Σε στάση αναμονής τα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης, σε αναμονή παραπέμπουν και τα futures στη Wall Street.
Λίγο χαμηλότερα το ΧΑ, με αγοραστές στον τραπεζικό κλάδο και πωλητές σε συγκεκριμένες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, ορισμένοι επιλέγουν να κατοχυρώσουν μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους, «κλειδώνοντας» ενδεχομένως βραχυπρόθεσμες υπεραξίες από την τελευταία ανοδική κίνηση.
Κίνηση που έφερε βασικούς δείκτες πάνω από τις αντιστάσεις τους, που σημαίνει ότι στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα μπορούσαν να γίνουν στηρίξεις και σημεία αναφοράς για το επόμενο βήμα, που είναι η προσέγγιση των 900 μονάδων.
Προσώρας η ροή συναλλαγών, οι ενέργειες των πωλητών και αγοραστών παραπέμπουν σε μία ελεγχόμενη διολίσθηση συγκεκριμένων «βαριών» χαρτιών, την ώρα που στις τραπεζικές συνεχίζονται -με μειωμένο ρυθμό, ωστόσο- οι εισροές κυρίως βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων.
Στις 872,50 ο Γενικός Δείκτης, που νωρίτερα υποχώρησε έως τις 870,32 μονάδες.
Οπως φαίνεται στο διάγραμμα, το stop έχει ανέβει στις 849 μονάδες, ενώ ζητούμενη για τους long είναι η «κατάληψη» των 885 μονάδων. Στήριξη στις 856 μονάδες.
Στον τραπεζικό κλάδο, πραγματοποιείται το 25% της αξίας συναλλαγών, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με τον μέσο όρο εβδομάδας, καθώς σήμερα από την αρχή είχαν καταγραφεί κινήσεις και σε μετοχές άλλων κλάδων, με αυτόν της κοινής ωφέλειας να έχει το 5% του τζίρου.
Πρόκειται για μετακύλιηση μέρους του ενδιαφέροντος και κεφαλαίων προς μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας. Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε Motor Oil, Mytilineos, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ενδεικτικές της ανωτέρω εκτίμησης. Προφανώς το ξεκάθαρο ενδιαφέρον που έδειξε χθες ο Γουίλμπορ Ρος για τον συγκεκριμένο κλάδο έχει τη σημασία του και αφήνει σήμερα το... αποτύπωμά του και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Από τον τραπεζικό κλάδο, που εξακολουθεί να κρατά τα πρωτεία, μεγαλύτερος τζίρος έχει γίνει στη μετοχή της Eurobank και μετά σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς. Για τον ΔΤΡ, αφού αρχικά δοκιμάστηκε η περιοχή των 780 μονάδων και επιβεβαιώθηκε, ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς, με αποτέλεσμα το «γύρισμα» της Πειραιώς και εν συνεχεία της Αlpha Bank σε θετικό πρόσημο. Στο συν και ο κλαδικός δείκτης.
Στα 2,662 η μετοχή της Εθνικής με μικρές απώλειες έως τα 2,63 ευρώ, μετά τη χθεσινή θεαματική ανοδική αντίδραση σε υψηλά έτους.
Στο 1,656 η μετοχή της Αlpha Bank, στο 0,812 της Eurobank και στα 3,062 η Πειραιώς.
Σημειωτέον πως στη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street καταγράφηκαν ικανοποιητικές εισροές κεφαλαίων στο GREK/ETF, με το ελληνικό... καλάθι να ενισχύεται 2,86% στα 9,35$. Στο συν ήταν νωρίτερα και το future του, ενώ του S&P 500 «έδειχνε» θετικό άνοιγμα κατά 0,29% από τις 2.980 μονάδες. Αναφερθήκαμε στο GREK καθώς θεωρείται από τους σηματωρούς των διαθέσεων αμερικανικών funds και επενδυτικών σχημάτων, που συνήθως συνεχίζουν με τοποθετήσεις και σε αντίστοιχες μετοχές του δείκτη FTSE25.
Στην περιοχή των 2.172 μονάδων ο δείκτης, με θετικό πρόσημο, παρά τις απώλειες για τη μετοχή του ΟΤΕ (στα 12,32) και της αμετάβλητης, στα 31,50 ευρώ, Coca Cola. Οι απώλειες του ΟΤΕ εξισορροπούνται από την άνοδο των ΟΠΑΠ (στα 9,84), Aegean (στα 7,95), ΑΔΜΗΕ (στα 2,23), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (στα 2,22), ΟΛΠ (23,80), Jumbo (16,85).
Για τη μετοχή του ΟΤΕ η τάση έχει μεταβληθεί σε long, με στόχο τα 13,10 ευρώ. Τα 12,39 θα πρέπει να συντηρηθούν σήμερα-αμέσως επόμενες συνεδριάσεις σε κλείσιμο, ειδάλλως θα δοκιμασθεί η στήριξη στα 12,20 ευρώ.
Το διάγραμμα νομίζω πως είναι αρκούντως διαφωτιστικό.
Λίγο πριν τις 14:30 ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τα 30 εκατ., που σημαίνει ότι μάλλον θα «κλείσουμε» με τζίρο χαμηλότερο του χθεσινού.
Κάτι που εάν όντως επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τους long πως η προσφορά σε μη ανοδικές συνεδριάσεις είναι μικρότερη της ζήτησης που καταγράφεται σε ανοδικές.
Η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 40 προς 51, με μεγαλύτερη άνοδο για ΕΛΑΣΤΡΟΝ (στο 1,525), ΕΚΤΕΡ (στο 1,90 με συναλλαγές αξίας 125 χιλιάδων, στις 14:30), MIG (στο 0,1486 με τζίρο μεγαλύτερο του μισού εκατ.) και Centric, Μουζάκης, ΚΡΙ ΚΡΙ.