διορθώσει, χωρίς να δώσει εκ νέου ανοδικό έναυσμα. Μία κατοχύρωση του 904, που είναι και στήριξη μας, θα μπορούσε να μας φέρει αντιμέτωπους με το 880 επίπεδο, ενώ παράλληλα το σενάριο για τετραψήφιο νούμερο στον δείκτη θα απομακρυνθεί. Αύριο κλείνει ο μήνας και έχουμε rebalancing, γεγονός που θα σηκώσει σημαντικό τζίρο. Στο ταμπλώ βλέπουμε μία Αγορά πολλών ταχυτήτων, μιας και ο μικρός τζίρος δεν επιτρέπει την διάχυση στο σύνολο των τίτλων. Στην χθεσινή εκδήλωση της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ, για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ένας Πρωθυπουργός. Προσπάθησε να διαλύσει τις όποιες εκλογικές ανησυχίες, λέγοντας ότι η διαδικασία θα είναι πολύ σύντομη και δεν θα επηρεάσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της Οικονομίας. Δεν ξέρουμε αν η Αγορά μπορεί να καταφέρει φέτος να κλείσει πάνω από τις 950 μονάδες. Το θέμα είναι ότι όταν η Αγορά το αποφασίσει, η πρώτη κίνηση θα είναι βίαιη. Το 2022 φαίνεται να κλείνει με πάνω από 6% ανάπτυξη. Αυτό έχει να συμβεί από την δεκαετία του 1960, γεγονός που δείχνει ότι κάτι αλλάζει. Η πορεία της Αγοράς, λόγω της πολύ δύσκολης χρονιάς Παγκοσμίως, δεν κατάφερε να δώσει τα αναμενόμενα. Για πρώτη φορά παρατηρείται η πραγματική Οικονομία, να αποδίδει περισσότερο από το Χρηματιστήριο. Από την άλλη, το εκλογικό 2023 φοβίζει τους Ξένους κυρίως επενδυτές, μιας και παρατεταμένη ακυβερνησία θα επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη και τις πολιτικές που εφαρμόζονται για να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα, ενώ η επενδυτική βαθμίδα φαίνεται να καθυστερεί λόγω των εκλογών. Πληθωρισμός και υψηλά επιτόκια είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις για το πόσο θα παραμείνουν υψηλά. Αυτό είναι και η κύρια ερώτηση, στην απάντηση τι θα κάνουν οι Αγορές. Ευελπιστούμε πως όταν οι Ξένοι δουν μία Ελληνική Οικονομία, που μετά από 15 χρόνια, αλλάζει σελίδα, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, αναγκαστικά θα ‘καβαλήσουν το τρένο’ ακόμα και αν τα υπόλοιπα ‘τρένα’ έχουν σταματήσει τα γρήγορα δρομολόγια”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Περιμένουμε μία ανάκαμψη του Τραπεζικού κλάδου, μετά και τη δήλωση του Πρωθυπουργού πως δε θα προχωρήσει σε έκτακτη φορολόγηση των Τραπεζικών κερδών”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Sec.
“Μία αντίδραση ήταν στο σημερινό πλάνο, μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση. Το Επενδυτικό Συνέδριο ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα”, σημειώνει η Beta Sec.
“Αναμένουμε να συνεχιστούν οι ταλαντώσεις του ΓΔΧΑ γύρω από την περιοχή των 900 μονάδων, ενώ μια πρώτη ευαίσθητη στήριξη εντοπίζεται στις 880 μονάδες. Ωστόσο, το εκτιμώμενο εύρος για την περίοδο παραμένει μεταξύ των 850 - 950 μονάδων”, σύμφωνα με την άποψη της Leon Depolas Sec.
“H κατοχύρωση των 900 μονάδων του ΓΔ σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, μεταφράζεται πολύ θετικά για τη συνέχιση της ανόδου, με το σενάριο της ευκταίας προσέγγισης των 1000 να παίρνει και πάλι σάρκα και οστά. Το εν λόγω σενάριο θα καταρρεύσει εφόσον υπάρξει πειστική απώλεια της περιοχής των 880, που δοκιμάστηκαν εξάλλου 2 φορές (ενδοσυνεδριακά 9 και 17 Νοε) και συνιστούν παράλληλα το χαμηλό του μήνα, σύμφωνα με τον Συμεών Μαυρουδή.
Σε κάθε περίπτωση, το επενδυτικό κλίμα καταλύεται από τις μακροοικονομικές εξελίξεις και κυρίως τις πληθωριστικές πιέσεις στις μεγάλες Οικονομίες, που απαιτούν την επιθετική εμπλοκή των εκάστοτε Κεντρικών Τραπεζών προς καθεστώτα υψηλότερων και επιβαρυντικών, για τις μετοχικές Αγορές, επιτοκίων.
Στο ταμπλώ τον πρώτο λόγο έχουν οι Τραπεζικοί τίτλοι, όχι μόνο λόγω στάθμισης και επίδρασης στη συνολική ψυχολογία, αλλά και για την απρόσμενα επιθετική τους συμπεριφορά. Οι ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ φαίνονται εξαιρετικά τασικές, με την ΑΛΦΑ να έχει την πιο στιβαρή συμπεριφορά, δίδοντας μάλιστα και καθαρό σήμα συνέχισης με στόχο τα 1,28 - 1,30, στήριξη τα 0,99 - 1,01 και έξοδο κάτω από 0,93 (εβδ. κλείσιμο).
Κατά τα λοιπά, αξιόλογες οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΜΥΤΙΛ λόγω ωριμότητας, με τον Όμιλο Viohalco (CENER, ΕΛΧΑ και ΒΙΟ) να δείχνει εξαιρετικά σημάδια και την ΤΕΝΕΡΓ να σημειώνει επάξια (κι άλλα) ιστορικά υψηλά.
Οι ‘εκπτώσεις’ στα εταιρικά εισηγμένα ομόλογα συνεχίζονται, με αξιόλογες εκδόσεις όπως ΜΟΗ, ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ να αποδίδουν μεγάλη (για ‘ασφαλείς’ αποδόσεις) απόδοση στη λήξη και τη ληκτότητά τους να βρίσκεται εντός του βέλτιστου (2 - 7 ετών) πλέγματος της περιόδου, ως προς την καμπύλη επιτοκίων”, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Σαφές προβάδισμα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Ήπιες μεταβολές στην Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.
Αναλυτές της Eurasia εκτίμησαν ότι “ο ΟΠΕΚ+ θα εξετάσει σοβαρά μια μείωση παραγωγής, στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας”. O OΠΕΚ+ θα συνεδριάσει στη Βιέννη στις 4 Δεκεμβρίου.
“Οι Χώρες του ΟΠΕΚ αναμένεται να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να αντιμετωπίσουν την πτώση στην τιμή του Αργού Πετρελαίου”, εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs. Η Επενδυτική Τράπεζα σχεδιάζει να διατηρήσει την πρόβλεψη για άνοδο του Brent στα $110 το βαρέλι του χρόνου.
Προσπαθεί να υπερκεράσει τα $1750 ο Χρυσός και τα $21,2 το Ασήμι.
Οριακά ψηλότερα των $16400 το Bitcoin, πάνω από τα $1210 το Ethereum.
Ανέκαμψε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε ότι ο δείκτης ενισχύθηκε στις 93,7 μονάδες, από 92,7 τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας οριακά τις προβλέψεις για 93,5. Το κλίμα στη Βιομηχανία υποχώρησε στις -2 μονάδες, από -1,2 τον Οκτώβριο, με την εκτίμηση για -0,5, ενώ το κλίμα στον τομέα των Υπηρεσιών βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 2,3, από 2,1 έναν μήνα πριν.
Κατά 10% αναμένεται να έχουν αυξηθεί οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Νοέμβριο, σε ετήσια βάση και σε Εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Destatis. Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα αποτελέσματα, η Destatis αναφέρει επίσης ότι οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 0,5% σε μηνιαία βάση. Ο πληθωρισμός, εναρμονισμένος, για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης, αναμένεται να έχει διαμορφωθεί στο 11,3% ετησίως, όπως και αναμενόταν.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι “μπορεί να καταγράψει ζημιά, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού την έχει αναγκάσει να αυξήσει τα επιτόκια και να πληρώσει το τίμημα του επιθετικού τυπώματος χρήματος κατά την τελευταία δεκαετία”.
Έχοντας αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό, η ΕΚΤ πρέπει να καταβάλει τεράστιες πληρωμές τόκων στις Εμπορικές Τράπεζες, για καταθέσεις αξίας περίπου 5 τρισ. Ευρώ, που δημιούργησε μέσω μαζικών αγορών ομολόγων και φθηνών δανείων.
Νέα πτώση κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller υποχώρησε 1,2% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο. Σε ετήσια βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 10,6%.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ. ευρώ.
“Η προτιμώμενη έκθεσή στις Αγορές της ΝΑ Ευρώπης εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα, την οποία αναβαθμίζουμε σε ‘overweight’, από ‘equalweight’ λόγω της υψηλής ευαισθησίας των Τραπεζών στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, την υποτιμημένη εξυγίανση του ισολογισμού που έχει επιτευχθεί, τις χαμηλές αποτιμήσεις και τα σχετικά ανθεκτικά μακροοικονομικά στοιχεία”, εξηγεί η Morgan Stanley.
“Μετά από ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο, οι Ελληνικές Τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά υπεραπόδοσης επί των σχεδίων τους για φέτος, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της Αγοράς σχετικά με την ανάπτυξη των εσόδων που ενισχύονται από τα υψηλότερα επιτόκια”, εξηγεί η Axia Ventures. Οι συστάσεις είναι “buy” για όλες τις Τράπεζες με τιμή - στόχο για την Alpha Bank τα 1,7 ευρώ (από 1,6 ευρώ πριν), τη Eurobank τα 1,6 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα τα 5,4 ευρώ (από 5,2 ευρώ πριν) και την Πειραιώς τα 2,5 ευρώ (από 2,2 ευρώ πριν).
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ και ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Quest, Motor Oil, Μυτιληναίος, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι ΕΛΧΑ και ΟΤΕ.
Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 55 ανοδικούς τίτλους, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νέα υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.906 συμβόλαια).
Στα 4.399 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.409 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 5 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 5 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 189, 147 για τον Δεκέμβριο και 42 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.213), κινήθηκε μεταξύ 2.205,75 και 2.217,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 642,25).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (4.544), Εθνική (680), Eurobank (601), Πειραιώς (700), ΔΕΗ (517), ΟΠΑΠ (263) ΟΤΕ (578), MIG (212), Ελ. Πετρέλαια (135).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 139.787, Πειραιώς 40.602, MIG 15.618, ΔΕΗ 24.924, Eurobank 14.445, Εθνική 19.074.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.998.914 τεμ., (από 58.795.914 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.168.600 τεμ. (3.151.600), Eurobank 34.482.250 τεμ. (34.626.883), ΟΠΑΠ 1.476.239 τεμ. (1.476.885), Εθνική 9.872.525 τεμ. (9.857.525), ΟΤΕ 1.007.251 τεμ. (1.008.503), Πειραιώς 1.414.699 τεμ. (1.414.699).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.