Χρηματιστήριο: Η ανοδική διαφυγή και η επόμενη μέρα

Δυναμική πρεμιέρα στο 2022 για την ελληνική αγορά που κατατάσσεται στο top 5 των αποδόσεων διεθνώς. Τα περιθώρια για συνέχεια της κίνησης και οι μετοχές με ενδιαφέρον. Τι περιμένουν οι επενδυτές τις επόμενες μέρες.

Χρηματιστήριο: Η ανοδική διαφυγή και η επόμενη μέρα

Με άνοδο 6,27% στις πρώτες 4+5 συνεδριάσεις του 2022, με αποτίμηση των εισηγμένων πάνω από τα 70 δισ. ευρώ, μετά από πολύ μεγάλο διάστημα το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει βρεθεί με απόδοση στην κορυφή των ευρωπαϊκών και στην 5άδα διεθνώς.

Ισχυρή κίνηση διαφυγής με οδηγό μεν τον τραπεζικό κλάδο αλλά διάχυση των εισροών στην πλειονότητα των blue chips με έναν μέσο όρο συναλλαγών 108,8 εκατ. (ενισχυμένος 129,05%) την τελευταία εβδομάδα και 81,5% στο διάστημα των 4+5 συνεδριάσεων είναι προφανές, πως δημιουργήθηκε μετά από συντονισμένες τοποθετήσεις ξένων (κυρίως αμερικανικών) χαρτοφυλακίων.

Η στάση του οίκου Fitch την Παρασκευή ήρθε να συμπληρώσει την πρόσφατη πρόβλεψη της JP Morgan Chase περί ισχυρής πιθανότητας να αποκτηθεί η "επενδυτική βαθμίδα" τέλος 2022-αρχές 2023.

Πρακτικά οι 2 αμερικανικοί οίκοι "δείχνουν" τον οδικό χάρτη, που θα πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα, με προτεραιοποίηση της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης των κονδυλίων/δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, της σταδιακής επαναφοράς των τραπεζών προς την επενδυσιμότητα συνδυαστικά με την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, της διαχείρισης του "διδύμου" πληθωρισμός/επιτόκια. Σε αυτά ξένοι αναλυτές συμπεριλαμβάνουν την "πολιτική" παράμετρο, με τον πρωθυπουργό να (ξανά) κάνει λόγο για μη εκλογές το 2022.

Προφανώς και είμαστε στην αρχή του δρόμου, μόλις 2 από τις 52 εβδομάδες που βρίθουν παγίδων όπως και ευκαιριών, σε περιβάλλον διεθνούς ρευστότητας, γεωπολιτικών αναδιατάξεων, πολιτικών σε καίρια ζητήματα "χρέους/πληθωρισμού/κόστους χρήματος" κ.α.

Ωστόσο αυτή η αρχή ουδεμία σχέση έχει με αυτήν του 2021 αλλά ούτε και του 2020 με ότι ακολούθησε με την πανδημία λόγω Covid-19. Αρχή ενθαρρυντική συνάμα ενδεικτική των προθέσεων των πανίσχυρων αγορών για το πώς θα μπορούσαν να κινηθούν εάν και εφ' όσον...

Οι καθαρές εισροές των πρώτων δύο εβδομάδων σημαντικές για τα δεδομένα της "ρηχής" αγοράς μας, υπέρ αρκετές για να "τρέξουν" τον τραπεζικό κλάδο με 7,88% στην εβδομάδα και 11,84% από αρχή έτους, τα blue chips με 5,06% και 6,66% αντίστοιχα αλλά ένας...κόκκος άμμου από τα τρισ. των επενδυτικών κεφαλαίων. Με υπό διαχείριση λ.χ. η JPMC 4 τρισ. τι κόστος έχει εάν ποντάρει αλλά δεν της βγει ένα στοίχημα στα ελληνικά "χαρτιά"; ελάχιστο. Οπέρ...

Εισροές που θα συνεχιστούν, καθώς ένα μεγάλο μέρος όσων έχουν, ήδη, το τοποθετηθεί "ήρθε για να μείνει" επενδύοντας διττά σε τράπεζες και επιχειρήσεις. Στην προοπτική περαιτέρω βελτίωσης των τραπεζικών ισολογισμών, στην διαδρομή επιστροφής προς την λειτουργική κερδοφορία, της μόχλευσης στοιχείων ενεργητικού που βγαίνουν προς πώληση, της αξιοποίησης δανείων του ΤΑ. Και στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, που μετά από μία ελληνική μνημονιακή κρίση και στην δίνη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης επιβεβαιώνει τα ισχυρά αντισώματα της, την ανθεκτικότητα της, την εξωστρέφεια της.

Το γεγονός και μόνο της επαναφοράς του ΓΔ σε επίπεδα 2014 είναι ενδεικτικό αυτής της μεταβολής και των προσδοκιών και όπως θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) τα στατιστικά ανάλογων κινήσεων παραπέμπουν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών μετά από τεχνικές/φυσιολογικές διορθώσεις.

Για να αναιρεθεί ένα τέτοιο μοτίβο, σημειώνει ο έμπειρος αναλυτής, θα πρέπει η αγορά να διορθώσει βίαια και βραχυπρόθεσμα υπό την επίδραση μίας απρόβλεπτης εξωγενούς εξέλιξης.

Παρακολουθώντας (το Εuro2day.gr) την αγορά, τα διεθνή σχεδόν 24ωρες το 24ωρο θα ριψοκινδύνευα να πω, πως δύσκολα θα μπορούσε να αιφνιδιαστούν οι σταθεροί αναγνώστες για αυτό και by the book θα δούμε-κατ' αρχήν- της προσεχούς εβδομάδος.

Κλειστή αύριο η Wall Street (Martin Luther King, Jr Day) με τον S&P500 στις 4.662,85 μονάδες και απώλειες 2,17% από την αρχή έτους αλλά 23,74% υψηλότερα σε διάστημα 52 εβδομάδων.

Στην Νέα Υόρκη έχει ξεκινήσει η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου, με πιο σημαντικές της BofA (18/1), των Morgan Stanley και P&G (19/1), Netflix (20/1).

Στο τέλος της εβδομάδος, Παρασκευή είναι η πρώτη (απλή) σειρά στα Παράγωγα, με τα Συμβόλαια του δείκτη με discount για 388 ΣΜΕ στον τρέχοντα μήνα (-0,82%) και 133 (-0,80%) στον επόμενο.

Σε ετοιμότητα ο ΟΔΔΗΧ, ανά πάσα πρόσφορη στιγμή να βγει στις αγορές, ανοίγοντας την αυλαία για το 2022, για ακόμη έναν χρόνο απόλυτου συγχρονισμού και ενισχυμένης αξιοπιστίας με τα πανίσχυρα επενδυτικά σπίτια.

Σε αυτό το διάστημα (του δεύτερου 15νθημέρου του Ιανουαρίου) η εκταμίευση των πρώτων 3,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, η εκκίνηση διαγωνισμών για σημαντικά επενδυτικά προγράμματα σε νευραλγικούς κλάδους, τομείς δραστηριότητας, η προώθηση του ν/σ για την παροχή (φορολογικών ) κινήτρων για συγχωνεύσεις ΜμΕπιχειρήσεων, η υλοποίηση projects σε κατασκευές, πληροφορική, ακίνητα κ.α. .

Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης για το ομόλογο της Premia Properties (εγγραφές 19-21 Ιανουαρίου), την ίδια μέρα η τακτική γ.σ της Jumbo για την έγκριση διανομής έκτακτου μερίσματος 0,385 ευρώ/μτχ

Τεχνικά, αύριο Δευτέρα θα αποτιμηθεί η (λίγο ως πολύ αναμενόμενη ) ετυμηγορία του οίκου Fitch,
με περιθώρια για τον ΓΔ μεταξύ στήριξης 940/935 και αντίστασης 950/955 μονάδων.

Κλάδος με την ισχυρότερη ανοδική διόρθωση και τη μεγαλύτερη συμμετοχή ξένων funds ο τραπεζικός με τον ΔΤΡ στις 643,03 μεταξύ των ορίων 638/635 και 645/660 μονάδων.

Στις 2.291,99 μονάδες ο FTSE25 (2.275- 2.300) με τα blue chips των Jumbo (14,25), TITAN (14,90), Motor Oil (14,91), EΛ.ΠΕ (6,74), Lamda Development (7,46), AEGEAN κ.α. να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο στις πρώτες 9 συνεδριάσεις του 2022. Με 7 ανοδικές έναντι 2 πτωτικών και την σχέση μετοχών στις 2,5 με θετικό πρόσημο έναντι 1 με αρνητικό.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v