Αντίρροπες δυνάμεις στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικότητα κυριαρχεί στην εγχώρια αγορά, που έκλεισε ελαφρά υψηλότερα. Ρευστοποιήσεις για ακόμα μια ημέρα στην Coca Cola, πίεση σε Σαράντη, ΟΠΑΠ. Ισχυρά κέρδη για τα διυλιστήρια αλλά και ΟΤΕ, Lamda, Jumbo.

Αντίρροπες δυνάμεις στο Χρηματιστήριο

Παρά την κίνηση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, μόνιμα σε θετικό βηματισμό, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μετά τις δηλώσεις Πούτιν “για διπλωματικές λύσεις προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση”, υπογραμμίζοντας πάντως ότι “τα συμφέροντα και η ασφάλεια της Χώρας του είναι αδιαπραγμάτευτα", η συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έμοιαζε περισσότερο σαν διαδικαστικού χαρακτήρα και λιγότερο σαν προσπάθεια αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε περιορισμένο αριθμό τίτλων.

Σε αυτό συνηγορούν η σχετική υποχώρηση του τζίρου, αλλά και η έλλειψη νεύρου και ζωντάνιας, στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και ανεξάρτητα κεφαλαιοποιήσεων.

Το αποτέλεσμα ήταν η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να εξελιχθεί σε ντέρμπι, με τον τελικό νικητή να αναδεικνύεται στα τελευταία μέτρα της “κούρσας” με επικράτηση των “πράσινων” τίτλων.

Από την άλλη, θα ήταν σημαντικότατη παράλειψη, να μην επισημανθεί ότι οι μετοχικές Αγορές δείχνουν, τουλάχιστον, αξιοπρόσεκτες άμυνες, παρά το γεγονός ότι οι “μαύροι κύκνοι” προστίθενται ο ένας μετά τον άλλον (πανδημία, προβλήματα στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, πληθωρισμός, αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, ενεργειακά κόστη, επιτόκια, Ουκρανικό ζήτημα) και σε άλλες, παλαιότερες, εποχές, αρκούσε ένας από αυτούς, για να φέρει σημαντικότατους “κραδασμούς” στα χρηματιστηριακά ταμπλώ.

Σταθεροποιητική δείχνει η εικόνα των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους, να διαμορφώνεται στο 2,609%.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,40%, από -0,43% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μάλλον επιφυλακτικοί δηλώνουν αρκετοί αναλυτές, επισημαίνοντας πως “η σημαντική αύξηση των τιμών Ενέργειας, δημιουργούν επιπλέον προβληματισμό σε Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά”.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “στο επίκεντρο θα παραμείνει η μετοχή της ΕΕΕ (-2,20%), λόγω της έκθεσης που έχει σε Ρωσία και Ουκρανία, ενώ τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν αύριο ΟΤΕ και ΕΛΠΕ, θα βάλουν τις δύο μετοχές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, “η πίεση που δέχονται αυτή την περίοδο οι Ξένες Αγορές, δεν άφησαν ‘ασυγκίνητο’ το ελληνικό χρηματιστήριο. Υπάρχουν όμως σημαντικές ποσοτικές και ποιοτικές διαφορές σε σχέση με άλλες εισαγόμενες γεωπολιτικές αναταράξεις, που κατά καιρούς έχουν κλονίσει την Ελληνική Αγορά. Η αίσθηση μιας πιο μετριοπαθούς συμπεριφοράς είναι διάχυτη (έως και προβλέψιμη), όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες, αλλά από το τέλος της περυσινής χρονιάς”.

Μάλιστα, η διαπραγμάτευση της Αγοράς δεν γίνεται σε κάποια έσχατα σημεία τιμών του Δείκτη, ή σε κάποιες αποτιμήσεις ξεπουλήματος, αλλά σε γενικά αξιοπρεπή επίπεδα, κοντά στα υψηλά των τελευταίων επτά ετών.

Η αλλαγή συμπεριφοράς εξηγείται από πολλούς λόγους οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα θεμελιώδη.

Τα “χαρτιά” της Ελληνικής Αγοράς έχουν αλλάξει κατόχους, βρίσκονται σε πιο μακροχρόνιους επενδυτές, οι οποίοι δεν βιάζονται να καρπωθούν μια γρήγορη υπεραξία.

Οι τρεις σημαντικές Α.Μ.Κ. πέρυσι (Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ) έφεραν νέους επενδυτές με διαφορετικό διαχειριστικό προφίλ, οι οποίοι δεν αγόρασαν απλώς ένα επιχειρηματικό πλάνο, αλλά το “story” μιας Χώρας.

Οι εισροές τους παραμένουν “ακμαίες” και στο ξεκίνημα της χρονιάς και η συμμετοχή τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Αγοράς βρίσκεται στα υψηλά όλων των εποχών.

Για να μην παρεξηγηθούμε, τα Hedge Funds δεν εξαφανίστηκαν από το Χ.Α., δεν έχουν όμως πια δεσπόζουσα θέση στη διαμόρφωση της τάσης.

Κάτι ανάλογο βλέπουμε και στις Διοικήσεις των Εταιρειών. Οι βασικοί μέτοχοι δεν βιάζονται να μειώσουν θέσεις, το αντίθετο. Η πλειοψηφία των σχετικών ανακοινώσεων βάζει τους διοικούντες, ή τους βασικούς μετόχους σε θέση αγοραστών. Την ίδια στιγμή τρέχουν 31 αποφάσεις Εισηγμένων Εταιρειών για αγορές ιδίων μετοχών, οι οποίες δεν είναι πλέον λίγες χιλιάδες ευρώ, αλλά αφορούν δεκάδες εκατομμύρια. Αυτή είναι η έμπρακτη απόδειξη μιας αλλαγής στάσης εκ των έσω.

Τέλος, υπάρχει και το retail. Έχοντας χάσει μέρος από την περυσινή άνοδο, οι επενδυτές λιανικής σταδιακά τοποθετούνται, “βάζοντας πλάτη” στην πτώση της Αγοράς, κυρίως σε μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Δεκάδες χιλιάδες χαρτοφυλάκια, μετά την άνοδο της τιμής των Τραπεζικών μετοχών πήραν αξία, απέκτησαν αγοραστική δύναμη και απεγκλώβισαν κεφάλαια που ήταν τοποθετημένα για πολλά χρόνια, μετά τις Α.Μ.Κ. του 2015.

Οι ποιοτικοί και πιο υπομονετικοί επενδυτές, επομένως, έχουν επιστρέψει στην Ελληνική Αγορά, όχι απλώς σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της, αλλά σε όλα τα μήκη των κεφαλαιοποιήσεων.

Μέχρι τώρα οι διορθώσεις που έχουν προηγηθεί δεν έχουν αλλάξει δραματικά την εικόνα των αποδόσεων των μετοχών (πάνω από το 60% των μετοχών του Χ.Α. διαπραγματεύεται υψηλότερα από την τιμή που είχε στην αρχή του έτους) και αυτό για έναν επενδυτή που παρακολουθεί αναμένοντας τη σούπερ ευκαιρία ενός ξεπουλήματος, αρχίζει να δημιουργεί αμφιβολίες για τη στρατηγική του.

Ο συναγερμός δεν έχει τελειώσει και ενδεχομένως αυτές οι διαπιστώσεις να κριθούν στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι η Ελληνική Αγορά έχει αποκτήσει πλέον τα δικά της ‘δυνατά χέρια”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (κεφαλαιοποίηση 9,9 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι ΟΤΕ (8,1 δισ. ευρώ), ΟΠΑΠ (4,7 δισ. ευρώ), Eurobank (4,2), Εθνική (3,4), ΔΕΗ (3,3), Alpha Bank (3,2) και Μυτιληναίος (2,2 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής, δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” αυτός της Πειραιώς, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank και Eurobank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι παραπάνω τίτλοι, υποχώρησαν αισθητά από τα πρωινά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (0%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,376 ευρώ (+1,93%), της ΕΤΕ (+1,58%) μέχρι τα 3,737 ευρώ (+3,43%), της ΕΥΡΩΒ (+0,40%) μέχρι τα 1,15 ευρώ (+0,97%) και της ΠΕΙΡ (+1,09%) μέχρι τα 1,592 ευρώ (+2,12%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 732,5 μονάδες (+1,88%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 719,95 (+0,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 723,46 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,62%.

Για τον εν λόγω δείκτη οι στηρίξεις στις 706 (ημερήσιο “stop long”), 701, 690, 658 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 628 και 588 – 584 μονάδες (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 755 – 770, για να κινηθεί προς τις 800 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ένα άκρως ενδιαφέρον δεκαήμερο έχει μπροστά του το project ‘Αριάδνη’ της PQH, κατά τη διάρκεια του οποίου θα κριθεί αν και πώς συνεχισθεί η διαγωνιστική διαδικασία, για τη πώληση του μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα. Το project αφορά στην πώληση συνολικής απαίτησης 14 δισ. ευρώ, που απορρέει από χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, των υπό ειδική εκκαθάριση Τραπεζών. Πρόκειται για απαιτήσεις από επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων διαθέτει εξασφαλίσεις επί Ακινήτων. Η κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “τον Απρίλιο του 2022 αναμένεται, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, να έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική τροποποίηση για τις αλλαγές στην δομή, αλλά και την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αλλαγές, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα και αναμένεται να έρθουν στην Βουλή τις επόμενες εβδομάδες”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου ξεχώρισαν θετικά οι ΒΙΟ (+1,85%), ΔΕΗ (+0,06%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,30%), ΕΛΠΕ (+4,03%), ΕΛΧΑ (+1,56%), ΚΟΥΕΣ (+0,21%), ΛΑΜΔΑ (+2,36%), ΜΟΗ (+3,52%), ΜΠΕΛΑ (+2,55%) και ΟΤΕ (+2,13%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΛΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Ασφαλώς και η επιμέρους αναφορά δεν μπορεί να ξεκινήσει από άλλον τίτλο, πλην του ΟΤΕ (+2,13%), όχι μόνο γιατί συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές στο υψηλό ημέρας, αλλά και σε υψηλά 165 μηνών (!)

Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση, στα 19,00 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Motor Oil (+3,52%), συμπληρώνοντας “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και ακολουθώντας το θετικό momentum για τις μετοχές των Διυλιστηρίων.

Αν η μετοχή επιβεβαιώσει το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 14,53 ευρώ (έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 13,84 ευρώ), οι αγοραστές έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 15,00 – 15,14 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 14,25 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), η ζώνη 14,00 – 13,90, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών και 13,84 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μετά από έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες επτά, σήμερα προσπάθησε να δώσει αντίδραση η μετοχή της TITC (-0,44%), αλλά όχι μόνο υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 13,84 ευρώ (+1,76%), αλλά έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας. Οι στηρίξεις στα 13,52, 13,32 και 12,74 ευρώ. Αν επιστρέψουν οι αγοραστές, οι επόμενες αντιστάσεις στα 13,97 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 14,12 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 14,40 (ημερήσιο “stop short”), 14,66 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 15,30 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Παραμένει πραγματικά άγνωστο, αν υπάρχουν ακόμα Traders που είναι τοποθετημένοι στην μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-0,41%), περιμένοντας την κίνηση εκτόνωσης, καθώς ο τίτλος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ συσσώρευσης.

Σε κάθε περίπτωση, αν η μετοχή πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2,52 (ημερήσιο “stop short”) – 2,525 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη και να κινηθεί προς τα 2,56 – 2,58 και 2,605 ευρώ. Οι στηρίξεις στη ζώνη 2,41 – 2,39 ευρώ.

Μόνο λίγες δεν είναι οι έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Σαράντης (-3,70%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας και σε χαμηλά 21 μηνών. Η επόμενη στήριξη στα 7,61 ευρώ και η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 8,59 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+170%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+52,59%), ΚΟΡΔΕ (+36,75%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+34,08%), BIOT (+33,33%) και CENER (+30,97%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 25% οι ΑΡΑΙΓ (+26,53%) ΑΛΦΑ (+25,35%), ΕΥΡΩΒ (+28,28%), ΜΟΤΟ (+26,43%), ΠΑΙΡ (+28,62%), ΦΙΕΡ (+26,42%), ETE (+25,17%) και ΚΥΡΙΟ (+25%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Lansdowne Partners μείωσε την καθαρή αρνητική της θέση στην CairoMezz από 0,59%, σε 0,43%.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Cenergy (+2,27%).

Ισοφάρισε τα υψηλά 23 ετών η Autohellas (+2,77%).

Με θετική μεταβολή, αλλά θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΙΛΥΔΑ (+3,05%), ΝΑΥΠ (+4,76%), ΑΚΡΙΤ (+20%), ΔΑΙΟΣ (+2,48%), ΑΒΕ (+2,59%), ΛΟΓΟΣ (+0,96%), ΕΛΙΝ (+1,1%), ΜΟΝΤΑ (+1,50%), ΔΟΜΙΚ (+0,85%), ΔΡΟΜΕ (+0,26%), ΚΥΡΙΟ (+1,27%), ΜΑΘΙΟ (+2,56%), ΒΟΣΥΣ (+7%) και ΕΧ (+10%).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν Premia (+2,04%) και Epsilon Net (+0,38%) και μετά από τέσσερις πτωτικές οι Performance (+1,16%), MIG (+1,48%) και Ιντρακόμ (+1,87%).

Θέλει κλείσιμο πάνω από τα 4,09 ευρώ για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο η ΕΧΑΕ (+0,39%).

Παρουσία πωλητή σε ΒΙΟΤ (-4,31%), ΣΑΤΟΚ (-12,16%), ΜΕΡΚΟ (-2,46%), ΕΝΤΕΡ (-2,31%) και ΒΙΟΚΑ (-1,10%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΣΙΔΜΑ (-3,38%), ΚΛΜ (-1,50%) και ΕΛΒΕ (-1,69%) και πέντε για ΠΛΑΘ (-1,15%) και ΙΝΛΟΤ (-1,82%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΕΛΣΤΡ (-0,76%) και ΒΙΟΚΑ (-1,10%).

Επιστροφή αγοραστών σε Τζιρακιάν (+1,35%).

Μπήκαν οι νέες μετοχές, έφυγαν οι “βιαστικοί” και επιχειρεί κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα η Ιντρακάτ (+7,14%).

Τρεις προσυμφωνημένες συναλλαγές, αθροιστικά 275153 τεμ., στα 0,36 ευρώ (περίπου το 1% της Εισηγμένης), για την Q&R (+12,34%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης θέλει επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 949 – 950 μονάδων, για να επιστρέψουν τα σενάρια κίνησης προς τις 1013 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 931 (ημερήσιο “stop long”), 928 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και η ζώνη 902 – 893 την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι στηρίξεις στις 2291, 2266 (ημερήσιο “stop long”), 2255 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2231, 2225 και 2178 – 2158 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 2371, 2390 – 2400 και 2500 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η Αγορά χρειάζεται συνεδριάσεις για να διορθώσει, στην καλύτερη περίπτωση χρονικά. Πρώτο μέλημα είναι ένα κλείσιμο πάνω από τις 947 μονάδες, αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στα υψηλά της. Το 931 - 930 επίπεδο είναι κύρια στήριξη, που κατοχύρωση θα βγάλει πωλητές προς τις 908 μονάδες Ουσιαστικά το 700 του Τραπεζικού συντηρεί τάσεις και τιμές, ενώ θα πρέπει άλλοι Δεικτοβαρείς τίτλοι να δοκιμάσουν ανοδικά, αν θέλουμε να συντηρήσουμε τα κεκτημένα”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Περιμένουμε πως ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος και οι αυξημένες τιμές Ενέργειας, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την ψυχολογία της Αγοράς”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 893 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 920 και σημεία αντίστασης οι 950 και 970 μονάδες. Πολύ καλά τα αποτελέσματα της ΕΕΕ, τα οποία ήταν λίγο υψηλότερα από τις προβλέψεις. Η παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών ήταν ισχυρή (+21% σε ετήσια βάση), με αποτέλεσμα να μειωθεί ο καθαρός δανεισμός κατά 18% σε ετήσια βάση. Η Διοίκηση πρότεινε την διανομή μικτού μερίσματος ύψους €0,71/μετοχή. Πιο συγκεκριμένα ο εν. κύκλος εργασιών ανήλθε σε €7,2 δισ. (17% σε ετήσια βάση), τα επαναλαμβανόμενα EBIT σε €831 εκατ. (24% σε ετήσια βάση), τα καθαρά κέρδη σε €547 εκατ. (32% σε ετήσια βάση), οι ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα €601 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €297 εκατ. και διαμορφώθηκε στα €1,32 δισ. Πολύ καλά τα αποτελέσματα 2021 για την Entersoft λόγω της ισχυρής αύξηση των πωλήσεων, της οργανικής και καθαρής κερδοφορίας, αλλά και της αύξησης του καθαρού ταμείου. Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε €24 εκατ. (+45%), τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων σε €8,9 εκατ. (+53%), τα κέρδη προ φόρων σε €6,5 εκατ. (+51%) και το καθαρό ταμείο παρουσίασε αύξηση κατά €800χιλ και διαμορφώθηκε στα €8,1 εκατ.”, επισημαίνει η Merit Sec.

“H κατάσταση παραμένει ρευστή, αλλά οι Αγορές φαίνεται ότι τηρούν στάση αναμονής, στη λογική του ‘βλέποντας και κάνοντας’. Αύριο πριν την συνεδρίαση ανακοινώνει εταιρικά αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου ο ΟΤΕ, με τις εκτιμήσεις να διαμορφώνονται στα 335 εκατ. ευρώ EBITDA”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“Η Ουκρανική κρίση κλιμακώνεται, με το Πρόεδρο Μπάιντεν να αναγγέλλει κυρώσεις κατά των Ρωσικών Τραπεζών και της Ρωσικής Ελίτ. Οι δείκτες της Wall Street διολισθαίνουν και η τιμή του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου αναρριχώνται ψηλότερα. Η αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται να χαρακτηρίσει την συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Σταθερά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει το Ουκρανικό ζήτημα, με την μεταβλητότητα να κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία της”, όπως επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Οι κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως “a slap on the wrist”, μετά την αναγνώριση των Περιοχών του Donbas και την αποστολή Στρατευμάτων από τον Ρώσο Πρόεδρο.

Η εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού παραμένει πιθανή, αν και οι πρόσφατες εξελίξεις δυσχεραίνουν τις συζητήσεις, με συνέπεια την ακύρωση της συνάντησης Blinken – Lavrov.

Μεγάλη προσοχή χρήζει η τεχνική εικόνα των κυριότερων διεθνών δεικτών, οι οποίοι φαίνεται να “ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί”. Οι πολύμηνες διαγραμματικές τους βάσεις “τεστάρονται” για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες, έχοντας δημιουργήσει μεγάλους σχηματισμούς κορυφής. Απώλεια των τεχνικών αυτών ορίων, δύναται να οδηγήσουν τους κύριους διεθνείς δείκτες σε απώλειες της τάξεως του 10%, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ελληνική Αγορά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την εντυπωσιακή του εικόνα, εμφανίζοντας μεγάλη ανθεκτικότητα στις διεθνείς αναταράξεις. Η μεσοπρόθεσμη στήριξη των 930 μονάδων (ΕΚΜΟ 55 ημερών) έφερε τον ΓΔ στην πρώτη αντίσταση των 952 μονάδων (ΚΜΟ 9 ημερών), με αυτή την περιοχή να οριοθετεί μια ουδέτερη ζώνη τιμών. Υπέρβαση των 952 μονάδων, θα επαναφέρει την ανοδική τάση στην Αγορά και τις 970 μονάδες στο στόχαστρο των αγοραστών. Απώλεια των 930 μονάδων, θα ενεργοποιήσει σήμα πώλησης στην Αγορά, με τον ΚΜΟ 200 ημερών και τις 900 μονάδες να αποτελούν την επόμενη σημαντική στήριξη.

Μεγάλες αντοχές συνεχίζει να παρουσιάζει και ο δείκτης Τραπεζών, παρά τις αντιξοότητες της περιόδου. Η ισχυρή μακροχρόνια αντίσταση στην ζώνη 750 - 775 παραμένει σε ισχύ, δυσκολεύοντας το έργο των αγοραστών, ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε. Οι στηρίξεις για τον κλαδικό δείκτη, πλέον, ανέρχονται στις 690 μονάδες (ΚΜΟ 30 ημερών) και στις 660 μονάδες (ΕΚΜΟ 55 ημερών). Σηματωροί παραμένουν οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, με το ζητούμενο να παραμένει ένα καθαρό κλείσιμο πάνω από τα υψηλά των 3,83 και 1,165 αντίστοιχα.

Οι Αγορές συνηθίζουν να βλέπουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις σαν ευκαιρίες, με την σύγχρονη ιστορία να αποδεικνύει την παραπάνω διαπίστωση.

Η τεχνική εικόνα των διεθνών δεικτών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μια διόρθωσης έως 10%, κάτι το οποίο θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση εισβολής. Το ερώτημα που δημιουργείται, είναι το τι θα συμβεί στη συνέχεια στο Ρώσο-Ουκρανικό ζήτημα.

“Ως απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα χρησιμοποιήσουμε την χθεσινή ανακοίνωση της Morgan Stanley: ‘we’re not sure anyone really knows”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, σε αρνητικές διαθέσεις γύρισαν οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Προσπαθεί να κάνει βάση πάνω από τα $1900 ο Χρυσός, αξιοσημείωτα κέρδη για το Ασήμι, πάνω από τα $38660 το Bitcoin, πάνω από τα $2700 το Ethereum.

Η BofA αναμένει περισσότερο πληθωρισμό των τιμών της Ενέργειας, μεγαλύτερη μεταβλητότητα των τιμών των βασικών Εμπορευμάτων και περισσότερους κινδύνους από ότι τα τελευταία πέντε χρόνια.

Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Φεβρουάριο και η πρόβλεψη για τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 1,4 μονάδες σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στις -8,1 μονάδες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Αγοράς GfK.

Στο 5,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, από 5% τον Δεκέμβριο. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 5,6% τον Ιανουάριο, από 5,3% τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat και είναι η νέα εκτίμησή της που επιβεβαιώνει την αρχική.

“H Τράπεζα της Αγγλίας πρέπει να πουλήσει Κρατικά ομόλογα αξίας, περίπου, 650 δισ. Στερλινών, για να μειώσει τον ισολογισμό της κατά 2/3. O πληθωρισμός θα υπερβεί το 7% και είναι θετική η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια, δεδομένων των πολύ έντονων πληθωριστικών πιέσεων”, τόνισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

"Η επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους δείχνει ότι οι κίνδυνοι παρέμειναν αμετάβλητοι σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση (σ.σ. 12η έκθεση), αλλά η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή. Τα εναλλακτικά σενάρια δείχνουν ότι οι δυνητικές αυξήσεις των επιτοκίων μεσοπρόθεσμα και η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη βιωσιμότητα του χρέους", αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αναλυτική της έκθεση για την Ελλάδα.

Για την Ελλάδα, η Eurostat εκτιμά τον ετήσιο πληθωρισμό τον Ιανουάριο, εναρμονισμένο για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρωζώνη στο 5,5%, από 4,4% τον Δεκέμβριο.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής αποφάσισε την επιβολή του ανώτατου προστίμου που προβλέπει ο Νόμος 4663/2020 στις Εταιρείες “Αττική Οδός Α.Ε.” (Παραχωρησιούχος Εταιρεία) και “Αττικές Διαδρομές Α.Ε.” (Εταιρεία λειτουργίας και συντήρησης της Αττικής Οδού) για την υπαιτιότητά τους, σχετικά με τη διακοπή της κυκλοφορίας και τα παρεπόμενα προβλήματα που προέκυψαν μετά τη χιονόπτωση της 24ης Ιανουαρίου 2022. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο από 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Εταιρεία.

Η Euroxx Sec., στην ετήσια έκθεση στρατηγικής για τις Εγχώριες μετοχές το 2022, εκτιμά ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των Εταιρειών παραμένουν αρκετά ισχυρά, για να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και των γεωπολιτικών κινδύνων. Αναμένει περαιτέρω κέρδη των μετοχών, με τον Δείκτη να ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 1000 μονάδων, μέχρι το τέλος του έτους. Στις κορυφαίες επιλογές για φέτος οι Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 952,33 (+0,86%) και 943,72 μονάδων (-0,05%), στις 17.00 βρέθηκε στις 948,75 (+0,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 949,22 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,53%.

Ο τζίρος, υποχώρησε στα 70,6 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΟΥΑΛ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΚΟΥΕΣ), ενώ ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ. ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ και ΜΟΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo και ΟΤΕ και στο χαμηλό οι TITC, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.124 συμβόλαια).

Στα 2.368 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.420 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 3 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 689, 686 για τον Μάρτιο και 3 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.312,25), κινήθηκε μεταξύ 2.303,5 και 2.327,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 723,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (6.520), Εθνική (4.721), Eurobank (824), Πειραιώς (1.751), ΔΕΗ (1.115), Μυτιληναίο (266), MIG (2.255), Ιντρακόμ (154), Ελλάκτωρα (414), ΕΕΕ (236), Cenergy (259), Lamda Development (360), Viohalco (165), ΟΤΕ (102), Ελ. Πετρέλαια (459), Motor Oil (222).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 58.400, Πειραιώς 48.074, Εθνική 23.500, MIG 34.832, Cenergy 11.118, Eurobank 29.769, ΔΕΗ 20.168, Ελλάκτωρα 12.378.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

             Position Holder                               Name of Issuer                 NSP              Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,58%

2022-02-10

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,43%

2022-02-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 65.734.855 τεμ., (από 65.684.858 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.112.438 τεμ. (2.112.438), Eurobank 46.933.119 τεμ. (47.033.119), ΟΠΑΠ 1.321.523 τεμ. (1.321.523), Εθνική 6.713.899 τεμ. (6.713.899), Πειραιώς 5.627.949 τεμ. (5.641.088), ΟΤΕ 2.944.956 τεμ. (2.992.651), ΑΔΜΗΕ 1.977.302 τεμ. (1.977.302).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v