Συνεδρίαση έντονων “αναταράξεων”, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία συνδυάστηκε και με την λήξη των συμβολαίων Μαϊου στην Αγορά Παραγώγων, καθώς επέστρεψαν δριμύτερες οι ανησυχίες για νέες Τραπεζικές κεφαλαιακές ενισχύσεις, προεξαρχούσης της Alpha Bank.
Το ενδεχόμενο πραγματοποίησης αύξησης έως 800 εκατ. ευρώ διερευνά η Alpha Bank, μέσω των Συμβούλων JP Morgan και Goldman Sachs, εξέλιξη που επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας το “Euro2day.gr”, ότι η Α.Μ.Κ. “είναι καθαρά αναπτυξιακού χαρακτήρα και σχετίζεται με την εύρεση πρόσθετων κεφαλαίων, για τη συμμετοχή της Τράπεζας στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της Χώρας. Εφόσον οι συνθήκες στην Αγορά είναι κατάλληλες, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και εντός του επόμενου διμήνου”.
Σε πρώτη φάση οι φήμες και σε δεύτερη φάση η ανακοίνωση της Τράπεζας, ήταν επόμενο να πυροδοτήσουν επιθετικές πωλήσεις στον τίτλο της Alpha Bank, αλλά και “παράπλευρες”, σημαντικές, απώλειες, για τις υπόλοιπες Τραπεζικές μετοχές, καθώς επικράτησαν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία και τα υπόλοιπα Τραπεζικά Ιδρύματα αργά, ή γρήγορα, θα προχωρήσουν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Οι τελευταίες εξελίξεις, ήλθαν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις του τμήματος ανάλυσης της Merit Sec. (από τους μόνιμους Συνεργάτες της στήλης), το οποίο εδώ και αρκετές εβδομάδες συνεχίζει να αναφέρει ότι “έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι όλες οι Τράπεζες χρειάζονται Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, λόγω της υψηλής αναβαλλόμενης φορολογίας. Συνεχίζουμε να παραμένουμε ουδέτεροι για τον κλάδο, αλλά θα αλλάξουμε την στάση μας σε θετική, με το πέρας των Α.Μ.Κ.”.
Οι τελευταίες εξελίξεις στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, έριξαν “βαριά σκιά” σε όλο σχεδόν το εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλώ, με αποτέλεσμα στα χαμηλά ημέρας μόνο ο γνωστός “μπαλαντέρ” της Αγοράς, δηλαδή ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,72%) να διασώζεται με θετικό πρόσημο, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερεξαπλάσιες των ανοδικών, ενώ οι καταιγιστικές πωλήσεις, είχαν σαν αποτέλεσμα την ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων).
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μειώθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ (!)
Απογοητευμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι Παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας πως “για πολλοστή φορά, ο Τραπεζικός κλάδος αποτελεί τροχοπέδη σε οποιαδήποτε ανοδική διάθεση της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς”, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις ήλθαν να δικαιολογήσουν την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα των Σ.Μ.Ε. της Alpha Bank, στην Αγορά Παραγώγων, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Τόσο το υπόλοιπο της σημερινής ημέρας, όσο και η επόμενη εβδομάδα, έρχονται με γεμάτη ατζέντα, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ειδησεογραφία που αναμένεται, θα αποσπάσει την προσοχή των Traders, από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ.
Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς του εταιρικού ομολόγου της Costamare, ενώ το βράδυ αναμένεται η ετυμηγορία της Moody’s για το Ελληνικό αξιόχρεο.
Οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων συνεχίζονται, με την ΕΧΑΕ να “παίρνει τη σκυτάλη” το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ.. Την Τρίτη 25 Μαΐου ακολουθούν οι Πειραιώς, ΔΕΗ και Epsilon Net, ενώ Σαράντης και Γενική Εμπορίου θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης.
Στις 26 Μαΐου τα ομόλογα της Costamare θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση τους στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α., ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι Quest και Lamda Development θα δώσουν τον οικονομικό απολογισμό για το α’ τρίμηνο.
Την επόμενη ημέρα ακολουθούν οι Eurobank, Alpha Βank και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ την ίδια ημέρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης θα γίνουν οι εξαμηνιαίες αναδιαρθρώσεις στον δείκτη της Morgan Stanley, με κυριότερη εξέλιξη την προσθήκη της Eurobank στη σύνθεση του δείκτη Global Standard.
Την ερχόμενη Παρασκευή, η Εθνική Τράπεζα “κλείνει την αυλαία” των Τραπεζικών αποτελεσμάτων. Την ίδια ημέρα οι μετοχές των Viohalco και ΕΛΧΑ, θα διαπραγματεύονται χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ολοκληρώθηκε με εβδομαδιαίες απώλειες 4,36% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε απώλειες 12,95%
Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 7,24%, ενώ ο ΔΤΡ γύρισε σε απώλειες 2,61%.
Ξεκινώντας και σήμερα από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, όπου η τελική τους εικόνα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την απόλυτη επικράτηση των “sellers”, αξίζει να σημειωθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική και Eurobank.
Όλες οι παραπάνω μετοχές, αντέδρασαν από τα χαμηλά ημέρας.
Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (-27,21%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,868 ευρώ (-30%), της Εθνικής (-3,65%) μέχρι τα 2,04 ευρώ (-16,3%), της Eurobank (-4,13%) μέχρι τα 0,7036 ευρώ (-9,21%) και της Πειραιώς (-5,70%) μέχρι τα 1,46 ευρώ (-7,59%).
Μπορεί να ξεκίνησε, τη σημερινή συνεδρίαση, ήπια ανοδικά ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 568,45 μονάδες (+0,17%), όμως με συνοπτικές διαδικασίες γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 476,31 (-16,07%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 504,99 (-11,01%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 505,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 10,93%.
Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, το σημερινό -10,93% του ΔΤΡ είναι η μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση των τελευταίων 14 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 23/3/2020 (-13,94%).
Επίσης το σημερινό κλείσιμο γύρισε τον Τραπεζικό δείκτη σε χαμηλά 52 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 1/3/2021 (486,74 μονάδες).
Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 604 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 606 (gap), 655 και 688 μονάδες. Αρνητική ένδειξη για τον εν λόγω δείκτη, πως μετά την απώλεια της στήριξης στις 599 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), χάθηκε και η αμέσως επόμενη στις 550 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων). Επιβεβαιωμένο κλείσιμο, με “φίλτρο” δύο συνεδριάσεων, χαμηλότερα της στήριξης στις 521 μονάδες, δεν αποκλείεται να “ανοίξει την καταπακτή” προς τις 485 και 450 μονάδες.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “όταν υπάρχουν λεφτά πάνω στο τραπέζι, τα παίρνεις. Αρκεί να ξέρεις τι θα τα κάνεις’. Η παραπάνω φράση υψηλόβαθμου Θεσμικού Παράγοντα, αποτυπώνει το πλέγμα της επόμενης ημέρας για τις Εγχώριες Συστημικές Τράπεζες”.
Από την άλλη, με δήλωσή του στο Bloomberg, που στάλθηκε με email, ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς ξεκαθάρισε ότι “η Εθνική Τράπεζα δεν εξετάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου”.
Εν τω μεταξύ, “η Ιταλική ‘Νexi’ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Alpha Bank, για την εξαγορά ποσοστού στις δραστηριότητες πληρωμών της Ελληνικής Τράπεζας”, δήλωσαν τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος.
“Η Nexi, σε διαδικασία συγχώνευσης με τη μικρότερη SIA, θα δημιουργήσει Κοινοπραξία με την Alpha”, ανέφεραν δύο από τις πηγές.
Επίσης σημείωσαν ότι “η SIA συζητάει και εξαγορά της Cardlink, του Ελληνικού Δικτύου POS”.
Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+4,35%), ΔΕΗ (+1,66%), ΕΕΕ (+1,72%), ΜΟΗ (+1,26%), ΣΑΡ (+0,23%) και TITC (+2,53%).
Όπως προαναφέρθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,72%) δικαιολόγησε τον ρόλο του “μπαλαντέρ – σωματοφύλακα” της Αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 28,76 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), οι “buyers” έχουν τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης και κάθε δικαίωμα στην ελπίδα για αναμέτρηση με τα 30 και 31 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 28,76, μπορεί να δώσει πίεση προς τα 27,63 και 26,92 ευρώ.
“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και κλείσιμο σε υψηλά 15 μηνών για τον τίτλο της TITC (+2,53%). Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 17,00 ευρώ, οι “buyers” έχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν ότι θα αναμετρηθούν με την επόμενη αντίσταση στα 18,30 ευρώ. Αντίθετα επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 17,00 ευρώ, θα ενεργοποιήσει αυξημένο “profit taking” και μπορεί να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στα 16,44 (ημερήσιο “stop long”) και 15,30 ευρώ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επτά οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Τρ. Αττικής (-5,11%), τρεις για την Revoil (-3,08%), αύξησαν συναλλαγές Alpha Αστικά Ακίνητα (+4,41%) και Λανακάμ (+0,95%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για Βιοκαρπέτ (+6,06%), Ίλυδα (+2,21%), Τζιρακιάν (+1,12%), Mevaco (+4%) και Mediterra (+2,52%), ενώ σε νέα υψηλά 14 ετών έκλεισε η Ιντεάλ (+9,42%).
Προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά η Byte (+2,93%), παρουσία πωλητή σε Optronics (-9,76%), Frigoglass (-2,78%), Ελγέκα (-7,12%), Καρέλια (-4,32%), Μουζάκη (-3,34%), Ευρωσυμβούλους (-2,51%) και Τεχν. Ολυμπιακή (-2,14%), ενώ είναι για χρηματιστηριακά σεμινάρια, η κίνηση στο ταμπλώ της Space (+1,36%).
Συνεχώς επιδεινούμενη, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.
Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, συνεχίζει να θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 908 μονάδων, προκειμένου να πάρει προβάδισμα το αισιόδοξο σενάριο, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 915 (ημερήσιο “stop short”) και 950 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση στη ζώνη 896 – 900 (gap).
Η επόμενη στήριξη στις 850 μονάδες.
Το ανοδικό “χάσμα” των 2240 μονάδων, παραμένει ο πρώτος στόχος των αγοραστών, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ενδιάμεση αντίσταση τις 2230 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, για κίνηση προς τις 2366 μονάδες.
Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, η επόμενη στήριξη στις 2079 μονάδες.
Τι λένε οι Αναλυτές
Αυξημένη η μεταβλητότητα στις Διεθνείς Αγορές, λόγω των φόβων για αύξηση του πληθωρισμού και κατά συνέπεια και στο Χ.Α., το οποίο έδειχνε σημάδια κόπωσης πάνω από τις 910 μονάδες, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Τσούρτης.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο χρειάζεται καλό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές και νέους ανοδικούς καταλύτες για να ξεπεράσει την ισχυρή αντίσταση στις 920 μονάδες και να ανοίξει ο δρόμος προς τις 950 και τις 1.000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός κλάδος ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής αυτή την εβδομάδα και κυρίως η Alpha Bank, εξαιτίας φημών για επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, που επιβεβαιώθηκαν από την Τράπεζα.
Οι Τράπεζες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα Α’ τριμήνου την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα η Πειραιώς την Τρίτη 25 Μαΐου, οι Alpha Bank και Eurobank την Πέμπτη 27 Μαΐου και η Εθνική Τράπεζα την Παρασκευή 28 Μαΐου. Η προσοχή των Επενδυτών θα εστιαστεί στην πορεία των ΜΕΑ, των νέων τιτλοποιήσεων καθώς και στο guidance για το 2021.
Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε αδύναμα αποτελέσματα, όπως αναμενόταν, αλλά θετικά στοιχεία είναι η αύξηση του μερίσματος σε €0,55/μετοχή, από €0,45 προηγουμένως και η επαναλειτουργία των πρακτορείων και των OPAP Play στις 24 Μαΐου.
Ο διευθύνων σύμβουλος ανακοίνωσε ότι οι αρχικές επιδόσεις των καταστημάτων είναι ενθαρρυντικές. Κατά την διάρκεια του lockdown αναπτύχθηκαν 75 νέα καταστήματα, ενώ σε 1.500 πρακτορεία αναβαθμίστηκε ο τεχνολογικός εξοπλισμός προβολής video.
Παράλληλα, ενόψει της επαναλειτουργίας του Δικτύου, η Εταιρεία ενίσχυσε το προϊοντικό χαρτοφυλάκιό της, με νέα αθλητικά γεγονότα στο κανάλι live μεταδόσεων στα πρακτορεία, νέες επιλογές στον Αθλητικό Στοιχηματισμό, το Powerspin, καθώς και νέα παιχνίδια ΣΚΡΑΤΣ.
Τέλος, η Διοίκηση εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε €20 εκατ. φέτος. Αναμένουμε ταχεία ανάκαμψη στα επόμενα τρίμηνα λόγω της επαναλειτουργίας των πρακτορείων και του Euro (11/6 - 11/77). Παραμένουμε θετικοί για την μετοχή.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα, τα οποία ενισχύθηκαν και από λογιστικά κέρδη λόγω της αύξησης των τιμών των μεταλλευμάτων.
Τα αποτελέσματα της Fourlis ήταν αδύναμα, όπως αναμενόταν, αλλά η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα έχει θετική επίδραση στα επόμενα τρίμηνα.
“Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι όλες οι Τράπεζες χρειάζονται Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, λόγω της υψηλής αναβαλλόμενης φορολογίας. Συνεχίζουμε να παραμένουμε ουδέτεροι για τον κλάδο, αλλά θα αλλάξουμε την στάση μας σε θετική, με το πέρας των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου”, σημειώνει ο κ. Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.).
Επίσημα πλέον και η Alpha Bank μπαίνει στην διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, αναζητώντας το επόμενο χρονικό διάστημα κεφάλαια έως 800 εκατ. ευρώ. Η φήμη ήταν αρκετή για να δημιουργήσει κλυδωνισμούς στην Αγορά και ένταση της μεταβλητότητας από το ξεκίνημα της ημέρας, καθώς οι Επενδυτές φαίνεται να αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά της Αύξησης, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Η διαχειριστική προτεραιότητα ήταν η διαφύλαξη του κεφαλαίου και ο περιορισμός της έκθεσης στον Τραπεζικό κλάδο (ακόμα και από την πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένη Τράπεζα Πειραιώς).
Η συστημική επίδραση της πτώσης του Γενικού Δείκτη, δεν άφησε πολλά περιθώρια στις υπόλοιπες Εμποροβιομηχανικές μετοχές, η εικόνα ήταν περίπου ανάλογη με αυτή που ακολούθησε την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς πριν μερικούς μήνες. Αν διατηρηθεί το ίδιο μοτίβο, θα πρέπει να αναμένουμε σταδιακά μείωση του βαθμού συσχέτισης το αμέσως προσεχές διάστημα, αρχικά των μη τραπεζικών μετοχών και σε δεύτερο χρόνο των άλλων τριών Τραπεζών.
Αποτέλεσμα των πιέσεων ήταν το ταμπλώ, βραχυπρόθεσμα, να καταγράψει μια γρήγορη πτώση 60 μονάδων από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία σε επιμέρους μετοχές αρχίζει να διαμορφώνει ενδιαφέροντα σημεία εισόδου (ΔΕΗ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος κλπ).
Δεδομένης της έως τώρα πολύ ικανοποιητικής εικόνας που έχουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου και των κοντινών, χρονικά, αποκοπών μερισμάτων χρήσης 2020, η έντονα φορτισμένη, πωλησιακά, εικόνα κάποιων αποτιμήσεων, μάλλον θα πρέπει να εκλαμβάνεται σαν ευκαιρία τοποθετήσεων και λιγότερο σαν κάποιο ρίσκο εγκλωβισμού.
Οι μετοχές που έχουν μπροστά τους μερίσματα και θετική προοπτική για την τρέχουσα χρήση, θα έχουν και τον πρώτο λόγο στην άνοδο, μετά την παύση των ισχυρών ταλαντώσεων και την επιστροφή της Αγοράς σε ροή κανονικότητας.
Τεχνικά, το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη εκτροχιάστηκε από την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης, με ένα ισχυρό σε ένταση και τζίρο ημερήσιο “σώμα”, το οποίο θα χρειαστεί αρκετή δουλειά από τους αγοραστές για να αναιρεθεί. Συνήθως ημερήσιες κινήσεις ανάλογης έντασης ακολουθούνται από αυξημένη μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Οι ταλαντωτές οδεύουν, μετά από αρκετούς μήνες, σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, έχοντας πλέον απωλέσει την ανοδική τους τάση. Ωστόσο ισχυρές στηρίξεις βρίσκονται στις 825 μονάδες, ενώ η ανοδική τάση της Αγοράς θα αναιρεθεί πλήρως στο ακραίο σενάριο υποχώρησης κάτω από τις 785 μονάδες.
Στις ανακοινώσεις της Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Πειραιώς είχαν παρατηρηθεί δύο έντονα πτωτικές συνεδριάσεις, που ακολουθήθηκαν από δύο σταθεροποιητικού χαρακτήρα ημέρες. Πιθανόν αυτό να είναι και το βραχυπρόθεσμο σενάριο των επόμενων ημερών, με τις ημέρες σταθεροποίησης να προσδιορίζονται από την αποκλιμάκωση του τζίρου, ως αποτέλεσμα της μείωσης της προσφοράς.
Σημαντικά και πολλά νέα σε όλα τα επίπεδα αναμένονται. Απόψε το βράδυ η Αγορά αναμένει την ετυμηγορία της Moody’s για το Ελληνικό αξιόχρεο, με πιθανή την αλλαγή της προοπτικής σε θετική.
Οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων συνεχίζονται με εντατικότερο ρυθμό, με την ΕΧΑΕ να παίρνει την σκυτάλη το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ η μετοχή της Aegean θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Την ίδια ημέρα η Εταιρεία έχει προγραμματίσει παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Την Τρίτη 25 Μαΐου ακολουθούν οι Πειραιώς, ΔΕΗ και E-NET ενώ Σαράντης (μερ. €0,2146) και Γεν. Εμπορίου (μερ. €0,035) θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης.
Στις 26 Μαΐου τα ομόλογα της Costamare θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση τους στην Αγορά του Χ.Α., οι μετοχές των Πλαστικών Θράκης (μερ. €0,16) θα διαπραγματεύονται χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι Quest και Lamda Development θα δώσουν τον οικονομικό απολογισμό για το α’ τρίμηνο.
Εντός της ημέρας αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις για τις εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες FTSE του ΧΑ. Την επόμενη ημέρα ακολουθούν οι Eurobank, Alpha Βank και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ την ίδια ημέρα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, θα γίνουν οι εξαμηνιαίες αναδιαρθρώσεις στον δείκτη της Morgan Stanley, με κυριότερη εξέλιξη την προσθήκη της Eurobank στην σύνθεση του δείκτη Global Standard.
“Την ερχόμενη Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα κλείνει την αυλαία των Τραπεζικών αποτελεσμάτων. Την ίδια ημέρα οι μετοχές της Viohalco (μερ. €0,02) θα διαπραγματεύονται χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στους δείκτες της Wall Street.
Επιστροφή αγοραστών στο Πετρέλαιο, ελεγχόμενες απώλειες στο Ευρώ.
Πλάγια κίνηση από τον Χρυσό, ήπιες απώλειες για το Ασήμι, νέες πιέσεις σπρώχνουν προς τα $37500 το Bitcoin και προς τα $2480 το Ethereum.
Η Κρ. Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, τόνισε ότι “η ΕΚΤ θεωρεί ότι είμαστε σε διαδικασία ανάκαμψης και το 2022 θα επιστρέψουμε στα μεγέθη του 2019. Η ανάκαμψη όμως είναι εύθραυστη και θα αφήσει ‘πληγές’. Τα συντονισμένα μέτρα, δημοσιονομικά και νομισματικά, στήριξαν την Ευρωπαϊκή Οικονομία”.
Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό δήλωσε ότι “πιστεύει πως τα μεγέθη του 2021 θα δούμε να αυξάνουν, αλλά αυτό οφείλεται σε προσωρινούς λόγους και η εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός το 2022 θα υποχωρήσει”.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή στα “κόκκινα” δάνεια. “Θα δούμε περισσότερες πτωχεύσει” σημείωσε.
Ανοδικά κινήθηκε ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της Γερμανίας (ΡΜΙ) σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, φτάνοντας στις 56,2 μονάδες τον Μάιο από 55,8 τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα ήταν το πιο υψηλό των τελευταίων δύο μηνών, αλλά πιο χαμηλό από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η IHS Markit.
Σε αντίθεση, ο δείκτης που αφορά τη δραστηριότητα του τομέα Υπηρεσιών έφτασε σε υψηλό 10 μηνών, στις 52,8 μονάδες, από 49,9 έναν μήνα πριν.
Με πιο γρήγορο ρυθμό αναπτύχθηκαν οι Επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη τον Μάιο. Ο σύνθετος ΡΜΙ της Ιδιωτικής Εταιρείας Markit ανήλθε στις 56,9 μονάδες τον Μάιο, από 53,8 τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Είναι το πιο υψηλό από τον Φεβρουάριο του 2018. Η αύξηση των νέων παραγγελιών έφτασε στο πιο υψηλό από τον Ιούνιο του 2006.
Μεγάλη άνοδο κατέγραψε ο ρυθμός αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ τον Μάιο. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit σκαρφάλωσε στο επίπεδο ρεκόρ των 68,1 μονάδων τον Μάιο, από 63,5 τον Απρίλιο.
Στον τομέα των Υπηρεσιών, ο δείκτης εκτινάχτηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 70,1 μονάδων, από 64,7 τον προηγούμενο μήνα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ περίμεναν πτώση στις 64,3 μονάδες.
Στον Μεταποιητικό Τομέα, ο δείκτης ενισχύθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 61,5 μονάδων τον Μάιο, από 60,5 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος, στις 60,5 μονάδες.
Χαμηλότερα κινήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, για έβδομο διαδοχικό μήνα. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 2,7% τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον Μάρτιο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,85 εκατ.
“Το Δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2021 και το 2022, φθάνοντας στα $95 τρισ. το επόμενο έτος, καθώς οι Υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, παραμένουν επικεντρωμένοι στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και των συνεπειών της. Το μέλλον θα μοιάζει περισσότερο με το παρελθόν, σε αυτό το θέμα και η μείωση του Δημόσιου χρέους θα απαιτήσει, τελικά, δημοσιονομικές προσαρμογές, για την καλύτερη ευθυγράμμιση των πρωτογενών ισοζυγίων”, λέει η Fitch.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “την διανομή πρόσθετου μερίσματος ύψους 0,01 ευρώ ανά μετοχή, θα προτείνει η Διοίκηση της ElvalHalcor, στην προσεχή τακτική γ.σ. (το ποσό θα καταβληθεί στις 2 Ιουνίου 2021 και θα φορολογηθεί στην πηγή με συντελεστή 5%). Να σημειωθεί ότι το φετινό Απρίλιο η ElvalHalcor προχώρησε στη διανομή μερίσματος σε χρήμα (0,015 ευρώ) και σε είδος (0,12751 μετοχές Cenergy)”.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 892,69 (+0,48%) και 852,54 μονάδων (-4,04%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 866,85 μονάδες (-2,43%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 867,56 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,35%.
Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 199,5 εκατ., από τα οποία τα 7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 74% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!)
Από τις μετοχές του FTSE25 δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΒΙΟ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ και TITC και στο χαμηλό οι ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές, έναντι 92 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση έντονης υποχώρησης, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από την λήξη των συμβολαίων Μαϊου, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (236.331 συμβόλαια).
Στα 5.196 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.387 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.625, 1.213 για τον Μάιο, 2.255 για τον Ιούνιο και 157 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 2.078) κινήθηκε μεταξύ 2.044 και 2.161,75 μονάδων.
Αυξήθηκε κάπως ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 ΟΠΑΠ, 5.000 Εθνική, 213.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (20.987), Alpha Bank (108.415), ΔΕΗ (910), Εθνική (28.475), ΓΕΚ (694), ΟΤΕ (441), Ιντρακόμ (522), MIG (3.053), Πειραιώς (69.805), Μυτιληναίο (243), ΑΔΜΗΕ (303), ΕΧΑΕ (210), ΟΠΑΠ (284), Lamda Development (119), Cenergy (158), Jumbo (126), Motor Oil (202), Ελλάκτωρα (834), Fourli (157), Τέρνα Ενεργειακή (107).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 73.699, MIG 44.586, Alpha Bank 77.287, Πειραιώς 405.328, ΔΕΗ 20.554, Εθνική 45.715.
Ας σημειωθούν τα 300 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,80% | 2021-02-04 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORP. SA | 1,36% | 2021-03-01 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1,15% | 2021-03-22 |
| | | |
Lansdowne Partners (UK) LLP | CAIRO MEZZ PLC | 0,77% | 2020-10-07 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.309.147 τεμ., (από 39.605.106 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.652.417 τεμ. (1.632.817), Eurobank 54.176.363 τεμ. (54.166.741), ΟΠΑΠ 1.373.383 τεμ. (1.360.272), Εθνική 9.736.148 τεμ. (9.736.100), Πειραιώς 8.313.100 τεμ. (8.312.806), ΟΤΕ 1.425.821 τεμ. (1.364.597)
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.