Χρηματιστήριο: Το πλεονέκτημα των short και τα περιθώρια αντίδρασης

Βαριά τα σύννεφα και για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς με τα μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας να δημιουργούν προβληματισμό. Οι αποδόσεις κρίσιμων δεικτών και η τεχνική εικόνα της αγοράς.

Χρηματιστήριο: Το πλεονέκτημα των short και τα περιθώρια αντίδρασης

Ενα δύσκολο πρώτο εξάμηνο ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, με τραυματικές απώλειες για τις αγορές. Ενα δυσκολότερο δεύτερο ξεκίνησε την Παρασκευή, με τις αρνητικές ενδείξεις/στοιχεία να υπερτερούν των θετικών. Ωστόσο, στην πρώτη συνεδρίαση Ιουλίου-ειδικότερα σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη επιχειρήθηκε προσπάθεια ανάκτησης μέρους απωλειών με αποτέλεσμα την αντίδραση για τον S&P 500 στις 3.825,33 (1,06%), τον DAX στις 12.812,37 (0,22%). Αντιθέτως, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλητές είχαν τον τελευταίο λόγο, με συνέπεια την διόρθωση του ΓΔ στις 805,79 (-0,57%).

Κλειστή αύριο η Wall Street (αργία Ημέρας Ανεξαρτησίας) συνακόλουθα πιο περιορισμένη η συναλλακτική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αξία συναλλαγών στο ΧΑ στα 55,666 εκατ. την Παρασκευή (στα 58 εκατ. ο ημερήσιος μέσος όρος εβδομάδας).

Υπέρ των short η τάση διεθνώς, δεν δείχνει να διαφοροποιείται ουσιαστικά από αύριο, με την ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων κ.λπ. να επιβεβαιώνει την δυσχερέστατη θέση -κυρίως- της οικονομίας της ευρωζώνης και την τακτική της επιθετικής επιτοκιακής πολιτικής από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Την Τρίτη ανακοινώνονται δείκτες βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη, με τα ανησυχητικά μηνύματα από την γερμανική «ατμομηχανή» να πληθαίνουν.

Ενδεικτικά τα δυο θέματα: για την προειδοποίηση Βερολίνου για ντόμινο κατάρρευσης ενεργειακών ομίλων και της WSJ για το προβληματικό γερμανικό μοντέλο.

Για την Wall Street, ορόσημα: η ανάγνωση των πρακτικών της Fed (Τετάρτη) και οι θέσεις εργασίας για τον Ιούνιο (Παρασκευή). Στα καθ' ημάς, στα... αβαθή των 55-60 εκατ. η αξία συναλλαγών, ενδεικτική της επιφυλακτικής στάσης των ξένων -στην πλειονότητα τους- η σταδιακή μείωση θέσεων- όσων ενεργών- συνδυαστικά με μετακύληση μέρους της ρευστότητας σε συγκεκριμένες μετοχές/εισηγμένες. Κυρίως του δείκτη FTSE 25, με εμφανή τον διαχωρισμό τόσο μεταξύ των τραπεζικών, όσο των blue chips.

Με απώλειες 13,82% από την αρχή του έτους για τον ΔΤΡ (495,50) με Εθνική (στα 2,86 ευρώ) και Eurobank (0,826) σε σημαντική απόκλιση από Alpha Bank (0,8342) και Πειραιώς (0,923). Ουσιαστική διαφορά των δυο υπόομάδων, η ΑΜΚ για Alpha Bank, Πειραιώς το 2021. Σε χαμηλά 52 εβδομάδων αμφότερες οι μετοχές.

Κατά 11,51% χαμηλότερα στις 1.929,54 μονάδες ο FTSE25, επίσης με διακριτή διαφοροποίηση μεταξύ των blue chips. Στο 32,41% η άνοδος και τα 1,72 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ vs στο 45,69% η διόρθωση και τα 5,105 της ΔΕΗ.

Ανάλογες περιπτώσεις: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (16,98), Motor Oil (17,80), Jumbo (13,65 ευρώ) vs ElvalHalcor (1,324), Viohalco (3,365), Quest (4,25). Σε αναμονή εξελίξεων η επιχειρηματική κοινότητα, και σε αποκοπή μερισμάτων η επενδυτικά. Coca Cola (0,71/μτχ), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,34/μτχ) για αύριο Δευτέρα, με την πρώτη να έχει ένα "μαξιλάρι" μετά το 3,45% στα 21,57 ευρώ της Παρασκευής και την δεύτερη σε αναμονή για επιχειρηματικές/μετοχικές εξελίξεις.

Εναρξη πληρωμής μερίσματος (2021) από αύριο για τους μετόχους/επενδυτές της Motor Oil (και χωρίς το υπόλοιπο 0,70/μτχ την Πέμπτη), εισαγωγή και διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Dimand.

Σημαντική η συνεδρίαση της Παρασκευής, με τον οίκο Fitch να αξιολογεί (το βράδυ) το outlook της οικονομίας, με εύλογο ενδιαφέρον για την στάση του οίκου μετά και τα τελευταία στοιχεία πληθωρισμού. Τεχνικά, με τον τραπεζικό κλάδο να «βαραίνει» και πολύ δύσκολα να αποφεύγει την δοκιμασία των «χαμηλών» το ενδεχόμενο συνέχισης της διόρθωσης χαμηλότερα των 810 είναι πολύ πιθανό. Με σημαντικό το γεγονός, πως μέχρι τις 790-788 μονάδες οι όποιες στηρίξεις είναι ασθενείς και αμφίβολης ανθεκτικότητας. Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αντίδρασης έως τις 840 μονάδες (στο πλαίσιο ανοδικής διόρθωσης) η τάση παραμένει συντριπτικά υπέρ των short.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v