Ρωσικό τρενάκι οι αγορές, στα ύψη η μεταβλητότητα στη Wall Street, κατάσταση με την οποία δείχνουν να εξοικειώνονται οι επενδυτές. Ισχυρή διόρθωση για τους τεχνολογικούς κολοσσούς στη Νέα Υόρκη, αυτή τη φορά με αφορμή την προειδοποίηση της μικρής και προβληματικής SNAP, ενδοσυνεδριακή «βουτιά» για τον S&P 500 έως τις 3.875 αλλά και με μερική ανάκαμψη στις 3.941 μονάδες. Ωστόσο, χαμηλότερα του σημαντικού ορίου των 30 μονάδων ο δείκτης VIX/CBOE, σε ανοδική διόρθωση παραπέμπουν τα futures του S&P500 από 0,56% προς τις 3.962 μονάδες. Με άνοδο νωρίτερα τα χρηματιστήρια στην Ασία.
Σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον, η χθεσινή διαφοροποίηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους long να ελέγχουν την κατάσταση στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης, με τελικό «κλείσιμο» για τον ΓΔ στις 863,41 (0,42%). Κόντρα κίνηση, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και οδηγό τις Alpha Bank (0,935), Εθνική (3,408) αλλά και την Eurobank (0,9576) και στην Πειραιώς να βγαίνει αντίδραση από το 1,056 ευρώ, με αποτέλεσμα την αντίδραση για τον ΔΤΡ έως τις 583,11 και τελική τιμή περίπου 10 μονάδες χαμηλότερα.
Στα 65,807 εκατ. η αξία συναλλαγών, βαίνει μειούμενη σταθερά από τη Δευτέρα -αλλά και σε εβδομάδα (16-20/5) από εβδομάδα (9-13/5) και (3-6/5). Το sell off στην πρώτη, η ανοδική διόρθωση τη δεύτερη και η προσπάθεια για εξισορρόπηση-αναδιάταξη θέσεων την τρέχουσα και την προηγούμενη.
Μένει να φανεί εάν αυτή η αναδιάρθρωση μπορεί να έχει αίσιο αποτέλεσμα για τους long, με γνώμονα και την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών διεργασιών και εξελίξεων.
Επενδυτικές θέσεις σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips μειώθηκαν αισθητά στην αρχή του μηνιαίου κύκλου, σταδιακές τοποθετήσεις από αρκετά χαμηλότερες τιμές έγιναν στη συνέχεια και πλέον με επιλεκτικές κινήσεις επιχειρείται η σταθεροποίηση, με σημείο αναφοράς την ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, σε ρυθμό αποτελεσμάτων τριμήνου από σήμερα, με τη Eurobank να κάνει την αρχή. Ακολουθούν Alpha Βank, Εθνική αύριο-μεθαύριο.
Σε ανάλογο ρυθμό και blue chips, με ΔΕΗ, AEGEAN, ΟΠΑΠ κ.α. εν μέσω επιχειρηματικών διεργασιών, ορισμένων ενθαρρυντικών ενδείξεων για την ελληνική οικονομία και με την πολιτική παράμετρο «ανοιχτή» στο ενδεχόμενο εκλογών τον Οκτώβριο.
Στη θετική έκπληξη του Q1 για τον όμιλο Viohalco και την «επόμενη ημέρα» αναφέρεται από νωρίς ο Στέφανος Κοτζαμάνης, ενώ ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις και για mid caps, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα, ευελιξία/προσαρμοστικότητα μεγάλου μέρους της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Κάτι που αποτυπώνεται -έστω επιλεκτικά- και επενδυτικά/χρηματιστηριακά.
Σταθερά το ενεργειακό στο επίκεντρο, με την Ελενα Λάσκαρη να αναφέρεται στην προσπάθεια συγκράτησης των ανατιμήσεων στη βενζίνη, που έχουν προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Ολος ο μηχανισμός για το πλαφόν στο ρεύμα από τον Ιούλιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου.
Σε μια συγκυρία που διέξοδος στην τραγωδία της Ουκρανίας δεν διαφαίνεται -στο ορατό μέλλον- και όπως εύστοχα-δηκτικά θυμίζει ο ΧΑΜαιλέων, σε ό,τι αφορά τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο τελικά έγινε του... Πούτιν.
Με την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να καθεύδει, επιβεβαιώνοντας το τεράστιο έλλειμμά της σε αυτή την ιστορική περίοδο.