Νέα υψηλά έτους για το ΧΑ, στις 901,58 μονάδες. "Πάτησε" την πρώτη πολύ σημαντική- κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα- "κορυφή" το ελληνικό χρηματιστήριο, κερδίζοντας, ταυτόχρονα, ένα αξιομνημόνευτο ρεκόρ, καθώς από τους 11 μήνες του έτους οι 10 ήταν με θετικό πρόσημο. Ο λόγος για το στοίχημα, στο οποίο αναφερόμασταν στο σχόλιο μας της προηγούμενης Κυριακής 24 Νοεμβρίου.
Παρά τις αδυναμίες, τα μειονεκτήματα, τις σοβαρές ελλείψεις, την ρηχότητα, το ΧΑ πετυχαίνει διπλό ρεκόρ, αυτό των 10 στους 11 ανοδικούς μήνες και της μεγαλύτερης απόδοσης, διεθνώς.
Προφανώς και αυτά τα δύο αποτελέσματα κάτι δείχνουν, κάτι προεξοφλούν και αποτυπώνεται, έστω και στρεβλά, στο 47% του ΓΔ, στο 105,60% του ΔΤΡ και στο 41,43% του FTSE25.
Από τα ενδιαφέροντα των ημερών, η επίτευξη του "νέου υψηλού" με συγκεκριμένα "βαριά χαρτιά" του ΧΑ και δη των 3 με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Ειδικότερα με την Coca Cola, των 11,174 δισ., του ΟΤΕ, των 6,546 δισ. και την τελευταία εβδομάδα, του ΟΠΑΠ που με 3,589 έριξε στην τέταρτη θέση, την Eurobank, των 3,545 δισ. "Νέο υψηλό" χωρίς ιδιαίτερες βοήθειες από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς ήταν αυτός με τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις, εκροές κυρίως για το "κλείδωμα" διψήφιων και τριψήφιων αποδόσεων.
Με τον καλύτερο τρόπο ξένα funds, διαχειριστές "έκλεισαν βιβλία" ενώ κερδισμένοι βγήκαν και από τις κινήσεις τους στην αγορά ομολόγων. "Ρηχή" βέβαια, αλλά με τη μεγαλύτερη μείωση απόδοσης από κάθε άλλης ευρωπαϊκής αγοράς και με σταδιακή εμβάθυνση της δευτερογενούς. Κέρδη και από τα αμοιβαία κεφάλαια, με την συνολική αποτίμηση της αγοράς, στα 7,724 δισ. και τον Κώστα Σιαμπράκο/Meizon, να σημειώνει, πως τα "ελληνικά ομολογιακά" μονοπωλούν το ενδιαφέρον, κυρίως συντηρητικών επενδυτών, με νέες εισροές 13,66ο εκατ. με τα Funds of Funds και τα "μετοχικά εσωτερικού" να ακολουθούν.
Συνεπώς, εξετάζοντας την ευρύτερη αγορά, όσοι τοποθετήθηκαν- σταδιακά από την αρχή του έτους- μπορεί να γράφουν κέρδη από 3...πηγές: μετοχές, αμοιβαία, ομόλογα.
Χρηματιστήριο του 2019, με την ελληνική οικονομία να παραμένει η μόνη χωρίς "επενδυτική διαβάθμιση", με την DG Comp να μην έχει δώσει, ακόμη, το Ο.Κ στο "project Ηρακλής" και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να μην έχουν "εγγράψει" το διπλό όφελος από τη μείωση της εταιρικής κερδοφορίας, ενώ μόλις τώρα αρχίζουν να αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα του "φθηνότερου κόστους χρήματος".
Γιατί μακρηγορώ, με αυτά; για να ενισχύσω την εκτίμηση μου, πως με τις διεθνείς αγορές, την Wall Street, χωρίς δραματικές εξελίξεις στο ΧΑ "κρύβονται" περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης των τιμών. Και για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στις 903,89 μονάδες να μην έχει "πιάσει" ακόμη τα επίπεδα των αμκ του 2015. Μόνη μετοχή, από τον κλάδο, με τρέχουσα τιμή υψηλότερα αυτής του 2015, την Εθνική, στα 3,074 ευρώ. Και για τον FTSE25, τα blue chips, τα "βαριά χαρτιά" της μεγάλης κατηγορίας εάν-και εφ΄ όσον- επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις (για αύξηση της καθαρής κερδοφορίας τους το 2020) τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων μπορεί να βελτιωθούν.
Για αυτό θεωρώ την κατάκτηση της "κορυφής" των 900 μον. (που πρέπει να επιβεβαιωθεί, με τιμές κλεισίματος Δευτέρα και Τρίτη...) ως ένα πρώτο, δύσκολο συνάμα σημαντικό βήμα, προς τις επόμενες/υψηλότερες. Το αν αυτό θα επιτευχθεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, μέχρις ότου "κλείσουν βιβλία" και οι Ελληνες, αρχές Ιανουαρίου μικρή σημασία έχει, καθώς το ΧΑ είναι σε διαδικασία αναστροφής.
Στα... βραχυπρόθεσμα, τώρα. Για τον ΓΔ χρειάζονται, τουλάχιστον 2 κλεισίματα, πάνω-ει δυνατόν των 905-908 μονάδων. Είτε με τις τραπεζικές, και τον ΔΤΡ πειστικά υψηλότερα των 925 μον. (υψηλό έτους, στις 924,17 μονάδες), είτε με τον FTSE25 ή και συμπληρωματικά/εναλλάξ.
Σύμφωνα, με τον Μάνο Χατζηδάκη/BETA χρηματιστηριακή, η ο Δεκέμβριος αποτελεί ορόσημο για την ολοκλήρωση κεφαλαιακών δράσεων και νομοθετημάτων που θα ανοίξουν το δρόμο για περισσότερο ενδιαφέρον στο ΧΑ.
Η εβδομάδα, που ξεκινάει έχει Eurogroup την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, όπου θα δοθεί το Ο.Κ για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ που αφορούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.
Αύριο την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, η ΕΧΑΕ φιλοξενεί το Κυπριακό Χρηματιστήριο το οποίο έρχεται στην Αθήνα με παρουσιάσεις έξι εισηγμένων εταιριών ενώ την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΑΔΜΗΕ και ξεκινάει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης της Lamda Development.
Την Τρίτη η Μυτιληναίος θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνάντηση με τους αναλυτές ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσει η παρουσίαση της Quest Συμμετοχών.
Την προσεχή Τετάρτη ακόμα είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας (προηγούμενη δημοπρασία -0,02%).
Την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική αρχή θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου στις 12:00 το μεσημέρι.
Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να λάβει χώρα η προσφορά ευρωομολόγου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω του ανοίγματος βιβλίου προσφορών η οποία θα αναζητήσει από τις αγορές κεφάλαια έως 600 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, ο Λουκάς Παπαϊωάννου/Fast Finance, μπορεί να συμπεραίνει ότι η αργά εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές , μας βοηθά να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια. Όμως θα θέλαμε να δούμε την θετική συμπεριφορά της αγοράς να διατηρείται από Δευτέρα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη μας ότι :
· Η ωραιοποίηση του τελευταίου 5 -λέπτου μας βάζει σε υποψίες μήπως οφείλεται στο κλείσιμο μήνα, που για πολλούς θεσμικούς (εσω & εξω ) ταυτίζεται και με το κλείσιμο έτους
· Οι όγκοι συναλλαγών συνεχίζουν να παραμένουν χαμηλότεροι του επιθυμητού.
· Η σχέση ανοδικών καθοδικών μετοχών είναι αρνητική (51 ανοδικές 59 καθοδικές 117 σταθερές)
· Οι Αμερικάνοι θεσμικοί απείχαν λόγω αργίας (Thanksgiving), καθιστώντας την ωραιοποίηση ευκολότερη & λιγότερο κοστοβόρα.
Tέλος τεχνικά, για τον FTSE25 η κοντινή κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στις 2243 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2220, 2195 & 2158 μονάδων. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2266, 2280 & 2250 μονάδες. Όμως ως επιθυμητός τεχνικός στόχος μέχρι τέλους έτους παραμένουν οι 2274 μονάδες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της διακράτησης των 2190 μονάδων, που μας ταλαιπώρησαν για αρκετό διάστημα.