Οριακή πτώση στη Wall Street, μετά τις νέες δεσμεύσεις Πάουελ για καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Σημαντική Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε -σήμερα-αύριο- στις Βρυξέλλες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επαναφέρει -εκτός των άλλων, κυρίως... τουρκικών- το αίτημα για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ανάλογη η θέση και του Ιταλού ομολόγου του.
Στα των αγορών, μικτές τάσεις νωρίτερα στην Ασία, στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης οριακές οι μεταβολές για τα futures του S&P500, στη Φρανκφούρτη από νέα σημαντική διόρθωση στις 13.144,55 (-1,11%) ο DAX, υπό την πίεση προειδοποιήσεων του υπ.Οικ. για μία πολύ δύσκολη 3ετία-5ετία.
Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών κυρίαρχο στοιχείο είναι η δραματική μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως αυτό αποτυπώνεται στον όλο και λιγότερο τζίρο (στα 50,255 εκατ., εχθές), στην αποστροφή ισχυρών ξένων funds, με συνέπεια την ανακύκλωση του ίδιου χρήματος εδώ και αρκετές συνεδριάσεις.
Καθίζηση στα περισσότερα θέματα, με τον Γενικό Δείκτη στις 836,48 μονάδες, τον FTSE25 στις 2.015,08 μον., τον Δείκτη Τραπεζών στις 539,16 και στις 1.323,03 τον FTMidCap.
Μάλιστα εάν δεν «έτρεχαν» 2-3 επενδυτικά προγράμματα και εξελίξεις στα επιχειρηματικά, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα ήταν ακόμη πιο υποτονικό.
Σε αναμονή ο τραπεζικός κλάδος, με τις Εθνική, Eurobank να έχουν διαφοροποιηθεί από τις Alpha Bank, Πειραιώς και το ενδιαφέρον να στρέφεται στην επικείμενη επίσκεψη του επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα, στις 12 Ιουλίου.
Μένει να επιβεβαιωθούν (ή όχι) εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, πως ο Αντρέα Ενρια θα περάσει μήνυμα για χαλάρωση των εποπτικών απαιτήσεων, επικαλούμενος τη δυσχερή συγκυρία. Πρακτικά αυτό θα έδινε έναν «αέρα» στο εγχώριο σύστημα να πάει πιο πίσω την υποχρέωση ομολογιακών εκδόσεων. Εάν ο SSM μεταθέσει τα χρονικά όρια, τότε θα άνοιγε ένα μικρό «παράθυρο» για τους long να πάρουν «ανάσες» από ενδεχόμενη ανάκαμψη του κλάδου, με ελάχιστο ζητούμενο για τον ΔΤΡ την ανάκτηση των 580-600 μονάδων.
Να σημειωθεί πως για τις 8 Ιουλίου είναι η προγραμματισμένη βαθμολόγηση από τον οίκο Fitch.
Στα επιχειρηματικά, επίσημη παρουσίαση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Hard Rock για το καζίνο στο Ελληνικό, έσοδα 200 εκατ. το 2022 από το Ελληνικό για τη Lamda Development, ανατροπές στη διύλιση, κρίσιμη η απόφαση της ΡΑΕ για τις ενεργειακές επενδύσεις αλλά και κίνδυνος (και) για τον τουρισμό της χώρας από το χάος στα αεροδρόμια.
Επιλεκτικές -αναγκαστικά- οι κινήσεις των επενδυτών, είτε κλαδικά λ.χ. στη διύλιση όπου η Motor Oil μετά και τη νέα χθεσινή άνοδο αποτιμάται 2,02 δισ. αφήνοντας στη δεύτερη θέση τα Ελληνικά Πετρέλαια με 1,98 δισ. είτε στην ενέργεια όπου η ΔΕΗ επιστρέφει σε διορθωτική πορεία (μετά το σύντομο διάλειμμα αγοράς ιδίων μετοχών).
Περιορισμένη κινητικότητα και στα mid caps, με PhoenixVega Mezz και Intralot να «κλέβουν» την παράσταση.
Με 19,42% το Mezz της Πειραιώς, μετά την εμφάνιση κερδών 5 εκατ. και γ.σ. στις 13/7 για επιστροφή κεφαλαίου 0,0144/μτχ., που βάσει της χρηματιστηριακής τιμής αποφέρει μία από τις υψηλότερες αποδόσεις.
Το σημαντικότερο όμως συνίσταται στην επιβεβαίωση εκτιμήσεων παραγόντων ότι (κυρίως) το ΦΒΜΕΖΖ μπορεί να αποτελέσει πηγή εσόδων/απόδοσης για τις επόμενες χρήσεις. Δευτερευόντως το CairoMezz της Eurobank.
Με 13% η Intralot, μετά την οριστικοποίηση των όρων της αμκ. Στα 129 εκατ. η αύξηση -όταν η εισηγμένη αποτιμάται 83,92 εκατ.-, στο 1,5/1 η αναλογία διάθεσης νέων στην τιμή του 0,58 ευρώ.
Τέλος, προχωρά η διαδικασία της προαιρετικής δημόσιας πρότασης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με την Κεφαλαιαγορά να εξετάζει στο σημερινό δ.σ. το σχετικό Ενημερωτικό.