Χρηματιστήρια: Σφυροκόπημα στις τράπεζες... δια χειρός Λαγκάρντ

Στα χνάρια του ξεπουλήματος στα ελληνικά ομόλογα κινούνται και οι μετοχές, μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Πωλήσεις σε όλο το εύρος μετοχών του δείκτη. Μεγαλύτερα θύματα οι τράπεζες. Πιέσεις σε αρκετά blue chips. Ποιοι είναι οι πιο ανθεκτικοί τίτλοι.

Χρηματιστήρια: Σφυροκόπημα στις τράπεζες... δια χειρός Λαγκάρντ

Με απώλειες τα ευρωπαϊκά, μίνι ξεπούλημα σε μετοχές και ομόλογα αγορών του Νότου. Στο επίκεντρο των πωλητών Μιλάνο και Αθήνα, όπου καταγράφονται οι πιεστικότερες πωλήσεις/μεγαλύτερες απώλειες
στα χρηματιστήρια και οι υψηλότερες τιμές για ομόλογα σε επίπεδα 2018.

Απόρροια των χθεσινών δηλώσεων/ενεργειών της ΕΚΤ, με την πολιτική της Κριστίν Λαγκάρντ να αμφισβητείται στο... χρηματιστηριακό ταμπλό, με τους πωλητές επίμονους σε κρατικούς τίτλους, τραπεζικές μετοχές αλλά και blue chips.

Ενδεικτική η σχεδόν παράλληλη διακύμανση στις αγορές Μιλάνου και Αθήνας, με τον ΜΙΒ να διορθώνει 2,53% (23.175), τον ΓΔ 2,39% (865), την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX συγκρατείται με μείον 1,48% στις 13.989 μονάδες.

Σε επίπεδα 2018 το ελληνικό 10ετές, νωρίτερα έως το 4,393% -σχεδόν 380 μ.β. πάνω από τα χαμηλά Απριλίου-Μαΐου 2021- στο 3,747% το αντίστοιχο ιταλικό, με τη διαφορά από το γερμανικό μεγαλύτερη των 200 μ.β.

Πρακτικά η αντίθετη διακύμανση ομολόγων χωρών του Νότου (κυρίως Ιταλία-Ελλάδα) και Γερμανίας παραπέμπει σε απόσυρση κεφαλαίων από τη μία περιοχή και μεταφορά μέρους τους στη θεωρούμενη ασφαλέστερη.

Εξαρχής γνωστές οι δυσοίωνες προβλέψεις της ΕΚΤ -σύμφωνα με το θέμα της Ελενας Λάσκαρη-, αρκετά πριν τη συνεδρίαση είχαν επηρεάσει τους traders, είχαν διαμορφώσει τάση.

Επιθετική από την αρχή, καθώς το πτωτικό κενό (από τις 879,17) ήταν το μεγαλύτερο/ευρύτερο των τελευταίων 4 εβδομάδων.

Στο στόχαστρο ο τραπεζικός κλάδος, σχεδόν με το «άνοιγμα» της συνεδρίασης όπως και μετοχές με εμφανή short τάση.

Μέτρια αλλά σταθερή η ροή από την πλευρά των πωλητών, με τους αγοραστές να χαμηλώνουν προς τις 850 μονάδες -θεωρητικά σημαντική περιοχή στήριξης- και πλέον να περιμένουν τη συνέχεια σε Νέα Υόρκη. Το γεγονός της αργίας της Δευτέρας συνδυαστικά με την αναμονή για την ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ αργότερα βάζουν φρένο στους δυνητικούς αγοραστές, στέλνουν δε περισσότερους στο ταμείο για να κλείσουν θέσεις τους.

Πωλήσεις σε όλο το εύρος μετοχών του δείκτη -ενδεικτικό πως μόνο ο Sarantis είναι από τις 25 με θετικό πρόσημο-, με περισσότερο ή λιγότερο πιεστική στάση από τους πωλητές.

Μεγαλύτερη διόρθωση, έως σχεδόν 4% για τον ΔΤΡ προς τις 565 μονάδες, στο τέλος μίας ξεκάθαρα πτωτικής εβδομάδας.

Στο 7,98% η διόρθωση -σε εβδομαδιαίο- έναντι 3,56% του ΓΔ και 4,11% του FTSE25.

Επίσης ενδεικτικό, πως σε Εθνική και Alpha Bank έχει γίνει ο μεγαλύτερος τζίρος σε ισχυρή διόρθωση προς τα 3,397 (-3,16%) και 0,9012 (-4,21%) αντίστοιχα.

Ισχυρές πιέσεις/απώλειες και στη μετοχή της ΔΕΗ -έως τα 5,595 (νέο χαμηλό)-, με συνολικές απώλειες 8,37% στην εβδομάδα και 40,05% (!) από την αρχή του έτους.

Ανθεκτικότεροι οι τίτλοι των ΟΤΕ (17), Viohalco (3,67), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,704), ΟΠΑΠ (14), ΟΛΠ (16,10), ΤΙΤΑΝ (11,94), ενώ μόνος με θετικό πρόσημο του Sarantis (6,79).

Στις 13/90 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, συντριπτική υπέρ των πωλητών, ενδεικτική του κλίματος.

Με τον τζίρο, στις 13:20, στα 30 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v