Τράπεζες και Coca Cola «βαραίνουν» το Χρηματιστήριο

Πτώση για τον Γενικό Δείκτη, μεγαλύτερη από τις ευρωαγορές, υπό το βάρος των νέων πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές αλλά και τη νέα πτώση άνω του 5% για τον τίτλο της Coca Cola. Αντιδρά υψηλότερα ο ΟΤΕ. Τα σενάρια για τη συνέχεια.

Τράπεζες και Coca Cola «βαραίνουν» το Χρηματιστήριο

Αλλαγή σκηνικού στα ευρωπαϊκά, μετά την αρχική προσπάθεια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι να ακολουθήσουν τις αγορές της Ασίας.

Αρνητικό «γύρισμα» που αποδόθηκε στις αναφορές για τεράστια ρωσική αυτοκινητοπομπή με κατεύθυνση προς το Κίεβο, με συνέπεια στη Φρανκφούρτη για τον DAX το αρχικό 14.404 προς τις 14.448 μονάδες να κλίνει χαμηλότερα προς τις 14.321 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα από Παρίσι μέχρι Μιλάνο, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να ακολουθεί με μεγαλύτερες απώλειες.

Ανοιγμα από τις 889,72, κίνηση οριακά υψηλότερα και γρήγορη αναστροφή προς τις 880 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Μέτριες συναλλαγές -συγκριτικά με τον μέσο όρο των τελευταίων 6 συνεδριάσεων-, εστιασμένες στις 4 τραπεζικές, αυξημένες ωστόσο σε μετοχές με διαμορφωμένη φορά είτε για χαμηλότερα είτε για υψηλότερα.

Προβληματική για ακόμη μία -πολλοστή σερί- συνεδρίαση η μετοχή της Coca Cola/HBC, με επίμονες πωλήσεις καθώς το κύριο μέρος «αδειάζεται» στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στην εκεί εισηγμένη CCH.

Δεδομένης της βαρύτητας στάθμισης της μετοχής στη διαμόρφωση των δεικτών το έως μείον 1,28% για τον FTSE25 θεωρείται συνέπεια ακριβώς αυτής της συσχέτισης. Εως τα 22,14 ευρώ νωρίτερα οι πωλητές, σε νέο χαμηλό αντίστοιχο με τα μέσα Νοεμβρίου 2020 και με βάρος για χαμηλότερα και των 20 προς τα 19,02 ευρώ (της 2/11/2020).

Σωρευτικά 26,17% η διόρθωση από την αρχή του έτους και 25,40% σε διάστημα μηνός, δηλαδή από την περίοδο που οι πωλήσεις στο Λονδίνο ξεκίνησαν να επιβαρύνουν και την Αθήνα.

Στα 8,26 δισ (!) η αποτίμηση του Ομίλου, σε μία κρίση σοβαρότερη και από αυτή του Μαρτίου-Απριλίου λόγω Covid-19.

Συνέπεια αυτής της πρωτοφανούς... εξαέρωσης συνδυαστικά με τη σταδιακή ενίσχυση του ΟΤΕ η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας καθώς ο Οργανισμός αποτιμάται -πλέον- 8,14 δισ. (!!).

Σύμφωνα με χρηματιστές, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι από τις σημαντικότερες των ημερών, καθώς αναδεικνύεται η έκταση των απωλειών της μίας σε σχέση με το εύρος της ενίσχυσης της άλλης εισηγμένης.

Περίπτωση ενδεικτική ενός ομίλου με σημαντική έκθεση στη Ρωσία έναντι ενός άλλου με διαφορετικό προσανατολισμό.

Συγκριτικά με τη διακύμανση των δεικτών, καλύτερη η εικόνα για ένα ευρύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με 36 μετοχές σε άνοδο έναντι 54 σε διόρθωση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v