Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικρή ανάκαμψη για τον Γενικό Δείκτη

Οι ξένες αγορές και οι πληροφορίες για προσέγγιση Κίνας-ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την εμπορική συμφωνία δίνουν σήμερα κάποιες ανάσες και στο εγχώριο χρηματιστήριο. Υποτονικές οι συναλλαγές, με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο.

ΧΑ: Μικρή ανάκαμψη για τον Γενικό Δείκτη

Το ανοδικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με την αντίδραση να ισχυροποιείται μετά τις πρώτες διερευνητικές κινήσεις πωλητών vs αγοραστών, αλλάζει, αίφνης, τη στάση των παικτών και στο ΧΑ.

Ενα αναγνωριστικό πρώτο 10λεπτο, με λίγες πωλήσεις σε τράπεζες και blue chips είχαν ως συνέπεια τη μικρή περαιτέρω διόρθωση, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζεται λίγο χαμηλότερα των 880 μονάδων. Η επιβεβαίωση αυτής της σημαντικής στήριξης -διαψεύδοντας πλήρως την αρχική εκτίμησή μου- σε συνδυασμό με την εικόνα της Φρανκφούρτης στάθηκαν αφορμές για να ενεργοποιηθούν οι αγοραστές, με αποτέλεσμα το «γύρισμα» του ΓΔ, που συνέχισε έως τις 886 μονάδες.

Αλλαγή σκηνικού στα ευρω-χρηματιστήρια, με αφορμή τα futures στη Wall Street, που μετά τις πρώτες δύο πτωτικές συνεδριάσεις Δευτέρας και Τρίτης «δείχνουν» να επανέρχονται υψηλότερα. Από 0,46% και από τις 3.105 μονάδες τα συμβόλαια του S&P500 συνέβαλαν στην ενεργότερη παρουσία των αγοραστών στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Ωστόσο η μεταβλητότητα, τα αυξημένα κέρδη έτους, σε συνδυασμό με τα... καταιγιστικά tweets του Αμερικανού προέδρου απαιτούν την αυξημένη προσοχή, κυρίως απ' όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα. Προσοχή απαιτείται τόσο στις ανοδικές κινήσεις καθώς βγαίνουν πωλήσεις όσο και στις πτωτικές καθώς ενεργοποιούνται, εκ νέου, αγοραστές. Αυτό γιατί στο διπλό υψηλό των 886 μονάδων καταγράφηκαν περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, κυρίως από εγχώριους επενδυτικούς κύκλους, οι οποίοι συνεχίζουν να αντλούν ρευστότητα.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, χαμηλότερα στο αντίστοιχο αρχικό διάστημα, στη χθεσινή συνεδρίαση. Το 43% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με αγοραστές να διευκολύνονται και από την ανάλυση της ΒofA.

Mε απώλειες η Alpha Bankστο 1,879 ευρώ, με θετικό πρόσημο η Εθνική στα 2,978, η Eurobank στο 0,9175 και στα 3,06 ευρώ η Πειραιώς.

Στην περιοχή των 2.227 μονάδων ο FTSE 25, με τους long να κερδίζουν χρόνο και... επιβεβαίωση σημαντικών στηρίξεων.

Στα 13,51 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 29,48 της Coca Cola, με θετικό πρόσημο οι τίτλοι των Mytilineos, Jumbo, Motor Oil, δηλαδή της δεύτερης ομάδας των «βαριών χαρτιών» της μεγάλης κατηγορίας.

Από τις μετοχές... επικαιρότητας, η Lamda Development στα 7,08 (στο 0,353 ευρώ χαμηλότερα το δικαίωμα), η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,73 και η ElvalHalcor στο 1,76 ευρώ.

Στις 47 οι μετοχές με θετικό πρόσημο, στις 31 με αρνητικό και 113 χωρίς μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v