Παρά το γεγονός ότι οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές επιμένουν στα θετικά πρόσημα, για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μία πρώτη δοκιμή τιμών οριακά ψηλότερα των 900 μονάδων έφερε ευδιάκριτο πισωγύρισμα, καθώς λείπουν οι βοήθειες από τα περισσότερα μη Τραπεζικά, Δεικτοβαρή «χαρτιά», που θα μπορούσαν να δώσουν την ώθηση στον ΓΔΧΑ, προς ακόμα υψηλότερα επίπεδα.
Ακόμα πιο επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με ελάχιστες θετικές εξαιρέσεις, όπως οι μετοχές των ΕΛΛ (+4,40%), ΚΕΚΡ (+5,86%) και ΟΛΥΜΠ (+1,74%).
Εν τω μεταξύ, το ποσό των 450 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από την επανέκδοση 15ετούς και 20ετούς ομολόγου. Η υπερκάλυψη ανήλθε στο 3,68% για το ομόλογο λήξεως 2037, ύψους 250 εκατ. ευρώ, με απόδοση 3,51%. Για το ομόλογο λήξεως 2042, ύψους 150 εκατ. ευρώ, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,56%, με δείκτη κάλυψης 4,5%. Οι δημοπρασίες πραγματοποιήθηκαν μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers).
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και ξεχωρίζει το +1,25% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, ενώ από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας καταγράφει μόνο η ΕΤΕ (+2,69%) και τις μεγαλύτερες απώλειες οι ΑΔΜΗΕ (-2,43%) ΑΡΑΙΓ (-1,15%) και ΟΛΠ (-1,34%).
Ο ΓΔΧΑ μπορεί να παραμένει σε ανοδικό βηματισμό, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι έχει υποχωρήσει αισθητά από το, μέχρι στιγμής, ενδοσυνεδριακό υψηλό των 901,17 μονάδων (+1,09%), ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 37 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ).
Αν και η αυριανή συνεδρίαση θεωρείται «ειδικών συνθηκών» και αυξημένου τζίρου, λόγω του αναμενόμενου rebalancing, δεν θα είναι θετική ένδειξη η λήξη των σημερινών συναλλαγών, να βρει τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. κοντά στα χαμηλά ημέρας.