Σε αρνητικά πρόσημα και ελεγχόμενες απώλειες, παρά το θετικό ξεκίνημα, έχουν γυρίσει τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τους Επενδυτές να παρακολουθούν τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες στην Wall Street και ταυτόχρονα να περιμένουν σχόλια από την Τζάνετ Γέλεν, υποψήφια Υπουργό Οικονομικών του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας.
Καθαρά ανοδική η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, αλλά οι τελικές δημοπρασίες να μην επιτρέπουν στον Γενικό Δείκτη το κλείσιμο, υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 800 μονάδων.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, που διέκοψε το τριήμερο πτωτικό σερί, η σχετική αύξηση των συναλλαγών, που όμως απέχουν σημαντικά από το να χαρακτηριστούν ικανοποιητικές, η περίπου “γενική επιστράτευση” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι σαφώς επιλεκτικότερες κινήσεις των αγοραστών, στα “μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”.
Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 0,667% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).
Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, καθαρές εκδόσεις νέων ομολόγων 7 δισ. ευρώ, έναντι 11 δισ. ευρώ για το 2020 προβλέπει η Societe Generale για την Ελλάδα, αν και μαζί με τις επανεκδόσεις ομολόγων το ποσό θα παραμείνει σταθερό στα 12 δισ. ευρώ, όπως και το 2020. Σε αντίθεση με τη Citigroup και την JP Morgan, που προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα βγει στις Αγορές με 20ετη, ή 30ετη ομόλογα, η Societe Generale εκτιμάει ότι η Χώρα θα έχει πιο συντηρητική προσέγγιση στην αρχή του έτους και θα κάνει την πρώτη της έξοδο με 10ετες ομόλογο αντλώντας 2,5 δισ., με 3 δισ. περίπου και έπειτα θα ακολουθήσουν οι πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, μετά από μικρή περίοδο συσσώρευσης – ήπιας διολίσθησης, ειδικά σε μετοχές που είχαν προηγηθεί σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, το Ελληνικό Χρηματιστήριο χρειαζόταν ανοδική αντίδραση, με σταδιακή βελτίωση του τζίρου, προκειμένου να βελτιωθούν αποτιμήσεις και επενδυτική ψυχολογία.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και αν υπάρχει κάποια θετική ένδειξη, είναι ότι οι παραπάνω τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές, κοντά στα υψηλά ημέρας και οι traders που ακολούθησαν την κίνηση – αντίδραση, απέφυγαν νέους εγκλωβισμούς.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από την τελική εικόνα (Alpha Bank +4,85%, Εθνική +5,04%, Eurobank +4,17%, Πειραιώς +2,69%).
Τεχνικά, για την μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, ο τίτλος της ΑΛΦΑ θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 0,9096 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), προκειμένου να επαναπροσεγγίσει το δύσκολο επίπεδο των 1,00 ευρώ, της ΕΤΕ υψηλότερα των 2,14 ευρώ, της ΕΥΡΩΒ υψηλότερα των 0,633 ευρώ και της ΠΕΙΡ υψηλότερα των 1,20 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 494,81 μονάδες (+4,95%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 493,10 (+4,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 492,55 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,47%.
Για τον εν λόγω δείκτη, τα δύο σημεία – κλειδιά είναι οι 456 (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων) και 496 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).
Αν χαθεί η στήριξη στις 456 μονάδες, θα είναι σημαντική έκπληξη να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 408 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).
Αντίθετα, επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 496 μονάδων, θα δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 554 και 573 μονάδες.
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “έτοιμη να ξεκινήσει διαγωνισμό για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων Εταιρειών, συμφερόντων του Εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη, είναι η Τράπεζα Πειραιώς, υλοποιώντας το πλάνο εξυγίανσης και θωράκισης του ισολογισμού της. Ήδη, έχουν προσληφθεί ως Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι οι Houlihan Lokey και Euroxx Sec. και ξεκίνησε η διερεύνηση ενδιαφέροντος για το project. Με βάση τις πρώτες άτυπες παρουσιάσεις, η Πειραιώς πρόκειται να βγάλει προς πώληση απαιτήσεις της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, από τα εναπομείναντα δάνεια Εταιρειών συμφερόντων Γ. Λογοθέτη, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr”.
Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “σε swap Ελληνικών Κρατικών ομολόγων με την Ελληνική Δημοκρατία προχώρησε και η Τράπεζα Πειραιώς, εγγράφοντας κεφαλαιακό κέρδος άνω των 200 εκατ. ευρώ και ενισχύοντας τους κεφαλαιακούς της δείκτες. Βάσει της συμφωνίας, η Πειραιώς έδωσε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ και εύλογης αξίας 3,5 δισ. ευρώ. Ως αντάλλαγμα πήρε νέους τίτλους, 30ετους διάρκειας (λήξης 20/3/2050) ονομαστικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ και εύλογης αξίας 3,5 δισ. ευρώ”.
Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου είναι εμφανής η “υπεροπλία” του “πράσινου”, με αρνητική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΑΡΑΙΓ (-0,41%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,95%), ΕΥΔΑΠ (-0,58%), ΟΛΠ (-1,64%), ΣΑΡ (-0,99%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,86%).
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “αυξήσεις της τάξης του 40% με 50% προτείνει η ΔΕΗ στις Ενεργοβόρες Βιομηχανίες για το 2021 και επιπλέον αναπροσαρμογή ύψους 20% για το 2022. Οι επιστολές που έλαβαν οι Επιχειρήσεις της Υψηλής Τάσης, στις αρχές του νέου έτους, από τη Δημόσια Επιχείρηση, με διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική για την καθεμία, αλλά με τα νέα τιμολόγια να είναι ακριβότερα κατά μέσο όρο στα προαναφερόμενα επίπεδα, έχουν προκαλέσει την αντίδραση των Διοικήσεών τους”.
Επιστροφή αγοραστών, μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σημειώθηκε σήμερα στον τίτλο της ΔΕΗ (+2,45%), ο οποίος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Όσο ο τίτλος αρνείται να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 7,07 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 8,20 – 8,30 ευρώ, με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στα 7,44 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 7,07 ευρώ, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τα 6,92 και 6,82 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+0,20%), αλλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας. Προσπάθεια αντίδρασης στην τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 2,695 ευρώ (κλείσιμο 5/1). Η μετοχή θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 2,57 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 2,69 ευρώ, προκειμένου να επιστρέψει ο έλεγχος της βραχυπρόθεσμης τάσης στους αγοραστές και ο τίτλος να κινηθεί προς τα 2,73 – 2,77 ευρώ. Νέο “pull back” με κλείσιμο χαμηλότερα των 2,51 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), μπορεί να οδηγήσει προς τα 2,46 ευρώ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προσπάθεια αντίδρασης, με “ανοιχτές” εντολές αγορών, στο χθεσινό -8,7% στην Moda Bagno (+9,84%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Q&R (+2,41%), Παϊρη (+0,55%) και Μουζάκη (+2,47%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αυξημένες συναλλαγές, για την Unibios (+5,34%), αντέδρασε στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 3,315 ευρώ (κλείσιμο 7/1) ο Κέκροπας (+4,67%), επέστρεψε από εκεί που ξεκίνησε η ΓΕΚΕ (-9,23%), προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Ιντρακόμ (+0,70%), τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αυξημένες συναλλαγές για την Doppler (-7,62%), ενώ διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά η Δομική Κρήτης (+2,74%).
Επιστροφή αγοραστών σε Reds (+4,86%), Cairo Mezz (+3,54%), Autohellas (+2,29%), Entersoft (+1,53%), Performance (+3,47%) και MIG (+1,42%), αντίδραση μετά από πτωτικό τρίο για την ΕΥΑΘ (+3,18%) και μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Epsilon Net (+2,19%), τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αύξηση των συναλλαγών για τον Λούλη (-3,12%), ενώ συνεχίζεται το ήπιο “μαζεματάκι” στην AS Company (+2%, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 26,78 εκατ., η καθαρή θέση εξαμήνου στα 31 εκατ. και το καθαρό ταμείο 9μηνου στα 15,1 εκατ.).
Η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.
Ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει να αποφεύγει τα χειρότερα όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 749 μονάδων (ημερήσιο “stop long”, ενώ από εκεί διέρχονται και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων), με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 786 – 780 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 765 μονάδες. Για να επιστρέψουν οι προσδοκίες στο “στρατόπεδο των buyers”, είναι ζητούμενο η άμεση επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 824 – 828, κίνηση που δίνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 836 – 846 μονάδες.
Θετική ένδειξη για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 1909 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Επιστρέφει ο στόχος των 1962 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), με ενδιάμεση αντίσταση στις 1934 μονάδες. Οι αγοραστές δεν θα ήθελαν το κλείσιμο της εβδομάδας, να βρει τον εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 1870 μονάδων, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 1863 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 1852 και 1784 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Οι μετοχικοί δείκτες έχουν χάσει την ανοδική ορμή τους, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Ορισμένες σημαντικές εξελίξεις αποτελούν τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας, που έδειξαν ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας της Χώρας παραμένει σε ανοδική τροχιά, ενώ η Ευρώπη αναμένεται να θέσει στόχους για τον εμβολιασμό των Κρατών - Μελών στο 70% του Πληθυσμού, μέχρι το Καλοκαίρι. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ. Αναμένουμε να συνεχιστούν οι ταλαντώσεις των μετοχικών δεικτών κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, για το επόμενο διάστημα τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.
Σοβαρό σκεπτικισμό προκαλεί ο δημοσιονομικός απολογισμός για το 2020, καθώς το πρωτογενές έλλειμμα ύψους €18,2 δισ. σε συνδυασμό με το προϋπολογιζόμενο από πέρσι πλεόνασμα ύψους €3,5 δισ., οδηγούν σε συνολικό δημοσιονομικό άνοιγμα €21,7 δισ. για το 2020, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Αποτέλεσμα του συνδυασμού της υστέρησης των φορολογικών εσόδων, λόγω της ύφεσης και της υπέρβασης των δαπανών, λόγω των κονδυλίων που εκταμιεύθηκαν προς τους Πληττόμενους (Ιδιώτες και Επιχειρήσεις) από την πανδημία. Την ίδια ώρα, η καθυστέρηση του προγράμματος εμβολιασμών, αναγκάζει την Ελληνική Κυβέρνηση να συνεχίζει τις καταβολές, για τη στήριξη της χειμαζόμενης Οικονομίας, με το ΚΕΠΕ, αλλά και Διεθνείς Οίκους, όπως η HSBC, να προεξοφλούν ότι και το 1ο τρίμηνο του 2021 θα συνεχιστεί η ύφεση !
Με τα παραπάνω δεδομένα, η ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που ξεκίνησε στο τελευταίο δίμηνο του 2020 προεξοφλώντας τη γρήγορη επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, επανεξετάζεται από την Επενδυτική Κοινότητα.
Παράλληλα, η υγειονομική κρίση οδηγεί στη λήψη αργών και προσεκτικών αποφάσεων, σε σχέση με την άρση των περιοριστικών μέτρων, με το Λιανεμπόριο να ανοίγει με ειδικούς όρους λειτουργίας του.
Ταυτόχρονα, επισπεύδεται η προκήρυξη έργων ύψους €2,1 δισ. από το ΠΔΕ, καθώς δεν αναμένεται η άμεση εκταμίευσή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., στο οποίο έχουν περιληφθεί.
Έτσι, οι επανειλημμένες προσπάθειες να ξεπεραστούν οι 820 μονάδες του ΓΔ απέτυχαν και επανέρχεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές γύρω από τις 800 μονάδες, με τις συναλλαγές να έχουν συρρικνωθεί αισθητά.
Με την Αγορά να στρέφει το βλέμμα της προς την αυριανή διαδικασία ανάληψης της Προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν, προσβλέποντας ότι τα πρώτα δείγματα γραφής, σε σχέση με την οικονομική πολιτική του, θα διαμορφώσουν θετικό κλίμα για την Παγκόσμια Οικονομία. Την ίδια ώρα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναζητεί ένα θετικό καταλύτη για να επανέλθει σε θετικό momentum, με την έκθεση της Fitch για το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας, να έχει τις προϋποθέσεις για εκπλήρωση αυτών των προσδοκιών.
Στο διεθνές περιβάλλον, το υφεσιακό σκηνικό συνεχίζεται στις Δυτικές Οικονομίες (ΗΠΑ και Ε.Ε.), με τις Τεχνολογικές αλλαγές να μετασχηματίζουν καθημερινά τη δομή των Οικονομιών τους, τις Επιχειρήσεις να τις υιοθετούν με επιταχυνόμενο ρυθμό και τα Κράτη να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις παρεπόμενες επιπτώσεις, ιδιαίτερα εκείνες από την απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης.
Διαδικασία στην οποία η “αυταρχική” Κίνα αποδεικνύεται, προσώρας τουλάχιστον, πιο αποτελεσματική, με το ΑΕΠ της να τρέχει με +6,5% στο 4ο τρίμηνο του 2020 και να θέτει στόχο στο +8,2% για το 2021, όταν ΗΠΑ και Ε.Ε. καθυστερούν ακόμη και οι Πολίτες τους ευλόγως να δυσανασχετούν !
“Σκηνικό που διαμορφώνει προϋποθέσεις για συντήρηση της νευρικότητας στις Αγορές όλου του Πλανήτη, μεταθέτοντας τα αισιόδοξα σενάρια σε μελλοντικό χρόνο”, τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Σαφές πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Οριακές απώλειες στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.
Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, προσπαθεί για αντίδραση το Ευρώ.
Στην περίπτωση του “Μαύρου Χρυσού”, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι η Πετρελαϊκή Αγορά βασίζεται σε ισχυρότερα θεμελιώδη στοιχεία φέτος χάρη στα εμβόλια, ωστόσο αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάκαμψη της ζήτησης, κατά 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο και κατά περίπου 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για το σύνολο του έτους.
Κάτι προσπαθεί να κάνει ο Χρυσός, σαφώς πιο “ευέλικτο” το Ασήμι, πάνω από τα $37600 το Bitcoin και πάνω από τα $1400 το Ethereum.
Κατά 0,3% υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ήταν 0,6% υψηλότερες τον Δεκέμβριο. Συνολικά για το 2020 ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,5%, από το 2019.
“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε στις αρχές του μήνα, ότι τα Εθνικά σχέδια για την απορρόφηση του ποσού - ρεκόρ των 1,8 τρισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, για την αναζωογόνηση των Οικονομιών που επλήγησαν από την πανδημία, είναι πολύ αδύναμα για να προχωρήσουν”, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 803,97 μονάδες (+2,06%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 802,22 (+1,84%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 799,97 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,55%.
Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 54,3 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, TITC, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ και TITC.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Viohalco και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 90 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.
-----ΧΠΑ
Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.807 συμβόλαια).
Στα 4.424 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.267 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.067, 1.018 για τον Φεβρουάριο και 49 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.911) κινήθηκε μεταξύ 1.890 και 1.921 μονάδων.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.440), Alpha Bank (5.130), Πειραιώς (3.305), ΔΕΗ (579), Εθνική (6.934), ΟΠΑΠ (127), ΑΔΜΗΕ (445), MIG (163), Jumbo (166), Ελλάκτωρα (246), ΓΕΚ (117), Μυτιληναίο (161), ΟΤΕ (182), Lamda Development (123), Motor Oil (263).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 48.107, MIG 52.279, Alpha Bank 81.767, Πειραιώς 62.980, Εθνική 37.890, ΔΕΗ 11.932.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,23% | 2020-11-02 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,90% | 2020-05-13 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORP. SA | 1,59% | 2020-06-16 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1% | 2020-05-13 |
| | | |
Lansdowne Partners (UK) LLP | CAIRO MEZZ PLC | 0,77% | 2020-10-07 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.493.332 τεμ., (από 40.493.332 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 17.385.994 τεμ. (17.197.383), ΔΕΗ 4.879.601 τεμ. (4.879.601), Eurobank 52.085.142 τεμ. (52.085.142), ΟΠΑΠ 1.372.673 τεμ. (1.350.378), Εθνική 10.093.741 (10.253.788), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.