Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 745 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τη μετοχή των ΕΛΠΕ να διαμορφώνει κλίμα μετά το χθεσινό «ναυάγιο». Απώλειες για τις τράπεζες, επιμένει υψηλότερα η Πειραιώς. «Βαρίδι» για τον δείκτη ο τίτλος της Coca Cola.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Με αρνητικό πρόσημο οι αγορές, από Φρανκφούρτη, Λονδίνο, μέχρι Αθήνα.

Ανησυχητική αλλά αναπόφευκτη η... βουτιά κατά 4,2% στις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, τον Φεβρουάριο, με συνέπεια τη διόρθωση του DAX, νωρίτερα, έως τις 11.920 μονάδες.

Ανάλογες διαθέσεις από την προσυνεδρίαση και στο ΧΑ, με τις πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα να είναι από την πλευρά των πωλητών. Εύλογα και σχεδόν προεξοφλημένα, τουλάχιστον για το ξεκίνημα της συνεδρίασης, απόρροια των νέων αρνητικών εξελίξεων αυτή τη φορά από το μέτωπο των ΕΛΠΕ.

Και λέω νέων, γιατί λίγα 24ωρα πριν, είχαν προηγηθεί τα νεότερα από το μέτωπο του ΟΛΠ, με την εμπλοκή να φθάνει μέχρι το... πρωτοσέλιδο της WSJ. Προφανώς αρνητικές εξελίξεις, τουλάχιστον όσον αφορά στον τομέα των επενδύσεων-αποκρατικοποιήσεων κ.λ.π., που δεν μπορεί να αφήνουν ανεπηρέαστη την αγορά, τα funds, τους traders.

Από τις 743,41 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με ελεγχόμενες απώλειες και απόλυτα... στεγνή προσφορά σε ΟΛΠ, σε αντίθεση με τις σημαντικές πωλήσεις και ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν τα ΕΛΠΕ μέσα στα πρώτα 30'-35', με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα, για τη διαμόρφωση του κλίματος.

Πρώτο θέμα συζήτησης στα χρηματιστηριακά γραφεία το... ναυάγιο των ΕΛΠΕ, με την κυβέρνηση και την πλευρά Λάτση να καλούνται να λάβουν αποφάσεις, σύμφωνα με τον Χρήστο Κολώνα. Κατά το κοινώς λεγόμενο, να συμμαζέψουν τα... ασυμμάζευτα, με εύλογο το ερώτημα από ορισμένους χρηματιστές κατά πόσον οι του ΤΑΙΠΕΔ είχαν προβλέψει ή υποθέσει για μία τέτοια αρνητική εξέλιξη. Και εάν ναι...

Στο μείον 4,38% και τα 8,29 ευρώ η μετοχή των ΕΛΠΕ, με συνεχή ροή πωλήσεων και συναλλαγές που ενδεικτικά στις 11:05 είχαν ξεπεράσει τις 150 χιλιάδες κομμάτια, με τον τζίρο στα 1,250 εκατ. ευρώ.

Το ενθαρρυντικό για τους long είναι το γεγονός της μέτριας βαρύτητας της μετοχής στη διαμόρφωση του δείκτη (με 3,68% για τον ΓΔ). Ωστόσο διαμορφώνεται κλίμα και αφορμής δοθείσης οι short πιέζουν την αγορά χαμηλότερα. Αυτό γιατί με 1.047 μετοχές της Coca Cola (στις 11:10), η βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου διορθώνει στα 30,10 ευρώ. Με περισσότερες συναλλαγές διορθώνει, έως τα 12,05 ευρώ, η μετοχή του ΟΤΕ -η δεύτερη βαρύτερη-, δίνοντας τη δυνατότητα στους πωλητές να κινηθούν έως τις 1.915 μονάδες για τον FTSE25.

Σε ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Πειραιώς οι αγοραστές και δευτερευόντως σε Sarantis, ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στις 609 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με την Πειραιώς σε θετικό πρόσημο και Εθνική, Alpha Bank και Eurobank να μπορούν να κάνουν το «γύρισμα» (ή κάποια εκ των τριών), διευκολύνοντας τους long.

Βοήθειες λογικά θα δοθούν, όπως και χθες, από τον ΟΤΕ καθώς για τη μετοχή «δένουν» τα 12 ευρώ και βλέπει αρκετά υψηλότερα.

Στις 30-37 η σχέση ανοδικών-πτωτικών, με Τεχνική Ολυμπιακή, Autohellas, Profile, Πλαίσιο, Πετρόπουλο, Ιντρακάτ να ξεχωρίζουν από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, όπου και εδώ επικρατούν -μέχρι τώρα- χαμηλότερες ταχύτητες.

Στα 5,8 εκατ. ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v