Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το σενάριο διόρθωσης και τα «χαρτιά» των long

Πιέσεις στο ξεκίνημα, με τη μετοχή των ΕΛΠΕ να υποχωρεί 5% μετά το «ναυάγιο» στην πώληση. Το μικρό προβάδισμα για τους short, τα σινιάλα για τις τράπεζες και οι «μπαλαντέρ» στα χέρια των «ισχυρών». Ποιες μετοχές δίνουν σήμα αγοράς.

ΧΑ: Το σενάριο διόρθωσης και τα «χαρτιά» των long

Το εμπόριο μπορεί να στήριξε την ανοδική τάση στη Wall Street, ωστόσο στο ΧΑ το... ναυάγιο της πώλησης των ΕΛΠΕ ενδέχεται να είναι μία καλή αφορμή για ένα retest των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Εξέλιξη -τις λεπτομέρειες και το παρασκήνιο της οποίας έχει αναφέρει από χθες το βράδυ ο Χρήστος Κολώνας- στην οποία επένδυε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, θεωρώντας πως τα δύο πανίσχυρα επιχειρηματικά/επενδυτικά κέντρα θα κατέβαιναν στην τελευταία φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ωστόσο, όσοι πιο προσεκτικοί παρακολουθούσαν την πορεία της μετοχής, τις συναλλαγές, τις εντολές κ.λ.π., ειδικότερα μετά τη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου, διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους. Προφανώς και οι insiders. Η μετοχή «έδειχνε» πως το deal... χωλαίνει, πως από την πλευρά των δύο διεκδικητών υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Τέλος πάντων, αυτά είναι λεπτομέρειες και... ιστορία. Η ουσία είναι πως ένα deal που η πλειονότητα στην αγορά θεωρούσε πως θα φτάσει στην τελική φάση του δεν προχωρά, «ναυαγεί», όπως εύστοχα σημείωνε ο Χρήστος.

Στην περιοχή των 745-750 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, εγγύτατα στις 600 ο Δείκτης Τραπεζών και πέριξ των 1.918 ο FTSE25. Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση δεν έχουμε ξεκάθαρη τάση για το αν η αγορά θα κινηθεί άμεσα με πειστική υπέρβαση των 750 μονάδων ή, αφορμής δοθείσης, θα διορθώσει δοκιμάζοντας χαμηλότερες περιοχές.

Με βάση τη χθεσινή εικόνα της αγοράς, με τα 58,717 εκατ. αξίας συναλλαγών (με το 16% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο), οι short ξεκινούν με ένα μικρό προβάδισμα. Μέχρι πού; Εως τις 740 κατ' αρχήν, όπου πιθανότατα στην αρχή της συνεδρίασης θα δοκιμασθούν οι διαθέσεις και των μεν και των δε. Ωστόσο κοινή εκτίμηση αμφότερων των πλευρών είναι πως προσβλέπουν σε υψηλότερες τιμές για τη συνέχεια, σε συντήρηση της ανοδικής τάσης, πλην όμως η προσέγγισή τους διαφέρει πως... οι μεν θα διευκολύνονταν από ένα μικρό «γύρισμα» της αγοράς, μία διολίσθηση δεικτών και μετοχών.

Από την άλλη, ο τραπεζικός κλάδος και όσοι ενεργούν σε αυτόν έδειξαν δυνατοί χθες, με μέτριες μεν αγορές, πετυχαίνοντας όμως υψηλότερες τιμές, με αιχμή τις Εθνική (5,89%), Alpha Bank (4,77%) και Πειραιώς (3,67%). Οι συναλλαγές δεν ήταν τόσο πολλές (συγκριτικά με προηγούμενες συνεδριάσεις) που να δημιουργούν κόστος και εγκλωβισμό, στην περίπτωση που σήμερα ο ΔΤΡ δοκιμαστεί λίγο χαμηλότερα, έως τις 587 μονάδες, που «δείχνει» τεχνικά το διάγραμμα του δείκτη.

Αλλωστε μην ξεχνάμε πως η προεξόφληση ενός θετικού αποτελέσματος στο αυριανό Eurogroup είχε κορυφωθεί από τη Δευτέρα, με το 7,79% του ΔΤΡ και τη σε χρόνο d.t αντίδραση έως τις 608,61 μονάδες.

Εκτοτε, την Τρίτη και την Τετάρτη, ο κλάδος συσσωρεύει στα «τοπικά υψηλά» μεταξύ 587-608, δοκιμάζοντας και χθες δεύτερη φορά τις 608,82 μονάδες. Στις 608,61 τοπική κορυφή τη Δευτέρα, στις 608,82 χθες, υποψία «διπλής κορυφής»; Θα φανεί σήμερα-αύριο, όπως άλλωστε εξαρχής ήταν η προσέγγισή μας.

Ομως οι long απέδειξαν χθες πως έχουν στα χέρια τους 2-3 γερά χαρτιά, με τον ΟΤΕ να είναι το ισχυρότερό τους. Σε αρνητικό έδαφος η μετοχή του Οργανισμού, στα χαμηλά των 11,93-11,99 ευρώ μέχρι λίγο μετά τις 16:00 και αιφνίδια τεράστιο ανοδικό «γύρισμα» με ισχυρές αγορές και αντίδραση έως τα 12,20 ευρώ, για να κλείσει τελικά στα 12,18 ευρώ. Το... μάζεμα και η επίδειξη ισχύος των traders, οι οποίοι απ' ό,τι φαίνεται διευκολύνονται και από το παράλληλο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών (αριστοτεχνικό το... ιδιότυπο market making της Morgan Stanley), οδηγεί τη μετοχή σε νέα υψηλά και την αποτίμηση του Οργανισμού προς τον στόχο των 6 δισ. ευρώ.

Εκτός από τον ΟΤΕ, δευτερευόντως αντίδραση έδωσαν μετοχές των Motor Oil, Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Aegean, Viohalco.

Και στις χαμηλότερες κατηγορίες, η μόχλευση συνεχίστηκε αδιάκοπα, με Ιατρικό, Autohellas, ΑΒΑΞ, Νηρέα, Τεχνική Ολυμπιακή και ακόμη ορισμένες από αυτή την ομάδα μετοχών.

Κατά πώς φαίνεται, τον γρίφο θα μας τον λύσει σήμερα-αύριο ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός. Ο Moody's βρίσκει ουσιαστικούς λόγους γιατί το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία ωφελεί τις τράπεζες, βλέποντας αυξημένη επενδυτική διάθεση για ελληνικά assets μετά και τον μηδενισμό του ELA. Για να δούμε, είπαμε στις 587 το κάτω και στις 608 μονάδες το άνω όριο, που σήμερα-αύριο θα μας δώσουν ισχυρή ένδειξη για λύση της μίνι συσσώρευσης, από Δευτέρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v