Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος νέων αναταράξεων στο Χρηματιστήριο

Πτωτικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed αλλά και οι εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο διαμορφώνουν κλοιό πιέσεων για τις μετοχές. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, που λόγω υπεραπόδοσης «προηγείται» στο profit taking.

Κίνδυνος νέων αναταράξεων στο Χρηματιστήριο

Στα «κόκκινα» η Wall Street μετά τη Fed, πάνω από το 4% η απόδοση του 10ετούς, σε χαμηλό 2ετίας οι αγορές στην Ασία και στην Ευρώπη οι πωλητές ξεκινούν με απόλυτο πλεονέκτημα.

Στη Φρανκφούρτη, για τον DAX από τις 12.767 μονάδες -μετά τη χθεσινή αντίδραση 0,76%, στο Λονδίνο, για τον FTSE 100 από τις 7.237 -μετά από «ανάσα» 0,63%- και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 826,32, με τους πωλητές να έχουν προηγηθεί (των ευρωπαϊκών) από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά από ρευστοποίηση θέσεων κυρίως στις τραπεζικές μετοχές αλλά με πωλητές σταθερούς και σε πολλά blue chips. Κλάδος που είχε υπεραποδώσει από τα τοπικά χαμηλά στις αρχές Σεπτεμβρίου ο τραπεζικός θα ήταν -αναπόφευκτα- ο πρώτος που θα «πλήρωνε» την κατοχύρωση μέρους κερδοφόρων θέσεων -σε διάστημα 2-4 εβδομάδων-, με συνέπεια το γύρισμα προς τις 549 από τις 560 μονάδες. Διόρθωση από το τελευταίο τοπικό υψηλό των 570 ως άνω όριο της ανοδικής διόρθωσης, που εξελίχθηκε από τα επίπεδα των 510 στη συνεδρίαση της 7ης Σεπτεμβρίου.

Πήραν τα όποια βραχυπρόθεσμα κέρδη τους -από τα τραπεζικά χαρτιά- στη χθεσινή συνεδρίαση είναι η κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι προεξοφλούσαν τη νέα αύξηση -τουλάχιστον- 75 μ.β. της Fed, κυρίως όμως της πτωτικής συνέχειας που θα επέφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με αυτά τα δεδομένα η αρχή για σήμερα, με τις πρώτες διαθέσεις καθαρά πωλητικές, που εάν επιβεβαιωθούν στη διάρκεια της προσυνεδρίασης θα οδηγήσουν σε δοκιμασία των 818 μονάδων για τον ΓΔ.

Στα καθ' ημάς, επιπρόσθετο πρόβλημα προκύπτει από τις εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο, ειδικότερα στο φυσικό αέριο. Η Αθηνά Καλαϊτζόγλου από νωρίς στο ρεπορτάζ αναφέρεται ξεκάθαρα στην οργή των ηλετροπαραγωγών φ/α για το νέο τέλος 10 ευρώ/MWh. Mε ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει -κατ' αρχάς- βραχυπρόθεσμα για τον κλάδο, ευρύτερα όμως για ένα «βαρύ» μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Βαρύ, εν γένει το κλίμα, με ζητούμενο το πώς θα απαντήσει η ΕΚΤ μετά τη χθεσινή κίνηση της Fed.
Με την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας να έχει προαναγγείλει τη διατήρηση -αν όχι περαιτέρω ένταση- της σφικτής, περιοριστικής πολιτικής.

Συνεπώς διπλό το βάρος για την πραγματική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, συνακόλουθα τις εισηγμένες: ενεργειακό - επιτοκιακό, που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα επηρεάσει τα οικονομικά μεγέθη τρίτου τριμήνου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v