Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναμέτρηση με τις 750 μονάδες

«Βοήθεια» έδωσε στην εγχώρια αγορά η απόφαση του Eurogroup να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης. Σημαντική αποκλιμάκωση για τις αποδόσεις των εγχώριων ομολόγων, με το βλέμμα να στρέφεται στην αποπληρωμή του ΔΝΤ.

ΧΑ: Αναμέτρηση με τις 750 μονάδες

Σταθεροποιητικά τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανοδικά το ΧΑ μετά την απόφαση του Eurogroup για τη δόση των 970 εκατ. ευρώ. Σχεδόν κάθετη η πτώση της απόδοσης όλων των χρονικών σειρών, με ενδεικτική την αποκλιμάκωση του 10ετούς στο 3,53%, που είναι το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2005.

Μικρές απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη, στις 11.975 μονάδες και με την προσοχή των traders στην προσεχή Τρίτη, όταν η διοίκηση της Commerzbank θα αποφασίσει εάν και πώς θα προχωρήσει στο deal της συγχώνευσης με την Deutsche Bank. Εκ των πραγμάτων σημαντικές οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο, με τη μετοχή της D.B να διορθώνει προς τα 7,564 ευρώ. Με θετικό πρόσημο, νωρίτερα, τα futures του S&P 500 στη Wall Street.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, με την εβδομάδα να κλείνει με θετικό πρόσημο από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και στην Αθήνα ορισμένοι traders προχωρούν στο αυτονόητο, της κατοχύρωσης μέρους των σημαντικών βραχυπρόθεσμων αποδόσεών τους. Κάνοντας... ταμείο για την εβδομάδα, ΓΔ και FTSE25 ενισχύονται με 3,5%-4%, με τον ΔΤΡ να υπεραποδίδει καθώς αντιδρά με 9,85% υψηλότερα.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, σαφώς χαμηλότερα του μέσου όρου εβδομάδας (στα 62,5 εκατ., μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση), με το 35% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο ενώ συγκριτικά ικανοποιητική είναι η αξία συναλλαγών σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Ωστόσο ο τζίρος της πρώτης ώρας είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ένδειξη πως πωλητές και αγοραστές δεν θέλουν να ρευστοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους αλλά ούτε και να τις ενισχύουν.

Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης μάς έχει δώσει τα τεχνικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε, κατ' αρχήν σήμερα. Και από Δευτέρα βλέπουμε, καθώς στο ευρύτερο αφήγημα φαίνεται πως υπεισέρχεται πλέον και αυτό της εξόδου της χώρας στις αγορές με μία νέα έκδοση ομολόγου, συνδυαστικά δε με την αποπληρωμή μέρους των οφειλών προς το ΔΝΤ. Ενέργειες περισσότερο πολιτικής σκοπιμότητας (που εύλογα θα διαφημισθούν από την κυβερνητική πλευρά), ωστόσο αφορούν και τη σχέση της χώρας με τις αγορές. Θα έλεγα μάλιστα πως εντάσσονται στο πλαίσιο της αναμενόμενης έγκρισης από την DG Comp των προτάσεων της Αθήνας για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και της προοπτικής αναβάθμισης της αξιολόγησης από την S&P στις 26 Απριλίου. 

Με θετικό πρόσημο οι μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζικών, με την Alpha Bank στο 1,334 ευρώ, την Εθνική στο 1,837, τη Eurobank στο 0,729 και στο 1,481 ευρώ την Πειραιώς.

Στην περιοχή των 1.920 ο FTSE25, με έμπειρο αναλυτή να εκτιμά πως από την ανθεκτικότητα (ή μη) της ζώνης των 1.912-1.904 μονάδων θα κριθεί εάν ο δείκτης θα συνεχίσει προς τις 2.000 ή θα διορθώσει χαμηλότερα.

Προσώρας, η μετοχή του ΟΤΕ στα 12,18 ευρώ, «δένοντας» τα 12 ευρώ ως σημείο αναφοράς και πιθανής στήριξης στην πορεία υπέρβασης του ορίου των 6 δισ. (στα 5,85 δισ. η αποτίμηση του Οργανισμού). Στα 29,97 η μετοχή της Coca Cola, στα 9,185 του ΟΠΑΠ, στο 1,647 της ΔΕΗ, στα 8,33 ευρώ των ΕΛΠΕ.

Σταδιακά, μετά τις 11:30 οι long άρχισαν να ανεβάζουν τον πήχη στις τραπεζικές, κινήσεις που πιθανότατα θα αποτυπωθούν στο ταμπλό και για τις μη τραπεζικές στη συνέχεια. Για τον ΓΔ, κατ' αρχήν ζητούμενο η επιβεβαίωση των 744 μονάδων ως στήριξη.

Στις 46/21 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με Revoil, ΕΛΤΟΝ, ΑΒΑΞ, Ιντρακόμ, Intralot, Profile κ.α. από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία να υπεραποδίδουν. Στα 6,4 εκατ. ο τζίρος, με τις εντολές των long, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, να επιταχύνουν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v