Πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος στροβιλίζονται οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά τα στοιχεία που έδειξαν εκτόξευση του πληθωρισμού στη Γερμανία (οι τιμές καταναλωτή σκαρφάλωσαν τον Νοέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1992) και με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μηνύματα, από την “απέναντι όχθη του Ατλαντικού”.
Πιο συγκεκριμένα, άλμα 6,8% έκαναν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 1982. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από την ετήσια άνοδο κατά 6,7%, που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8%.
Με τα παραπάνω δεδομένα, με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται το δεύτερο μισό της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς την Τετάρτη είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις της Fed, την Πέμπτη της ΕΚΤ και την ερχόμενη Παρασκευή το triple witching Δεκεμβρίου, στις Αγορές Παραγώγων.
Ακόμα μία συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να αλλάζει πρόσημα και να δοκιμάζει τιμές οριακά ψηλότερα των 900 μονάδων, για να υποχωρεί στην συνέχεια και τους παράγοντες της Αγοράς να αναζητούν και να μην βρίσκουν τον τζίρο (σήμερα ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων), που θα μπορούσε να κρατήσει στα προσχήματα, μέχρι την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινή συνεδρίασης, εκτός από την καταβαράθρωση της καθαρής αξίας συναλλαγών, η έκδηλη επιφυλακτικότητα στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε ελάχιστους τίτλους, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.
Από την άλλη και οι πωλητές δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις και όλα συνηγορούν στο σενάριο της πλάγιας κίνησης, αν σε αυτό συμφωνήσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.
Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα παλαιού παράγοντα της Αγοράς, ο οποίος ερωτηθείς από τον γράφοντα την στήλη για τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., απάντησε ότι “η σημερινή συνεδρίαση, είχε λιγότερο ενδιαφέρον, από το να παρακολουθείς μπογιά να στεγνώνει στον τοίχο” (!)
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων αναλυτών, “ο περιορισμένος τζίρος δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, δεν αποκλείεται να χρειαστούν αυξημένες συναλλαγές, για επιβεβαιωμένη διάσπαση σημαντικών αντιστάσεων.
Σημειώνεται πως σήμερα λήγει η περίοδος εγγραφής για το ομόλογο ύψους έως 300 εκατ. ευρώ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν υπερκάλυψη περισσότερο από δύο φορές και ότι η ζήτηση ήταν ισχυρή και από κωδικούς λιανικής.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 2,21%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 2,06%.
Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 11,08% και ο ΔΤΡ κέρδη 12,17%.
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης και αυτή, μεταξύ άλλων, την μεταφέρει στην στήλη ο Ηλίας Ζαχαράκης επισημαίνοντας πως “κοντεύουμε να κλείσουμε 9 μήνες συσσώρευσης, χωρίς ουσιαστική κίνηση. Η συναλλακτική δραστηριότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ‘χαμηλές πτήσεις’. Δεν μας ξενίζει, καθώς είναι χαρακτηριστικό του τελευταίου μήνα του χρόνου. Οι Ξένοι διαχειριστές έχουν κλείσει τα βιβλία τους, παίρνουν τα bonus και ξεκινούν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, πριν επιστρέψουν πίσω από τα μόνιτορ στις αρχές της νέας χρονιάς”.
Από την άλλη, οι Έλληνες θεσμικοί κλείνουν βιβλία τέλος του χρόνου, με τις “μάχες” στο ταμπλώ να έχουν ξεκινήσει, κρατώντας το ενδιαφέρον σε κάποια “ανεκτά” επίπεδα.
Η διόρθωση που προηγήθηκε ήταν απότομη, αλλά η Αγορά πολύ σύντομα επανήλθε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των 200 ημερών, που αποτελούν ισχυρή ένδειξη συντήρησης της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Λείπει ωστόσο μία επιβεβαιωμένη κατοχύρωση των 930 μονάδων, σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, που θα απελευθέρωνε την “κρυμμένη δυναμική” στην Αγορά της Αθήνας.
Είμαστε στην αφετηρία μιας πολύ ισχυρής ανοδικής κίνησης. Το αν θα εκκινήσει από εδώ, ή από χαμηλότερα επίπεδα, ελάχιστη σημασία έχει. Ζητούμενο είναι που θα είμαστε σε ένα - δύο χρόνια”.
Από την άλλη, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός επενδυτών που παρακολουθούν από απόσταση το Χ.Α. εστιάζοντας στη στασιμότητα του Γενικού Δείκτη, χωρίς να διεισδύουν στο εσωτερικό της Αγοράς, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός μετοχών μικρής, μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης, έχουν δώσει σημαντικές αποδόσεις τα τελευταία χρόνια.
Ένα ερώτημα είναι αν μπορούμε να ποντάρουμε στον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει εμφανώς αλλάξει συμπεριφορά και κερδίζει σταδιακά την εμπιστοσύνη μεγάλων επενδυτών.
Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, βασικός “υπαίτιος” για την “μαγική εικόνα” του ΓΔ, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Αγορά, είναι αποκλειστικά ο Τραπεζικός κλάδος, λόγω της υψηλής στάθμισης που έχει στη διαμόρφωση των δεικτών.
Είναι ζήτημα επιβίωσης της Αγοράς μας, να πειστούν σύγχρονες και ποιοτικές Εταιρείες, οι οποίες δεν σπανίζουν στη Χώρα μας, ότι μία εισαγωγή στο Χρηματιστήριο μπορεί να τους βοηθήσει σε πολλά επίπεδα.
Το τελευταίο διάστημα οι εισαγωγές νέων ομολόγων είναι πολλαπλάσιες από τις εισαγωγές νέων Εταιρειών, γεγονός που μας διαφοροποιεί αισθητά από όσα συμβαίνουν στα υπόλοιπα Χρηματιστήρια, τα οποία προσελκύουν νέες εισαγωγές και SPACs (Εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού).
“Αν κάποιος σκεφτεί το μέγεθος της ανάπτυξης που έρχεται τα επόμενα χρόνια στην Ελληνική Οικονομία και τους κλάδους οι οποίοι θα σηκώσουν το ‘ευχάριστο βάρος’ επένδυσης τεράστιων κεφαλαίων, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Χρηματιστήριο θα ακολουθήσει την πραγματική Οικονομία που φαίνεται σήμερα να προηγείται της Χρηματιστηριακής Αγοράς”, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Για μία ακόμα συνεδρίαση, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα και για μία ακόμα φορά δεν έπεισαν ότι διαθέτουν την δυναμική να ηγηθούν του επόμενου ανοδικού κύματος (Alpha Bank +0,46%, Εθνική +0,74%, Eurobank -0,87%, Πειραιώς -0,22%). Μόνη θετική ένδειξη για το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, η απουσία επιθετικών πωλητών, που θα μπορούσαν να πιέσουν τις αποτιμήσεις προς χαμηλότερα επίπεδα.
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 576,32 (-0,97%) και 586,8 μονάδων (+0,83%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 581,35 (-0,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 582,16 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,04%.
Όσο ο ΔΤΡ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 579 – 575 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30 και 60 ημερών), αφήνει ανοιχτά τα σενάρια για κίνηση προς 603 – 606 (gap) και 621 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών η ζώνη 560 – 535, όπου σπεύδουν οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 εβδομάδων.
Μένοντας στον κλάδο, η Alpha Services and Holdings A.E., 100% Μητρική Εταιρεία της Alpha Bank, ανακοίνωσε ότι η Alpha Βank ολοκλήρωσε με επιτυχία έκδοση ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred notes), συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ. Οι ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας έχουν διάρκεια 2 έτη (λήξη Φεβρουάριος 2024), απόδοση 3%, παρέχουν δυνατότητα προεξόφλησης κατά το πρώτο έτος (Φεβρουάριος 2023) και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο EuroMTF Market του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου.
Μικτή και χωρίς ιδιαίτερη δυναμική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,41%), ΔΕΗ (+0,31%), ΕΕΕ (+0,21%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,88%), ΕΥΔΑΠ (+1,99%), ΕΧΑΕ (+1,33%), ΜΟΗ (+0,14%), ΟΛΠ (+0,22%), ΣΑΡ (+1,28%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,60%) και TITC (+0,29%). Αμετάβλητη η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “εντός του Ιανουαρίου 2022 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διάσπασης της Μητρικής Εταιρείας του Ομίλου ΕΛΠΕ και η ίδρυση της νέας Εταιρείας, στην οποία θα εισφερθεί ο κλάδος των Πετρελαιοειδών και Πετροχημικών. Το επόμενο βήμα θα είναι η αλλαγή της Ομιλικής ταυτότητας, που θα αποτυπώνει συνδυαστικά τις παραδοσιακές δραστηριότητες και την πορεία προς το μέλλον. Ως Ενεργειακός Όμιλος, πλέον, η νέα ΕΛΠΕ θέτει ως στόχο οι ΑΠΕ να συνεισφέρουν στην κερδοφορία της κατά 20% - 25%, στα επόμενα 5 - 6 χρόνια”.
Ο Τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-1,96%) συνεχίζει να “ταλαιπωρείται” πέριξ των 6,00 ευρώ. Θέλει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 6,02 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) για να μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 6,14 (ημερήσιο “stop short”) και 6,29 ευρώ. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα της ζώνης 5,91 – 5,89 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), για να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 5,55 ευρώ.
Πέριξ των 5,00 ευρώ, συνεχίζει να δίνει κλεισίματα η Αεροπορία Αιγαίου (1,61%), αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές. Η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με τα 5,14 ευρώ κοντινή αντίσταση και τα 5,40 κύρια. Κοντινή στήριξη τα 4,82 και κύρια τα 4,66 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “είναι λογικό, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, να τοποθετούνται στη μετοχή πιο μεσοπρόθεσμοι επενδυτές, που βρίσκουν ελκυστική την αποτίμηση, ποντάροντας στο τέλος της πανδημίας και στην αύξηση του Τουρισμού τα επόμενα χρόνια. Παρόλα αυτά μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, είναι λογικό ο τίτλος να βρίσκεται σε ταλαιπωρία και σε στενό range τιμών”.
Ο μοναδικός τίτλος, από όλο το εύρος του FTSE25, που σήμερα κινήθηκε με θετικό πρόσημο, τουλάχιστον μέχρι την τελευταία ώρα των συναλλαγών, για να υποκύψει εν συνεχεία στο επιφυλακτικό κλίμα, ήταν αυτός της Viohalco (-0,33%). Η μετοχή θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 4,50 ευρώ (συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ 30 και 60 ημερών και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών), για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 4,55 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 4,65 (ημερήσιο “stop short”), 4,70 και 5,00 – 5,04 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 4,35 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 4,15 ευρώ.
Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Inform Λύκος (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2021, €0,04534198 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,043074881 ανά μετοχή) και οι μετοχές της Νάκας (-3,94%) χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,170 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1615 ανά μετοχή).
Από παράταση, σε παράταση πάει το τελικό πόρισμα του ανεξάρτητου συμβούλου, αναφορικά με τις εκκρεμότητες που προέκυψαν από την πώληση του Πόρτο Καρράς. Εκεί που ήταν να ανακοινωθεί σήμερα 10/12/2021, πάει για μέσα Μαρτίου 2022, εφόσον υπάρξει σύγκλιση απόψεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τεχν. Ολυμπιακής (+0,35%) προς το Επενδυτικό Κοινό, “οι δεύτεροι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, που όρισαν οι αντισυμβαλλόμενες Εταιρείες, προκειμένου να εξετάσουν το από 5/4/2021 πόρισμα που κατάθεσε ο ανεξάρτητος σύμβουλος (ΙΑ), θεωρούν, ενόψει της φύσης και των ιδιαιτεροτήτων του εγχειρήματος, ως πιθανή ημερομηνία για την έκδοση του τελικού πορίσματος, εφόσον υπάρξει σύγκλιση απόψεων, τα μέσα Μαρτίου 2022”.
Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε το “ασανσέρ” τιμών στην Τρ. Αττικής (+6,94%).
Ίσως χρήζει προσοχής η προσυμφωνημένη συναλλαγή 110000 τεμ. στα 5,14 ευρώ, για την Performance (+0,39%).
Νέα υψηλά 145 μηνών για την Medicon (+0,48%).
Κινήθηκαν ανοδικά, αλλά χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΧΑΙΔΕ (+2,48%), ΕΛΒΕ (+3,23%), ΒΙΟΚΑ (+0,60%), ΔΡΟΜΕ (+0,80%), ΦΟΥΝΤΛ (+0,77%), ΕΒΡΟΦ (+3,17%), ΜΟΝΤΑ (+1,43%), ΛΕΒΚ (+10,90%), ΟΠΤΡΟΝ (+4,76%) και ΒΟΣΥΣ (+2,97%).
Αύξησε συναλλαγές η Ιντερτέκ (+5,65%).
Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Fourli (+1,39%) και Q&R (+3,95%).
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για Ελγέκα (-2,65%) και Epsilon Net (-2%).
Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,0346 ευρώ για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο η MIG (-2,51%).
Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Lavipharm (-3,85%), Entersoft (-2,90%) και Τζιρακιάν (-1,87%).
Αξιοπρόσεκτο “bid” στα 0,248 ευρώ για την ΞΥΛΚ (+1,63%).
Επιστροφή αγοραστών σε Κρι Κρι (+0,75%) και ΕΚΤΕΡ (+2,46%).
Παρουσία πωλητή σε ΣΙΔΜΑ (-3,36%), ΦΡΙΓΟ (-2,11%), ΙΝΛΟΤ (-1,30%), ΜΟΤΟ (-0,81%), ΚΕΚΡ (-1,79%) και ΣΠΙ (-1,41%).
Συνεχίστηκαν τα βραχυπρόθεσμα “πονταρίσματα” στο Ιατρικό (+3,36%).
Επιβίβασης συνέχεια από “διορατικά” χαρτοφυλάκια στην ΦΒΜΕΖΖ (+2,62%), παρά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.
Το κλείσιμο του ΓΔ υψηλότερα των 891 – 896 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών), αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις 900, 927 (ημερήσιο “stop short”), 930, 934 και 950 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών με κλείσιμο χαμηλότερα των 883 – 880 μονάδων (συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία των 868 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 830 και 802 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών).
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θετική ένδειξη όσο δίνει κλείσιμο υψηλότερα των 2130 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), κάτι που αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 2181 (gap), 2231, 2238 (ημερήσιο “stop short”) και 2240 μονάδες (gap). Σε επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 2124 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), βάζουν υποψηφιότητα δοκιμασίας οι επόμενες στηρίξεις στις 2090 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2079 μονάδες.
Τι λένε οι αναλυτές
“Η νευρικότητα μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, δεδομένης της εκπνοής των Παραγώγων. Άλλωστε, αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί την Τετάρτη στο πόρισμα της FED, όπως έχουμε αναφέρει ξανά. Απαιτούνται λοιπόν αυξημένα αντανακλαστικά, ανάλογα και με τις εξελίξεις”, τονίζει η Leon Depolas Sec.
“Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε για 2η συνεχόμενη εβδομάδα και κινείται ξανά προς τις 900 μονάδες. Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 868 μονάδες”, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Τσούρτη.
Το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 13,4%, σε ετήσια βάση, στο 3ο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε ετήσια αύξηση 4,8% τον Νοέμβριο, από 3,4% τον Οκτώβριο και 2,2% τον Σεπτέμβριο.
Το 3ο τρίμηνο έδειξε την δυναμική των Εταιρειών σε κανονικό περιβάλλον. Ο κύκλος εργασιών των Εταιρειών του FTSE Large Cap, εκτός των Τραπεζών, σημείωσε αύξηση κατά 38% σε ετήσια βάση και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση. Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων των Τραπεζών. Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ανακοίνωσαν πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ οι Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς αδύναμα. Ωστόσο, τα ΜΕΑ υποχώρησαν σε τριμηνιαία βάση σε όλες τις Τράπεζες.
Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια προσφορά του κοινού ομολογιακού δανείου, με ρήτρα αειφορίας, έως €300 εκατ. της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ και η Alpha Bank άντλησε €400 εκατ. μέσω της έκδοσης ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεριαότητας. Οι Ελληνικές Εταιρείες έχουν αντλήσει €5,9 δισ. μέσω της έκδοσης ομολόγων το 2021.
Οι ανακοινώσεις της FED την Τετάρτη και της ΕΚΤ την Πέμπτη, θα δώσουν τον τόνο στις Αγορές. Η ΕΓΣ της ΤΕΝΕΡΓ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και της ΔΕΗ την Πέμπτη.
“Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι οι Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Byte και Μοτοδυναμική. Οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και πρέπει να λάβουν υπόψη στην στρατηγική τους, είναι η πιθανότητα νέου lockdown και το ενδεχόμενο η παρατεταμένη αύξηση του πληθωρισμού, να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων μεσοπρόθεσμα”, τονίζει ο κ. Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.).
“Λίγα πράγματα έχουν απομείνει να τιμολογηθούν ως το τέλος του έτους και το κυριότερο βάρος θα πέσει στις ανακοινώσεις της FED και της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια μεγάλη διαφοροποίηση, ή έκπληξη με τα όσα έχουν προαναγγείλει στο κοντινό παρελθόν”, όπως εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.
Την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του Ελληνικού ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο δίνοντας ένα ισχυρό στίγμα ανάκαμψης και φαίνεται ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ολικής επαναφοράς, από την “πανδημική” πίεση που δέχθηκε το ΑΕΠ το 2020, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στους ισολογισμούς των Εισηγμένων Εταιρειών.
Στο διεθνές περιβάλλον είχαμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα από την Επιστημονική Κοινότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς το 2022 φαίνεται να οριοθετεί το τέλος της διετούς περιπέτειας.
Στον αντίποδα, η πεισματική εμμονή του ενεργειακού κόστους σε υψηλά επίπεδα, έχει μετριάσει την εικόνα αισιοδοξίας.
Ήδη σε Χώρες με χαμηλά εισοδήματα υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία και στην λειτουργία της Βιομηχανίας, βάζοντας έναν εύλογο προβληματισμό ως προς την ικανότητα μετακύλισης του κόστους στις τιμές και την κατανάλωση, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ως εκ τούτου η Επενδυτική Κοινότητα μπήκε κάπως πρόωρα σε διαδικασία συντήρησης, με το ενδιαφέρον να γίνεται επιλεκτικό και στοχευμένο, όπου υπάρχει νόημα. Οι αποτιμήσεις έχουν ανοδικό περιθώριο, έχουν όμως και κόπωση, καθώς το 11% της ανόδου του Γενικού Δείκτη δεν απεικονίζει επαρκώς την εικόνα της Αγοράς, η οποία το 2021 είναι πληθωρικά ανοδική, υπερβαίνοντας τις αποδόσεις του ΓΔ για πάνω από τις μισές μετοχές. Επιπλέον και οι Εισηγμένες έχουν μπει στην διαδικασία διαχείρισης των νέων τους, μεταθέτοντας για μετά τις γιορτές πιθανές επιχειρηματικές εξελίξεις, όπου το επενδυτικό κλίμα θα είναι πιο ζωηρό.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα μικρό μεν, αποφασιστικό δε βήμα προς τις 900 μονάδες, καλύπτοντας όλο το χαμένο έδαφος της “Omicron”, ξαναμπαίνοντας σε τάση.
Αν και η εικόνα της ανόδου είναι εύθραυστη, λόγω των χαμηλών συναλλακτικών δεδομένων, εντούτοις τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά δεδομένα είναι σαφώς πιο αισιόδοξα.
Ο MACD είναι από την Πέμπτη αγορασμένος, ενώ και οι δύο κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών έχουν επιστρέψει σε σήματα αγορών από την Παρασκευή.
Την ίδια στιγμή οι ταλαντωτές βρίσκονται στην ουδετερότητα, υπονοώντας ένα αξιόλογο ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν σε υπεραγορασμένες ζώνες.
Τα δύσκολα για τους αγοραστές ξεκινούν από τις 905 μονάδες και το καθοδικό “κενό” της 23ης Νοεμβρίου, επίπεδο στο οποίο εντοπίζεται η επόμενη αντίσταση τιμών.
Η επικράτηση ήπιων τάσεων στο επόμενο χρονικό διάστημα φαίνεται να επικρατεί σαν σενάριο, καθώς οι υφιστάμενοι όγκοι δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς για μια κίνηση διαρκείας προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση.
Οι ανακοινώσεις των Κεντρικών Τράπεζων μπαίνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ερχόμενη εβδομάδα. Βασικό οικονομικό γεγονός είναι η τελευταία συνεδρίαση της FED για την πολιτική των επιτοκίων, αλλά και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, την προσεχή Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.
Στα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα, χωρίς το προμέρισμα των 11 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Prodea την Τρίτη, ενώ η Τερνα Ενεργειακή συγκαλεί συνέλευση την ίδια ημέρα με θέμα, μεταξύ άλλων, την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 17 λεπτών ανά μετοχή.
Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Την Πέμπτη είναι η σειρά της ΕΚΤ να ανακοινώσει την πολιτική της για επιτόκια και QE.
Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η Α.Μ.Κ. της Τρ. Αττικής, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα κλείσουν οι σειρές Παραγώγων για δείκτες και μετοχές για το μήνα Δεκέμβριο.
“Στο κλείσιμο της ερχόμενης Παρασκευής θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στο δείκτη FTSE25, με την εισαγωγή της Quest Holdings και την διαγραφή της ΕΧΑΕ”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, με οριακά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.
Ακόμα ψηλότερα το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.
Κάτι κινείται σε Χρυσό και Ασήμι, προς τα $47550 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $3980 το Ethereum.
Άλμα 6% έκαναν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Νοέμβριο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). Σε Εθνικό επίπεδο, ο ετήσιος δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,2%. Τον Οκτώβριο ήταν στο 4,5%.
Η Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,1% σε μηνιαία βάση. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη 0,4%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, εκρηκτική ήταν η αύξηση των τιμών σε σειρά Προϊόντων και Υπηρεσιών, όπως πιστοποιεί και η ΕΛΣΤΑΤ με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου, που εκτινάχθηκε στο 4,8% και πλέον είναι αντίστοιχος αυτού της Ευρωζώνης (4,9%).
“Η Ελληνική Οικονομία αιφνιδίασε ευχάριστα το 2021, μετά τη συρρίκνωση - ρεκόρ το 2020, λόγω της πανδημίας. Από την άλλη, η Ελλάδα εξακολουθεί να αισθάνεται τις συνέπειες των πρόσφατων κρίσεων του 2008 και του 2011. Το μέγεθος της Οικονομίας παραμένει σημαντικά μικρότερο από ότι ήταν πριν από 15 χρόνια, η ανεργία των νέων εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή και οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη. Το ύψος του Δημόσιου χρέους αυξήθηκε περαιτέρω με την κρίση της πανδημίας, ξεπερνώντας το 200% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον ‘έλεγχο’ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, αναφέρει BNP Paribas.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 893,9 (-0,49%) και 900,32 μονάδων (+0,23%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 898,53 (+0,03%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 898,63 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,04%.
Ο τζίρος στα 37,1 εκατ. από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΠΕΡΦ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ και ΣΑΡ και με το θετικό οι ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΕΧΑΕ, Motor Oil και ΟΛΠ και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου και Viohalco.
Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Με οριακή άνοδο, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να σημειώνει μικρή άνοδο στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (72.463 συμβόλαια).
Στα 3.241 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.277 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 11 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 11 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 494, 415 για τον Δεκέμβριο και 79 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.162), κινήθηκε μεταξύ 2.150 και 2.167,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος 583).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.500 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.667), Alpha Bank (17.445), Εθνική (6.875), ΔΕΗ (5.816), Πειραιώς (6.690), Ιντρακόμ (1.264), Cenergy (1.192), Τρ. Αττικής (198), Fourli (559), Τρ. Αττικής (133), MIG (7.482), Lamda Development (229), Μυτιληναίο (411), ΟΠΑΠ (346), ΟΛΠ (282), Fourli (874), Viohalco (900), Τέρνα Ενεργειακή (151), TITC (292), ΑΔΜΗΕ (1.538), Ελλάκτωρα (1.259), Cenergy (15.271).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 27.089, Alpha Bank 82.378, Πειραιώς 22.748, Εθνική 26.734, ΔΕΗ 14.677, MIG 27.427.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,70% | 2021-12-06 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORP. SA | 0,54% | 2021-11-16 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,82% | 2021-07-13 |
| | | |
Lansdowne Partners (UK) LLP | CAIRO MEZZ PLC | 0,77% | 2020-10-07 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.726.763 τεμ., (από 58.783.455 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.688.724 τεμ. (2.688.724), Eurobank 50.294.127 τεμ. (50.294.127), ΟΠΑΠ 1.338.221 τεμ. (1.338.221), Εθνική 7.437.892 τεμ. (7.431.438), Πειραιώς 8.838.485 τεμ. (8.925.195), ΟΤΕ 2.910.359 τεμ. (2.926.681), ΑΔΜΗΕ 2.000.623 τεμ. (2.000.623).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.