Στις συμπληγάδες των ανοδικών επιτοκίων το Χρηματιστήριο

Με τον τζίρο σε απογοητευτικά επίπεδα στις τελευταίες συνεδριάσεις, η εγχώρια αγορά βρίσκεται ανάμεσα στη Σκύλλα (πληθωρισμός) και τη Χάρυβδη (ύφεση) του στασιμοπληθωρισμού που ταλανίζει τον πλανήτη. Τι μετρούν traders και επενδυτές.

Στις συμπληγάδες των ανοδικών επιτοκίων το Χρηματιστήριο

Ημέρα Fed η σημερινή, με την προσοχή των επενδυτών στις ανακοινώσεις Powell. Διόρθωση το βράδυ στη Wall Street, μετά από νέα διόρθωση 1,03% ο DAX από τις 12.670 μονάδες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεύτερη συνεδρίαση στα «ρηχά» αλλά με -έστω- οριακά θετικό πρόσημο. Με τη -συγκριτικά πάντα- διαφοροποίηση της εγχώριας έναντι των διεθνών αγορών να αποκτά χρονισμό και ορισμένα ενθαρρυντικά στοιχεία -ενδεχομένως- χρήσιμα για τη συνέχεια.

Από τις 833,86 (0,06%) ο ΓΔ, από τις 2.016,76 (0,43%) ο FTSE25 και τις 568,53 (1,59%) ο ΔΤΡ, με εμφανές το πλεονέκτημα των τραπεζικών έναντι των blue chips. Επίσης εμφανής όμως και η στήριξη του ξένου παράγοντα -κυρίως αμερικανικού- στην εγχώρια αγορά, ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί. Στάση που αποτυπώθηκε για ακόμη μία φορά στην έκθεση της Goldman Sachs για τις τράπεζες.

Με 3,86% σε εβδομάδα, με 4,58% σε 3μηνο και οριακές απώλειες 1,11% για το 2022 για τον ΔΤΡ, ο τραπεζικός υπερτερεί του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Στο 0,942 η Eurobank με θετικό πρόσημο 5,68% από την αρχή του έτους, στα 3,315 με 13,06% η Εθνική, αλλά στο 0,915 με απώλειες 15,04% η Alpha Bank και στο 1,181 μείον 8,45% η Πειραιώς.

Για τον κλάδο -κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα- η στάση traders, επενδυτών ξεκαθαρίζει σήμερα-αύριο, επηρεάζοντας ανάλογα και την τακτική τους στο ΧΑΑ. Είτε προς τη μία, προς 580 και 600 μονάδες, είτε προς την άλλη, για 520 και 480 μονάδες.

Ωστόσο, σε αυτή τη συγκυρία συνεκτιμώνται οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι κινήσεις των διοικήσεων των εισηγμένων, τα οικονομικά αποτελέσματα κ.λπ.

Ενδιαφέρον, ως προς το τελευταίο, για την ανακοίνωση των μεγεθών της Viohalco -και για λόγους κόστους λειτουργίας του ομίλου. Υψηλός δανεισμός και πιεστικό κόστος παραγωγής συνθέτουν «βαρύ» δίπολο όχι μόνο για τον όμιλο αλλά ευρύτερα για το συγκεκριμένο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Σε «τρίγωνο της φωτιάς» για την ελληνική βιομηχανία αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, μεταφέροντας επακριβώς τις εύλογες ανησυχίες των επιχειρηματιών του κλάδου.

Κοινός τόπος μεν η ανθεκτικότητα/ευελιξία των επιχειρήσεων, αλλά όχι και ανεξάντλητες οι αντοχές τους στο ενδεχόμενο παρατεταμένης διπλής κρίσης όσον αφορά στα κόστη κεφαλαίου-ενέργειας.

Οντως ενθαρρυντικά -άκρως ενθαρρυντικά σε πλείστες περιπτώσεις- τα μεγέθη 6μήνου/δεύτερου 3μήνου αλλά ως πότε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v