ΧΑ: Πού «λοκάρουν» οι traders στο κλείσιμο της χρονιάς

Το στοίχημα για τις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους και τα νέα πονταρίσματα των επενδυτών. Οι τράπεζες και πώς αναμένεται να κινηθεί ο «ξένος παράγοντας». Ο... τετραψήφιος στόχος για τον ΓΔ και ο κρίσιμος Ιανουάριος.

ΧΑ: Πού «λοκάρουν» οι traders στο κλείσιμο της χρονιάς

Θα μπορούσε στο χρηματιστήριο- "πρωταθλητής" του 2019- να επαναληφθεί ένα πρωταγωνιστικό έτος, το 2020; Το ΧΑ από "ουραγός" το 2018, σε "πρωταθλητή" το 2019, με την χρονιά να ολοκληρώνεται την προσεχή Τρίτη.

Με τον απολογισμό για φέτος, μεστό ενθαρρυντικών ενδείξεων για του χρόνου, με προσδοκίες για συνέχιση της πορείας αναστροφής, που σηματοδοτήθηκε (κυρίως) με την κυβερνητική αλλαγή και την υλοποίηση των πρώτων ενεργειών του (ευρύτερου) οικονομικού επιτελείου και (υπό) στηρίχθηκε, κατά κύριο λόγο, από τα "ξένα κεφάλαια", τα κάθε λογής funds που είτε βραχυπρόθεσμα είτε πιο μεσομακροπρόθεσμα τοποθετήθηκαν στις μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και σε πολύ πιο περιορισμένη έκταση σε επιλεγμένες εισηγμένες της μεσαίας.

Στα 60,6 δισ. ευρώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, με τα περίπου 40 δισ. στα "ξένα χέρια", σχεδόν 1,5 δισ. σε εγχώρια χαρτοφυλάκια αμοιβαίων (μετοχικά Α/Κ Ελλάδος και fund of funds) στοιχείο που καταδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο, που διαδραματίζει ο ευρύτερα εννοούμενος "ξένος παράγων", από την στάση του οποίου θα εξαρτηθεί η πορεία του ΧΑ για ακόμη μία χρονιά. Στάση, που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα επηρεαστεί από την εικόνα, που θα παρουσιάσουν οι διεθνείς αγορές, με την Wall να παραμένει η αγορά-οδηγός για τις υπόλοιπες. Στον ρυθμό των οποίων ταχύτερα ή βραδύτερα θα κινηθεί η ελληνική.

Κλάδος- κλειδί ο τραπεζικός, με την ιδιαίτερα αυξημένη "βαρύτητα" του- καλώς ή κακώς- να διαμορφώνει την τάση. Ωστόσο το 2019, ειδικότερα δε κατά το τέταρτο τρίμηνο, φάνηκε πως για ορισμένα "βαριά blue chips" παρά τις υψηλές τιμές τους/κεφαλαιοποιήσεις υπήρξαν περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης τους. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει δραματική επιδείνωση εκτός, εντός, τράπεζες με μεγαλύτερο και blue chips με μικρότερο περιθώριο θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Με τις 4 τραπεζικές να "βαραίνουν" 20% plus στην διακύμανση των βασικών δεικτών, το στοίχημα της ανόδου περνά μέσα από την συνέχιση (ή όχι) της ανοδικής διόρθωσης του κλάδου. Στις 892,06 με υψηλό έτους, στις 906,14 μονάδες η πορεία του Γενικού Δείκτη θα εξαρτηθεί από το εάν ο τραπεζικός (στις 853,53 ) θα επανέλθει προς το υψηλό έτους, των 924,17 μονάδες και με την επανάκτηση των επιπέδων του 2015, δλδ των 1.000 μονάδων. Συνακόλουθα, εάν για τον FTSE25 (στις 2.235,75 μον.) τα υψηλά έτους θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς και στήριξης για την χρήση, που έρχεται.

Εύλογο το ερώτημα, εάν το 2019- η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων 20 ετών (όπως μετρά ο Μάνος Χατζηδάκης/ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) θα μπορούσε να είναι η ολοκλήρωση ενός κύκλου ανοδικής διόρθωσης ή το προοίμιο ενός επόμενου προς...4ψήφια επίπεδα δεικτών.

Το κύριο στοίχημα θα κερδηθεί (ή θα χαθεί) με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, και γενικά, κατά πόσον θα (ξανά) λειτουργήσει ως μηχανισμός χρηματοδότησης του εγχώριου επιχειρείν, της οικονομίας, της αγοράς, όπως προτρέπει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Στο αναλυτικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου, αναφέρονται όλα τα σημεία του "δόγματος Στουρνάρα" για αύξηση των χρηματοδοτήσεων.

Καθοριστικός ο Ιανουάριος, κρίσιμο το πρώτο 3μηνο για τον κλάδο (αλλά όχι μόνο) οπότε και θα διαφανεί η αποτελεσματικότητα του "σχεδίου Ηρακλής", τα υπέρ και τα κατά του, οι ελλείψεις, το τι συμπληρωματικά θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια. Η βελτίωση της θέσης κάθε ομίλου ξεχωριστά, του κλάδου συνολικά θα αποτυπωθεί αναπόφευκτα και στο χρηματιστηριακό ταμπλώ. Ενδεικτικά ο Χρήστος Κίτσιος ακτινογραφεί το deal Eurobank- Fortress.

Ωστόσο, πέραν του τραπεζικού κλάδου, στοίχημα αποτελεί η πορεία των blue chips και δη των πρώτων 10, που πραγματοποιούν στο, σχεδόν, 80% της κερδοφορίας των εισηγμένων και διανέμουν πάνω από το 90% των εσόδων από μερίσματα/επιστροφή κεφαλαίου.

Εάν για την χρήση 2019 τα προς διανομή κεφάλαια (από τα κέρδη των εταιρειών) ανέλθουν στα 2,4 με 2,5 δισ., τότε για το 2020 θα έχει δημιουργηθεί μία "μαγιά" ικανή για την παραγωγή μεγαλύτερου θετικού αποτελέσματος. Από καθαρά κέρδη, κεφάλαια για νέες επενδύσεις, θέσεις εργασίας, περισσότερου "πλούτου".

Προοπτική (και ενδεχόμενο) που θα (υπό)στηριχθεί από τις όποιες μεταρρυθμιστικές ενέργειες, τα μεγάλα και μικρότερα deals (που θα υλοποιηθούν και δρομολογηθούν), τα επενδυτικά προγράμματα των εισηγμένων.

Στα δέκα top picks για το 2020 εστιάζει ο Δημήτρης Τζάνας (ΚΥΚΛΟΣ χρηματιστηριακή) περιλαμβάνοντας 8 επιλογές-μετοχές του δείκτη και 2 της μεσαίας κατηγορίας. Σε αυτό το δεύτερο μέρος της αγοράς, θεωρείται πιθανότατο το ενδεχόμενο ανάδειξης των δυνάμεων της "επόμενης ημέρας" , της καταγραφής αποδόσεων μεγαλύτερων της αγοράς.

Για τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2019, το στοίχημα θα παιχτεί στο αν για τον ΓΔ η χρονιά θα "κλείσει" υψηλότερα των 905-910 μονάδων ή θα διολισθήσει χαμηλότερα των 880 μονάδων. Αποτέλεσμα, που δεν έχει τόσο ουσιαστική όσο ψυχολογική, τυπική σημασία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v