Φρένο στις 700 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Προς τις 690 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης μετά την προσέγγιση νωρίτερα των 700. Διευρύνονται οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζει και σήμερα και επιμένει ανοδικά η Πειραιώς. Κέρδη για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ.

Φρένο στις 700 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» με μικρές απώλειες τα ευρωπαϊκά, διαφοροποίηση για το Χρηματιστήριο Αθηνών στο «πράσινο».

Η επάνοδος, έστω οριακά και στιγμιαία, των 700 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, χαιρετίσθηκε από την αγορά όχι τόσο -προφανώς- για το... ύψος όσο -κυρίως- γιατί σηματοδοτεί την επαναφορά του χρηματιστηρίου μας σε επίπεδα προ lockdown, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και ψυχολογικά) όσον αφορά στην επανάκαμψη στο ΧΑΑ ανενεργών, για καιρό, funds, στην ενεργοποίηση και άλλων. Η αξία των συναλλαγών, ειδικότερα από την προηγούμενη Δευτέρα, με τις εντολές από την πλευρά των αγοραστών να «χτίζουν» τη διακύμανση 100 (και κάτι...) μονάδων.

Σύμφωνοι, το ΧΑ έμεινε -όλο το προηγούμενο διάστημα- πολύ πίσω από Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη και όσες αγορές επανήλθαν σε υψηλά προ Covid-19 ή ακόμη σε ιστορικά υψηλές κορυφές, ωστόσο είναι εμφανής η αλλαγή κλίματος, στάσης των funds, τάσης για δείκτες, μετοχές. Οπως επίσης, το γεγονός πως αυτής της επαναφοράς των δεικτών σε επίπεδα Φεβρουαρίου-αρχών Μαρτίου είχε προηγηθεί ανάλογη ανοδική κίνηση αρκετών εισηγμένων από τη μεγάλη αλλά και τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Στον τραπεζικό κλάδο, ο ρόλος του οδηγού αυτής της αντίδρασης, καθώς μετά από ταλαιπωρία μηνών και ευτελισμό των αποτιμήσεων δείχνει πως, αν μη τι άλλο, αναπτύσσονται κάποια αντανακλαστικά.

Προφανώς και η μεταφορά ρευστότητας σε έναν κλάδο με αποτίμηση στα 3,5 δισ. καθιστούσε σχετικά εύκολη και χαμηλού κόστους τη μόχλευσή του. Ερχεται όμως σε μία περίοδο εξελίξεων και στους 4 ομίλους, που μπορεί να συμβάλουν στην προσπάθεια επαναφοράς σε μία στοιχειώδη κανονικότητα. Θα δείξει, με τον ΔΤΡ νωρίτερα στην περιοχή των 350 μονάδων. Σημείο αναφοράς η ευρύτερη περιοχή, καθώς η πειστική υπέρβασή της θα έδινε μεσοπρόθεσμο (3μήνου) πλεονέκτημα στους αγοραστές και όσους σχεδιάζουν τοποθετήσεις προς τις 380-410 μονάδες. Ενα ένα, όμως.

Αυξημένη η συναλλακτική δραστηριότητα, ανάλογος ο τζίρος, με το σημαντικό μέρος του στους τίτλους των Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική, αλλά και Mytilineos, Motor Oil, Eurobank, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ κ.α.

Πρακτικά συνεχίζεται η διεύρυνση/διάχυση των εντολών συνδυαστικά με την κυκλικότητα/rotation από μία ομάδα μετοχών σε άλλη. Στην πλειονότητά τους αυτές οι κινήσεις γίνονται με την εγγραφή υπεραξιών.

Για τις τραπεζικές μετοχές, η μεγαλύτερη ανοδική διόρθωση, αλλά και για τίτλους που δεν είχαν ακολουθήσει την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο 0,8808 (6,38%) η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,6394 (0,69%) με αγοραστές, στο 1,34 (-2,12% ) η Εθνική, στο 0,4479 (-0,42%) η Eurobank με πωλητές.

Από τα blue chips ξεχωρίζουν ΟΤΕ στα 12,66 (1,52%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 6,60 (3,77%), ΕΛΠΕ στα 5,29 (3,73%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,397 (2,72%), Lamda Development στα 5,78 (2,85%), ΔΕΗ στα 5,96 (1,79%), Aegean στα 4,67 (3,78%), ΕΧΑΕ στα 3,235 (4,35%), ΤΙΤΑΝ στα 13,28 (2,47%).

Αντιθέτως σε τίτλους των ΜΟΗ, Mytilineos, ΟΠΑΠ υπερισχύουν οι πωλητές, συνέπεια του περάσματος από το «ταμείο» κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών.

Στις 62/48 η σχέση ανοδικών/πτωτικών -προφανώς σε ηπιότερο ρυθμό απ' ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση- αλλά με αρκετές από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με απόδοση μεγαλύτερη του 2%. Ειδικότερα για AVE, Σπύρου, Κυριακούλη, Μινέρβα, ΚΛΜ, AVAX, MIG, Pasal, Πετρόπουλος, Κτήμα Λαζαρίδη.

Στα 52 εκατ. η αξία των συναλλαγών (στις 14:45), με αυτές σε πακέτα (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ) να μην ξεπερνούν το 1,02 εκατ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v