Υψηλές βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, παιχνίδια προεξόφλησης με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις, ενεργότερη συμμετοχή όλο και περισσότερων επιθετικών funds διαμορφώνουν ένα «καυτό» σκηνικό για το ΧΑ.
Σε συνδυασμό με την διοργάνωση του καθιερωμένου ετήσιου Road Show της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη (από Τρίτη με τη συμμετοχή 25 εταιρειών στις ίσως πιο ενδιαφέρουσα, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, συγκυρία για τον θεσμό) και την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον.
Με αποδόσεις 33,05% για τον ΓΔ, 30,19% για τον FTSE25 και 64,34% για τον ΔΤΡ, από την αρχή του χρόνου το ΧΑ δικαιολογημένα αποτελεί ένα από τα πιο... καυτά στοιχήματα των funds και για την καλοκαιρινή περίοδο.
Με αποδόσεις 213,30% για την Πειραιώς, 20,95% για την Coca Cola στο ίδιο διάστημα- 5 και κάτι πλέον μηνών- τα funds δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να μην συνεχίσουν τις κινήσεις "μόχλευσης" σε μετοχές/εισηγμένες κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπου και το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης τους. Κυρίως επιθετικά και βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια στον τραπεζικό κλάδο, κυρίως επενδυτικά και μεσομακροπρόθεσμα στα blue chips που παραμένουν διαχρονικές επιλογές τους, με "χτισμένες" θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; πως εν όψει της επιβεβαίωσης (ή όχι) των πολιτικών εξελίξεων και του πιθανού ενδεχομένου από την αναμέτρηση της 7 Ιουλίου να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο ορίζοντας των κάθε λογής χαρτοφυλακίων έχει δύο ορόσημα. Το πρώτο αφορά στο beting προς την συνεδρίαση της Παρασκευής 5 Ιουλίου αλλά και ενός από Δευτέρα 8 του μηνός, εάν και εφ' όσον επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα.
Την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα, το trading έγινε κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, όπου και η μερίδα του λέοντος των εντολών. Ενα συνολικό 49,09% για τη μετοχή της Πειραιώς- σε διάστημα μηνός- ανάλογα ένα 23,07% για την Alpha Bank, ένα 19,17% για την Εθνική, ένα 7,57% για την Eurobank, με τον ΔΤΡ στο 16,39% στο ίδιο διάστημα κρατά εντός παιδιάς ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων των funds.
Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μία περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση υψηλότατων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών χωρίς να απειληθούν ζωτικής σημασίας στηρίξεις. Ο Γιώργος Α. Σαββάκης με την εξαιρετική ανάλυση του για τον "χάρτη" του δευτέρου 6μηνου, μας έδωσε μία πλήρη εικόνα και από τεχνικής πλευράς. Με βάση την τελευταία η εβδομάδα που ξεκινά αύριο, με τον ΔΤΡ από τις 722,48 μονάδες το πιθανότερο είναι να βγάλει μία αντίδραση προς τις 750 μον., και βλέπουμε. Με επιθετικότερο συντελεστή βήτα η Πειραιώς θα μπορούσε να κάνει την διαφορά, ενώ και σε Alpha Bank, δευτερευόντως σε Εθνική υπάρχουν long εφεδρείες.
Από τα blue chips, το... δίδυμο Coca Cola-OTE, περισσότερες πιθανότητες δίνονται για την πρώτη να επιχειρηθεί ακόμη ένα νέο υψηλό, πάνω από τα 33,50 ευρώ (της 27 Μαίου). Long τάση έχουν Μυτιληναίος (με ζητούμενο την επαναφορά πάνω από τα 10 ευρώ), ΔΕΗ (με στοίχημα την υπέρβαση των 2 ευρώ), ΟΠΑΠ (κλειδί τα 9,60 ευρώ), ΤΕΝΕΡΓ (στόχος η εδραίωση πάνω από τα 7 ευρώ), Cenergy (για πάνω από τα 1,50).
Μετοχή ερώτημα για το επόμενο διάστημα της ΤΙΤΑΝ, καθώς η διοίκηση έχει εξασφαλίσει το Ο.Κ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Βελγίου και ίσως προς το τέλος της εβδομάδος να πάρει το... πράσινο φως και της ελληνικής προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της δημόσιας πρότασης. Να συνεκτιμηθεί, πως η κοινή στα 17,72 ευρώ υποχώρησε εκ νέου χαμηλότερα της προνομιούχου, στα 18 ευρώ.
Η μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση
Ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι πως τις προηγούμενες δύο εβδομάδες επιβεβαιώθηκε η ενεργότερη συμμετοχή κυρίως εγχώριων δυνάμεων, κάτι που έχει αναδείξει το Euro2day.gr εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα την διάχυση ενδιαφέροντος/ρευστότητας και επιλογών σε αρκετά περισσότερες μετοχές από τη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία.
Αυτό αποδίδεται στην προσπάθεια funds, επαγγελματιών της αγοράς, βασικών μετόχων να ενισχύσουν την αποτίμηση των εταιρειών, κάτι που θα μετρήσει στον επόμενο γύρο επιχειρηματικών κινήσεων, συμφωνιών, στρατηγικών συνεργασιών κ.λπ. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι περισσότερες εταιρείες αυτών των κατηγοριών έχουν περιορισμένο free float, μικρή ή ελάχιστη συμμετοχή ξένων και μέχρι πρόσφατα αποτιμήσεις πολύ χαμηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου διαμόρφωσαν συνθήκες μόχλευσης προς δύο ομάδες μετοχών/εισηγμένων.
Η πρώτη αφορά στις εταιρείες με μικρή χρηματιστηριακή αξία, με στόχο την επίτευξη της υπέρβασης του συγκεκριμένου ορίου, που θα τις ανεβάσει κατηγορία. Είναι γνωστό, πως ορισμένα small cap funds... ανιχνεύουν για νέες ευκαιρίες εισηγμένες με αποτίμηση από 100 προς 150 και 200 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο στο monitoring και ξένων είναι εταιρείες όπως το Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή κ.ά. αλλά και εισηγμένες η αποτίμηση των οποίων τείνει προς το άνω όριο των 200 εκατ. με πιο ενδεικτική την περίπτωση της ΕΛΤΕΧ Ανεμος και ΚΡΙ ΚΡΙ.
Η δεύτερη αφορά σε εταιρείες χαμηλότερα των 50 εκατ., όπου η μόχλευση γίνεται με χαμηλό κόστος. Μετοχές εταιρειών που μέχρι πριν 1-2 μήνες αποτιμώνταν λ.χ. στα 20 εκατ. πέτυχαν μέχρι και να «διπλώσουν». ΑΒΑΞ, Παπουτσάνης, AsCo, KΕΚΡΟΨ, ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, Profile κ.α. έπιασαν ή τείνουν προς τα 40 εκατ.
Αφησα τελευταία την Profile, γιατί την θεωρώ ενδεικτική της τάσης που βασίζεται στην... συγκρισιμότητα ομοειδών εταιρειών (ή σε ευρύτερα εννούμενους κλάδους) με γνώμονα την αποτίμηση τους. Η εκτίναξη της Profile κατά 26,30% - σε διάστημα μηνός- διαμόρφωσε μία αποτίμηση της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ.
Τις τελευταίες συνεδριάσεις αντέδρασαν στο σύνολο τους μετοχές εταιρειών (του ευρύτερου κλάδου) με ορατά θεαματικές αποδόσεις, όπως λ.χ. Byte, Ιλυδα, Entersoft κ.ά. Χρηματιστηριακοί παράγοντες παραπέμπουν στο προηγούμενο στον κλάδο της υγείας, όπου το "τράβηγμα" του ΥΓΕΙΑ σε υψηλές αποτιμήσεις παρέσυρε και τα Ιατρικό Αθηνών, ΙΑΣΩ.
Από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των εταιρειών η αυξημένη συμμετοχή του/των βασικού/κών μετόχου/χων, όπως για παράδειγμα στην Profile η πλευρά του Χαράλαμπου Στασινόπουλου ελέγχει το σχεδόν 50%. Εχοντας να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μελλοντικών κινήσεων (εξαγορές, περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό, παραγωγή κερδών/αύξηση ιδίων κεφαλαίων κ.λ.π) και διαθέτοντας την στήριξη μίας ισχυρής χρηματιστηριακής (Eurobank) μπορεί και... βλέπει υψηλότερα. Προοπτική, που απ΄ ότι φάνηκε αποδίδει. Τηρουμένων των αναλογιών μικρότερα ή μεγαλύτερα projects ενισχύουν τις συνθήκες μόχλευσης.
Μία ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν εισηγμένες που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσουν turn around stories. Αλουμύλ και εσχάτως Επίλεκτος είναι ενδεικτικές μίας τάσης που στην περίπτωση της Παπουτσάνης η επιχειρηματική/οικονομική επανάκαμψη αποτυπώθηκε (σε εύλογο χρόνο) και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Η ενίσχυση της εκτίμησης μίας προοπτικής αυτοδύναμης κυβέρνησης προφανώς και ευνοεί τους long, διευκολύνει τις κινήσεις τους. Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, την προεξόφληση επιχειρηματικών deals, τις προσδοκίες των funds για 1+1 επόμενους γύρους στο ΧΑ το κλίμα για τη συνέχεια προοιωνίζεται ενθαρρυντικό για την αγορά.
Δευτέρα ανακοινώνει αποτελέσματα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ χωρίς το ποσό της επιστροφής κεφαλαίου (0,04/μτχ) θα είναι σε διαπραγμάτευση η ΚΛΜ. Το Eurogroup της Τρίτης δεν φαίνεται να παρουσιάζει ενδιαφέρον για την Ελλάδα (αντιθέτως αναμένεται ένταση των πιέσεων προς την Ιταλία), ενώ στην Αθήνα χωρίς το μέρισμα (0,15/μτχ )η ΤΙΤΑΝ, η τηλεδιάσκεψη για το Q1 της Quest. Για Τετάρτη η τακτική Γ.Σ. του ΟΤΕ, όπως και η προγραμματισμένη έκδοση εντόκων (στο ιστορικό χαμηλό των 0,34 για το 13 εβδομάδων) και τέλος την Παρασκευή η τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα τριμήνου της Intralot.