Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συντηρούν, σήμερα Δευτέρα, τη μεταβλητότητα στις αγορές. Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά από αυτήν της Παρασκευής οι πωλητές έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα στις αγορές μετοχών και οι αγοραστές σε πετρέλαιο και χρυσό. Παράλληλα την ώρα, που ο δείκτης VIX/CBOE παραμένει σε υψηλά μεν επίπεδα, αλλά σε απόσταση ασφαλείας από το όριο συναγερμού, παρατηρείται στροφή επενδυτών προς την ασφάλεια των ομολόγων.
Στις 15,77 μονάδες, νωρίτερα αργά το μεσημέρι, ο VIX/CBOE, με τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη να υποχωρούν προς τις ζώνες στηρίξεων. Ενδεικτικά, για τον DAX, όσο δεν διασπάται χαμηλότερα η περιοχή των 13.120 τόσο οι long έχουν πλεονέκτημα, σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ανάλογα για τον S&P 500, οι 3.216 και 3.175 αποτελούν στηρίξεις στην διόρθωση, που ξεκίνησε από τις 3.250 μονάδες με αφορμή την ενέργεια Τραμπ και την συνακόλουθη κλιμάκωση της έντασης.
Ωστόσο, σύμφωνα- πάντα- με τις μέχρι νωρίτερα εξελίξεις στις αγορές δεν προεξοφλείται, πως η κατάσταση θα προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Προφανώς και επικρατεί ανησυχία, αλλά στην αυξημένη μεταβλητότητα των δεικτών αποτυπώνεται η εκτίμηση πως θα χρειαστεί να περάσουν κάποιες μέρες μέχρις ότου φανεί που οδηγείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί το ότι «μαζεύτηκαν» οι βαριές πρωινές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές χάρις στις ψύχραιμες αντιδράσεις στις αγορές των ΗΠΑ.
Αυτή ήταν η εικόνα και στον απόηχο όλων αυτών θα ξεκινήσει χρηματιστηριακά η εβδομάδα, στο ΧΑ, μετά την σημερινή αργία. Στις 920,09 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 2.298,65 ο FTSE254, στις 867,39 ο Δείκτης Τραπεζών, μετά την διόρθωση της Παρασκευής, που αποδόθηκε -σχεδόν αποκλειστικά- στις έξωθεν πιέσεις. Διόρθωση, που σε έκταση δεν ξεπέρασε τις 910 μονάδες, συντελέστηκε με τζίρο 44,1 εκατ. και με το μεγαλύτερο μέρος στον τραπεζικό κλάδο που δεν έχει κάνει καλό ξεκίνημα έτους.
Τρίτη, κατ' αρχήν, θα φανεί πως λειτούργησε η αργία των Θεοφανείων με κλειδί την στάση όσων εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων αγόρασαν στα υψηλά της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου και δευτερευόντως ορισμένων ξένων funds.
Eν πρώτοις να δούμε τις στηρίξεις, που το πιθανότερο είναι να δοκιμασθούν στην συνεδρίαση, με ερώτημα εάν αυτό θα γίνει με το ξεκίνημα, στα πρώτα 5'-15' ή μετά τις 14.00-14.30'. Στην πρώτη περίπτωση "υπαίτιοι" θα είναι κυρίως Ελληνες πωλητές, στην δεύτερη ξένοι. Ετσι για τον ΓΔ οι στηρίξεις είναι στις 910 και 900 μονάδες, για χαμηλότερα το ξανά- μετράμε και ανάλογα ενεργούμε. Αντίσταση, σταθερά στις 938 μονάδες.
Για τον FTSE25 οι στηρίξεις είναι στις 2.280 και χαμηλότερα στις 2.250, όπου και το stop για τους long. Για τον ΔΤΡ σημεία στηρίξεων είναι ακριβώς στο κλείσιμο της Παρασκευής, στις 867 και χαμηλότερα στις 833 μονάδες. Σημείο stop για τους short, και αλλαγής τάσης υπέρ των long η πειστική υπέρβαση των 889 μονάδων.
Βάσει της μέχρι τώρα εικόνας των αγορών και της σύνθεσης των συναλλαγών στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του έτους, πιθανότερο είναι το σενάριο της περαιτέρω διόρθωσης. Εκτός εάν στο ξεκίνημα ή στην διάρκεια συντρέξουν λόγοι που θα αλλάξουν την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση προεξοφλούνται μεταβλητότητα, κινήσεις αντιστάθμισης και αμυντικές ενέργειες, για αυτό το stock pickng θα έχει τον πρώτο λόγο, αύριο και στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν σε αυτό το διεθνές κλίμα. Στα κλειδιά του φετινού stock picking, αναφερόταν ο Στέφανος Κοτζαμάνης (στις 5 Ιανουαρίου), στα μηνύματα από τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα εστίαζε (την ίδια μέρα) ο Γιώργος Α. Σαββάκης.
Στο πλαίσιο αυτό και με λίγο πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αναφερόμαστε σε ενδεικτικό "καλάθι" μετοχών, με long τάση, που-υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη πορεία σε έναν πτωτικό γύρο του ΧΑ. Από τον τραπεζικό κλάδο, που είναι short σε εβδομαδιαία μέτρηση αλλά long σε μηνιαία, οι Alpha Bank και Eurobank έχουν μικρό προβάδισμα. Από τα blue chips, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, AEGEAN, JUMBO, LAMDA Development, Sarantis, ΟΛΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ,ΔΕΗ.
Στα μεσαία, ΚΡΙ ΚΡΙ, Quest και Entersoft από τα χαμηλά.
Στον τραπεζικό ερώτημα είναι η Εθνική, εάν δεν χαθούν τα 2,90-2,88 ευρώ, στην TITAN εντείνονται τα σήματα πιθανού τερματισμού 6μηνης συσσώρευσης, για τη ΔΕΗ ισχυρή είναι η στήριξη των 4,14 ευρώ, για ΟΤΕ τα 14,10 (ακριβώς στο κλείσιμο της Παρασκευής) και τα 13,72 ευρώ.
Ενδιαφέρουσα η περίπτωση της LAMDA Development, καθώς την Παρασκευή με μία εντελώς contrarian αντίδραση διαμορφώθηκε στα 8,64 ευρώ (υψηλό ημέρας, με ισχυρές αγορές) που ουσιαστικά ήρθε να καλύψει το "πτωτικό χάσμα" από τη συνεδρίαση της 10 ης Σεπτεμβρίου.