Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληγή για το ΧΑ το χαμηλό βαρομετρικό στις ξένες αγορές

Σε δοκιμασία τίθενται κρίσιμες στηρίξεις για τους δείκτες, καθώς το διεθνές κλίμα οπλίζει τα χέρια των πολιτών. Ο ρόλος της αύξησης κεφαλαίου της Lamda και το ομόλογο Ελλάκτωρ. Η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο.

Πληγή για το ΧΑ το χαμηλό βαρομετρικό στις ξένες αγορές

Mε νέα διόρθωση η Wall Street, δεύτερη συνεχόμενη και για τις δύο πρώτες του Δεκεμβρίου, με αφορμή τις νέες δηλώσεις Τραμπ. Στις 3.093,20 ο S&P 500, από το πρόσφατο «ιστορικά υψηλό» των 3.154,26 μονάδων. Στις 15,96 μονάδες ο VIX/CBOE, με... άλμα σε σχέση με τη Δευτέρα, εξέλιξη που προφανώς παραπέμπει σε επιβάρυνση του επενδυτικού κλίματος.

Στα καθ' ημάς, οι ούτως ή άλλως πωλητικές διαθέσεις, σχεδόν αποκλειστικά εγχώριων επενδυτών, είχε ως συνέπεια τη δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη στις 881,28 μονάδες, τον Τραπεζικό στις 872,32 και τον FTSE25 στις 2.217,20 μονάδες.

Σε κίνδυνο οι στηρίξεις μηνός, με τον τραπεζικό κλάδο σε -τεχνικά- χειρότερη κατάσταση. Στα 75,827 εκατ. ο τζίρος, αισθητά αυξημένος σε σχέση με τη Δευτέρα, με το 37% στις τραπεζικές και σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ από 15%και 9% αντίστοιχα.

Απογοητευτική η εικόνα για πολλά blue chips, με τις εξελίξεις στο θέμα του placement της ElvalHalcor προφανώς να μη συνάδουν, με την ιστορία και την ισχύ ενός ομίλου, όπως είναι η Viohalco.

Συν τω χρόνω συνεχίζεται η διαδικασία για την αμκ της Lamda Develοpment, που αναμφίβολα «τραβά» ρευστότητα από ένα ούτως ή άλλως «ρηχό» χρηματιστήριο. Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται το «βιβλίο» για το ευρωπαϊκό ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στο ίδιο διάστημα, βασικοί μέτοχοι βρίσκουν ευκαιρία και πωλούν θέσεις τους σε αρκετά υψηλές τιμές, με ενδεικτική την περίπτωση Φέσσα/Quest.

Τι μέλλει γενέσθαι σήμερα μέχρι και Παρασκευή; Κρίνοντας από τη Wall Street, δύσκολα θα βγει αντίδραση σήμερα, με τον VIX/CBOE να παραπέμπει σε περαιτέρω διόρθωση, κατ' αρχάς σήμερα. Και βλέπουμε. Με το κλίμα εκτός να έχει βαρύνει και εντός θεσμικοί, διαχειριστές αμοιβαίων και επενδυτικά χαρτοφυλάκια ξεκάθαρα πωλητές, δύσκολα να υπάρξει αντίδραση είτε από τον τραπεζικό είτε από τα blue chips, στην πλειονότητά τους.

Περιπτώσεις μεμονωμένες και μόνο θα παραμείνουν στο στόχαστρο των traders, σε μία συγκυρία όπου η αγορά έχει πάρει κλίση για χαμηλότερα. Για τον ΓΔ, οι 880 πολύ δύσκολα να επιβεβαιωθούν ως στήριξη, με συνέπεια να πρέπει να αναζητηθούν άμυνες και stop losses για long θέσεις, διαδοχικά χαμηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v