Σε εύρος κίνησης λίγο μεγαλύτερο των πέντε μονάδων, αναλώθηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, με αρκετές εναλλαγές προσήμων, ενώ ο τζίρος παράμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, έστω και αν σήμερα ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.
Μάλιστα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η συναλλακτική δραστηριότητα έδωσε τα “διαπιστευτήριά της” από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς χρειάστηκαν 12 λεπτά συναλλαγών για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο, ενώ το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με τζίρο 2,7 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένη συναλλαγή στην ΕΤΕ.
Και η σημερινή συνεδρίαση ακολούθησε την “πεπατημένη” των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, όπου το συνεχιζόμενο “rotation” στον Τραπεζικό κλάδο προσπάθησε να δημιουργήσει, σχετικά, θετικό κλίμα, ενώ απόλυτα περιορισμένες και επιλεκτικές ήταν οι κινήσεις των αγοραστών, στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, το γεγονός ότι το τελικό πρόσημο του Δείκτη “παίχτηκε” μέχρι τέλους, οι εμφανείς ενδείξεις κόπωσης στον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και η συνεχιζόμενη μείωση του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Αντίθετα, η πρώτη αρνητική είδηση ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Αγοράς, με πλέον ενδεικτικό παράδειγμα αυτό της Intralot (-7,41%).
Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Intralot βρέθηκε να υποχωρεί έως και 11,48%, τραβώντας χαμηλότερα και την Ιντρακόμ (-4,58%) και συμπληρώνοντας την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία, “η Κοινοπραξία ‘Demiroren - Scientific Games’ κατέθεσε την καλύτερη προσφορά στον διαγωνισμό για τη διαχείριση του Αθλητικού Στοιχήματος στην Τουρκία (Iddaa)”, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου. Στον διαγωνισμό για το Iddaa έλαβε μέρος και η ‘Inteltek’ (συμμετέχει με 55% η Τουρκική Turkcell και με 45% η Ιntralot)”.
Από την άλλη, δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι η σημερινή αδύναμη εικόνα στο Χ.Α., ήλθε σε σχετική “αντιπαράθεση” με τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, το θετικό ξεκίνημα της Wall Street, αλλά και με τα νέα θετικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε νέα, μικρή, αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 3,88% (-3 μονάδες βάσης).
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
“Οι ανοδικές επιδόσεις των δεικτών στη Wall Street, αποτέλεσμα της εκτίμησης ότι ο συμβιβασμός των Δημοκρατικών με τον Πρόεδρο Trump για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό δεν θα προκαλέσει νέο ‘shutdown’ στο Ομοσπονδιακό Κράτος, είναι πιθανό να ευεργετήσει και τις άλλες Διεθνείς Αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η θετική ψυχολογία των Αγορών του εξωτερικού, μπορεί να δημιουργήσει επενδυτικό ενδιαφέρον και να διατηρήσει την Αγορά στα υψηλά τρέχοντος έτους” εκτιμούσε η Beta Sec.
“Οριακά θετικά κατάφερε να κλείσει χθες το Χ.Α., το οποίο μετά από θετικό ξεκίνημα και υψηλό στις 659, δέχτηκε πιέσεις, μπήκε σε αρνητικό έδαφος με χαμηλό στις 652 και γύρισε με την βοήθεια των Τραπεζών, λίγο πριν το κλείσιμο. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 649 και αντιστάσεις στις 664 – 682. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1698 και αντίσταση στις 1742. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 394 μονάδες και αντίσταση οι 426. Συμπερασματικά: Η εικόνα του ΓΔ δεν έχει αλλάξει, παραμένει βραχυπρόθεσμα θετικός, δείχνει όμως αδύναμος να βγει από τα όρια στα οποία μας έχει συνηθίσει να κινείται. Όσο στο Χ.Α. δεν εισρέει νέο χρήμα, αλλά ανακυκλώνεται μόνο το ήδη υπάρχον, δεν μπορούμε να δούμε υψηλότερα επίπεδα. Οι 664 μονάδες παραμένουν ως σημαντική αντίσταση με στήριξη την περιοχή 636 - 649” σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε μόνο η μετοχή της Πειραιώς (+0,28%), αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.
Αντίθετα, τα υπόλοιπα Τραπεζικά blue chips, αλλά και ο Τραπεζικός δείκτης, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 422,20 (+1,11%) και 414,89 μονάδων (-0,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 418,33 (+0,18%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 416,49 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,26%.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο ΔΤΡ παραμένει “long” με “stop” στις 369 μονάδες και ενδιάμεση στήριξη στις 394. Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να δείχνουν μεγαλύτερη κινητικότητα, οι επόμενες αντιστάσεις στις 430, 458 και 490 μονάδες.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “το ‘κούρεμα’ που θα δίνεται στα δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία, το επιτόκιο αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα τεθούν τόσο στο σκέλος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα επιδοτούνται από το Κράτος, όσο και στα υπόλοιπα, αποτελούν, σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, τα τρία μεγάλα θέματα για τις Τράπεζες. Και αυτό γιατί θα κρίνουν εν πολλοίς την κεφαλαιακή ανάγκη που θα προκύψει για το Τραπεζικό Σύστημα, από τη διευρυμένη ρύθμιση που προτείνει η Κυβερνητική πρόταση”.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, μπορεί το θετικό διεθνές κλίμα να συνεχίσει να είναι αρωγός στην αργή αναρρίχηση του Χ.Α., όμως, όπως έδειξαν και οι τελευταίες συνεδριάσεις, για να επιτευχθεί η υπέρβαση των 660 – 664 μονάδων, θα χρειαστεί αποφασιστική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Σε άλλη περίπτωση και αν οι Εθνικής εκλογές πάνε για τον Οκτώβριο, κανείς από τους επαγγελματίες του χώρου δεν θέλει να σκέφτεται πως θα περάσει, συναλλακτικά, το φετινό χρηματιστηριακό Καλοκαίρι (!)
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μόλις δύο ήταν οι τίτλοι που δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Ελλάκτωρ (+3,12%) και Μυτιληναίος (+0,12%).
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στον Φεβρουάριο, δεν έχει “δει”, ακόμα, αρνητικό κλείσιμο ο τίτλος του ΟΛΠ (+0,51%), κίνηση την οποία επεσήμανε εγκαίρως η στήλη.
Στην περίπτωση του Ελλάκτωρα, ο τίτλος επιμένει πλαγιοανοδικά, τραβώντας ψηλότερα και τον Άνεμο (+3,04%).
Η μετοχή κινείται σε υψηλά 5μηνου και βρίσκεται σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 1,366 ευρώ. Επόμενες αντιστάσεις στα 1,538, 1,568, 1,70 και 1,846 ευρώ και οι πρώτη στήριξη στα 1,41 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1,366 ευρώ, θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 1,292 και 1,206 ευρώ.
Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στον Μυτιληναίο.
Όσο ο τίτλος κλείνει υψηλότερα των 8,68 ευρώ, είναι επιθετικά ανοδικός, ενώ στα 8,42 ευρώ εντοπίζεται το ημερήσιο “stop long”.
Απόλυτα κρίσιμη η αντίσταση στα 9,20 – 9,26 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 9,83 ευρώ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που συνεχίζουν να χάνουν “θαυμαστές”, πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Παπουτσάνη (-2,69%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για το Ιατρικό (+2,08%) που πρέπει να δώσει υψηλότερη κορυφή για να επαναπροκαλέσει την προσοχή των βραχυπρόθεσμων παικτών, ενώ το Ιασώ (+0,75%) συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες έξι.
Με “ανοιχτές” εντολές το σημερινό +19,69% για τους Ευρωσυμβούλους, τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τρ. Αττικής (+1,63%), επιστροφή αγοραστών για την ΕΛΧΑ (+1,03%), ενώ ενδείξεις “διακριτικού μαζέματος” απαιτούν αυξημένη προσοχή για τον Μουζάκη (+0,61%).
Αλλαγές εμπεριέχουν τα ημερήσια διαγράμματα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., καθώς τα “stop long” ανέβηκαν αισθητά ψηλότερα.
Έτσι, για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο σήμα εξόδου ανέβηκε στις 642 μονάδες, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 639 και 603 μονάδες.
Επόμενες αντιστάσεις στις 660 – 664 και 684 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” στις 1696 μονάδες και οι επόμενες στηρίξεις στις 1661 και 1625. Οι αντιστάσεις στις 1749 και 1801 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
“Το καλό επενδυτικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, συντηρεί το Χ.Α. στα ψηλά διμήνου, αδυνατώντας βέβαια να κάνει την αναγκαία υπέρβαση” σημειώνει ο Νικόλας Πετράκης. Όπως είχε αναφερθεί και την περασμένη εβδομάδα, η υπέρβαση των 660 μονάδων του Γενικού Δείκτη, αποτελεί το κλειδί για την συνέχιση της τάσης σε ψηλότερα επίπεδα.
Οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και τα μηνύματα που λαμβάνει η Κυβέρνηση από το εξωτερικό, δεν είναι ιδιαίτερα θετικά για την ενίσχυση της επενδυτικής ψυχολογίας και η Αγορά συνεχίζει να αποζητά κάποιο ισχυρό νέο ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες αναζωπύρωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκανε την αναμενόμενη διόρθωση από τις 660 έως τις 640 μονάδες, ενώ το τελευταίο τριήμερο γίνεται μία συντήρηση δυνάμεων στα υψηλά του ανώτατου εύρους διακύμανσης. Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί με τα περιθώρια ανόδου να έχουν διευρυνθεί, όμως οι όγκοι συναλλαγών δεν δικαιολογούν την όποια κίνηση ψηλότερα της ζώνης των 660 μονάδων.
Όπως και να έχει, η τάση παραμένει ανοδική και ο σχηματισμός διατηρεί τον στόχο του 10% ψηλότερα, στις 695 - 700 μονάδες με μία πιθανή ενδιάμεση στάση στην αντίσταση των 680 μονάδων.
Ο δείκτης Τραπεζών κινείται σταθερά ανοδικά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έχοντας δώσει απόδοση 16% από το χαμηλό των 363 μονάδων. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με την κύρια αντίσταση να εντοπίζεται στις 430 μονάδες, ενώ η υπέρβασή τους, θα οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη στο άνω εύρος του πτωτικού καναλιού στις 465 μονάδες.
Καταλήγοντας, η Αγορά κάνει συντήρηση δυνάμεων, αναμένοντας το νέο καταλύτη που θα συντελέσει στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με συνέπεια την διάσπαση των 660 μονάδων.
Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ), “αναγκαία προϋπόθεση για την κίνηση αυτή είναι η αύξηση του όγκου συναλλαγών, ενώ ιδανική συγκυρία θα ήταν ένα θετικό νέο για τις Τράπεζες οι οποίες εμφανίζουν μεγάλα περιθώρια ανόδου”.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Επικράτηση των αγοραστών, πλην ASX 200 και Sensex, δείχνει η τελική εικόνα για τα μεγάλα Χρηματιστήρια Ασίας και Ειρηνικού.
Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.
Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για τον Χρυσό, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.
“Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και οι Ηγέτες των 27 υπολοίπων Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύουν να παίξουν σε μια ζαριά της ύστατης στιγμής, το εάν και κατά πόσον το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει με, ή χωρίς συμφωνία”, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες.
“Την 21η Μαρτίου, μία εβδομάδα πριν το ‘Brexit’ γίνει πραγματικότητα, η Μέι θα έχει την τελευταία της ευκαιρία να αποσπάσει μια καθυστερημένη παραχώρηση από τους Ευρωπαίους Ομολόγους της, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες”, ανέφεραν οι πηγές αυτές στο Bloomberg.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε σε ετήσια βάση 1,8% τον Ιανουάριο, μετά την άνοδο κατά 2,1% του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή της Χώρας. Έρευνα του πρακτορείου Reuters σε οικονομολόγους εκτιμούσε ότι θα διαμορφωθεί στο 1,9%.
Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat. Η βιομηχανική παραγωγή στις 19 Χώρες του Ευρώ κινήθηκε καθοδικά κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και κατά 4,2% σε ετήσια. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν 0,4% μηνιαία πτώση και 3,2% ετήσια.
“Παρά τις ανησυχίες που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τις Οικονομίες τους, φαίνεται να είναι η Ευρώπη αυτή που συνιστά την σοβαρότερη απειλή για την Παγκόσμια Οικονομία”, εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg.
Είναι ορατός ο κίνδυνος η οικονομική μεγέθυνση να ανέλθει μόλις άνω του 1% φέτος, επιβραδύνοντας απότομα σε σχέση με το 2018. Οι Επενδυτές το έχουν αντιληφθεί. Ο δείκτης “euro” του Bloomberg κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2017 και οι Ευρωπαϊκές μετοχές είναι φθηνότερες, όσο ποτέ σε σχέση με τα ομόλογα.
“Ο κίνδυνος να εισέλθει η Αμερικανική Οικονομία σε ύφεση δεν είναι υψηλός αυτή τη στιγμή”, υποστήριξε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία που έδωσε στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή.
Τo χρέος των Αμερικανικών Νοικοκυριών συνέχισε να κινείται υψηλότερα το τέταρτο τρίμηνο, καταγράφοντας άνοδο 0,2% στα $13,54 τρισ., σύμφωνα με στοιχεία της Fed Νέας Υόρκης. Τo επίπεδο αυτό αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό και είναι υψηλότερο κατά 21% σε σχέση με την περίοδο της Παγκόσμιας κρίσης.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι “δεν είναι ευχαριστημένος για την προσωρινή συμφωνία για τη μετανάστευση, στην οποία κατέληξε χθες μια δικομματική ομάδα βουλευτών”, αλλά σημείωσε πως “δεν αναμένει ένα ακόμη ‘λουκέτο’, μια δεύτερη αναστολή των Υπηρεσιών του Ομοσπονδιακού Κράτους”.
O ίδιος δήλωσε ότι “θα εξετάσει μια παράταση της διορίας της 2ης Μαρτίου για την επιβολή δασμών στην Κίνα”.
Ο Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα ότι “οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα προχωρούν καλά, καθώς οι δύο μεγαλύτερες Οικονομίες του Κόσμου προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία, για να επιλύσουν την εμπορική τους διαμάχη”.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο, στις ΗΠΑ, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε τη μικρότερη άνοδο του τελευταίου 1,5 έτους. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 1,6% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούνιο του 2017. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα κινηθεί 0,1% υψηλότερα.
Επιστροφή στο ΧΑ
“Τα θεμελιώδη στοιχεία και η ανάκαμψη της Οικονομίας συνηγορούν προς ένα ‘rerating’, τουλάχιστον για τις μη Τραπεζικές μετοχές του Χ.Α.” εκτιμάει η Alpha Finance.
Η χρηματιστηριακή έχει ως “top picks” για το 2019 τις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (τιμή – στόχος στα 9,00 ευρώ), Jumbo (τιμή – στόχος στα 20,1 ευρώ), Μυτιληναίου (τιμή – στόχος στα 14,1 ευρώ) και Ελλάκτωρα (τιμή – στόχος στα 2,60 ευρώ).
Συνολικά το model portfolio της AF περιλαμβάνει επίσης τους τίτλους των Motor Oil, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Εθνική Τράπεζα. Οι τιμές - στόχοι που θέτει για τις μετοχές του Model portfolio είναι Motor Oil στα 22 ευρώ, ΕΤΕ στα 1,62 ευρώ και ΟΤΕ στα 14,35 ευρώ.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 652,08 (-0,46%) και 657,8 μονάδων (+0,41%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 656,35 (+0,19%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 656,08 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,15%.
Ο τζίρος στα 31,9 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ απέσπασαν το 30,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ και με το θετικό οι ΛΑΜΔΑ και ΜΠΕΛΑ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Jumbo και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι Πειραιώς και Τιτάν.
Ισοβαρής η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
----ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και διατήρησαν σταθερό τον όγκο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.761 συμβόλαια).
Στα 2.168 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.284 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.724, 1.831 για τον Φεβρουάριο, 1.893 για τον Μάρτιο και 0 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.736) κινήθηκε μεταξύ 1.717 και 1.738 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Πειραιώς, 12.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.923), Alpha Bank (6.979), Πειραιώς (4.521), ΔΕΗ (194), Εθνική (2.123), Ελλάκτωρα (3.618), Μυτιληναίο (120), ΟΤΕ (294), Intralot (2.018), MIG (890), ΟΠΑΠ (223), Viohalco (182), Τέρνα Ενεργειακή (107).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 64.373, Alpha Bank 32.496, Εθνική 37.521, Πειραιώς 21.069, MIG 48.127, ΔΕΗ 11.024, Ελλάκτωρα 10.189.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,81% | 2018-01-18 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,83% | 2018-01-16 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,31% | 2019-02-06 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,60% | 2019-02-04 |
Oceanwood Capital Management LTD | ALPHA BANK SA | 0,50% | 2019-02-07 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.364.980 τεμ., (από 37.614.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.785.296 τεμ. (25.622.296), ΔΕΗ 6.623.204 τεμ. (6.623.204), Eurobank 46.358.780 τεμ. (44.951.967), Εθνική 11.247.920 τεμ. (10.547.920), ΟΠΑΠ 1.296.326 τεμ. (1.296.326), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.