Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κλείσιμο στα υψηλά, αλλά με μικρό τζίρο

Ανάκαμψε στις 888 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές ωστόσο να προβληματίζουν. ΔΕΗ, Πειραιώς, Aegean και Jumbo μεταξύ των πρωταγωνιστών της συνεδρίασης. Πίεση για τους τίτλους της Ελλάκτωρ και της Τέρνα Ενεργειακή.

ΧΑ: Κλείσιμο στα υψηλά, αλλά με μικρό τζίρο

Συνεδρίαση – προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης η σημερινή, όπου στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών η εικόνα ήταν εξαιρετικά αδύναμη, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να αλλάζει συνεχώς πρόσημα και τους αγοραστές να “ανοίγουν τον βηματισμό τους” προς το τέλος, εικόνα απόλυτα συνηθισμένη στις περισσότερες από τις τελευταίες συνεδριάσεις, που απλά αυξάνει τα επιχειρήματα των συγκρατημένα απαισιόδοξων, οι οποίοι παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστοι στα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα “αφύπνισης” των αγοραστών προς το τέλος των συναλλαγών και όταν διαμορφώνονται τα ημερήσια κλεισίματα.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από την ενεργοποίηση των αγοραστών στην τελευταία ώρα των συναλλαγών, η, σχεδόν, απόλυτη αδιαφορία για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης (τουλάχιστον για αυτούς που ανέβηκαν με σχετικά ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών), όμως αυτό που ενέτεινε του υφιστάμενους προβληματισμούς, ήταν η κατακρήμνιση της καθαρής αξίας συναλλαγών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Αρκετοί Παράγοντες της Αγοράς, θεωρούν θετικό το γεγονός ότι το Χ.Α. “έβγαλε άμυνες”, μετά την διήμερη πτώση του Γενικού Δείκτη με αθροιστικές απώλειες 2,25% και την τριήμερη υποχώρηση του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, με αθροιστικές απώλειες 3,49%, όμως είναι κοινό μυστικό πως αν οι τζίροι παγιωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, ο πήχης των προσδοκιών για ένα “year end rally” χαμηλώνει σημαντικά.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σήμερα το Χ.Α. ακολούθησε την ανοδική αντίδραση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και το θετικό άνοιγμα της Wall Street, με σαφώς επιφυλακτικότερες διαθέσεις, ενώ μικρή επιστροφή των αγοραστών σημειώθηκε και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων (στο 1,543% η απόδοση του 10ετους).

Μένοντας στον Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,02%, από 0% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς (+2,60%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+0,58%), Εθνική (+0,95%) και Eurobank (+0,66%), με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό προβάδισμα στους αγοραστές.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μεταξύ 865,94 (-0,73%) και 882,99 μονάδων (+1,22%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 871,64 (-0,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 880,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,93%.

Για τον εν λόγω δείκτη έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά η πρώτη αντίσταση στις 913 μονάδες, ενώ το ημερήσιο “stop long” παραμένει στις 869 μονάδες, όριο που παραβιάστηκε ενδοσυνεδριακά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και αυτό ίσως χρήζει αυξημένης προσοχής (!)

Δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στην εμφάνιση επιθετικού πωλητή, στον τίτλο της Alpha Bank, ο οποίος έκανε αισθητή την παρουσία του στο φίνις των συναλλαγών και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα ελάχιστα πριν τις 17.00 και τις τελικές δημοπρασίες, ο τίτλος να σημειώσει το χαμηλό ημέρας των 1,841 ευρώ (-2,39%), για να ακολουθήσουν οι τελικές δημοπρασίες, που αποκατέστησαν σημαντικά την εικόνα (!)

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Lansdowne προχώρησε σε αύξηση της καθαρής αρνητικής θέσης της στην Alpha Bank σε ποσοστό 1,10%, από 1,01% προηγουμένως.

Από εκεί και πέρα, η προσοχή των Επενδυτών θα παραμείνει επικεντρωμένη και στις ανακοινώσεις του σημερινού Eurogroup.

“Έχουμε την Ελλάδα στην ατζέντα και την έκθεση της Κομισιόν, η οποία είναι αρκετά θετική, βλέπουμε αρκετά καλά σημάδια”, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως είπε, “τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν και οι προϋπολογισμοί των Κρατών - Μελών της Ευρωζώνης, επί των οποίων δεν καταγράφεται κάποια σοβαρή απόκλιση”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που παρουσίασε εικόνα σχετικά βελτιωμένη, σε σχέση με την χθεσινή, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Cenergy (-0,92%), TITC (-0,22%), Ελλάκτωρ (-1,39%), Ελ. Πετρέλαια (-0,47%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,76%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ελλάκτωρα (-1,39%), ενώ η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά, αν ο τίτλος δώσει καθοδική διαφυγή, χαμηλότερα της ζώνης 1,66 – 1,644 ευρώ. Στα 1,804 ευρώ, το ημερήσιο “stop short”.

Απέφυγε τις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η μετοχή της ΕΧΑΕ (+0,66%), κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, οι οποίες έκλεισαν την μετοχή και στο υψηλό ημέρας (!)

Όμως η επιστροφή του τζίρου σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, ασφαλώς και δεν ευνοεί την Εισηγμένη. Ο τίτλος πλησιάζει το ημερήσιο “stop long” (4,44 ευρώ), ενώ η πρώτη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στα 4,74 ευρώ.

Σε εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 23,00 ευρώ (κλείσιμο 27/11), για την μετοχή του ΟΛΠ (+0,44%), με την τελική εικόνα να αλλάζει από τις δημοπρασίες, που έκλεισαν και αυτόν τον τίτλο στο υψηλό ημέρας. Στα 21,90 – 21,50 η επόμενη ζώνη στήριξης, στα 23,50 ευρώ το ημερήσιο “stop short”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΕΛΒΕ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,21 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,25 ανά μετοχή στους Μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €4,5600.

Από εκεί και πέρα, η ξαφνική απόσυρση των αγοραστών σε χαμηλότερα επίπεδα χάλασε την εικόνα στην Optronics (-1,59%), διόρθωσε μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις η Performance Technologies (-4,63%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Moda Bagno (-3,88%), τρεις οι πτωτικές για Μουζάκη (-2,99%), Κέκροπα (-2,66%) και Άβακα (-2,64%), το τελευταίο θετικό κλείσιμο για την ΣΙΔΜΑ (-7,14%) στις 19/11, ενώ η Κορδέλλου (-2,60%) συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε.

Επιστροφή αγοραστών σε Μαθιό (+2,80%), MIG (+0,67%), Mermeren (+2,30%) και Νηρέα (+1,40%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Σελόντα (+1,89%) και πλαγιοκαθοδικά το Πλαίσιο (-1,13%), ενώ η Ίλυδα (+7,58%) συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη η πρώτη σημαντική αντίσταση στις 903 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι 2276 μονάδες.

Τα ημερήσια “stop long”, για τον ΓΔ στις 854 μονάδες και για τον FTSE25 στις 2118 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η Ελληνική Αγορά παραμένει σε μεγάλο βαθμό εναρμονισμένη με τα Διεθνή Χρηματιστήρια, τα οποία είναι αδύναμα λόγω των σχολίων του Προέδρου των ΗΠΑ, ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και μετά τις Προεδρικές εκλογές του 2020”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Η νευρικότητα θα συνεχιστεί, καθώς η ψυχολογία των Επενδυτών κυριαρχείται από τη διεθνή τάση, που παραμένει ασταθής”, εκτιμά η Beta Sec.

“Οι αρνητικές προσδοκίες για το Διεθνές Εμπόριο, από τις παρεμβάσεις του Αμερικανού Προέδρου, δεν θα αφήσουν αλώβητη την Παγκόσμια Οικονομία. Ευλόγως, η αναταραχή για όλες τις Αγορές θα έχει και συνέχεια”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ κινείται στο κάτω όριο του ανοδικού καναλιού, με βασική στήριξη τις 865 μονάδες. Η Αγορά έψαχνε αφορμή να διορθώσει από το επίπεδο που είχε φτάσει, αφού δεν κατάφερε να το κατοχυρώσει και την βρήκε στις πιέσεις που δέχτηκαν οι Διεθνείς Αγορές, από τις δηλώσεις Τράμπ. Η συνέχεια θέλει προσοχή, για να μην κινδυνεύσει η ανοδική τάση και χρειάζεται, σύντομα, επιστροφή πάνω από τις 885 μονάδες του ΓΔ. Συνέχιση της μεταβλητότητας με τεχνικές αντιδράσεις ενδοσυνεδριακά και αποφυγή ρίσκου αναμένεται στις Διεθνείς Αγορές, λόγω απαισιοδοξίας για την διαφαινόμενη καθυστέρηση εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας μετά τις εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ. Η προσοχή σήμερα στις ανακοινώσεις για τον Νοέμβριο των δεικτών ISM Υπηρεσιών σε Ευρώπη και ΗΠΑ και των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ (ADP)”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η σημερινή αντίδραση των Διεθνών Αγορών, μετά την τριήμερη πτώση, δεν κατάφερε να δώσει στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά την απαραίτητη ώθηση”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Αναιμική θα χαρακτηρίζαμε την σημερινή προσπάθεια, η οποία δεν έπεισε, παρά το βελτιωμένο διεθνές κλίμα. Οι όποιες ανακοινώσεις σχετικά με την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, δίνοντας τον τόνο στις Αγορές, ενώ η αξιοπιστία και η εγκυρότητα αυτών έχει χαθεί, δεδομένης της συνεχούς εναλλαγής των εκτιμήσεων για την υλοποίησή της.

Όπως όλα δείχνουν, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο Υπερδυνάμεων θα μας απασχολήσει ξανά το επόμενο διάστημα, με την μεταβλητότητα στις Αγορές να αναμένεται έντονη.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης, πλέον, έχει απωλέσει το βραχυπρόθεσμο σήμα αγοράς, δίνοντας την “μάχη” με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 880 μονάδες. Η μεσοπρόθεσμη στήριξη των 872 μονάδων αποτελεί την επόμενη γραμμή αμύνης της Αγοράς, από την οποία περνά και η πλαγιοανοδική γραμμή τάσης που εκτείνεται από τις αρχές του έτους.

Κλείσιμο πάνω από τις 889 μονάδες θα επαναφέρει, βραχυπρόθεσμα, την ανοδικότητα της Αγοράς, ενώ η πειστική διάσπαση των 903 μονάδων συνεχίζει να αποτελεί το ζητούμενο.

Πτωτική διάσπαση των 870 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο για το προηγούμενο τοπικό χαμηλό των 820 μονάδων, όπου βρίσκεται και ο ΚΜΟ 200 ημερών με τον κάτω Bollinger, αποτελώντας την κύρια στήριξη της Αγοράς.

Στο κάτω όριο του του ανοδικού καναλιού το οποίο εκτείνεται από τα μέσα Αυγούστου, βρίσκεται ο δείκτης Τραπεζών. Για πρώτη φορά φαίνεται να απειλείται η ανοδικότητα του κλαδικού δείκτη μετά τους εξωγενείς “κλυδωνισμούς”, με την ενδεχόμενη απώλεια των 846 μονάδων να δυσχεραίνει περεταίρω την διαγραμματική του εικόνα.

Η επανάκτηση των 895 μονάδων του κλαδικού δείκτη αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, για την αποτροπή του κινδύνου πτωτικής διάσπασης του σχηματισμού και συνέχισης της διόρθωσης. Ενδεικτικά, κρίσιμα σημεία για τους Τραπεζικούς τίτλους αποτελούν τα 2,85 ευρώ για την ΕΤΕ, τα 1,79 ευρώ για την ΑΛΦΑ, τα 0,896 ευρώ για την ΕΥΡΩΒ και τέλος για την ΠΕΙΡ τα 3,00 ευρώ.

Ο διεθνής παράγοντας θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της Αγοράς σε αυτή τη φάση, με τις εξελίξεις του εμπορικού πολέμου να αυξάνουν την μεταβλητότητα και να δίνουν τον τόνο στις Αγορές. Οι προσδοκίες για την υπέρβαση των 900 μονάδων έχουν προς το παρόν ξεχαστεί, με την ανάγκη διακράτησης των 872 μονάδων να βρίσκεται στο προσκήνιο.

“Παρατηρούμε στενά τις εξελίξεις των επόμενων ημερών, όσον αφορά το κλίμα που θα διαμορφώνεται σχετικά με την εμπορική συμφωνία, άλλα και τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν το ήδη εύθραυστο επενδυτικό κλίμα”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για το Ευρώ.

Επέστρεψαν οι πωλητές σε Χρυσό και Ασήμι, πάνω από τα $7500 διαπραγματεύεται το Bitcoin.

“Ουάσιγκτον και Πεκίνο είναι κοντά στη συμφωνία, όσον αφορά το ποσό των δασμών που θα απομακρυνθούν στην πρώτη φάση του εμπορικού deal, παρά τις αυξημένες εντάσεις στις μεταξύ τους σχέσεις, με αιτία το Χονγκ Κονγκ και τη Σιντσιάνγκ”, σύμφωνα με το Bloomberg.

Από την άλλη, η Κίνα προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι “θα πληρώσουν το τίμημα, μετά την υιοθέτηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχεδίου που ζητεί την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Πεκίνου, σε απάντηση, κυρίως, της καταστολής των Εθνικών Μειονοτήτων στη δυτική Κινεζική Επαρχία Σιντζιάνγκ, ειδικά των Μελών της Μουσουλμανικής Μειονότητας των Ουιγούρων”.

Επιταχύνθηκε η άνοδος του τομέα Υπηρεσιών της Κίνας τον Νοέμβριο, φτάνοντας σε υψηλό επτά μηνών. Ο δείκτης ΡΜΙ των Caixin και Markit σκαρφάλωσε στις 53,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 51,1 τον Οκτώβριο.

Κοντά στη στασιμότητα παρέμεινε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit. Ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διατηρήθηκε στις 50,6 μονάδες τον περασμένο μήνα. Ήταν υψηλότερος από την πρώτη εκτίμηση για 50,3, αλλά κοντά στο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Πτώση 5% στις πωλήσεις αυτοκινήτων Παγκοσμίως, αναμένει φέτος η Γερμανική Ένωση Κατασκευαστών οχημάτων VDA.

Η Ένωση δήλωσε ότι “η ‘βουτιά’ θα είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας και η κρίση θα αναγκάσει τις Αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν περισσότερο τις θέσεις εργασίας το 2020”.

Απότομα κατέβασαν ταχύτητα οι προσλήψεις του Ιδιωτικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ADP.

Οι Ιδιωτικές Επιχειρήσεις προσέλαβαν τον περασμένο μήνα μόνο 67.000 Εργαζομένους, ενώ ο αριθμός τους αναμενόταν να φτάσει στις 156.000.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι “οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα προχωρούν πολύ καλά”, σε Δημοσιογράφους, ύστερα από τη Σύνοδο των Ηγετών του ΝΑΤΟ, κοντά στο Λονδίνο.

O τομέας των Υπηρεσιών των ΗΠΑ αναπτύχθηκε τον Νοέμβριο με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Ειδικότερα, ο δείκτης Υπηρεσιών του Ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 53,9 μονάδες τον Νοέμβριο, από 54,7 μονάδες. Ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το “πράσινο φως” στην εκταμίευση των κονδυλίων από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων, ύψους 767 εκατ. ευρώ, έδωσαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τα κεφάλαια αναμένεται να κατατεθούν στους λογαριασμούς της Αθήνας, στις αρχές του επόμενου έτους.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 13,4, από 11,66 ευρώ, δίνει η NBG Securities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "outperform", μετά και τα αποτελέσματα εννεαμήνου του Οργανισμού.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 878,71 (-0,29%) και 886,65 μονάδων (+0,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 884,87 (+0,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και στις 888,68 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,84%.

Ο τζίρος στα 58,1 εκατ., όμως από αυτά τα 13 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η Cenergy και με το αρνητικό οι ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΛΑΜΔΑ και ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Σαράντης, Motor Oil και Fourlis.

Προς οι “πράσινες” (64) μετοχές πήραν κεφάλι, έναντι των “κόκκινων” (57), ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές παρουσίασαν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.863 συμβόλαια).

Στα 10.313 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.752 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 885, 786 για τον Δεκέμβριο και 99 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.233) κινήθηκε μεταξύ 2.207 και 2.236,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.583), Alpha Bank (4.858), Πειραιώς (2.778), ΔΕΗ (569), Εθνική (4.796), MIG (2.035), Ελλάκτωρα (1.294), Μυτιληναίο (544), ΟΠΑΠ (408), Intralot (100), ΑΔΜΗΕ (134), Ελ. Πετρέλαια (259), Jumbo (121).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 39.177, Alpha Bank 59.862, Εθνική 39.825, MIG 76.679, ΔΕΗ 16.334, Ελλάκτωρα 22.633, Πειραιώς 28.896, Μυτιληναίο 13.900, ΓΕΚ 10.721.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                           Name of Issuer           NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.413.468 τεμ., (από 43.326.468 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.196.023 τεμ. (23.196.751), ΔΕΗ 6.752.156 τεμ. (6.752.156), Eurobank 57.329.761 τεμ. (57.341.981), Εθνική 21.310.284 τεμ. (22.246.464), ΟΠΑΠ 1.697.606 τεμ. (1.697.606), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847), OTE 1.079.783 (1.078.798).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v