Βγήκε αντίδραση στη Wall Street, αν και οι ανησυχίες από την εξάπλωση του κορωνοϊού παραμένουν.
Θα ήταν αφελές να θεωρηθεί πως οι αγορές επιστρέφουν άμεσα στην κανονικότητά τους, με τη χρονική διάρκεια, την έκταση και την ένταση της κρίσης να μπορεί να προεξοφληθεί σε βραχυπρόθεσμο χρόνο.
Τουναντίον, η αυξημένη μεταβλητότητα, η επικινδυνότητα, θα είναι κύρια χαρακτηριστικά μέχρις ότου εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Τη σημαντική υποχώρηση της Παρασκευής, που ας μου επιτραπεί να πω πως τη χρειαζόταν η Wall Street, ακολούθησε η χθεσινή αντίδραση, στο πλαίσιο μίας ανοδικής διόρθωσης, με τον S&P500 κατά 0,78% υψηλότερα στις 3.250 μονάδες. Υπάρχει χώρος προς τα πάνω, που θα πρέπει να καλυφθεί ώστε να θεωρηθεί ότι ο σημαντικός αυτός δείκτης επανέρχεται σε long τάση, σε εβδομαδιαία μέτρηση. Οι 3.200 είναι η περιοχή που έδωσε την αντίδραση (ειδάλλως ελλόχευε ο κίνδυνος της περαιτέρω υποχώρησης προς τις 3.118 μονάδες), με τις 3.272 μονάδες να αποτελούν αντίσταση που θα πρέπει να υπερβεί, προκειμένου να υπάρξει αλλαγή τάσης.
Εάν θεωρηθεί πως το sell off σε Σαγκάη και Σενζέν, απόλυτα φυσιολογικό για την πρώτη συνεδρίαση, μετά τις αργίες 6 ημερών ήταν το μεγαλύτερο σε έκταση και ένταση, πιθανότατα τα χρηματιστήρια της Κίνας να προσαρμοσθούν σταδιακά στα νέα δεδομένα. Πιθανή η μείωση της μεταβλητότητας αλλά όχι και ο μηδενισμός της.
Σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον, με τους short εμφανώς να έχουν πλεονέκτημα, στο ΧΑ σημειώθηκε διόρθωση μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών (με τον DAX κατά 0,49% υψηλότερα, στις 13.045,19 μονάδες) καθώς ήταν σταθεροί οι πωλητές. Κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, που είχε τις μεγαλύτερες απώλειες και δευτερευόντως σε πολλά blue chips.
Για τον ΓΔ, μπορεί ενδοσυνεδριακά να χάθηκαν οι 900 αλλά στο τέλος, διασώθηκαν σε «κλείσιμο».
Στο διάγραμμα του ΓΔ, φαίνεται η περιοχή στήριξης, λίγο χαμηλότερα των 900 (που επιβεβαιώθηκε χθες), που όμως εάν χαθεί σε τελική τιμή, τότε θα είναι πιθανότερη η περαιτέρω υποχώρηση προς τις 880 μονάδες.
Ωστόσο μπορεί να αντιδράσει η αγορά, με τις 905 και 912 να είναι οι κοντονότερες αντιστάσεις. Στις 924 η κύρια, στην περίπτωση που «γυρίσει» πειστικά ανοδικά το χρηματιστήριο. Προσώρας οι πρώτες δύο τιμές είναι αυτές που έχουν ως στόχο οι long παίκτες.
Η αντίδραση των ασιατικών αγορών δίνει για σήμερα περιθώριο στους αγοραστές να επιχειρήσουν λίγο υψηλότερα.
Απαραίτητη προϋπόθεση η αναστροφή της τάσης για τον τραπεζικό κλάδο, η επαναφορά του ΔΤΡ προς και πάνω από τις 850 μονάδες, με το 20%-25% της ημερήσιας αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στις 4 μετοχές. Σύμφωνα με τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, την Παρασκευή ήταν η Πειραιώς που πήγε κόντρα στη διόρθωση, χθες ήταν η Εθνική. Σήμερα, θα μπορούσε να είναι η Alpha Bank, καθώς την Πέμπτη προχωρά στην έκδοση Tier II, ή η Πειραιώς, με τον Χρήστο Κίτσιο να σημειώνει -νωρίτερα- για το φιλόδοξο στοίχημα να μειωθούν κατά 11 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, το 2020.
Πρακτικά θα ήθελα να δω συνολικότερη αντίδραση για τον κλάδο-κλειδί, ενδεχόμενο που θα... έλυνε trading δυνάμεις για την πλειονότητα των blue chips και μετοχών-σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Στον Εκηβόλο «ανεβαίνει» μέτρηση του FTSE25 με αναφορά και σε μετοχές που περιμένουμε να κάνουν τη διαφορά σήμερα.
Για να επιβεβαιωθεί αυτή η προσέγγιση απαιτούνται ενεργοποίηση περισσότερων traders, αύξηση του τζίρου σε περισσότερα των 65 εκατ. ευρώ, ενίσχυση της συναλλακτικότητας σε πάνω από 25 εκατ. μετοχές και αναστροφή της σχέσης 33 μετοχών με θετικό έναντι 67 με αρνητικό πρόσημο.
ΚΕΚΡΟΨ, MIG, Intralot, IntraKat, ΚΡΙ ΚΡΙ ήταν μετοχές του FTMidCap με θετικό πρόσημο χθες, με ενδείξεις αλλαγής (βραχυπρόθεσμης/εβδομαδιαίας) τάσης οι Quest, ΙΑΣΩ, Τεχν. Ολυμπιακή, Attica Bank.
Λογικά οι long θα πρέπει να αξιοποιήσουν την αφορμή που έδωσε το βράδυ η Νέα Υόρκη και στη συνέχεια οι ασιατικές αγορές.
Νωρίτερα στο συν τα futures του S&P500, από τις 3.070 μονάδες, κατά 0,70% υψηλότερα.
Η προοπτική επαναφοράς του δείκτη προς την αντίστασή του, που αναφέρθηκε στην αρχή του σχολίου, μπορεί να αποτελέσει οδηγό αντίδρασης για τις ευρωπαϊκές αγορές. Περιμένω να ανταποκριθεί και η δική μας.