Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποδαρικό με νέα υψηλά για τον Γενικό Δείκτη

Τα blue chips σήκωσαν το βάρος στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι τράπεζες έμειναν «παγωμένες». ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Motor Oil στους πρωταγωνιστές. «Αστερίσκος» η χαμηλή αξία συναλλαγών, μόλις 42 εκατ. ευρώ.

ΧΑ: Ποδαρικό με νέα υψηλά για τον Γενικό Δείκτη

Συνεδρίαση δύο όψεων, η πρώτη του μήνα και του νέου χρόνου, που ξεκίνησε επιφυλακτικά και με χαμηλές συναλλαγές, όμως στην πορεία οι αγοραστές άνοιξαν βηματισμό και μάλιστα έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., πλην Τραπεζών, στα υψηλά ημέρας και τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 59 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/2/215 (937,96 μονάδες).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη διστακτική εικόνα στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ και η αυξημένη κινητικότητα για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που αν έχει συνέχεια και συνέπεια, θα αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε μία πρώτη “γεύση” των διαθέσεων της Εγχώριας Αγοράς και η οποία θα έχει συνέχεια και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, αν σε αυτό συνηγορήσει και η εικόνα των Διεθνών Χρηματιστηρίων.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους περισσότερο επιφυλακτικούς, που εστιάζουν τα επιχειρήματά τους στον χαμηλό τζίρο, “η σημερινή ανοδική κίνηση ήταν περισσότερο αποτέλεσμα απουσίας πωλητών και λιγότερο σημαντικής επαναδραστηριοποίησης των αγοραστών”

Σε κάθε περίπτωση, από Δευτέρα η Αγορά θα αρχίσει να δείχνει πιο αντιπροσωπευτική εικόνα για τις διαθέσεις των Επενδυτών, πάντα σε συνάρτηση με τις Διεθνείς Αγορές.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω αξιοσημείωτα θετικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, προς νέα ιστορικά υψηλά βαδίζει η Wall Street, ενώ μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων (στο 1,429% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Ξεκινώντας την περιήγηση από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, όπου και σήμερα η εικόνα ήταν μικτή και επιφυλακτική, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 880,08 (-0,57%) και 889,92 μονάδων (+0,54%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 885,82 (+0,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 886,01 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,10%.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κλεισίματος υψηλότερα των 888 μονάδων, ο εν λόγω δείκτης γυρίζει σε ημερήσιο “long”, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στο ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι Αναλυτές που δεν περιμένουν εντυπωσιακά πράγματα από το Τραπεζικό ταμπλώ, επισημαίνοντας ότι “μπορεί να χρειαστεί να φθάσει το Καλοκαίρι, πριν η Τράπεζα της Ελλάδος και οι Διοικήσεις των συστημικών Τραπεζών έχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για τα αποτελέσματα των ‘stress tests’, όμως μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η αποστολή των σχετικών στοιχείων, με τις Εγχώριες Τράπεζες να ποντάρουν στην καλύτερη των εκτιμήσεων πορεία του ΑΕΠ και στην ανάκαμψη της Αγοράς Ακινήτων”.

Υπενθυμίζεται ότι η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ξεκινά μέσα στον Ιανουάριο από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) και θα είναι Πανευρωπαϊκή, δηλαδή δεν θα αφορά μόνο τις Τράπεζες της Ευρωζώνης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, ασφαλώς και η εικόνα ήταν σημαντικά καλύτερη από την εικόνα στο ταμπλώ των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο (!)

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την μετοχή του Ελλάκτωρα (+6,82%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,61 ευρώ, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 1,852, 1,938 και 2,27 ευρώ.

Από τις 20/12 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η μετοχή της ΕΧΑΕ (+2,70%). Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 4,45 ευρώ και επόμενο ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 4,80 ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση, επόμενος στόχος των “buyers” τα 5,20 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, την Τρίτη 31/12/2019 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της Ένωσης Εταιρειών Q&R (+11,70%) – Profile (+0,80%) και του Υπουργείου Οικονομικών για την υλοποίηση του έργου “Ανάπτυξη εφαρμογών υποστήριξης Ενιαίας Αρχής Πληρωμής Μισθοδοσίας”, με συμβατική αξία 1.903.432,58 €, χωρίς ΦΠΑ 24%. Η Q&R συμμετέχει στην Ένωση με ποσοστό 50%.

Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση συστήματος υπολογισμού και εκκαθάρισης της μισθοδοσίας όλων των Μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο.

Από εκεί και πέρα, επιστροφή αγοραστών σε Mediterra (+17,83%), MIG (+6,63%), Space (+6,94%), Ιντρακάτ (+7,67%) και ΕΚΤΕΡ (+4,58%), στις 18/12 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Lavipharm (+4,55%), στις 16/12 για την MLS (+0,34%) και στις 19/12 για Q&R (+11,70%), Frigoglass (+15,90%) και Autohellas (+1,37%).

Μία ανάσα από το ιστορικά υψηλότερο, προσαρμοσμένο, κλείσιμο των 303 ευρώ ο Καρέλιας (+8,70%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Fieratex (+7,14%), ενώ τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε, συμπλήρωσαν οι Μαθιός (+6,80%) και Cenergy (+5,30%).

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο Γενικός Δείκτης έχει σαν πρώτη αντίσταση τις 938 και 952 μονάδες και πρώτη στήριξη τις 909 – 901 μονάδες. Στις 861 μονάδες, το ημερήσιο “stop long”. Προσοχή στο “gap” στις 882 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχει αντίσταση την ζώνη 2333 – 2365 και τις 2392 μονάδες και στηρίξεις στις 2290 – 2284, 2257 – 2246 και 2231 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Χωρίς το άγχος του πολιτικού κινδύνου, το 2020 ξεκινάει με την ατζέντα να εμπεριέχει: το σχέδιο ‘Ηρακλής’ που θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των NPEs, το μοντέλο ‘Target’, τη μετατροπή της ΔΕΗ και τις Ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ να θέτουν τον Ενεργειακό τομέα στο προσκήνιο. Η προσοχή και στις επικείμενες επαναξιολογήσεις της Οικονομίας, που θα βοηθήσουν στο συνολικό συναίσθημα των Ελληνικών περιουσιακών στοιχείων”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Απολογιστικά για το 2019, βαρύνουσας σημασίας είναι ότι συντελέστηκε η επιστροφή της εμπιστοσύνης για Ελληνικούς τίτλους, ομόλογα Κρατικά (7ετεις και 10ετεις τίτλοι) αλλά και Ιδιωτικά (Motor Oil, ΟΤΕ, Aegean, Μυτιληναίος, Τενέργα, Ελλάκτωρ κ.α.), διαχέοντας το μήνυμα ότι τόσο το Ελληνικό Δημόσιο, όσο και επιλεγμένες Εταιρείες είναι αξιόχρεοι. Την ίδια ώρα, η γιγαντιαία ΑΜΚ της Lamda, αλλά κα αρκετές μικρότερες, μετέδωσαν μήνυμα εμπιστοσύνης στις επενδυτικές προοπτικές των Εταιρειών που άντλησαν τα κεφάλαια. Συνολικά, μέσω του Χ.Α. αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 1,3 δισ. ευρώ τον 2019, ενώ από κοινού με τις Διεθνείς Αγορές αντλήθηκαν 12,5 δισ. ευρώ. Διαγράφονται επομένως θετικές προσδοκίες σε σχέση με τη συνέχιση της άντλησης κεφαλαίων για επενδυτικούς σκοπούς από Εισηγμένες Εταιρείες και, ενδεχομένως, από εισαγωγές νέων Εταιρειών. Με τις Εταιρείες της ακίνητης περιουσίας (κλάδος ΑΕΑΑΠ), να θέτουν υποψηφιότητα για μια τέτοια διαδικασία κατά τους πρώτους μήνες του 2020”, αναφέρει στις εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ εισήλθε στην νέα χρονιά μετά από 49,47% άνοδο και τις αποτιμήσεις να εμφανίζονται περισσότερο απαιτητικές. Είμαστε θετικοί για την νέα χρονιά, αλλά η επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων θα εξαρτηθεί πολύ περισσότερο από τις κατάλληλες επιλογές τίτλων. Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, οι επιδιωκόμενες μεταρρυθμίσεις από την νέα Κυβέρνηση και φυσικά, το διεθνές περιβάλλον, κυρίως, θα κρίνουν την πορεία της Αγοράς, αλλά και την απαραίτητη βελτίωση των ‘hard data’’ της Οικονομίας. Με άνοδο τελείωσε η διαπραγμάτευση την πρώτη συνεδρίαση τους έτους, στα Ασιατικά Χρηματιστήρια, με εξαίρεση τον Nikkei που θα είναι κλειστός για το υπόλοιπο της εβδομάδας”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η σημερινή άνοδος επετεύχθη χωρίς Τραπεζικές βοήθειες, κάτι που μπορεί να αλλάξει αν ο Τραπεζικός δείκτης δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 888 μονάδων. Η διάσπαση της 5μηνης συσσώρευσης του 900 κάνει την διαφορά, με την 1η συνεδρίαση του έτους να ξεκινάει με το δεξί. Είδαμε διάχυση της ρευστότητας σε όλο το Σύστημα, μετά από μεγάλο διάστημα, με τον FTSEM να δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, θυμίζοντας ότι ήταν ‘short’ από τις 9 Σεπτεμβρίου και έχοντας κοντινό στόχο το 1243 και επόμενο το 1298 - 1300 επίπεδο”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η νέα χρηματιστηριακή χρονιά ξεκινά μέσα σε ένα αισιόδοξο κλίμα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο”, αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Σε αντίθεση με το 2018 που ξεκίνησε με αρνητικούς οιωνούς, αλλά έκλεισε θριαμβευτικά, η φετινή χρονιά δεν θα είναι ίδια με την περσινή, κυρίως στο 2ο εξάμηνο του έτους.

Το 1ο τρίμηνο του έτους μας προϊδεάζει για συνέχιση της ανοδικής κίνησης με πιθανότητες που πλησιάζουν το 90%, μελετώντας στατιστικά στοιχεία της περιόδου 1987 - 2019 και με δεδομένο ότι ο προηγηθείς Δεκέμβριος ήταν θετικός.

Όμως η συνέχεια απαιτεί αυξημένη προσοχή. Οι Αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά & οι εμπορικές διαμάχες ΗΠΑ, Κίνας & Ευρωζώνης, που έχουν ακόμα πολύ δρόμο μέχρι την επίλυση τους, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές συνθήκες αποσταθεροποίησης. Ο συνδυασμός του εκρηκτικού Παγκόσμιου χρέους, που σύμφωνα με μελέτες θα ξεπεράσει το 2019 τα $255 τρισ. και η κόπωση του Παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, είναι μεταβλητές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και παράγοντες πιθανής αύξησης της μεταβλητότητας των Διεθνών Αγορών.

Οι μακροχρόνιες πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης αρχίζουν πλέον να μην δίνουν τα αποτελέσματα για τα όποια σχεδιάστηκαν, ενώ πολιτικές νεοπροστατευτισμού, πότε στο παρελθόν δεν βοήθησαν την Παγκόσμια ανάπτυξη. Συμπληρωματικά το γεγονός ότι οι Κεντρικές τράπεζες αυξάνουν την αποθεματοποίηση Χρυσού, μας βάζει σε περίεργες σκέψεις..

Όσο αναφορά την Ελληνική Αγορά, η πολιτική σταθερότητα, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών & των Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η στροφή προς φιλοεπενδυτικές πολιτικές & μειώσεις φορολογίας, θα βοηθήσουν να διατηρηθεί το θετικό κλίμα στην Κεφαλαιαγορά και να βελτιωθούν περαιτέρω οι μακροοικονομικοί δείκτες. Όμως γεωπολιτικοί κίνδυνοι (Τουρκική προκλητικότητα & Μεταναστευτικό) μπορούν εύκολα & γρήγορα να ανατρέψουν το θετικό κλίμα που έχει δρομολογηθεί.

Η Ελλάδα έχει κάνει σοβαρά βήματα στον εξορθολογισμό των μακροοικονομικών της μεγεθών (πρωτογενή πλεονάσματα κλπ). Κυρίως όμως κατάφερε να αναδιαρθρώσει την μακροχρόνια καμπύλη χρέους της και το επιτόκιο δανεισμού της (1,74%). Απαιτούνται όμως πολλά ακόμα να γίνουν και με γρηγορότερο ρυθμό, για να θωρακιστεί περαιτέρω από εξωγενείς διεθνείς κινδύνους, και αυτά που απομένουν είναι τα δυσκολότερα.

Το ασθενές, ακόμα, Τραπεζικό της Σύστημα, η αποβιομηχάνιση 100 δισ. € μίας 10ετιας, αλλά και η πληθυσμιακή συρρίκνωση (brain drain & υπογεννητικότητα) είναι τεράστιες προκλήσεις για το άμεσο μέλλον.

Μέσα σε αυτό το περιβάλον οι Εισηγμένες Επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει στην πλειονότητά τους μελλοντικούς επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς, αλλά & τις αναδιαρθρώσεις τους, έχουν επιβιώσει & αναμένουν σε συνδυασμό με την μείωση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών, να δρέψουν τους καρπούς της πολύχρονης & επίπονης προσπάθειάς τους, αυξάνοντας κερδοφορία & υλοποιώντας νέα επενδυτικά προγράμματα.

Όποια Επιχείρηση δεν ακολουθήσει τον ρυθμό, θα αντιμετωπίσει νέα προβλήματα λίαν συντόμως. Πλέον όμως δεν υπάρχουν ευκαιρίες και θα πρέπει να αποδείξουν ότι αξίζουν υψηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, μέσα από το τελικό αποτέλεσμα που αναμένεται για το 2020.

Συμπερασματικά αναμένουμε τουλάχιστον για το 1ο 4μηνο του 2020 η εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της Αγοράς να συνεχιστεί, “καλώς εχόντων των πραγμάτων”...

Οι εναλλασσόμενοι πρωταγωνιστές μας βοηθούν να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια, ακολουθώντας την “φίλη μας ανοδική τάση”.

Διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη, και χωρίς να θέλουμε να γίνουμε δυσάρεστοι διαταράσσοντας την εορταστική διάθεση των Συμμετεχόντων, οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή των Επενδυτών, χρονικά όσο προχωρούμε προς το 2ο τετράμηνο του έτους, αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδυτικών τους επιλογών.

“Γιατί ως γνωστόν ‘οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εξασφαλίζουν και τις μελλοντικές”, τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές. Αργία στην Ιαπωνία.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, προς νέα ιστορικά υψηλά κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρές οι, μέχρι στιγμής, μεταβολές σε Πετρέλαιο και Ευρώ.

Κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, προς τα $7150 υποχωρεί το Bitcoin.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το επίπεδο κεφαλαίων, που οι Τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν ως αποθεματικό κατά 50 μονάδες βάσης, από τις 6 Ιανουαρίου.

“Η Κίνα αποφάσισε να αναστείλει προς το παρόν τη σύνδεση των Χρηματιστηρίων της Σαγκάης και του Λονδίνου και τις εισαγωγές Εταιρειών από τη μια Χώρα στη Χρηματαγορά της Άλλης, εξαιτίας των πολιτικών εντάσεων με τη Βρετανία, όσον αφορά το Χονγκ Κονγκ”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο πέντε πηγές που δεν κατονόμασε.

Από την άλλη, συρρικνώθηκε περαιτέρω η Μεταποίηση στη Γερμανία τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης PMI της IHS Markit, όσον αφορά τον τομέα της Μεταποίησης, διολίσθησε στις 43,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, από το υψηλό πέντε μηνών του Νοεμβρίου. Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς υψηλότερο από την προκαταρκτική εκτίμηση για 43,4 μονάδες, αλλά ήταν χαμηλότερο από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Σε συρρίκνωση βρέθηκε η Μεταποίηση της Ευρωζώνης για 11ο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit. Ο τελικός δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα της Μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 46,3 μονάδες, από 46,9 τον Νοέμβριο. Ήταν ωστόσο υψηλότερος από την προκαταρκτική εκτίμηση για 45,9 μονάδες.

Μικρότερος ήταν ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 2.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου, φτάνοντας στα 222.000, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας.

Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από τις προβλέψεις των Αναλυτών, που έκαναν λόγο για 225.000 νέες αιτήσεις.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την ελάφρυνση της φορολογίας σε Επιχειρήσεις και μερίσματα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έδωσε το παρόν στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2020.

Ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας τη νέα χρονιά.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Χ.Α., Σωκράτης Λαζαρίδης, τονίζοντας πως ελπίζει πολλά στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας.

Ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε ότι ο στόχος για την επόμενη χρονιά είναι η άντληση σημαντικών κεφαλαίων από την Κεφαλαιαγορά, για την ενίσχυση των Επιχειρήσεων και της Οικονομίας.

Τόνισε ότι στόχος της Διοίκησης του Χ.Α είναι η περαιτέρω ενίσχυση της οργανωτικής δομής του και η εισαγωγή νέων δεικτών, όπως είναι ο δείκτης μερισματικής απόδοσης.

Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η εισαγωγή ανώτατου ορίου στάθμισης (πλαφόν) 10% για τις μετοχές που συνθέτουν τον δείκτη FTSE25. Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν άμεσα, ώστε να προετοιμαστεί η Αγορά ενόψει της αναθεώρησης του δείκτη που θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο και θα τεθεί σε ισχύ στις 4 Ιουνίου.

Στα 105,4 δισ. ευρώ έχουν φτάσει τον Νοέμβριο τα χρέη Πολιτών και Επιχειρήσεων προς την Εφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ. Εξ αυτών, βέβαια, ένα ποσό που υπερβαίνει κατά τι τα 20 δισ. ευρώ θεωρείται πλέον από τις αρχές ανεπίδεκτο είσπραξης, ενώ επιπλέον 6,5 δισ. ευρώ είναι σε κάποιου είδους ρύθμιση. Αποτέλεσμα, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να ανέρχεται σε 85,7 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 916,11 (-0,06%) και 929,36 μονάδων (+1,38%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 929,11 (+1,36%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 930,76 (+1,54%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 930,71 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,53%.

Ο τζίρος στα 41,8 εκατ., από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΜΙΓ, ΑΛΦΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ απασχόλησαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo και TITC.

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές, έναντι 23 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές, με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Αναστροφή σκηνικού με επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να αυξάνεται αισθητά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.934 συμβόλαια).

Στα 10.244 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.210 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.495, 1.410 για τον Ιανουάριο και 85 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.322,75) κινήθηκε μεταξύ 2.295,25 και 2.322,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.811), Alpha Bank (1.403), Πειραιώς (1.077), ΔΕΗ (757), Ελλάκτωρα (3.394), Μυτιληναίο (322), Τέρνα Ενεργειακή (301), MIG (730), ΑΔΜΗΕ (289), ΓΕΚ (924), Εθνική (1.498), ΕΧΑΕ (100), ΟΠΑΠ (122), Cenergy (647), Intralot (108).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 47.106, Alpha Bank 41.737, MIG 68.028, Εθνική 38.349, ΓΕΚ 10.876, ΔΕΗ 11.656, Ελλάκτωρα 23.170, Μυτιληναίο 12.242, Πειραιώς 30.128.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                           Name of Issuer              NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,56%

2019-12-20

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 53.938.989 τεμ., (από 53.938.989 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 32.381.422 τεμ. (32.381.422), ΔΕΗ 6.498.139 τεμ. (6.498.139), Eurobank 57.411.526 τεμ. (57.411.526), ΟΠΑΠ 1.357.652 τεμ. (1.357.652), Εθνική 29.859.502 (29.859.502) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v