Σε... κατηφόρα το ΧΑ, καθώς εδώ και ώρα εντείνονται οι πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές και blue chips. Στο 1,28% οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που διορθώνει προς τις 880 μονάδες, με μάλλον μέτρια αξία συναλλαγών.
Ωστόσο η ζήτηση, από την πλευρά των αγοραστών, υποτονική από τη χθεσινή συνεδρίαση, διευκολύνει τους πωλητές να πιέσουν χαμηλότερα τις τιμές. Εύλογο το ερώτημα, εάν από τα επίπεδα των 880 μονάδων θα ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς, όπως διερευνητικά φάνηκε, λίγο μετά τις 13:55.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και... απαισιόδοξοι traders αποτιμούν ως φυσιολογική και εντός τεχνικών ορίων τη διόρθωση των 20 μονάδων από τα υψηλά έτους της Παρασκευής.
Στις 2.218 μονάδες ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, χάνοντας εύκολα την πρώτη στήριξη, στις 2.240, αλλά και αυτήν των 2.220 μον. που αναφέραμε, από νωρίς, στον Εκηβόλο.
Πρακτικά η εικόνα της αγοράς χθες και σήμερα δικαιώνει όσους (*) εξέφραζαν την επιφύλαξή τους για την... ωραιοποίηση προς το «κλείσιμο» της Παρασκευής. Το «κλείσιμο βιβλίων», ο μέτριος τζίρος, η σχέση ανοδικών/πτωτικών (αυτά στην τελευταία συνεδρίαση Νοεμβρίου) έχουν ως συνέπεια την επικράτηση των πωλητών και όσων συνεχίζουν να «κλειδώνουν κέρδη» ή να αντλούν ρευστότητα από την αγορά.
Ομως σε ένα «ρηχό» χρηματιστήριο όπως το ΧΑ, μία συνεδρίαση με αξία συναλλαγών αρκετά χαμηλότερη του μέσου όρου δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική με μόνο μία συνεδρίαση, είτε ανοδική είτε πτωτική. Μία συνέχεια και συμπλήρωση τριών συνεχόμενων συνεδριάσεων, με τον ΓΔ υψηλότερα των 900 μονάδων, είχε τεθεί ως βασική προϋπόθεση για την επιβεβαίωση του ανοδικού (σε διάστημα εβδομάδας) σεναρίου (στο σχόλιο της Κυριακής).
Σχεδόν στο σύνολό τους, στο... κόκκινο οι μετοχές του δείκτη, με μεγαλύτερες ή μικρότερες απώλειες και για τις τέσσερις τραπεζικές και την πλειονότητα των blue chips.
Ενδεικτική η εκ νέου υποχώρηση της Εθνικής χαμηλότερα του ορίου των 3 ευρώ.
Από τις μη τραπεζικές του δείκτη, η μετοχή της ΔΕΗ αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Στα 13,47 ο ΟΤΕ, στα 29,70 η Coca Cola, στα 10,90 ευρώ ο ΟΠΑΠ.
Στις 26 έχουν μειωθεί οι μετοχές με θετικό πρόσημο, στις 87 έχουν αυξηθεί με αρνητικό.
(*) στο σχόλιό μας, την Κυριακή, συμπεριλαμβανόταν η προσέγγιση του Λουκά Παπαϊωάννου, ειδικά για τον τρόπο «κλεισίματος» της Παρασκευής.
Ενδεικτικά: «... μπορεί να συμπεραίνει ότι η αργά εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, μας βοηθά να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια. Όμως θα θέλαμε να δούμε τη θετική συμπεριφορά της αγοράς να διατηρείται από Δευτέρα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη μας ότι:
· Η ωραιοποίηση του τελευταίου 5λέπτου μάς βάζει σε υποψίες μήπως οφείλεται στο κλείσιμο μήνα, που για πολλούς θεσμικούς (έσω & έξω) ταυτίζεται και με το κλείσιμο έτους.
· Οι όγκοι συναλλαγών συνεχίζουν να παραμένουν χαμηλότεροι του επιθυμητού.
· Η σχέση ανοδικών καθοδικών μετοχών είναι αρνητική (51 ανοδικές, 59 καθοδικές, 117 σταθερές).