Μέσα σε εμφανώς επιφυλακτικό κλίμα, όσον αφορά τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αλλά και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street και με τα “απόνερα” του πρόσφατου rebalancing της Eurobank σε πλήρη εξέλιξη, εξελίχθηκε η σημερινή, καθαρά πτωτική, συνεδρίαση στο Χ.Α., που έδειξε να επιστρέφει σε φάση αναμονής – ελεγχόμενης διόρθωσης, περιμένοντας να αφουγκραστεί το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.
Από την άλλη, δεν μπορεί να μην αναφερθεί η προσπάθεια σχετικής αντίδρασης από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, όπως και η διάθεση θετικής αυτονόμησης για λίγους τίτλους του FTSE25.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και ο ιδιαίτερα αυξημένος τζίρος, καθώς δυο “πακέτα” της Πανγαία ΑΕΕΑΠ, συνολικά 83.438.113 μετοχών, πέρασαν μέσω του Χ.Α., στην τιμή των 4,684 ευρώ ανά μετοχή, ολοκληρώνοντας έτσι το deal με την Invel για την πώληση του υπόλοιπου 32,6% της εταιρείας από την Εθνική. Το ύψος της συναλλαγής ανήλθε στα 390,81 εκατ. ευρώ.
Στα παραπάνω, να προστεθεί και η, περίπου, ολοκληρωτική απόσυρση των traders από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές να “πάρουν κεφάλι και να το διατηρήσουν μέχρι τέλους” (στα χαμηλά ημέρας οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, ήταν υπερτριπλάσιες αυτών με θετική μεταβολή).
Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, είναι έκδηλο ότι οι εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που πλέον μεταφέρεται και στο χώρο της Τεχνολογίας, αλλά και η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, “φρενάρουν” κάθε επενδυτική διάθεση, με τους περισσότερους Επενδυτές να επιλέγουν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με μειωμένες θέσεις.
Στα παραπάνω, να προστεθεί και η επερχόμενη αργία της Δευτέρας, για τα Χρηματιστήρια της Ν. Υόρκης και του Λονδίνου.
Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “το ‘βέτο’ της Google στην Κινεζική Εταιρεία Κινητής Τηλεφωνίας ‘Huawei’, στάση την οποία υιοθέτησαν και άλλες εταιρείες, όπως η ‘Intel’, η ‘Qualcomm’ και σήμερα η Panasonic, ‘τέντωσε ακόμη περισσότερο το σκοινί’ στον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει στην Κίνα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ”, με το κλίμα να είναι βαρύ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G-20) τον επόμενο μήνα στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
Από την άλλη, “οι Ευρωπαίοι καλούνται από σήμερα Πέμπτη ως και την Κυριακή στις κάλπες, σε μια τετραήμερη εκλογική διαδικασία από την οποία θα αναδειχθούν τα Μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η οποία δεν θα καθορίσει απλώς και μόνο την πολιτική των Βρυξελλών την επόμενη πενταετία, αλλά πιθανόν το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του οράματος της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”, τονίζει το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με την Beta Sec., “οι εκλογές στην Ευρώπη θα περιέχουν αναγνώσεις τάσεων σε ακραία στοιχεία, αποκτώντας και ένα χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην σύγκλιση των Κρατών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα παραπάνω θα τύχουν της προσοχής της Επενδυτικής Κοινότητας, η οποία θα τιμολογήσει ισχυρά το αποτέλεσμα. Μπορεί οι Ευρωεκλογές να μην βγάζουν Κυβερνήσεις, θα λειτουργήσουν ωστόσο, για την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, ως μια αξιόπιστη μέτρηση για το που κινείται το Εκλογικό Σώμα, το οποίο εντός των επόμενων 4 μηνών, το αργότερο, θα κληθεί να εκλέξει Κυβέρνηση”.
Στο επιφυλακτικό διεθνές κλίμα, θα πρέπει να προστεθούν η μικρή αύξηση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, αλλά και η ολοκλήρωση του rebalancing στην Eurobank, τα οποία σε συνδυασμό με την είσοδο των νέων μετοχών από την συγχώνευση με την Grivalia, ήταν επόμενο να φέρουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, για μία μετοχή που το τελευταίο ανοδικό κύμα, την έφερε στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, στο Τραπεζικό ταμπλώ (!)
Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, μικρή αύξηση των αποδόσεων παρατηρείται σήμερα στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 3,443%.
Από την άλλη, σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 1.523.163.087 νέες μετοχές της Eurobank, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της Grivalia Properties. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 3.709.161.852, με νέα ονομαστική αξία €0,23 (από €0,30) ανά μετοχή.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Φυσιολογικές οι χθεσινές διακυμάνσεις στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων των δεικτών MSCI και FTSE με την Eurobank να κυριαρχεί στον όγκο συναλλαγών. Σήμερα εισάγονται οι νέες μετοχές της Τράπεζας και δεν αποκλείεται να υπάρξουν πιέσεις στον εν λόγω τίτλο. Πάραυτα, δεν βλέπουμε παραβίαση των βασικών στηρίξεων και αντιστάσεων του ΓΔ (710 – 750 μονάδες) για σήμερα – αύριο, δεδομένου ότι οι Συμμετέχοντες στην Αγορά αναμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης, το οποίο ενδεχομένως θα επιβάλλει και την βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση. Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι οι αντιδράσεις σχετικά με τις προεκλογικές παροχές, πιθανότατα να λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις την επομένη των εκλογών. Είναι ξεκάθαρο ότι το ρίσκο της Χώρας θα κινηθεί αναλόγως των εξελίξεων και ενημερωτικά επισημαίνουμε ότι η μέση απόδοση 3μηνου του 10ετους ομολόγου βρίσκεται στο 3,53%, ενώ η μέση απόδοση 6μηνου στο 3,84%. Τέλος, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FED ανέδειξαν την διάθεση για διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, πολιτική που πιθανότατα να ισχύσει, όπως φαίνεται, τουλάχιστον για το 2ο και 3ο τρίμηνο του 2019” τόνιζε η Leon Depolas Sec.
“Καθώς πλησιάζουμε προς το Σαββατοκύριακο των εκλογών, οι Επενδυτές ίσως τηρήσουν στάση αναμονής και γίνουν πιο επιλεκτικοί. Το ενδιαφέρον στα αποτελέσματα του Τιτάνα για το πρώτο τρίμηνο και στις νέες μετοχές που εισάγονται στη Eurobank”, επεσήμαινε η Beta Sec.
“Η σημερινή θα είναι μια ‘άλλη συνεδρίαση’, με τις συναλλαγές να επανέρχονται στην ‘κανονικότητα’, ενόψει, ωστόσο, μιας επανάληψης ανάλογου σκηνικού με την ένταξη και της Εθνικής στον MSCI Standard Greece στις 28/5. O Τιτάν ανακοινώνει τα αποτελέσματά του για το 1ο τρίμηνο 2019”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 0,23% στις 731,49 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 739 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών) και το πρώτο σημείο στήριξης στις 720 μονάδες” σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Merit Sec.
“Μετά από δυναμικό ξεκίνημα και σχεδόν 1,50% κέρδη, οι ρευστοποιήσεις από τα μέσα της συνεδρίασης κατάφεραν και έκλεισαν τον ΓΔ με αρνητικό πρόσημο. Πρωταγωνιστές οι Τράπεζες, που μονοπώλησαν τις συναλλαγές και τις διακυμάνσεις. Εντυπωσιακή η αξία συναλλαγών στα 225 εκατ., με τα 160 να πηγαίνουν στην ΕΥΡΩΒ λόγω MSCI. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 704 και αντίσταση στις 740. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1844 και αντίσταση στις 1940. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 585 μονάδες και αντίσταση στις 644. Συμπερασματικά: Η χθεσινή κίνηση του ΓΔ, ο οποίος γύρισε στην πρώτη αντίσταση, αν και προβληματίζει, δεν αλλάζει και πολύ την γενική εικόνα! Η τάση, οριακά, παραμένει θετική έως τις 705 μονάδες, με πρώτη αντίσταση προς τα επάνω στις 743 μονάδες. Ενόψει εκλογών και αναδιαρθρώσεων λόγω MSCI, η κίνηση της Αγοράς, παραμένει ανοιχτή”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι των Εθνικής (-3,83%) και Eurobank (-6,04%) κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+1,39%) και Πειραιώς (+2,93%). Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι ανάκαμψαν από τα χαμηλά, ενώ ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας (!)
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που έφτασε να υποχωρεί μέχρι τις 590,18 μονάδες (-3,62%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει μέχρι τις 598,38 (-2,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 596,64 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,57%.
Για τον εν λόγω δείκτη, απόλυτα αποφασιστική κρίνεται η αντίσταση στις 617 μονάδες, υπέρβαση της οποίας δίνει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, με επόμενους στόχους τις 655 και 670 μονάδες.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “έτοιμη να τιτλοποιήσει απαιτήσεις από δάνεια μεγάλων Επιχειρηματικών ομίλων της Χώρας, που έχουν καταγγελθεί, βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση ή θεωρούνται αμφίβολης είσπραξης, είναι η Eurobank, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα αποφασιστικότητας στην Αγορά”.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (+1,78%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,15%), ΔΕΗ (+0,30%), Ελ. Πετρέλαια (+1,17%), ΕΧΑΕ (+1,17%), Motor Oil (+0,88%), ΟΠΑΠ (+1,67%), ΟΤΕ (+1,07%), Τιτάν (+3,34%) και Fourlis (+0,63%).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+1,78%). Ιδιαίτερα απαιτητική συνεχίζει να δείχνει η ζώνη αντίστασης 1,766 – 1,834 ευρώ, με το άνω εύρος της οποίας να συμπίπτει με το ημερήσιο “stop short”.
Αν και τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου δεν ενθουσίασαν τους Αναλυτές, σήμερα η μετοχή του Τιτάνα (+3,34%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, που αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 19,40 ευρώ. Πρώτες αντιστάσεις στα 17,50, 18,22 και 18,60 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, θεωρητικά, ισχυροποιημένη δείχνει η στήριξη στα 16,72 ευρώ.
Επόμενος και τελευταίος τίτλος του FTSE25, που κινήθηκε χωρίς να ακουμπήσει το “κόκκινο” ήταν αυτός του ΟΠΑΠ (+1,67%), στον απόηχο των όσων ανακοίνωσε χθες η Διοίκηση.
Σε εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά. Στα 9,60 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, στα 8,33 ευρώ η πρώτη σημαντική στήριξη.
“Κατηφορίζοντας” σε κεφαλαιοποιήσεις, νέα ιστορικά χαμηλά για την Intralot (-8,63%), εμφάνιση πωλητή στην Space (-3,03%), “διακριτική” κινητικότητα στο Πλαίσιο (+0,75%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Δρομέα (+1,23%), ενώ ο τίτλος της Paperpack (+3,55%), πήρε “βοήθειες” από εντολή αγοράς σχετικού “ειδικού βάρους” στα 3,50 ευρώ.
Αλλαγές έχουμε στα ημερήσια διαγράμματα των βασικών δεικτών.
Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στις 744 μονάδες, ενώ παραμένει ανοιχτό και το “gap” στις 768 – 772. Οι στηρίξεις στις 716, 711, 700 - 697, 689 και 650 μονάδες.
Κλείσιμο υψηλότερα των 744 μονάδων, δημιουργεί τεχνικές προϋποθέσεις κίνησης προς τις 775 – 785 μονάδες.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 743 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες minimum υποχώρησης προς τις 712 – 708 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).
Για να θεωρηθεί περατωθείσα η τελευταία διόρθωση, απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 758 – 764 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και ακόμα καλύτερα, υψηλότερα των 773 – 780 μονάδων.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1986 – 1998 μονάδες, ενώ το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στις 1929 μονάδες.
Κλείσιμο υψηλότερα των 1929 μονάδων, δίνει τα τεχνικά “καύσιμα” για επιστροφή προς τις 2000 – 2020 μονάδες.
Οι πρώτες στηρίξεις στις 1863 και 1830 μονάδες.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, απόλυτα αποφασιστική δείχνει η στήριξη στις 1840 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Καθοδική διαφυγή θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 1826 – 1820 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
“Η σημερινή πτωτική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, οφείλεται στην αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων” εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Η επίτευξη, ή όχι μιας καθαρής εικόνας για τις επόμενες Εθνικές εκλογές, όσο και η ανησυχία για ενίσχυση των Ευρωσκεπτικιστών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργεί ανησυχία στις Αγορές, πιέζοντας το Ευρώ.
Οι διεθνείς οικονομικές & γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένουν ευμετάβλητες (εμπορικός πόλεμος Κίνα – ΗΠΑ, ανάφλεξη Περσικού, Ιταλία, Τουρκία, Παγκόσμιο χρέος) και δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την Ελληνική Αγορά, σε περίπτωση πιθανής επιδείνωσής τους.
Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά, παρά την ελαφρά άνοδο των επιτοκίων σε όλη την καμπύλη σήμερα, διατηρεί την θετική μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα της, με την 10ετη έκδοση να κινείται πέριξ του 3,45%.
Η ΕΤΕ & η ΕΥΡΩΒ αν και πιέζονται σήμερα, συνεχίζουν να παρουσιάζουν την καλύτερη τεχνική εικόνα, παραμένοντας άνω του ΚΜΟ 200 ημερών τους. Αντίθετα ΑΛΦΑ & ΠΕΙΡ έχουν απωλέσει το αντίστοιχο σημαντικό τεχνικό επίπεδό τους.
Ο Γενικός Δείκτης, παλεύει να κρατήσει το επίπεδο των 720 μονάδων. Αντίστοιχα η κοντινή αντίστασή του εντοπίζεται στις 740 μονάδες, ενώ καθοδική διάσπαση των ορίων οδηγεί στα επόμενα επίπεδα στηρίξεων 710, 704 (εκθετικός ΚΜΟ 200), 700 & 680 μονάδων. Ανοδική διάσπαση οριοθετεί τα επόμενα σημεία αντίστασης στις 746, 760 & 780 μονάδες.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 η έγκυρη καθοδική διάσπαση των 1875 μονάδων, οριοθετεί τις επόμενες στηρίξεις στις 1850, 1841 (εκθετικός KMO 200), 1830 & 1790 μονάδες (fibo retracement 50% πρόσφατης ανοδικής κίνησης). Κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1918, 1935 & 1970 μονάδες.
Συμπερασματικά αν και συνεχίζουμε να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, εφιστούμε την προσοχή για πιθανή συνέχιση της πρόσφατης εξελισσόμενης τεχνικής διόρθωσης. Στοχεύουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.
Θα περιμέναμε την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, αποφεύγοντας να αυξήσουμε την έκθεσή μας. Δεν λησμονούμε, ότι τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και το διεθνές περιβάλλον ευμετάβλητο, διατηρώντας μας σε αυξημένη επιφυλακή.
“Σε αυτό βοηθά και η ρήση του Αβραάμ Λίνκολν, ‘η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον Εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των Παιδιών σου και ενίοτε και το Δικό σου” υπενθυμίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.
Σημαντικές απώλειες για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για το Ευρώ, κέρδη για τον Χρυσό.
“Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Παρασκευή την αποχώρησή της από την Πρωθυπουργία”, σύμφωνα με τους “Times”.
“Η κα Μέι θα παραμείνει Πρωθυπουργός μέχρι να εκλεγεί ο Διάδοχός της σε μια διαδικασία δύο φάσεων, στο πλαίσιο των οποίων δύο τελικοί Υποψήφιοι θα δώσουν μάχη στην ψηφοφορία που θα κάνουν 125.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος”, σύμφωνα με τους “Times”.
Με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων οκτώ ετών ενισχύθηκαν οι δαπάνες των Νοικοκυριών στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε και η δραστηριότητα στον τομέα των Κατασκευών, ενώ και οι αναπάντεχα ισχυρές εξαγωγές βοήθησαν τη Γερμανική Οικονομία. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% σε τριμηνιαία βάση και 0,7% σε ετήσια.
Ανοδικά κινήθηκε η δραστηριότητα των Επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη αυτόν τον μήνα. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο δείκτης ΡΜΙ αυξήθηκε στις 51,6 μονάδες, από 51,5 τον Απρίλιο. Η ανάπτυξη στον κλάδο Υπηρεσιών επιβραδύνθηκε, με τον ΡΜΙ στις 52,5 μονάδες, από 52,8.
Επιδεινώθηκε το κλίμα μεταξύ των Επενδυτών στη Γερμανία τον Μάιο. Ο δείκτης του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 97,9 μονάδες, από 99,2 τον προηγούμενο μήνα και ενώ αναμενόταν να φτάσει στις 99,1.
Μεγάλη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της Thomas Cook, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ταξιδιωτικής εταιρείας σε επίπεδο που υποδηλώνει ότι η αθέτηση πληρωμών είναι πιθανή. Οι S&P και Fitch προειδοποιούν, όσον αφορά τη δυνατότητα του ομίλου να πληρώσει το χρέος του και τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει η επιχείρηση, σε περίπτωση που δεν πουλήσει την Αεροπορική της εταιρεία, όπως προγραμματίζει.
Οι δύο Οίκοι περιέκοψαν την αξιολόγησή τους, σε επίπεδο “σκουπιδιών”, επικαλούμενες, μεταξύ άλλων και τα υψηλά επίπεδα χρέους.
“Τα κέρδη ίσως συνεχίσουν να υποχωρούν και το χρέος της εταιρείας θα μπορούσε να αυξηθεί σε μη βιώσιμο επίπεδο”, σημειώνουν οι Αναλυτές της S&P, τοποθετώντας την εταιρεία στο “CCC+”. Στο ίδιο επίπεδο την τοποθετεί και η Fitch.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank δήλωσε σήμερα ότι “είναι έτοιμος για δύσκολες περικοπές στην Επενδυτική της Τράπεζα, το μέλλον της οποίας είναι αμφίβολο μετά από αρκετές αποτυχημένες αναδιαρθρώσεις”. Η μετοχή της Γερμανικής Τράπεζας υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ.
“Οι Υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανησυχούν ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι ακόμη πιο αδύναμη από ότι φοβόντουσαν”, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 10ης Απριλίου, που δημοσιεύθηκαν.
“Οι διεθνείς προοπτικές υπόκεινται στον κίνδυνο της κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης και της αβεβαιότητας που αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ”, σημειώνεται στα πρακτικά.
Οι Αξιωματούχοι της Fed, έκριναν στη συνεδρίαση του Απριλίου ότι η υπομονετική στάση που έχουν υιοθετήσει, όσον αφορά τα επιτόκια, θα είναι κατάλληλη για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ πολλοί ενστερνίστηκαν την άποψη του προέδρου, Τζερόμ Πάουελ, ότι η βουτιά στον πληθωρισμό είναι προσωρινή.
O αριθμός των Αμερικανών οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την τελευταία εβδομάδα περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι Αναλυτές, κοντά σε χαμηλό 50 ετών. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις διολίσθησαν στο επίπεδο των 211.000 την εβδομάδα που έληξε στις 18 Μαΐου, από 225.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Αναλυτές περίμεναν πτώση στις 215.000.
Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών σημείωσαν μεγάλη πτώση τον Απρίλιο, μετά από τρεις διαδοχικούς μήνες ανόδου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις βούτηξαν 6,9%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 673.000. Οι Αναλυτές του Marketwach προέβλεπαν πτώση στις 670.000.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, “το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν χρειάζεται να αποζημιώσει τους Ιδιώτες κατόχους Ελληνικού Κρατικού χρέους που αναγκάστηκαν να δεχθούν ‘κούρεμα’ κατά τη διάρκεια της διάσωσης της Χώρας το 2012”, μεταδίδει το Reuters.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 720,3 μονάδες (-1,53%). Στις 17.00 είχε “αναδυθεί” στις 726,73 (-0,65%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 725,56 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,81%.
Ο τζίρος στα 450,2 εκατ., από τα οποία τα 398,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΠΑΝΓΑΙΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ) ενώ ΠΑΝΓΑΙΑ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 91% τη συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΛΑΜΔΑ, ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ και στο χαμηλό οι Cenergy, Lamda Development και Σαράντης.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.601 συμβόλαια).
Στα 4.099 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.112 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.420, 2.324 για τον Ιούνιο και 96 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.890,5) κινήθηκε μεταξύ 1.873 και 1.896,5 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (44.000 Εθνική, 112.000 Eurobank, 20.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (22.958), Alpha Bank (6.546), Πειραιώς (4.635), ΔΕΗ (1.054), Εθνική (5.842), ΑΔΜΗΕ (619), Intralot (1.002), ΟΤΕ (436), Ελλάκτωρα (107), Lamda Development (123), Μυτιληναίο (209), ΟΠΑΠ (147), MIG (253), Τιτάνα (160), Τέρνα Ενεργειακή (147).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 59.346, Alpha Bank 61.578, Εθνική 34.829, MIG 71.404, ΔΕΗ 13.121, Πειραιώς 24.756, Ελλάκτωρα 10.061.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,81% | 2018-01-18 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,83% | 2018-01-16 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,64% | 2019-05-22 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 1,90% | 2019-05-17 |
Oceanwood Capital Management LTD | ALPHA BANK SA | 0,92% | 2019-04-05 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 45.712.244 τεμ., (από 45.654.058 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.447.893 τεμ. (24.449.393), ΔΕΗ 6.683.111 τεμ. (6.683.510), Eurobank 63.005.343 τεμ. (69.720.219), Εθνική 16.646.159 τεμ. (16.469.517), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.