Πού βρίσκονται οι ζώνες άμυνας στο Χρηματιστήριο

Θολό τοπίο καθώς η εγχώρια αγορά κινείται για το κλείσιμο τριμήνου την Παρασκευή. Με ισχυρή πτώση το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης. Πονοκέφαλος για τις οικονομίες η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα.

Πού βρίσκονται οι ζώνες άμυνας στο Χρηματιστήριο

Μικτά πρόσημα στη Wall Street, χαμηλά 2ετίας στις αγορές της Ασίας και στην Ευρώπη των αναρίθμητων προβλημάτων προέκυψε και το «μυστήριο» με τη δολιοφθορά, που σύμφωνα με ΗΠΑ και ΕΕ έγινε στον Nord Stream. Εντελώς ανάδρομη η συγκυρία για τη Γηραιά Ήπειρο και οικονομικά/επενδυτικά με αναταράξεις και στα συναλλαγματικά, με εκτίναξη του κόστους δανεισμού, με την Goldman Sachs να κάνει λόγο για στασιμοπληθωρισμό.

Η «τέλεια καταιγίδα»; Ενδεχομένως να ενταθεί, εάν την Παρασκευή η Eurostat ανακοινώσει (προκαταρκτικά) στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου που θα υποχρεώνουν την ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα -διπλή- αύξηση από 75 μ.β. στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις για το 2022, στις 27 Οκτωβρίου και στις 15 Δεκεμβρίου.

Σε αναμονή λοιπόν από νέα χαμηλότερα επίπεδα για τον DAX από τις 12.139,68 (-0,72%), για τον FTSE 100 από τις 6.984,59 (-0,52%) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 798,41 μονάδες, μετά τη χθεσινή αντίδραση κατά 0,72%, με αξία συναλλαγών 61,608 εκατ. ευρώ.

Υπό τριπλή πίεση οι αγορές, με το 10ετές της Γερμανίας να σταθεροποιείται πάνω από το 2%, της Ιταλίας να φθάνει ακόμη και στο 4,65%, με το αντίστοιχο της Ελλάδας να «χτυπά» σχεδόν 5% (4,997%).

Με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου σε φθίνουσα τάση, στην οποία έχει έρθει να προστεθεί και η αγγλική στερλίνα, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου ακρίβυναν και άλλο μετά την εξέλιξη με τον Nord Stream.

Σε ξεκάθαρα πτωτικό κανάλι τα ευρωπαϊκά, το ΧΑΑ με απώλειες 10,67% σε διάστημα Σεπτεμβρίου, με τον μήνα να «κλείνει» μεθαύριο Παρασκευή. «Κλείσιμο» θέσεων για μήνα, για τρίτο 3μηνο και 9μηνο η μεθαυριανή συνεδρίαση προοιωνίζεται ιδιαίτερη για τη «ρηχή» αγορά μας, καθώς διαχειριστές, θεσμικοί ενεργούν τις τελευταίες ημέρες με ορίζοντα το τέλος της εβδομάδας. Θέσεις πώλησης-αγοράς, που είχαν ανοιχτεί σε δείκτες αλλά (κυρίως) σε συγκεκριμένες μετοχές, στη λογική προεξόφλησης χαμηλότερης-υψηλότερης τιμής, αγοράζονται-πωλούνται από την αρχή της εβδομάδας.

Ενδεικτικές οι περιπτώσεις των ΟΤΕ, ΟΠAΠ, αλλά και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Ειδικότερα (κυρίως) η μετοχή του ΟΤΕ διορθώνει από τα τοπικά υψηλά (17,11 ευρώ) στα τέλη Αυγούστου, σε δύο φάσεις, με τη δεύτερη από τα 15,81 στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε νέο χαμηλό των 14,16 ευρώ η «βαριά» μετοχή του Οργανισμού, διόρθωση που στέλνει «ταμείο» όσους τη shortαραν σε διάστημα 3-5 εβδομάδων. Περίπου ανάλογη η διόρθωση για την επίσης «βαριά» μετοχή του ΟΠΑΠ, με «σπάσιμο» της τάσης από τα 13,50 στα 12,13 ευρώ.

Ξεχωριστή περίπτωση η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς αφορούσε στην προεξόφληση επίτευξης συμφωνίας με καταληκτική το τέλος 9μήνου. Θέσεις αγοράς (long) που ανοίχτηκαν από χαμηλότερες τιμές (15-16 ευρώ) φθάνοντας έως τα 18,83 ευρώ «κλείνουν» εδώ και 2-3 εβδομάδες λόγω των παρατεινόμενων επαφών της διοίκησης με ενδιαφερόμενους/δυνητικούς αγοραστές. Η προοπτική να επιτευχθεί συμφωνία -αλλά όχι πριν τον Νοέμβριο-, που εάν και εφόσον κλειστεί θα είναι επ' ωφελεία όλων των μετόχων, είχε ως συνέπεια το «άδειασμα» της μετοχής, εξηγεί τις ακραίες διακυμάνσεις Δευτέρας-Τρίτης.

Ζητούμενο, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, το «κλείσιμο» της Παρασκευής, με τον ΔΤΡ στις 529,74 μονάδες να μετρά απώλειες 9,65% σε διάστημα μηνός έναντι 11,13% του FTSE25 στις 1.918,11 μονάδες.

Τεχνικά για τον ΓΔ στηρίξεις (βραχυπρόθεσμα) σε εβδομαδιαίο είναι στο εύρος των 785-780 μονάδων. Και από Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, η αρχή του τέταρτου τριμήνου -δύσκολου, όπως προεξοφλείται-, με το ελληνικό ενδιαφέρον να στρέφεται και στην αξιολόγηση της 7ης του μηνός από τον οίκο Fitch.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v