Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες δίνουν την τάση

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Σε σταδιακή αναστροφή της διορθωτικής κίνησης για τις τραπεζικές μετοχές προσβλέπουν οι long. Η «ταλαιπωρία» για τις μετοχές του κλάδου και η κρίσιμη στήριξη. Ποια blue chips εμφανίζουν κινητικότητα. Αναμένεται ενίσχυση τζίρου.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες δίνουν την τάση

Οριακή άνοδος στα ευρωπαϊκά, οριακές απώλειες με τζίρο στα χαμηλά τριμήνου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τη Wall Street χθες σε αργία και με την προσοχή στραμμένη στην αυριανή ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, traders και επενδυτές προσβλέπουν σε αποσαφήνιση της τάσης από τη συνεδρίαση της Τετάρτης και Πέμπτης.

Στον «πάγο» η αξία συναλλαγών, μόλις 30,270 εκατ., με 15,479 εκατ. μετοχές και με πωλητές - αγοραστές να κινούνται στο εύρος των 787,25-794,58 μονάδων, με εμφανή την απροθυμία εκατέρωθεν να «εκβιάσουν» κίνηση είτε χαμηλότερα των 780 είτε υψηλότερα των 800 μονάδων. Κατά κάποιον τρόπο, αφήνοντας τη διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας σταδιακά από αύριο, με πρώτο ορόσημο τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στις 787,76 μονάδες ο ΓΔ, στις 1.879,06 ο FTSE25, στις 471,49 μονάδες ο ΔΤΡ, με τον τραπεζικό κλάδο να «ευθύνεται» για ακόμη μία συνεδρίαση, για τη νέα διολίσθηση της αγοράς.

Από τα επίπεδα της τοπικής κορυφής των 538 μονάδων σ-την πρώτη συνεδρίαση του 2021-, αργή αλλά σταθερή η διόρθωση του κλάδου, που σε διάστημα δύο μηνών (από αρχή Νοεμβρίου) είχε αποφέρει τις μεγαλύτερες (κλαδικά) αποδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά και τις μεγαλύτερες απώλειες στο διάστημα Μαρτίου-Οκτωβρίου.

Δεδομένης της «βαρύτητας» του κλάδου, των μετοχών των Εurobank, ETE, Alpha Bank, Πειραιώς, η τάση για τους δείκτες περνά από τη διακύμανση του ΔΤΡ, με την ευρύτερη περιοχή των 460 μονάδων να είναι μία σημαντική στήριξη. Ενδεχόμενη απώλειά της θα ενίσχυε τον κίνδυνο περαιτέρω ταλαιπωρίας, με καταληκτική τη ζώνη των 400 μονάδων. Ωστόσο από τα χθεσινά χαμηλά (470,23) οι long προσβλέπουν σε σταδιακή αναστροφή της διορθωτικής τάσης.

Παράλληλα θα πρέπει να αναστραφεί η τάση και για την πλειονότητα των blue chips, μετά τη σταδιακή μείωση θέσεων, στο πρώτο 15νθήμερο του έτους. Εάν πρόκειται για μερικό «κλείδωμα» θέσεων και όχι «διανομή» χαρτιών στα τοπικά υψηλά, θα πρέπει από Πέμπτη-Παρασκευή να αναμένεται, εκ νέου, ενεργοποίηση αγοραστών. Καταλύτες υπάρχουν και για τις τραπεζικές αλλά και για τους σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, στη σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει να αναμένουμε σταδιακή ενίσχυση της αξίας συναλλαγών, με επιβεβαίωση του εύρους τιμών -της χθεσινής συνεδρίασης-, με επαναφορά των αγοραστών σε συγκεκριμένες μετοχές του δείκτη.

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil αλλά και Τέρνα Ενεργειακή, Sarantis, Fourlis, Aegean, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ ξεχώρισαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v